Mjesta sa najboljim pogledom u Pragu

Češka prijestolnica je jedan od najposjećenijih gradova u Europi, a putovanje u Prag se pored raskošne arhitekture, brojnih Praških katedrala i velikog broja romantičnih mostova pamti upravo po fascinantnim pogledima koji se sa njih pružaju na cijeli grad.

Kada se nađete na Hradčanima, kraljevskom kompleksu u samom srcu starog grada, nemoguće je izbjeći da vam sa vidikovca zastane dah pri panoramskom pogledu na zlatni grad.

Kada se spustite se malo niže do čuvenog Karlovog mosta u podnožju Hradčana, dok prelazite preko Vltave, uočit ćete kako ovaj magični grad izgleda sa rijeke i uz zalazak sunca na ovom pješačkom mostu osjetit ćete čari njegovih legendi.

A ako produžite preko mosta, ka samom srcu Praga do Staromjetskog trga, naići čete na impozantni astronomski sat. Preški Orloj, koji predstavlja glavni simbol ovog grada, je sat koji ima specijano izrađen brojčanik koji pokazuje položaje Sunca, Mjeseca, zodijačku konstelaciju i pojedine glavne planete. On pokazuje srednjovijekovnu percepciju vremena, pa kao takav ima izuzetno veliki historijski značaj i definitivno predstavlja glavnu atrakciju u ovom gradu.

Kada uđete unutra i popnete se do vrha astronomskog tornja imat ćete priliku da uživate u definitivno najboljem pogledu, ne samo na prelijepi starogradski trg pun ljudi i građevine oko njega, već na cijeli Zlatni Prag, Pariz istoka, Rim sjevera, grad stotinu tornjeva u srcu Europe.