Iran putovanja

Iran - jedna od kolijevki civilizacije, stvorena na temeljima moćne Perzijske imperije, legendi, mitova i temperamentu najgostoljubivijeg naroda. Zapljuskuju ga Kaspijsko more i Perzijski zaljev. Glavni grad je Teheran, a važni su i Isfahan, Shiraz, Yazd, Kerman i drugi, svaki spektakularan na svoj način. Iranci nisu Arapi i ne govore arapskim jezikom. Oni su ponosni Perzijanci koji čuvaju svoje naslijeđe, farsi jezik i šiitski islam. Duh Istoka se osjeća u svakodnevnom životu, odjeći, ishrani, muzici, živahnim ljudima, otkačenim bazarima. Piletina i jagnjetina se jedu na mnogo načina, kao i hljeb, salate i druga jela karakteristična za Bliski Istok. U obrocima je vrlo prisutna riža, a čest začin je šafran. Tu su i izvrsni slatkiši sa kokosom, pistaćima ili bademima... Morate probati sladoled sa pistaćima, šafranom i ružinim laticama! Obavezno popijte tradicionalni iranski čaj i kafu. Alkohol je zabranjen, ali postoji bezalkoholno pivo sa različitim ukusima. Iranski umjetnici vijekovima pišu najljepše pjesme i priče na svijetu i stvaraju prelijepu odjeću i materijale, keramiku, minijature. Perzijski tepisi su najskuplji i najbolji na svijetu! Zemlja u čijim se palatama i divljini kriju perzijske mačke, gepardi, najrjeđe i najskuplje drago kamenje na svijetu i najljepše bašte na planeti! 

 

Polasci

Putovanja

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Iran

IRAN

Opšti podaci: Bliskoistočna zemlja istorije duge više hiljada godina. Graniči se sa Jermenijom, Azerbejdžanom, Turkmenistanom, Turskom i Irakom. Takođe, Iran izlazi na Kaspijsko more i Persijski zaliv. Pustinje i nekoliko planinskih vijenaca protežu se duž čitave zemlje. Iran je zemlja fantastične prirode, sjajnih ljudi i izvanredne hrane.

Glavni grad: Teheran

Površina: 1.648.195 km2

Broj stanovnika: 80.28 miliona stanovnika

Stanovništvo: Persijanci 51%, Azeri 24%, Mazandarani 8%, Kurdi 7%, Arapi 3% i drugi

Jezik: farsi

Vjeroispovijest: muslimani – preko 99%

Nezavisnost: 1501. godina

Valuta: Iranski rijal: 1 EUR=52.000 rijala; 1 USD= 40.000 rijala, mada su velike varijacije u kursu

Za potrošnju u Iranu morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu!

Kreditne kartice i bankomati: Sistem bankomata i platnih kartica za kartice koje koristimo u Evropi ne funkcioniše, dakle one se ne mogu koristiti. Postoje bankomati i uređaji za naplatu preko kreditnih kartica, ali oni služe isključivo za iranski bankarski sistem, koji je zatvoren.

Vremenska zona: UTC +4:30

Viza: Državljanima BiH potrebna je viza za Iran. Važno je da u pasošu nemate pečat Izraela. Aplikacija za izdavanje vize se podnosi u ambasadi Irana u Sarajevu. Agencija može posredovati za putnike. 

Klima: Klima u Iranu je sušna i polusušna. Temperature se, ipak, rijetko penju iznad 29 C, ali bez obzira na to, prema generalnim načinima oblačenja u Iranu, neophodno je nositi stvari dugih nogavica i rukava. Takođe, povremeno se dešava nagla promjena vremenskih prilika i kratkotrajne padavine. Tokom jeseni može biti i dosta hladno.

Hrana i piće: U Iranu koristite isključivo flaširanu vodu! Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, jagnjetinu na više načina, hljeb, salate i jela koja su karakteriistična za Bliski Istok. Takođe, Iranci u svojim obrocima koriste jako mnogo riže, a ponekad je začine šafranom. Tu su i izvrsni slatkiši sa kokosom, pistacijama ili bademima... Obavezno probajte tradicionalni iranski čaj i kafu. Alkohol je zabranjen u Iranu i služi se samo bezalkoholno pivo sa različitim ukusima. Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite. Cijene hrane i pića su pristupačne.

Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Irana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim ljekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Neophodno je da sa sobom ponesete i kremu za sučanje.

Osiguranje: Preporuka je da imate putno zdravstveno osiguranje.

Sigurnost, bezbjednost i pravila ponašanja: Gradovi i mjesta koja obilazimo na turi su relativno bezbijedna, ali svakako savjetujemo da budete oprezni i pažljivi kada su u pitanju vaše lične stvari (kao i u bilo kom evropskom ili nekom drugom gradu). Nemojte ići sami da šetate i istražujete, a u večernjim i noćnim satima savjetujemo da se ne odvajate od grupe. Nemojte ići u dijelove gradova koje vam vodič napomene kao nesigurne. U svakom slučaju izbjegavajte teme vezane za političku situaciju u pomenutom regionu, posebno razgovore o Izraelu, SAD-u i Siriji. Vodite računa kad fotografišete, vojne objekte i postrojenja vojske Irana je zabranjeno slikati. Bakšiš i cjenkanje dio su tradicije. U metrou postoje posebni vagoni za žene, a u autobusima odvojeni dijelovi za žene. Zabranjeno je rukovanje sa ženama. Kontakti sa muslimanskim ženama su strogo zabranjeni. Tokom Ramazana nije dozvoljeno jesti, piti, niti pušiti cigarete na javnim mjestima. Pri ulasku u Iran, strani državljani su dužni da prijave iznos stranog novca koji unose u Iran jer u suprotnom rizikuju zapljenu novca od strane carinskih organa. Zabranjen je unos materijala koji negativno tretiraju Iran. Preporučuje se putnicima da posebno obrate pažnju na lična dokumenta i novac. Sa obzirom na to da su registrovani napadi na žene koje nisu poštovale islamski kodeks oblačenja, preporučuje se strogo poštovanje islamskog pravila oblačenja, kako bi se izbjegle neprijatnosti. Molimo Vas da u Iran nikako ne unosite alkohol i svinjsko meso, koje uključuje i prerađevine, takođe ovo se odnosi i na sve predmete koji učestvuju u procesu kockanja.

Odjeća: Molimo Vas da obratite pažnju na način odijevanja. Za žene je obavezno nošenje marame, koju morate staviti na glavu odmah po slijetanju na aerodrom u Iranu, a takođe su obavezni i dugi rukavi i nogavice. Suknje, šorcevi, majice sa dekolteom ili kratkim rukavima se zabranjene. Muškarcima je dozvoljeno da nose majice sa kratkim rukavima, dok donji dio odjeće, kao i kod žena mora biti dug. Dakle, birajte garderobu u skladu sa tim, ali obzirom na to da se očekuju temperature između 20 i 30 stepeni, gdje je subjektivni osjećaj znatno veći gledajte da garderoba bude od laganijeg materijala. Obavezno ponesite i nešto dužih rukava otpornih na kišu, jer se u Iranu povremeno događaju kratkotrajne padavine. Ponesite i udobniju obuću za istraživenje arheoloških lokaliteta i gradova, a muškarci mogu ponijeti i kačket ili šešir za slučaj velikih vrućina. Na putovanja koja se realizuju tokom jeseni obavezno ponijeti i topliju odjeću.

Komunikacija: Sve mreže iz BiH, osim M:tel-a imaju ugovore sa Iranskom telekom službom i funkcionišu, dok M:tel ne funkcioniše na teritoriji Irana. Internet u Iranu je djelimično cenzurisan i mogu se koristiti samo pojedine aplikacije. Ipak, interneta u Iranu generalno nema na svim mjestima, tako da postoje hoteli, restorani i kafići koji nemaju wi-fi.

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

Suveniri: Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, keramiku, minijature, manje persijske tepihe (postoji ograničenje od 12 m2 koliko smijete da iznesete iz zemlje), začine, čajeve, kafu, pistacije, marame... Pri izlasku iz Irana, putnici mogu iznijeti jedan ručno rađeni, tkani, tepih u veličini do najviše 12 metara kvadratnih; predmete od srebra, bez dragog kamenja do 3kg; predmete od zlata, bez dragog kamenja do 150g; 10kg pistacija; najviše 200g šafrana. Zabranjeno je iznositi antikvitete, originalna umjetnička djela, knjige pisane rukom, litografije, kaligrafska djela, minijaturne umjetničke predmete, kao i antički kovani novac.