Kirgistan putovanja

Ako Vas put nanese  Centralnu Aziju, nezaobilazno mjesto je svakako i Kirgistan

Najosunčanija zemalja na svijetu sa skoro 250 sunčanih dana godišnje, poznatija je i kao ˝Švajcarska Centalne Azije˝, zbog većinskog planinskog reljefa i glečera koji pokrivaju ovu zemlju. 

Nekoliko lokaliteta nalazi se i pod zaštitom UNESCO-a a zanimljivo je to da je ovim područjem prolazio čuveni Put Svile. Gradovi stari i do 3000 godina.

Ukoliko želite da iskusite život u Kirgistanu onda nikako ne bi trebalo propustiti ručak sa lokalnim stanovništvom, koje jede na prostirci na podu a neizostavni dio svake trpeze su konjsko meso i kobasice kao i slasni med koji se jede u velikim količinama. Od pića ćemo probati kymyz (fermentisano kobilje mlijeko, blago alkoholizovano), ayran, so i voda.

Putovanjem kroz Kirgistan u sjećanju će Vam svakako ostati, pored hrane, kulture, bogate historije i prelijepe jurte – tradicionalni šatori, kao i spektakularni pejzaži i nevjerovatne prirodne ljepote, planine, polja, vrhovi, lednici, jezera, konji, orlovi, tradicionalni plesovi i izvornost i čitoća svega oko Vas. 

Kada sagledate sve ovo upoznat ćete i dušu Kirgistana, slobodnu kao soko, čistu kao netaknuta priroda, obavijenu muzikom, nevjerovatnim ukusima kao i osmijesima naroda!

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Kirgistan

Kirgistan

Opšti podaci: poznatiji kao Šiajcarska Centalne Azije, zbog većinskog planinskog reljefa i glečera koji pokrivaju ovu zemlju. Nekoliko lokaliteta nalazi se i pod zaštitom UNESCO-a a zanimljivo je to da je ovim područjem prolazio čuveni Put Svile. Gradovi stari i do 3000 godina, vrela ljeta i ledene zime i nekoliko nacionalnih parkova, kult broja 40 kao i „Bijela kuća” samo su neke od specifičnosti Kirgistana.

Glavni grad: Bișkek

Površina: 199.951 km²

Broj stanovnika: oko 5.8 miliona stanovnika

Stanovništvo: Kirgistanci 73.2%, Uzbeci 14.6%, Rusi 5.8%, ostali 6.4%

Jezik: kirgistanski, uzbekistanski, ruski

Vjeroispovijest: muslimani 75%, pravoslavci 20%, ostali 5%

Nezavisnost: 1991. godina

Valuta: Som KGS – 1 EUR=82.06 KGS

Za potrošnju u Kirgistanu morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu.

Kreditne kartice i bankomati: Kartice rijetko gdje možete koristiti. Preporuka je plaćanje gotovinom. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

Vremenska zona: GMT +6

Viza: Za nosioce BiH pasoša nije potrebna viza za boravak do 60 dana

Klima: Klima je raznovrsna, od subtropske preko pustinjske do subpolarne. Zimi temperature variraju od -8C u nižim predjelima do -27C u planinama. Tokom ljeta idu od -10C u planinama do +40C na jugu oko grada Osh. Godišnje ima čak i do 247 sunčanih dana. Najbolji period za posjetu je tokom proljeća i jeseni.

Hrana i piće: U tradicionalnoj ishrani piletina se skoro i ne koristi za razliku od govedine. Specijalitet su kobasice od konjskog mjesa. Takođe konjsko meso se koristi dosta u israni i od njega se prave jela kao što su karyn i beshbarmak. Tradicionalana ishrana obuhvata jela kao što su pilav, laghman knedle, testenine, manti, chuchpara, dakle slična kao i u ostalim zemljama u okruženju. Obožavaju da konzumiraju med. Od pića treba probati kymyz (fermentisano kobilje mleko, blago alkoholizovano), ayran, so i voda. Jede se uglavnom na podu.

Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Kirgistana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim ljekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od ljekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

Sigurnost, bezbijednost i pravila ponašanja: Bezbijednosna situacija u Kirgistanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati. Nije dozvoljeno fotografisati vojsku, policiju, banke, na aerodromima. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Poželjno je ostavljati bakšiš.

Odjeća: Obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica prije svega zboga aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket. Osim garderobe koju inače pakujete, za putovanja tokom proljeća i jeseni potrebno je ponijeti udobnu obuću, duks ili džemper. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike i često se vrijeme mijenja. Tokom posjete vjerskih objekata, ženama se preporučuje da veći dio ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u vjerske objekte ali i kuće lokalnog stanovništva, potrebno je da se izujete. Od obuće ponesite nešto udobnije i zatvoreno.

Komunikacija: Naše mreže uglavnom rade u Kirgistau ali ne na čitavoj teritoriji, imajući u vidu da se obilaze i mjesta koja su daleko od većih gradova. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

Suveniri: Od suvenira preporučuju tradicionalnu odjeću i materijale, ručno rađene ćilime i staze, tradicionalne bičeve, šah, posude za čaj, predmeti za ljubitelje sokolova, muzički instrumenti...