Tadžikistan putovanja

Putovanje života Vas mora kad tad dovesti i do Tadžikistana, spektakularne zemlje smještene između Avganistana i Kine, prekrivene surovim pustinjama ali i visokim planinama i glečerima

Na ovim područjima rođena je i legenda o čuvenom Jetiju koja se održala i do danas. Današnji jezik, kojim govori većinsko stanovništvo je najsličniji persijskom. Vijekovima su ovi narodi poznati po uzgoju najrasnijih konja

Glavni grad je Dušanbe, a stanovništvo ove mlade zemlje većinski islamsko. Zemlja: pustinje, plodnih polja, pamuka, rijeka, planina idealnih za planinarenje, snježnih nanosa ali i predivnih planinskih jezera prozirne plave boje i kristalno čiste vode! Hrana je potpuno ista priča, mješavina svega i potpuno izobilje a obuhvata jela kao što su manty, pilav, kovurma lagmon, hleb kulcha... 

Kada Vas historija, kultura, klima, boje i mirisi uz fantastičnu hranu opiju, prije odmora prošetajte kroz bazare i uživajte u rukotvorinama Tadžika, koji Vam preporučuju svoju tradicionalnu odejću i materijale, tekstil, vezene predmete, kožu, proizvode od gline, statuice naroda.

Savršeno mjesto, obavijeno velom mistike Puta Svile!

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Tadžikistan

Tadžikistan

Opšti podaci: zemlja smještena između Avganistana i Kine, prekrivena pustinjama ali i visokim planinama i glečerima. Na ovim područjima rođena je i legenda o Jetiju koja se održala i do danas. Današnji jezik je najsličniji persijskom, a osim toga vijekovima su poznati po uzgoju najrasnijih konja.

Glavni grad: Dušanbe

Površina: 144.100 km²

Broj stanovnika: oko 8.5 miliona stanovnika

Stanovništvo: Tadžici  84.3%, Uzbeci 13.8%, ostali 2%

Jezik: tadžikistanski i ruski

Vjeroispovjest: muslimani 90%, ostali 10%

Nezavisnost: 1991. godina

Valuta: Somoni TJS – 1 EUR=10.7 TJS. Za potrošnju u Tadžikistanu morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu.

Kreditne kartice i bankomati: Kartice rijetko gdje možete koristiti. Preporuka je plaćanje gotovinom. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

Vremenska zona: GMT +5

Viza: Viza: Državljanima BiH potrebna je viza za ulazak na teritoriju Tadžikistana. Cijena vize je 100 KM. Za viziranje potrebno je pozivno pismo koje će putnicima biti blagovremeno dostavljeno. Ambasada zadržava pravo da traži dodatna dokumenta ukoliko je to potrebno. Ukoliko ambasada Tadžikistana zatraži pasoše i dodatna dokumenta, mogući su dodatni troškovi koji nastaju prilikom viziranja. 

Klima: Klima u Tadžikistanu je raznovrsna, u nižim predjelima suptropska, u srednjim visinama umjerena, a u planinama oštra hladna planinska. Padavina najviše ima tokom zime i proljeća dok su tokom ljeta i jeseni kiše pravi fenomen. U planinskim predjelima od oktobra do maja pada snijeg i temperature idu do -45C, dok zaravnjene predjele od juna do oktobra pogađaju pješčane oluje. Ljeto počinje u maju i toplo je. Najbolje vrijeme za posjetu je proljeće i jesen, dok je ljeto pogodno za planinarenje.

Hrana i piće: Tradicionalana ishrana obuhvata jela kao što su manty, pilav, kovurma lagmon, hljeb kulcha... U kuhinji se koristi dosta začina i crnog luka. Tadžikistan  je idealno mjesto za ljubitelje pekarskih proizvoda i svega što je od tijesta. Jedu voće u velikim količinama, prije svega grožđe, jabuke i breskve. Hrana je izuzetno jeftina (poredeći sa evropskim cijenama).

Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Tadžikistana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim ljekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom poneti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

Sigurnost, bezbjednost i pravila ponašanja: Bezbjednosna situacija u Tadžikistanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. Nije dozvoljeno fotografisati vojsku, policiju, banke, na aerodromima. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Poželjno je ostavljati bakšiš. Nije poželjno da se sami krećete pustim ulicama. Zabranjeno je iznošenje lokalne valute iz zemlje.

Odjeća: Obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica prije svega zbog aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket. Osim garderobe koju inače pakujete, za putovanja tokom proljeća i jeseni potrebno je poneti udobnu obuću, duks ili džemper. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike. Tokom posjete vjerskih objekata, ženama se preporučuje da veći dio ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u vjerske objekte potrebno je da se izujete. Od obuće ponesite nešto udobnije i zatvoreno.

Komunikacija: Naše mreže uglavnom rade u Tadžikistanu ali ne na čitavoj teritoriji, imajući u vidu da se obilaze i mjesta koja su daleko od većih gradova. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

Suveniri: Od suvenira preporučuju tradicionalnu odjeću i materijale, tekstil, vezene predmete, kožu, proizvode od gline, statuice naroda...