Pet najboljih pivnica u Briselu

Pivo je svakako jedno od najpopularnijih pića Europe i svijeta. Iako porijeklom sa bliskog istoka, danas se najbolja piva prave upravo na europskom tlu. Razlog ovome je crkva koja je tokom srednjeg vijeka dozvoljavala monasima da ga prave po brojnim samostanima. Danas su najpoznatija piva njemačka, ali da li su i najbolja?

Iako manje poznata po pivu od Njemačke, Belgija ima neka od najkvalitetnijih piva širom svijeta. Za razliku od njemačkih ona su specifična, jaka i kremasta. Najpopularnija mjesta za ispijanje ovih piva su takozvani braon kafei, vrsta belgijskih pabova, koji su svoj naziv dobili zbog zidova koji su požutjeli od duhanskog dima. Bez obzira što je pušenje u njima danas zabranjeno, vlasnici odbijaju da ih okreče, kako bi ostali autentični, a lokalci se još uvijek po njima skupljaju. Neka od najpopularnijih mjesta za pivo u Briselu, glavnom gradu Belgije, su:

 1.LA PORTE NOIRE

U neposrednoj blizini glavne željezničke stanice nekad se nalazio samostan u kome se još od XVI vijeka proizvodilo pivo. Iako danas više ne postoji, ostali su njegovi podrumi i pretvorili se u LA PORTE NOIRE, pivnicu sa preko 120 lokalnih kraft piva i sa odličnim rok svirkama. Danas lokalno stanovništvo ovo mjesto doživljava kao svoj kultni bar.


2. A LA MORT SUBITE

Još od 1928. godine ovu pivnicu drži ista porodica koja generacijama gaji ljubav prema pivu. Zidovi su ukrašeni brojnim slikama vlasnika i redovnih mušterija. Daske na drvenom podu škripe. Zapravo se vrlo malo toga promijenilo od njenog osnivanja, pa djeluje kao da se vraćate u tridesete godine prošlog vijeka.


3. AU DARINGMAN

Au Daringman je najpopularniji flamanski braon kafe među lokalnim stanovništvom. U ovu malu pivnicu jedva da stane pedesetak mušterija koji su mahom flandrijci. Otvorena je 1942. godine dok je Drugi svjetski rat još bio u jeku. Od tog dana do danas ova pivnica nikada nije zatvarala vrata za svoje vjerne mušterije. Kroz nju su prošle generacije. Brojni očevi su svoje sinove upravo ovdje dovodili sinove na njihovo prvo pivo, da bi oni kasnije dovodili i svoje i nastavljali tradiciju.


4. LA PORTEUSE D’EAU

Ova pivnica nije braon bar, već odaje drugu stranu Belgije. Ova francuska pivnica dobila svoj naziv po statui vodonoše koja se nekad nalazila u blizini pivnice, a sada se njena replika nalazi u njoj. Predivan prostor odaje utisak francuskih bistroa.


5. DELIRIUM CAFE

Možda i najpoznatije belgijsko pivo je Delirium Tremens. Roze slonovi koji se nalaze na toj flaši pokrivaju zidove ove pivnice, što odaje utisak kao da ste u flaši. Međitim, ovaj braon kafe je poznatiji po tome što se u njemu služi preko 3000 različitih piva čime drži rekord na svjetskom nivou.

Marko Jovanović