Hong Kong

Iako na prvi pogled djeluje haotično, već na aerodromu postaje jasno da je u Hong Kongu sve odlično organizivano. Upozorenja i obavještenja su napisana i na engleskom. Svuda su dostupni besplatan internet, kao i info pultovi na kojima se mogu dobiti sve informacije.

Zbog male površine koju zauzima i populacije od 7 miliona, Hong Kong je brzo postao grad sa najviše oblakodera na svijetu. Međutim, bez obzira koliko ste pripremljeni na tu činjenicu, od prvog izlaska na ulicu će vam se sigurno zavrtjeti u glavi. Najviše oblakodera je u centru, tj. Hong Kong Island-u i u njima je smješteno sve: stanovi, hosteli, radnje, restorani. Nije teško izgubiti se. Međusobno su povezani mostovima i podzemnim prolazima, u svaku zgradu se može ući i izaći na više mjesta. Na ulici je velika gužva, većina nosi tablet računare u rukama i masku kao zaštitu od smoga. Reklame i natpisi svijetle na sve strane, tako da je drugo osvjetljenje potpuno nepotrebno. Osjećaj je kao da se nalazite u ogromnom tržnom centru.

Pored poznatih brendova, preovlađuju radnje tehnike, zlatare i apoteke. Modeli fotoaparata koji su trenutno aktuelni kod nas u Hong Kongu su odavno zastarjeli. U izlozima zlatara najupadljiviji su ogromni privjesci sa majmunom, pacovom ili već nekim trećim znakom kineskog horoskopa, dok su apotekama izložene tegle pune raznih biljaka i životinja koje se koriste u tradicionalnom liječenju.

Za transport kroz grad je najbolje koristiti metro, ali je mnogo zanimljivije provozati se dvospratnim tramvajem koji trenutno ima mali broj gradova na svijetu.

Od atrakcija, najviša tačka ostrva Hong Kong -Peak, je mjesto koje svi prvo posjete. Do vrha se dolazi tramvajem iz 19.vijeka, a sa vrha se pruža pogled kao sa razglednice na oblakodere i Viktorijin zaliv. U blizini je i Soho, kraj poznat po elitnim restoranima i klubovima. Na ostrvu se nalazi i Ocean park, zabavni park sa ogromnim akvarijumom i velikim brojem rijetkih životinja, poput džinovskog pande.

Na kopneni dio grada je najlakše doći trajektom, jeftini su i za manje od 10 minuta se stiže do šetališta ,,TsimShaTsui''. Odatle se pruža još jedan fantastičan pogled na luku i oblakodere koji su svako veče u 20h glavni akteri multimedijalnog spektakla ,,A Symphony of Lights” u kome zgrade mijenjaju osvjetljenje u ritmu muzike. Na šetalište se nastavlja ,,Avenue of Stars”, gdje su, u holivudskom stilu, zvijezde kinematografije u Hong Kongu ostavljale otiske svojih šaka u pločniku. Najveća gužva je uvijek kod statue Brus Lija u prirodnoj veličini.

Periferija grada je zadržala tradicionalni kineski izgled. U unutrašnosti kopnenog dijela nalazi se veliki broj uličnih marketa, koji predstavljaju klasične kineske pijace. Jedan od najživljih je noćni Temple market, na kome se može kupiti apsolutno sve. Slična stvar je i sa klopom. Nudle spremljene na hiljadu načina se mogu kupiti svuda. Veliki je broj improvizovanih restorana u kojima su na ulici izloženi uglavnom svježi morski plodovi. Još jedna od jeftinijih varijanti, naročito u centru, su mali restorani, ispred kojih se skoro uvijek čeka u redu i u kojima zbog klime većina ljudi sjedi u jaknama. Bez obzira na to i činjenicu da konobar neće znati da objasni šta je šta u meniju, hrana je izvrsna. Naravno, za jelo se koriste štapići, ali zbog stranaca u restoranima su već navikli da obavezno imaju kašike i viljuške.

Hong Kong čini i nekolicina manje naseljenih ostrva. Najveće od njih, a ujedno i najveće ostrvo u sastavu Hong Konga je Lantau. Nekada su se tu nalazila samo ribarska sela, a danas ona predstavljaju turističku atrakciju, zajedno sa žičarom sa staklenim dnom kojom se može doći na ostrvo, Disneyland-om, statuom džinovskog Bude, PoLin manastirom itd.

Dakle, Hong Kong  je jedna urbana džungla u koju se vrijedi vraćati više puta. Zanimljiv spoj tradicionalne kineske kuture, poslovnog svijeta i uticaja zapada, prije svega Britanaca, čija je Hong Kong bila kolonija do skoro. Ovo je grad koji se razvija toliko brzo, da skoro uvijek izgleda drugačije.

 

JELENA DABETIĆ