Mongolija putovanja

MONGOLIJA – zemlja divnih ljudi koji žive izvornim načinom života s neiskvarenim modernim sadržajima... Upoznat ćete glavni grad Ulan Bator, što u prevodu znači crveni heroj, a obići ćete čuveni kompleks Erdene Zu, nacionalni park Terelj, Karakorum, jezero Ugi... Posjetit ćete nomadske porodice i naučiti kako se odgajaju i treniraju sokolovi, jašu kamile i spava u tradicionalnim jurtama. Mongolija – to su Džingis Kan, beskrajna stepa i pustinja Gobi, nomadski život u krvi… Džingis Kan je rekao: “Gradovi moraju biti porušeni do temelja, tako da svijet postane stepa u kojoj majke mogu da doje slobodnu i sretnu djecu”. Nomadski život ovog naroda opisuje i sama historija glavnog grada, koji se prethodno tri puta selio, premiještao i mijenjao ime. U staroj prijestolnici nekadašnjeg velikog mongolskog carstva – Karakorumu učimo od vrsnih jahača da krotimo konje i upoznajemo se s lokalnim stanovništvom, obilazimo muzej starog grada i kompleks hramova, sve pod zaštitom UNESCO-a.

Polasci

Putovanja

Video

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Mongolija

MONGOLIJA

  • Mongolija se nalazi u Istočnoj Aziji i graniči se sa Rusijom na sjeveru i Kinom na jugu, glavni grad je Ulan Bator. Mongolija je vrlo rijetko naseljena zemlja stepa, planina i pustinja i 18-ta je država po veličini od ukupno 193 države. Današnjom regijom Mongolije su vladala brojna nomadska plemena, uključujući Xiongnu, Xianbei, Rouran, Khaganati i ostalih. 1206. godine Džingis Kan je osnovao Mongolsko carstvo koje je ubrzo postalo najveće zemljišno carstvo u istoriji. Njegov unuk Kublai Kan je pokorio Kinu i osnovao Yuan dinastiju. Nakon raspada dinastije Yuan, Mongoli su se vratili u Mongoliju i vratili se svojim obrascima konflikta.
  • Vize: Za državljane BiH je potrebna viza za ulazak u Mongoliju. Ista se vadi u ambasadi u Beču. Nije potrebno lično prisustvo putnika. Agencija može posredovati.
  • Zdravstvena situacija: Putno zdravstveno osiguranje za predviđeni period boravka u Mongoliji je neophodno. Povrde o vakcinaciji generalno nisu potrebne, osim u posebnim situacijama (kao što je bila epidemija SARS-a). Pored obavezne terapije, na put u Mongoliju je preporučljivo ponijeti uobičajene lijekove protiv mučnina i bolova.
  • Vremenska zona: Mongolija se nalazi u UTC+08:00 vremenskoj zoni, odnosno + 6h u odnosu na BiH.
  • Klima: Zbog suhe, izraženo kontinentalne klime tokom godine temperatura veoma oscilira. Zimi prosječna dnevna temperatura se kreće oko -25 stepeni celzijuskovih, a ljeti je prosječno +25 stepeni celzijusovih. S čime su razlike 2-3 puta veće nego u zapadnoj Evropi. Srednja godišnja količina padavina je jedva iznad 200 mm. Prosječne razlike u dnevnim i noćnim temperaturama su izrazite, to je razlog zbog kojeg se u Mongoliji nalaze najjužnija područja trajno zaleđene zemlje koja se, osim gornjih nekoliko centimetara, nikada ne odledi, a osim toga i najsjevernije pustinje na Zemlji. Samo 10% zemlje je šumovito, a manje od 1% je obradivo.
  • Hrana i piće: Kuhinja se primarno sastoji od mlječnih proizvoda, mesa i životinjske masti. Najpoznatije ruralno jelo je kuhana ovčetina. U gradovima se često mogu naći knedle kuhane na pari punjene mesom, koje se zovu buuz. Ekstermna kontinentalna klima u Mongoliji je uticala na tradicionalizam u ishrani. Korištenje povrća i začina je ograničeno. Kineska i Ruska kuhinja su u velikoj mjeri uticale na kreiranje mongolske.
  • Sigurnost: Mongolija je bezbjedna zemlja, ali i pored toga treba biti obazriv na mjestima gdje su veće gužve. Kao i obično, vrijedne stvari ne treba nositi sa sobom, niti veće količine novca, a umjesto pješačenja gradom noću, bolje je uzeti taksi.
  • Odjeća: Zbog velikih razlika u temperaturi u toku dana potrebno je slojevito oblačenje. Temperaturne razlike idu i do preko 30 stepeni jer se u Mongoliji nalaze najjužni područja trajno zaleđene zemlje koja se, osim gornjih nekoliko centimentara, nikada ne odledi, a osim toga nalaze se i najsjevernije pustinje na Zemlji.
  • Lokalna valuta: Zvanična valuta u Mongoliji je tugrik (MNT) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema posljednjem kursu 1e = 2837 tugrika, 1$ = 2409 tugrika. U Ulan Batoru, u hotelima, boljim restoranima i nekim robnim kućama, moguća su plaćanja Visa ili Master kreditnom karticom. Putni čekovi mogu da se unovče u nekim bankama, mada se više prihvataju platne kartice (Visa, Master Card, American Express). U drugim gradovima na ovo se ne treba osloniti, te u slučaju putovanja u unutrašnjost zemlje, treba ponijeti gotovinu u domaćoj valuti. Putnicima preporučujemo da se ne oslanjaju na kartice i da nose gotovinu sa sobom.
  • Struja: Nije potrebno nositi adapter za električnu energiju. Struja u Mongoliji je 220 volti i možete koristiti naše standardne punjače.