Zambija putovanja

Zambija možda nema izlaz na more, ali zato ima najvelelepniju vodenu pojavu na svijetu - Viktorijine vodopade. Istovremeno vas obuzima neopisiva sreća jer ste dospjeli na tako veličanstveno mjesto, a opet istovremeno vam se ledi krv u žilama kada pomislite na snagu te vode u kojoj se nalazite. Ipak, adrenalin je jači od svega i polako se približavate ivici Devil’s pool-a i osjećate se kao pobjednik. Dok voda prolazi oko vašeg tijela, osjećate mir i sigurnost između tog nepomičnog kamenja i uživate u trenutku kupanja u Viktorijinim vodopadima. Baš ono što ste očekivali od Afrike - priroda i sve njene ljepote.  

Nakon kupanja, idemo da iz vazduha vidimo koliko su veliki vodopadi i koliko smo bili hrabri dok smo se kupali u njima. Iz helikoptera se jasno vidi njihova snaga. Slapovi koji svom silinom udaraju o tlo i stvaraju maglu od kapljica vode. Vodopadi se nalaze na rijeci Zambezi, po kojoj je država I dobila ime, a svijetu su postali poznati po europskom istraživaču Davidu Livingstonu, za koga se vjeruje da je prvi Europljanin koji je vidio vodopade 1855. godine.  

Posebnu čar i ponovno buđenje adrenalina ima White water rafting. Skoro polovina brzaka pripada IV kategoriji, pa tako splavarenje na ovoj divljoj rijeci spada u pet najboljih na svijetu. Najzanimljiviji grad u Zambiji je Livingstone, koji je dobio ime po misionaru i istraživaču Davidu Livingstonu. Gradić odražava svoje kolonijalno naslijeđe sa zgradama iz viktorijanskog perioda i verandama. Prepustite se I uživajte u velikoj afričkoj avanturi!

Polasci

Putovanja

Video

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Zambija

Zambija

1. OPŠTI PODACI:

Glavni grad: Lusaka

Površina: 752,618 km²

Broj stanovnika: 16,591,390 (2016.)

Stanovništvo: Bantu Afrikanci 98%, Evropljani 1,5%.

Jezik: engleski, bantu

Vjeroispovijest: hrišćani 65%, muslimani 30%

Lokalno vrijeme: UTC + 2

Valuta: zambijska kvača

2. VIZE:

Za nosioce BiH pasoša potrebna je viza za ulazak na teritoriju Zambije.

3. VREMENSKA ZONA je UTC+2, odnosno tokom zimskog računanja vremena razlika između Bosne i Hercegovine i Zambije je 1h, a tokom ljetnjeg računanja je 2h, jer Zambija ne prelazi na ljetnje računanje vremena.

4. ZDRAVSTVENA SITUACIJA:

Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbjegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba i pranje voća i povrća.

Što se tiče lijekova protiv malarije, nije neophodno uzimati, ali se o ovome konsultujte sa Vašim ljekarom. Važno je da znate da lijekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati neželjena dejstva.

Od lijekova sa sobom poneti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put. Za cijenu osiguranja pozovite agenciju.

5. BEZBIJEDNOST:

Zambija je načelno bezbijedna zemlja. Uvijek postoji opasnost od sitnih krađa i džeparenja, kao i od prevaranata koji na razne načine koriste strane turiste. Ne preporučuje se šetnja noću, a na mjestima gdje su velike gužve (lokalne pijace i sl.) treba voditi računa o džeparenju. Treba izbegavati vožnju van naseljenih mjesta u toku noći.

6. KLIMA

Klima je prije svega tropska i vlažna, ali sve zavisi od nadmorske visine na kojoj se nalazite. Dani su uglavnom topli, do 30°C, noći malo svježije.

7. HRANA:

Zambijska kuhinja je bazirana na nshimi, hrani pripremljenoj od bijelog kukuruza. Nshima je dio gotovo svakog zambijskog jela. Osim nshime, zambijska kuhinja uključuje razne vrste paprikaša, kuhano povrće i razne vrste piva. Sušena riba i insekti se takođe jedu.

8. ODJEĆA:

Savjetujemo da nosite laganu, udobnu i tanku odjeću od prirodne tkanine kao što su lan i pamuk. Preporučuju se neutralne boje - npr. kaki, ​​zelena i smeđa. Izbegavajte plavu ili crnu odjeću jer privlači insekte. Važno je napomenuti da kamuflažni ili vojni print na odjeći nije dozvoljen.

9. NOVAC:

Valuta koja je u opticaju je zambijska kvača - ZMK.

1eur = 13 ZMK, 1$ = 12 ZMK.

Preporuka je da sa sobom nosite dolare, ali isključivo štampane 2006. godine i mlađe.

Nacionalna valuta, zambijska kvača je zvanično i isključivo sredstvo plaćanja, interno je konvertibilna. Kažnjiva je svaka upotreba strane valute za plaćanja.

Kreditne kartice se mogu koristiti u većini hotela, restorana i većih prodavnica. Bankomati po pravilu prihvataju VISA kartice za podizanje gotovine, ali se to ne preporučuje zbog gubitka na kursnoj razlici. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

10. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA:

Operateri mobilne telefonije imaju ugovore o romingu sa nekim europskim kompanijama, ali ne i sa operaterima iz Bosne i Hercegovine, pa je bolje koristiti lokalne, nego BiH SIM kartice.

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, ali su Vam potrebi adapteri za utičnice. Ulaz je kao za Veliku Britaniju (tri pljosnata konektora).

Adaptere na samoj destinaciji ne možete nabaviti.

11. SUVENIRI:

Od suvenira preporučujemo: nakit, slike, torbe, skulpture životinja napravljenje od starih metala, mape..

12. DRUGE NAPOMENE:

Suveniri se mogu izvoziti bez ograničenja, ali trofeji kao što su zubi, kosti, rogovi, školjke, kandze, koža, perje i sl. podležu režimu izvoznih dozvola.