Uganda putovanja

Dom najviše afričke planine Rwenzori, izvor Nila, Viktorijino jezero, veličanstveni vodopad Sipi i sela ispunjena entuzijastičnim lokalcima. Divlja priroda od koje zastaje dah.  

Dobrodošlicu će nam pružiti plemena uz uzbudljiv ples i pjesmu, a prilikom rukovanja pružit ćemo obje ruke kao što je to ovdje običaj. Nemojte misliti da ste bolji plesači od ugandske djece, jer su oni pravi profesionalci u tome. Očarat će vas svojim vještinama i energijom, a nisu dobri samo u plesu već i fudbalu koji se obožava i koji se igra krpenim loptama.  

U glavnom gradu Kampali vozit ćemo se boda boda motorima, brzim prepunim taksijima, jesti kuhane banane u kikiriki sosu, piti sok od marakuje, avokada i manga, cjenkati se na gradskim pijacama sa uličnim prodavcima...

U Ugandi se pije dosta alkohola, a mi ćemo probati rakiju waragi koja se dobija destilacijom šećerne trske, lišća biljke kasavi i banane. U Nacionalnom parku Kraljica Elizabeta safari avanturu pamtit ćemo čitav život. Savanska zemlja dom je za divlje vrste kao što su  gnu, bizon, zebra, antilopa, slon, lav, leopard, hijena, planinske gorile u gustim šumama, nilski konj i krokodili u jezerima i rijekama. Najljepše izlaske i zalaske sunca doživjet ćemo upravo ovdje.  

Ako odlučite posjetiti Ugandu, lokalci će se zahvaliti riječima „vebale muno“  (hvala puno).

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Uganda

Uganda

1. OPŠTI PODACI:

Glavni grad: Kampala

Površina: 236.040 km²

Broj stanovnika: 44.270.563 (2015.)

Stanovništvo: Bantu crnci 65%, Niloti 30%

Jezik: luganda, svahili, engleski

Vjeroispovijest: hrišćani 65%, muslimani 15%

Lokalno vrijeme: UTC + 3

Valuta: ugandski šiling

2. VIZE:

Za državljane Bosne i Hercegovine potrebna je viza za ulazak na teritoriju Ugande.

Za dobijanje vize potrebno je posjedovati „žuti karton" (vakcina protiv žute groznice).

3. VREMENSKA ZONA je UTC+3, odnosno tokom zimskog računanja vremena razlika između Bosne i Hercegovine i Ugande je 2h, a tokom ljetnjeg računanja je 3h, jer Uganda ne prelazi na ljetnje računanje vremena.

4. ZDRAVSTVENA SITUACIJA:

Neophodna je potvrda o vakcinaciji protiv žute groznice („žuti karton").

Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbjegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba i pranje voća i povrća.

Što se tiče lijekova protiv malarije, nije neophodno uzimati, ali se o ovome konsultujte sa Vašim ljekarom. Važno je da znate da lijekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati neželjena dejstva.

Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put. Za cijenu osiguranja pozovite agenciju.

5. BEZBIJEDNOST:

U Kampali i većim naseljima postoji rizik od krađa, džeparenja, prevara i drugih manjih krivičnih djela.

6. KLIMA

Uganda ima toplu tropsku klimu, sa temperaturama od 25-29°C.

7. HRANA:

Ugandska kuhinja sastoji se od tradicionalnih i modernih stilova kuhanja. Hrane i jela u Ugandi nastala su pod engleskim, arapskim i azijskim (posebno indijskim) uticajima. Većina plemena u Ugandi ima svoje specijalitete ili delikatese. Mnoga jela uključuju razno povrće, krompir, jam, banane i drugo tropsko voće, od mesa se koristi piletina, svinjetina, a i riba.

8. ODJEĆA:

Savjetujemo da nosite laganu, udobnu i tanku odjeću od prirodne tkanine kao što su lan i pamuk. Svakako valja ponijeti i neku jaknu kao zaštitu od ujeda komaraca, ali i u slučaju da zahladni. Preporučuju se neutralne boje - npr. kaki, ​​zelena i smeđa. Izbegavajte plavu ili crnu odjeću jer privlači insekte, a ujedno treba izbegavati i kratke haljine i šortseve. Važno je napomenuti da kamuflažni ili vojni print na odjeći nije dozvoljen.

9. NOVAC:

Valuta koja je u opticaju je ugandski šiling - UGX.

1eur = 4200 UGX, 1$ = 3722 UGX.

Preporuka je da sa sobom nosite dolare, ali isključivo štampane 2006. godine i mlađe.

Korištenje međunarodnih platnih kartica (VISA i sl) u Ugandi je moguće, naročito u boljim hotelima, restoranima, samoposlugama i sl. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

10. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA:

Mobilna telefonija, uz roming, funkcioniše sa SIM karticama iz Bosne i Hercegovine. Domaće SIM kartice mogu se jednostavno nabaviti (pasoš može biti potreban pri kupovini).

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, ali su Vam potrebi adapteri za utičnice. Ulaz je kao za Veliku Britaniju (tri pljosnata konektora).

Adaptere na samoj destinaciji ne možete nabaviti.

11. SUVENIRI:

Od suvenira preporučujemo: igačkice od vlakana banane, tkanine izrađene od kore dudova, tradicionalne muzičke instrumente, ugandske podmetače i otirače, batik umjetnička djela..

12. DRUGE NAPOMENE:

Ako želite da slikate lokalce uvijek prethodno tražite dozvolu.

Ne preporučuje se kupanje u jezerima i rijekama jer se pojavljuju krokodili i druge opasne životinje.