Butan putovanja

Dobrodošli u Butan - zemlju sreće, zemlju Himalaja, budističkih hramova, policajaca sa bijelim rukavicama umjesto semafora, jednu od najmanjih zemalja na svijetu, ali i najvećih po broju biljnih i životinjskih vrsta. Čak 60% zemlje uvijek mora da bude prekriveno šumama, pa je Butan idealan za ljubitelje trekking-a.

Avantura u Butanu počinje već u avionu, jer ćete preletjeti preko 4 od 5 najviših vrhova svijeta. Jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija Butana je Tiger’s Nest manastir, koji izgleda kao da visi sa litice. Postoje 3 puta do manastira, prvi kroz borovu šumu koji simboliše zaštitu od zlih sila, a druga dva vode preko platoa nazvanog „Plato hiljadu vila“. Hodočasnici obilaze i druge hramove, zavučene u šumi ili na strmim planinskim liticama, gdje zajedno sa monasima, u molitvi, traže svoj mir.

Uživajte u butanskoj kuhinji i ukusima jela sličnim  paprikašu sa dodatkom crvene riže, sira sa čili papričicama i tibetanskog jela momo, koji se svuda jede na drugačiji način. I pazite jer ćete često u hrani dobiti i ljutu papričicu, da začinite dan.  

U Butanu se pravi i jedno od najboljih azijskih piva - Crvena Panda, a pakuje se u recikliranim bocama. Za one koji ne vole pivo tu je drugo nacionalno piće, a to je čaj koji se pije sa puterom od jakovog mlijeka. Dok upijate ukuse Butana, ne zaboravite na običaje, te nemojte odmah prihvatiti ponuđeno jelo, već prekrijte usta rukom i recite meshu meshu, a hranu prihvatite tek iz drugog ili trećeg puta, kako ne biste uvrijedili lokalce.

Nađite mir u budističkim hramovima, dišite punim plućima jer se ovdje proizvodi više kiseonika nego ugljen-dioksida, zavirite u dijelove svijeta koji još nisu pogođeni modernom tehnologijom, združite se sa najsretnijim ljudima na planeti i uživajte u nestvarnim prizorima koje nam je majka priroda ostavila.  

Otkrijte Butan sa Nasmijanim plemenom!

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Butan

Butan

Opšti podaci: Butan je zaista spektakularna i nevjerovatna zemlja, poznatija kao zemlja osmijeha. Smješten na istočnoj padini Himalaja između Kine i Indije, malo budističko kraljevstvo je 1960. godine napokon otvorilo svoja vrata za javnost. Himalaji, hramovi, festivali, ministarstvo sreće i priroda, samo su neki od razloga za pojsetu i uživanje.
Glavni grad: Tmbuktu
Površina: oko 38.000 km²
Broj stanovnika: 758.288 stanovnika
Stanovništvo: Ngalop (Bhote) 50%, Nepalci 35%, ostala plemena15%
Jezik: Sharchhopka 28%, Dzongkha (oficijalni) 24%, Lhotshamkha 22%, ostali 26%
Vjeroispovest: lamaizam 75%, hinduizam 22%, ostali 3%
Nezavisnost: 1907/1949.

Valuta: Valuta koja je u opticaju je Ngultrum. 1eur = 84 btn, 1$ = 72 btn. Poželjnije je ponijeti dolare. Bankomati kao i kartice nisu lako dostpni i nemojte se oslanjati na njih. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane. Za potrošnju u Butanu morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu. Na pijacama, prodavnicama suvenira i kod uličnih prodavaca uvijek se cjenkajte, jer je to običaj. Osim cjenkanja običaj je skoro uvijek i svima ostavljati bakšiš.

Vremenska zona: UTC+6. Butan ne prelazi na ljetnje računanje vremena, tako da je zimi 5h ispred Srbije, a ljeti 4h ispred.

Viza: Za ulazak na teritoriju Butana, državljanima Bosne i Hercegovine su potrebne vize. Državljani Bosne i Hercegovine koji žele da turistički putuju u Butan odgovarajuću vizu mogu da dobiju isključivo preko turističkih agencija registrovanih u Butanu ili njihovih partnerskih agencija, preko kojih je jedino i moguće organizovati turistički boravak u ovoj zemlji. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 mjeseci, što važi i za regulisanje boravka. Na teritoriji Butana ne postoji ambasada Bosne i Hercegovine, već je odgovorna ambasada u New Delhiju (Indija). Sa sobom ponesite i kopiju pasoša.

Klima: Butan ima raznovrsnu klimu. Južni dio zemlje ima uglavnom toplu i vlažnu klimu tokom čitave godine, sa temperaturama od 15 – 30C. Centralni dijelovi zemlje imaju klimu sa sezonskim razlikama, topla ljeta i suhe i hladne zime. Na krajnjem sjeveru zime su hladne. Planinski vrhovi prekriveni su snijegom. Raspon temperatura koje se očekuju tokom februara je od 0C do 19C.

Hrana i piće: Tradicionalna ishrana može biti jako ljuta. Uglavnom je kombinacija butanske, nepalske, tibetanske i indijske kuhinje. Ema datshi (sir i čili papričice), Kewa datshi (krompir i sir), Shamu datshi (sir i gljive), Shakam ema datshi (sušena govedina sa sirom), Shakam paa (sušena govedina sa čilijem) (https://migrationology.com/bhutanese-food/)... Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite. Jela mogu biti veoma ljuta tako da ukoliko niste ljubitelj to morate naglasiti prilikom porudžbine.

Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Butana vakcinacija nije potrebna. Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbegava se led. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan. Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. U Butanu vodite računa o pijavicama na trekingu.
Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

Sigurnost, bezbjednost i pravila ponašanja: Butan je bezbjedna destinacija. Noću nije poželjno kretati se po ulicama, pogotovo ne van grupe. Izbegavajte prodavce opojnih sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati. Ispred hramova se izuvajte i vodite računa o sljedećem: često ćete morati da skinete sve predmete od kože sa sebe, ne smijete se peti na hinduističke hramove. Zabranjena je prodaja cigareta kao i njihova proizvodnja. Pušenje je zabranjeno na javnim mjestima. Možete u zemlju unijeti do 200 cigareta (10 kutija). Obavezno pitajte gdje možete stat ii zapaliti cigaretu. Izbegavati teme koje su tabu. Poštujte kraljevsku porodicu. Rijeke i jezera Butana se smatraju svetim mjestima i bacanje kamenčića i otpada u vodene površine predstavlja ozbiljan prekršaj.

Odjeća: Od odjeće je potrebna proljetna i ljetnja laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica prije svega zboga aviona ali i moguće je da temperatura opadne, prije svega noću. Dakle obavezno ponesite i duks i nekoliko pari pantalona. Udobna obuća se podrazumjeva zbog obilazaka gradova, trekinga, istraživanja džungle. Dugi rukavi i nogavice preporučuju se i kao zaštita od komaraca. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket. Uglavno se za posjetu hramova predlaže da imate duge rukave i duge nogavice, tako da ponesite i to ali tanje kako Vam ne bi bilo previse toplo.

Komunikacija: Naše mreže uglavnom ne rade u Butanu. Većina smještaja ima wi-fi ali konekcija može biti slaba.
Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice, za svaki slučaj možete ponijeti adapter sa ulazom kao za Veliku Britaniju.

Suveniri: Ukoliko kupujete predmete vezane za budizam, svjetujemo da ne uzimate glave Bude, jer se to smatra neprikladnim. Od suvenira preporučujemo: tradicionalnu odjeću i materijale, predmete i skulpture od drveta, tradiconalnu muziku, nakit, predmete vezane za religije hinduizam i budizam, proizvode od pašmine i jakove vune, maske…