10 stvari koje možda niste znali o Tajlandu

U srcu jugoistočne Azije, očekuje vas nezaboravno putovanje na Tajland, zemlju bogatu kulturom, egzotičnom hranom i fascinantnim običajima. U nastavku saznajte deset zanimljivih činjenica koje će vam pomoći da istražite čarobni svijet Tajlanda.

Upoznajte državu kontrasta. Spoj budizma i užurbanog života; egzotičnih plaža na jugu  i džungle na sjeveru; ludog noćnog života i romantičnih zalaska sunca. 

1. Bangkok - Grad devet dragulja

Bangkok, smješten na obali rijeke Chao Phraya, nosi najduže ime zabilježeno u Ginisovoj knjizi rekorda. Poznat kao "grad anđela", veličanstveni grad besmrtnika, grad devet dragulja...", ovaj grad ima bogatu historiju i impozantne kraljevske palate.

 

2. Hramovi na kovanicama

Na poleđini tajlandskih novčanica nalaze se slike četiri važna hrama u Bangkoku, uključujući Wat Phra Kaew i Wat Arun. Posjetom ovih svetilišta možete doživjeti duh tajlandske arhitekture i spiritualnosti.

 

3. Poštovanje prema Kralju

Tajlanđani izuzetno poštuju svog monarha, a propisi koji regulišu ponašanje prema Kralju su strogi. Nacionalna himna se emituje dva puta dnevno, a neustajanje tokom njenog izvođenja može rezultirati ozbiljnim posljedicama.

 

4. Stari zakoni i neobične kazne

Tajland zadržava neke zanimljive, iako zastarjele zakone. Izlazak na ulicu bez donjeg veša ili upravljanje vozilom golih grudi može se smatrati nelegalnim. Također, nelegalno je koristiti i voćku durijan kao oružje, odnosto gađati nekoga njome, i kazna će biti određena na osnovu toga koliko je bodlji žrtva pretrpjela.  Jedan zakon koji se i dalje koristi, jeste da je nelegalno zgaziti bilo koju tajlandsku novčanicu na strani na kojoj je slika Kralja.

 

5. Tolerancija prema seksualnim identitetima

Tajland, posebno Bangkok, ističe se liberalnim stavom prema seksualnosti. Postojanje trećeg toaleta namijenjenog transseksualnim muškarcima, poznatim kao "ladyboys", pokazuje inkluzivnost tajlandske društvene scene.

 

6. Tajlandski izvor Red Bulla

Čuveno energetsko piće, Red Bull, potiče iz Tajlanda. Priča o Chaleo Yoovidhyi i njegovom partnerstvu s austrijskim biznismenom Dietrichom Mateschitzom otkriva zanimljive početke ovog globalnog brenda.

 

7. Kineska četvrt Yaowarat

U srcu Bangkoka nalazi se najveća kineska četvrt na svijetu, Yaowarat, koja nudi bogatstvo tržnica i noćnih pijaca hrane. Ovdje možete iskusiti spoj kulture, okusa i mirisa, a također vidjeti i najvećeg zlatnog Budu na svijetu.

 

8. Čatučak market - Raj za kupovinu

Čatučak market u Bangkoku, sa svojih 15,000 tezgi, pruža nevjerovatno iskustvo šopinga. Tajlanski izraz "Ako ne nađeš na JJ marketu, onda vjerovatno ne postoji" dovoljno govori o raznolikosti ponude na ovoj ogromnoj pijaci.

 

9. Grad kanala - Bangkok

Bangkok, ranije poznat kao "Venecija Istoka", obiluje preko 100 kanala koji krase gradsku panoramu, pružajući mu jedinstven karakter.

 

10. Zemlja slobodnih

Tajland nosi epitet "Zemlja slobodnih" jer nikada nije bila kolonizovana. Ova zemlja u jugoistočnoj Aziji očarava posjetioce svojom nezavisnom historijom i šarolikom kulturom.

 

Tajland nudi sve to i još mnogo više, od kraljevskih palata i šarene Yaowarat četvrti do labirinta Čatučak marketa. Otkrijte starije zakone i neobične kazne, uživajte u otvorenosti prema različitim identitetima. Tajland, slobodan od kolonijalne prošlosti, pruža nezaboravno iskustvo. Pozivamo sve avanturiste da posjete ovu magičnu zemlju i dožive njezinu jedinstvenu energiju. Sretan put!