Hrana u Vijetnamu

Vijetnam važi za zemlju sa dobro hranom i ja se u potpunosti slažem sa tim. Pogotovu za ljude koji imaju problem sa kilažom, a vole da pojedu nešto ukusno. Ova zemlja je prosto raj, jer možete da jedete koliko hoćete ali vaša kilaža neće ići na gore, čak šta više,vjerovatno ćete se kući vratiti sa kojim kilogramom manje. Pitate se kako to? Pa prosto je! U Vijetnamu namirnice se uglavnom jedu svježe  ili spremnjene na vodi, a ne pržene u ulju. Interesantno je da Vijetnamci svoj dan započinju supom Pho. To je supa sa nudlama (dugačkim rižinim rezancima), mesom (Pho Bo – goveđa supa: Pho Ga – pileća supa) i klicama od soje. Služi se u činiji, a jede sa štapićima i kašikom. Takođe, prije jela, u supu svako dodaje limetu ili čili papričice, u zavisnosti kakav ukus više voli.  Kada ručate ili večerate kod lokalca u kući, uglavnom ćete dobiti kuhano meso, povrće, raznovrsne travke (mentu, limunova trava,korijander...), tofu sir, neki umak i naravno rižu. Kao dezert uglavnom ide neko voće.

Ipak, kada dođete kao turista u Vijetnam, ono što obavezno morate jesti, jeste ulična hrana. Naime, Vijetnamci imaju svoju brzu uličnu hranu gdje bih ja posebno izbojila Banh Min sendvič. To je kifla od bijelog brašna u koju se stavljaju ćufte od mesa koje vam na licu mjesta spremaju na roštilju. Potom vam stave krastavac, korijander, čili sos, a ukoliko želite mogu Vam ispržiti jaje i staviti unutra. Sendvič potom malo podgrijeje na roštilju i potom je spreman da se jede. Ukus je božanstven i najbolji koji sam jela jeste na ulici Ho Chi Minha. Hot pot je takođe veoma interesantan, zapravo je to jelo koje sami pripremate. Naime, dođete u restoran,sjednete na male plastične stolice uz isto tako mali sto koji se uglavnom nalazi na ulici ispred lokala, i dobijete šerpu sa vodom i ispod nje vatru, štapiće, svježe namirnice i potom krećete da spremate. U vodu stavite nudle, meso i povrće koje ste naručili, kuhate i kako je šta gotovo uzimate štapićima i stavljate u manju činiju koju ste dobili i jedete. Međutim, pored običnog Hot pot-a, u meniju možete često vidjeti i BBQ hot pot. BBQ je za mene nešto posebno i mogu reći da mi je to jedno od omiljenih jela, jer kako mi sa Balkana da jedemo samo hranu na vodi, moramo ipak pojesti i nešto masnije. Naime,ovdje umjesto šerpe dobijate tiganj, maslac, palmino ulje i meso koje posebno naručujete (piletina,govedina,svinjetina,morski plodovi). Naravno uz sve to dobijate i povrće. Sve stavljate u tiganj,pržite na maslacu i ulju i čekate da se ispži. Dok čekate, slušate kako to sve cvrči, uživate u mirisu, pijete hladno Saigon, Hanoi ili neko drugo pivo. Kako se šta ispži, stavljate u činiju i jedete. Ukus je fenomenalan, jer maslac i pamlino ulje daju neki poseban šmek. Ono što nisam rekla, jeste da uz ovo jelo dobijete i hljeb, koji isto stavljate na tiganj. On upija tu masnoću i postaje hrskav, i evo sad mi već kreće voda na usta kada se sjetim tog ukusa. 

Bun Cha je jelo koje se treba probati. Ono je tradicionalno jelo i veoma je popularno. To su nudle sa svinjskim mesom, koje se nalazi u supici koja je slatkastog ukusa. U supicu se stavlja luk, čili papričice, limunov list, menta i druge travke.

Probala sam spring rolls u raznim državama, ali su mi ovdje rolnice ubjedljivo najljepše. Zaista ne znam na koji način ih spremaju, ali ukus je fenomenalan. Za one koji ne znaju, spring rolls su rolnice punjene povrćem, ovdje znaju da pune i sa mesom, pržene su u ulju. 

Obavezno morate piti Vijetnamsku kafu. Ova kafa se pravi tako što se u metalnu posudicu koja ima sito na dnu, stavi kafa i napuni se vrućom vodom. Ja uvijek preporučujem ljudima koji ne piju čistu crnu kafu,već moraju da dodaju mlijeko,da ne stavljaju svježe već kondezovano mlijeko,jer daje mnogo bolji ukus. I zaista do sada nije bilo greške. Takođe, ovdje prave i odličnu kafu sa kokosom,ali je veoma interesantna i Vijetnam čini posebnim, egg coffee. Da,dobro ste pročitali. Ova kafa se pravi tako što se u već spremljenu kafu doda umućeno žumance. Veoma je neobična kombinacija sa veoma interesantnim ukus.

Ovo su samo neki specijaliteti, ima još dosta koji se trebaju probati. Ukoliko ste nakon čitanja ovog teksta ogladnjeli onda je ovo pravi momenat da posjetite ovu zemlju i uživate u ukusima koje nudi.