Da li je Skandinavija skupa? Trikovi za jeftin, a odličan boravak

Dosta vam je montonih ljetnjih plaža na uvijek istim mjestima, sa istim ljudima i u sličnim pejzažima? Pravo je vrijeme da jedno ljeto odvojite za nešto sasvim drugačije! Uživanje kakvo ne može da donese ni jedna plaža - Savršenstva gradova Skandinavije, koja optimalnu temperaturu za kvalitetnu turističku posjetu ima jedino u augustu, su pravi izbor za drugačiji ljetnji odmor.
 

Mislite da je Skandinavija skupa? Jeste, za tipične turiste koji posjete glavne atrakcije i po difoltu sjednu u restoran na trgu. To jungle ekipa ipak nije i nikada neće biti. Posjetiti jedan grad ne znači samo slikati se pored Male sirene u Kopenhagenu ili ispred dvorca u Stokholmu, već upoznati te gradove i kvalitetno iskusiti sve njihove čari. Da bi se to postiglo, neophodno je dobro se informisati, ući u male radnje i biti spreman da probaš različite stvari.

S obzirom na to koliko je ishrana važna, svaku pripremu za putovanje završavam kvalitetnim informacijama o ishrani na lokalnim mjestima. Ako krenemo od doručka, bitno je naglasiti da ljudi u Skandinaviji nemaju naviku da ujutru konzumiraju težak doručak sa izobiljem jaja, šunke i slanine. Upravo zbog toga u Danskoj, Norveškoj ili Švedskoj postoji široko rasprostranjena srednja klasa savremenih službenika koji ujutru užurbano svraćaju u male kafe-poslastičarnice i uzimaju svoj doručak. Na ovakva mjesta itekako treba obratiti pažnju, iako su mala i često u ćošku ulice, sa svega dva ili tri stola, odličan je izbor upravo tamo sjesti i konzumirati jutarnji obrok. Imaju divne kifle sa puterom-kikirikijem ili čokoladom, a ponekad i izuzetno ukusne pogačice. Kako Skandinavci vole i široko konzumiraju lisnata tijesta, njihov ukus su doveli do savršenstva, a nakon jedne pojedene kifle i popijene jake crne kafe, energetski ćete biti spremni za narednih 5-6 sati. Naravno, sve to možete da pojačate limunadom ili cijeđenom narandžom, koja daje dosta energije za beskrajne dnevne šetnje, primjera radi po jedinstvenom Vasa muzeju.

Ručak sa druge strane daje dosta više opcija. Tradicionalni restorani koji služe riblje specijalitete lososa i slično, uglavnom imaju značajno visoke cijene. Upravo iz tog razloga Skandinavski gradovi su prepuni internacionalne kuhinje sa svih krajeva svijeta. Kineska i italijanska kuhinja često mogu da donesu dosta pristojnije cijene, a sa druge strane da ponude vrhunske ukuse. Osim toga, ako baš imate želju za tradicionalnom vikinškom kuhinjom, postoje (ne previše česti, ali postoje) all-you-can-eat restorani koji po jedinstvenoj cijeni nude više jela po vašem izboru, u količini koju želite i možete da pojedete. Osim toga, u Skandinaviji postoji raznovrsna ponuda brze hrane, koja uključuje meso ili ribu u kombinaciji sa krompirom ili rižom, sa vrlo efektnom kalorijskom vrijednošću i cijenama koje su dosta povoljnije od restorana. Naravno, sve to treba upotpuniti jako ukusnim uličnim poslasticama, koje se prodaju gotovo na svakom ćošku. U svakom slučaju, naši hosteli gotovo uvijek imaju u svom sastavu kuhinju, u kojoj brzo možete pripremiti danskog lososa ili tjesteninu u paradajz sosu kombinovati sa svježom skandinavskom tunom.

Ipak treba imati u vidu da Skandinavija nije Balkan i njihovo poimanje novca je dosta drugačije, ali uz adekvatnu pripremu u pogledu informisanja o hrani i povoljnim restoranima i brzim hranama, moguće je uštediti dosta novca i preusmjeriti ga na krstarenje magičnim kanalima Kopenhagena, odlazak na olimpijsku skakaonicu u Oslu ili posjetu nevjerovatnom dvorcu Kronborg, jer magija kojom Skandinavija odiše ljeti, zaista je jedinstvena.

Radosav Tucović