U carstvu grofa Drakule

Čega se prvo sjetite kad se govori o Rumuniji? Izolacija, Čaušeskov režim, šverc ture preko Dunava, jeftina radna snaga koja je dolazila 90-tih masovno u Srbiju i sl. Međutim, poslije pada diktature, Rumunija počinje da se razvija. Rast ekonomije je toliko ubrzan da je naš sjevero-istočni susjed nazvan “Balkanskim tigrom”. Prije 12 godina (2007. g) pristupila je Evropskoj uniji. “Jungle Travel” više puta godišnje ogranizuje ture do Brašova, kako bi se posjetili Drakulin dvorac Bran, dvorac Peleš, osjetio burni noćni život na ludim žurkama pod maskama.
Ime Rumunije potiče od grada Rima ili od imena Istočnog Rimskog carstva. U kasnoj antici, Carstvo se zvalo Romania. Rumuni su danas jako ponosni na svoju latinsku istoriji. Rimljani su pokorili Dačane 106. godine, što je označilo početak mnogobrojnih invazija na teritoriju današnje Rumunije. U srednjem vijeku, Rumuni su živjeli u tri odvojene države: Vlaškoj, Moldaviji i Transilvaniji. Sve tri države su bile dio Otomanskog carstva, ali sa određenim stepenom autonomije. Krajem 17. vijeka, Transilvanija je postala dio Habsburške Monarhije, a 1867. godine je autonomija ove oblasti ukinuta i priključena je Ugarskoj, jednom od dva autonomna dijela Austro-Ugarske. Današnja Transilvanija ili Erdelj nalazi se u karpatskom basenu. Prvi dokumenat o ovoj teritoriji datira iz 1075. godine i poziva se na Ultra Silvam ili u prevodu “preko šuma” .

SVIREPI LIDERI

Rumunija i Transilvanija su najpoznatije po svojim svirepim liderima. Vlad Cepeš III ulivao je strah u 15. vijeku, a Čaušesku  krajem 19. vijeka. Vlad Cepeš III (čije prezime znači nabijač) naslijedio je nadimak Drakul (zmaj) od svog oca. Vladao je Vlaškom u tri navrata, a poznat je po surovom kažnjavanju neprijatelja nabijanjem na kolac. Kao dijete bio je u zatočeništvu u Maloj Aziji zajedno sa svojim polubratom Raduom. Naučio je turski jezik, ali i turske metode mučenja. Za razliku od Radua koji je bio poslušan, Vlad je još tada ulivao strah svojim čuvarima. Poslije smrti Vlada II, Turci vraćaju Vlada III u Rumuniju i podržavaju njegov povratak na prijesto u nadi da će ostati njihov saveznik, kao prethodno njegov otac. Međutim, Vlad Drakula ustaje protiv Turaka. Poslije borbi nabijao ih je na kolac. I ne samo njih… Jedna od najpoznatijih priča vezanih za njegovu vladavinu je pozivanje bojara na večeru. Napio ih i izasao iz prostorije pustivši ih da ga onako pijani ogovaraju i da se hvale svojim djelima i nedjelima, zaključivši da nisu vjerni njegovoj politici i sve ih pobio. Ipak, neke je ostavio u životu, kao i neke od njihovih članova porodica da izgrade novi dvorac za njega. Ta krvava večera mu je donijela otvoreno neprijateljstvo ostalih bojara i skriveni rat koji je od tad počeo da se vodi protiv njega u unutrašnjosti. Zbog ogromnih količina krvi koje je prolio, postao je glavni kandidat za roman Brana Stokera – Drakula. Vampir je inače srpska riječ, prvu put spominjana u imenu Save Savanovića. Legenda kaže da vampire piju ljudski krv i vječno žive. Ako je tako, onda je zvanično prvi vampir bila žena i to Elizabet Batori. Ova ljubomorna žena, ubijala je mlade i lijepe sluškinje, pila im krv smatrajući da će tako njene bore nestati i da je to formula vječnog života. Vlad nije pio krv, ali je ipak bio “krvopija”. Mnogo puta je ekranizovan romana Brana Stokera, ali najpopularniji je svakako “Drakula” iz 1992. godine sa Keanu Reevesom, Winonom Ryderom, Anthony Hopkinsom i Gary Oldmanom u glavnim ulogama.
Za razliku od Vlada koga su Rumuni veličali, jer se borio protiv Turaka, Čaušeskuovo ime rijetko i teško izgovaraju. Nikolaje Čaušesku je bio predsjednik Rumunije od 1965. godine pa sve do smrti 1989. godine. zajedno sa suprugom Elenom, streljan je u Trgovištu. Sekuritatea, tajna policija, za vrijeme čaušeskove vlasti imala je ogromnu moć. Zabranio je pobačaje (sem kada žena ima više od 42 godine) i kontracepciju kako bi došlo do rasta prirodnog priraštaja. Uveo je porez od 10-20% prihoda svim građanima starijim od 25 godina koji nisu imali djecu. Majke sa najmanje petoro djece su dobijale beneficije, dok su one sa desetoro dobijale titule “majki-heroja”(automobile na poklon, besplatan prevoz željeznicom i sl). Brak se mogao poništiti samo u izuzetnim slučajevima. Čaušesku je uveo kult ličnosti, dodijelio sebi titulu “Vođe” i “Karpatskog genija”. Za njega je napravlje i specijalan skriptar kao za rumunske kraljeve. Zemlja je bila u neopisivoj krizi, na granici siromaštva, a Čaušesku se slikao za televiziju pred punim rafovima i u raskoši. Sve je to dovelo do velike Revolucije nakon koje su Nikolaje i njegova spruga tragično završili.

BRAŠOV

Kao središte istoimenog okruga, Brašov je jedan od najvećih gradova u Rumuniji. Grad u kojem su Sai podigli crkve i kuće u njemačkom stilu, za vrijeme komunizma grad je bio poznat kao Orasul Stalin. Grad se razvio u jugoistočnom dijelu Transilvanije, na mjestu gdje se sabiru putevi sa sjevera kako bi se na ovom mjestu uspjeli na Karpate i prešli preko prevoja u južnije smještenu Vlašku. Gradsko jezgro se upravo nalazi na početku ovog klanca koji vodi ka Vlaškoj i sa obje strane je zatvoren brdima. U Brašovu se svake godine održava najveći muzički festival u Rumuniji – Cerbul de Aur, a najveća znamenitost je Crna Crkva, najveća gotska crkva između Istanbula i Beča i služi liturgiji njemačkih luterana koji tamo žive. Izgrađena je između 1383. i 1480. godine, a ime je dobila po požaru koji je izbio 1689. godine. Uz Jungle-ove mlade vodiče, upoznat ćete noćni život Brašova – najveću diskoteku “Casho” kao i klub “Tequila”.  Penjat ćemo se žičarom na brdo na kojem po ugledu na “Hollywood” piše “Brasov”.

DVORAC BRAN I DVORAC PELEŠ

Za fakultativne izlete smo vam spremili dva dvorca, jedan strašan, Drakulin Bran i  jedan veleljepni Peleš. Na dvadesetak kilometara od Brašova, nalazi se dvorac u koje je Vlad Peleš bio zatočen. Dvorac na stijeni, danas je jedan od zaštitinih znakova Rumunije. Napravili su ga od drveta Teutonski vitezovi davne 1212. godine na ulazu u dolinu koju okružuju planine i kojom su trgovci prolazili vijekovima i nazvali su ga Ditrihštajn. Većina predmeta u zamku je iz perioda Marije Edinburške, majke Marije Karađorđević. Sinu njene sestre, prineceze Ileane, 2006. godine Vlada Rumunije je vratila dvorac, poslije dugogodišnjeg vlasništva države.
Prilikom ulaska u dvorac Peleš, obući ćete papuče kako ne bi prljali prelijepe crvene tepihe. Dvorac je bio ljetna rezidencija prvog kraljevskog para Karola I Hoencolerna i njegove supruge Elizabete. Građen od 1875. pa sa  rekonstrukcijama do 1914. godine, postao je namoderniji dvorac tog vremena – centralno grejanje, lift, centralni sistem za usisavanje prašine. Danas ga mnogi smatraju najljepšim dvorcem Evrope

Maja Jauković