Barselona šarena kraljica Mediterana

Barselona šarena kraljica Mediterana

Backpackeri, pješčana plaža u centru grada, nevjerovatna energija i Gaudijeva magična arhitektura! Nije teško pogoditi o kojem gradu je riječ… Kada ste turistički vodič putnici vam najčešće postavljaju pitanje:”Koji ti je omiljeni grad?”… Bez razmišljanja izgovorim – Barcelona!

Najprije se upoznajemo sa Kolumbom koji nam pokazuje svoju rodnu Genovu, a mi krećemo u suprotnom pravcu kroz La Ramblu prepunu turista, uličnih umjetnika, slikara, suvenira, sa načičkanom pijacom St. Josef punom svježeg voća i preukusnih cijeđenih sokova. Kroz ovu pješačku zonu dnevno prođe oko 150.000 ljudi. Izlazimo na trg Catalunya pa pravimo jedan zaokret u Portal del Angel, glavnu shoping zonu i odlazimo na kupovinu jeftinih knjiga, mapa i vodiča kako bi se lakše snalazili u gradu. Katedrala u sred Gotske četvrti! A oko nje uske uličice sa parovima koji se drže za ruke, nasmijanim umjetnicima, mađioničarima, backpackerima sa ogromnim mapama, šarmantnim kafićima… Palata muzike, skrivena i kitnjasta iza najprometnijih ulica i trgova u gradu.

Obilazimo Pikasov muzej sa mnogim skicama čuvenog umjetnika pa odlazimo na odmor od vrućine u Citadela park iz 19. stoljeća u kojem su smješteni zoo vrt i Parlament Barcelone. Vozimo se čamčićima po jezeru, ležimo na travi, grickamo tapase. Najradije bi otišli na plažu da se kupamo i izležavamo na suncu, ali grijeh je ne obići Barcelonu pa makar i po peti put, jer uvijek vidimo nešto novo, nešto specifično samo ovom gradu.

Arc de Triomf ili Trijumfalna kapija ispred koje su parkirani bicikli koji kao da nas čekaju da promijenimo standardnu rutu. Barcelona iz ugla bicikliste, savršeno, jer imate svoju traku i neometano se krećete u odnosu na ostale učesnike u saobraćaju. Izlazimo na Agbar, tridesetosmospratovni oblakoder neobičnog oblika, napravimo polukrug oko Placa Glories Catalanes i hitamo na fotkanje ispred Sagrada Familie.

Ovo još uvijek nezavršeno remek-djelo čuvenog Gaudija napravljeno u gotskom stilu je najposjećenija atrakcija Španije koju godišnje posjeti 2,2 miliona turista. Osam stubova koji simbolizuju španske gradove: Valenciju, Granadu, Toledo, Zaragozu, Burgos, Valladolid, Santiago i Sevillu, dok četiri velika stuba simbolizuju jevanđeliste: Mateja, Luku, Marka i Jovana. Apostoli, grupisani po četvorica, određeni su da u obliku zvonika čuvaju tri ulaza od kojih svaki ima troja vrata koja simbolizuju vjeru, nadu i milosrđe. Istočna kapija je posvećena Hristovom rođenju i djetinjstvu, zapadna njegovom stradanju i smrti, dok je glavna, južna, njegovom vaskrsenju i Juicio Final, Strašnom sudu. Kada smo naučili nešto o simbolu grada, nastavljamo kprema parku Guell na brdu El Carmel koji je Antonia Gaudi projektovao za Eusebija Guelha. Na ulazu u park nalazi se Gaudijeva kuća i gušter oblijepljen polomljenim keramičkim pločicama (Gaudijeva tehnika trenkadis). Sjedimo na klupi bez kraja izuvijanoj poput morske zmije, šetamo putićima, slikamo se kod dorskih stubova poput drveća i idemo na mjesto odakle “puca” pogled na “Kraljicu Mediterana”.

Odlazimo u četvrt Gracia na ručak, tradicionalnu paelju, sa morskim plodovima ili mesom. Vraćamo bicikla i penjemo se žičarom na Tibidabo gdje se nalazi toranj  Torre de Collserola i crkva Svetog Isusovog srca. Na putu prema Montjuicu idemo kroz Passeig de Gracia, obilazimo Casa Mila i Casa Batllo, Gaudijeve čarobne kućice sa krivim zidovima i šarenim lukovima…Pada mrak i uskoro počinje show Magičnih fontana na brdu Monjuic. Idemo metroom od Placa Catalunya. Izlazimo na Placa Espanya, kod Nove koride, i tržnog centra. Kapljica vode na licu, pa druga, treća, muzika počinje, vodokoci mijenjaju boje, “plešu u ritmu muzike”. Ritam svjetlosti prate zvuci klasične, filmske i moderne muzike, melodije iz filmova “Kum”, “Gospodar prstenova”, “Gladijator”, i naravno “Barcelona” koju izvode Fredi Merkuri i Montserat Kabalhe. Predstava počinje! Hiljade ljudi u zanosu gledaju magične fontane, pravi spektakl. Prvi show izveden je 19. maja 1929. godine, samo dan prije početka Međunarodne izložbe za koju su namjenski izgrađene. Na projektu je radilo oko 3000 radnika, ukupna zapremina vode u opticaju 2600l/s, 8 glavnih boja, 1507 w snaga osvjetljenja, 7500w snaga audio opreme, 7.000.000 različitih kombinacija voda-svjetlo samo su neke od frapantnih cifri Magičnih fontana. Iznad fontana nalazi se Nacionalni muzej umjetnosti Katalonije, a oko njega park i Poble Espanyol – arhitektonski muzej na otvorenom koji je otvoren takođe za Svjetsku izložbu 1929. sa idejom da predstavi model španskog sela iz različitih pokrajina. To ćemo obići sutradan zajedno sa Olimpijskim selom i stadionom na vrhu Monjuica.

A sada na redu je provod. Ovella Negra nas čeka i najbolja i najjfetinija sangrija u gradu. Salute! Sa prvim zracima sunca izlazimo na Barcelonetu, kupanje u Sredozemnom moru, svježe voće, sladoled. Žičarom odlazimo na Monjuic kako bi uživali u vrhunskom pogledu na luku, plažu, modernu Barcelonu…Pijemo kafu na obroncima brda u simpatičnom kafiću sa još simpatičnijim konobarima Kinezima.

Oceanarijum, Maremagnum tržni centar, izležavanje na travi ispred njih dok galebovi nadlijeću Kolumba i ulične second hand prodavce, kao i prodavce antikviteta. Jednom sam uspjela da nađem stari jugoslovenski novac, čuvenu crvenu novčanicu sa konjanikom i rudara. Metroom odlazimo do Camp Nou, najvećeg stadiona u Evropi sa kapacitetom 93.053 mjesta na kome igra jedan od najboljih fudbalskih klubova svijeta BARCELONA. Obilazimo BCN butik i riznicu trofeja, stadion i uživamo u kompletnom audio-vizuelnom ugođaju.

Iz Barcelone organizujemo izlet u Figeras – gradić na oko sat i po udaljen od Barcelone u kojem se nalazi neobični muzej Salvadora Dalija u kojem je i sahranjen. Stil nadrealizma, preteča instalacija, holograma, varijacija raznih epoha i stilova… Na samom ulazu je instalacija koja se sastoji od Cadillaca, stuba od automobilskih guma, čamca Dalijeve voljene supruge Gale i nekoliko statua.

U povratku idemo u prelijepo mjesto ispresjecano kanalima sa dugom pješčanom plažom – Empuriabrava. Jedemo tunjevinu na plaži, smješno ali nevjerovatno ukusno! Kupamo se i upoznajemo ljude iz različitih dijelova svijeta koji ovdje dolaze na odmor.

I još par stvari koje treba znati o Barceloni prije nego što se uputite u nju.

 • Barcelona ima obalu dugu 4,5km, 7 plaža i najljepši je grad na obali mora po izboru Nacional Geographic i Discovery Channel
 • Barcelona je 16. najposjećeniji grad na svijetu i 4. u Evropi (poslije Londona, Pariza i Rima)
 • Diada de Sant Jordi je praznik grada, katalonska verzija Dana zaljubljenih, UNESCO je 23.04. proglasio Međunarodnim danom knjiga
 • Vozači u Barseloni su užasni, čuvajte se, jer prosječno na svakih 9 sekundi se desi jedna saobraćajna nesreća
 • Barcelona je za pješake, na 130 ha ili veličine 260 fudbalskih terena prostire se pješačka zona u gradu
 • Ljetnje Olimpijske igre su održane u Barceloni 1992.godine i zahvaljuljući njima industrijska zona je izmještena i nastala je plaža Barceloneta
 • Po legendi grad Barconi su osnovali Kartaginjani koga kasnije osvajaju Rimljani
 • Najljepši morski plodovi u restoranima na Barceloneti: La Mar Salada i Can Sole
 • Bazilike zanimljive arhitekture poput Sant Pau del Camp u romanskom stilu i Santa Maria del Mar, najbolji primer katalonske gotike
 • Za Barselonu kažu da je i gay-centar, Museum i Plata bar su mjesta na kojima noćni život za gayeve počinje, a zatim klubovi Arena i Metro, žurka je zagarantovana
 • Flamenko, španski nacionalni ples i Los Tarantos na Placa Reial koje je najpopularnije mjesto za turiste koji žele da uživaju u španskoj muzici i plesu

Maja Jauković