Gruzija, Armenija i Kapadokija

Gruzija, Armenija i Kapadokija

Ljetnja avantura 2019: Gruzija, Armenija i Kapadokija!

17 dana - autobus+smještaj - 740 KM!

First minute cijena do 20.04.2019. godine

Nakon 20.04. cijena se povećava na 780 KM!

Period putovanja: 09.08.-25.08.2019. godine

Magija prirodnih čuda, avanture po Kavkazu, stari manastiri, spomenici kulture, šarm Tbilisija i Jerevana, predivna šetališta uz more, kupanje, shoping i najukusniju klopu…

Vizantion, Konstantinopolj, Carigrad ili Istanbul, kako god ga nazivali, je jedini grad na svijetu koji se prostire na dva kontinenta. Istanbul je grad za svakoga, jutarnja turska kafa uz ratluk, specijaliteti morskih plodova, shoping na pijacama, pušenje nargila, baklave sa pistacijama, fudbalski stadioni i košarkaške dvorane, palate, džamije, Patrijaršija, zidine carigrada, najveća hrišćanska crkva pretvorena u džamiju – Aja Sofija (današnji muzej), Topkapi, antički hipodrom, Bazilika cisterne, zaliv Zlatni rog, Bosforski moreuz, šetnje uz more…

Konstantinopolj je izgrađen kao “Novi Rim”, grad na 7 brežuljaka, po nalogu impreratora Konstantina Velikog. Za vrijeme Otomanskog carstva u njemu je izgrađeno 1400 toaleta. Lale su bile simbol Istanbula, omiljeno cvijeće mnogih sultana, pa su poslate u Holandiju čiji su danas zaštitni znak. Kapali čaršija ili Veliki bazar je najveća pijaca na zatvorenom prostoru na svijetu sa više od 3000 dućana. Agata Kristi je napisala čuveni roman “Ubistvo u Orijent Ekspresu” u hotelu Pera Palas u Istanbulu, simbolično, jer je posljednja stanica najpoznatijeg voza na svijetu bila upravo u Istanbulu.

Batumi je glavna luka Gruzije i prijestolnica pokrajne Adžarija. U gradu živi oko 120.000 stanovnika. Veoma je bogat kulturnim naslijeđem koje su Heleni, Rimljani, Turci i Rusi ostavili za sobom. Ovaj grad na zapadu Gruzije se veoma brzo razvijao u poslednjih nekoliko godina i postao jedan od glavnih kulturnih i ekonomskih centara.

Vodimo vas na druženje sa ljubaznim i srdačnim lokalnim stanovništvom u zemljama koje su prve na svijetu prihvatile hrišćanstvo kao zvaničnu religiju. Obilazimo nestvarne manastirske i crkvene komplekse najstarije na svijetu, uklesane u stijeni, izgrađenih na samoj obali jezera, ukopane u sred dubokih kanjona i pustinjskih visoravni ili podignutih na najvišim planinskim vrhovima.

Tbilisi – grad Svetog Đorđa, glavni grad Gruzije nastao u 5. vijeku. Mješavina drevne, tradicionalne i moderne arhitekture i preput zanimljive istorije. Najznačajnije znamenitosti grada su Trg Slobode na kojem se nalaze Gradska vijećnica i veliki stub sa zlatnom figurom Svetog Đorđa, zgrada Parlamenta, Predsednička palata, Stari grad prepun uskih uličica, starih zanatskih radnji i šarenih kućica, Narikala utvrđenje, most mira…

Jerevan – Nalazi se u podnožiju planine Ararat i jedan od najstarijih stalno naseljenih gradova na svijetu. Glavni je grad Armenije i ekonomsko-političko-kulturni centar države. Trinaesta po redu prijestolnica Armenije i UNESCO-va svjetska prijestolnica knjige 2012. godine. Mješavina rusko-otomansko-persijske arhitekture i prelijepe znamenitosti kulture poput Kaskada, Moskovskog teatra, parka pobjede, Opere, Plave džamije…

Tradicionalna kuhinja Gruzije i Armenije, mješavina je drevnih, specifičnih lokalnih jela i inostranih uticaja Rusije, Turske i Persije. Svaka regija ima svoju verziju lokalne tradicionalne hrane, a kuhinja je poznata kako po jelima od mesa i ribe, tako i po vegetarijanskim jelima.

Goreme (Kapadokija) je gradić okružen neobičnim oblicima reljefa, stijenama – “dimnjacima”, pećinama, podzemnim gradovima, crkvama u stijenama, balonima sa kojima sviću zore, stvrdnutim potocima lave… Česzo ga nazivaju “đavolji grad”. To je mjesto gdje su se hrišćani krili tokom progona u 4. vijeku.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRAVEL BIH

ul. Branilaca Sarajeva, br. 20/2,

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Telefon:  +38733552552

                 +38733552550

                 +38761629558

Email: info.junglebih@gmail.com

Radno vrijeme: Radnim danima 10:00-18:00h i subotom 11:00-14:00h

1. dan: Polazak  sa parkinga ispred Muzeja istorije Jugoslavije (Kuća cvijeća) u 14:00h. Dnevno-noćna vožnja kroz Srbiju, Bugarsku i Tursku sa usputnim pauzama radi regulisanja carinskih formalnosti, kao i radi odmora putnika na 3-4 sata u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice.

2. dan: Dolazak u Istanbul u prijepodnevnim satima. Miris orijenta, specijaliteti od morskih plodova, pijace bez kraja, veleljepne palate, džamije, uživanje na obali mora. Fakultativni obilazak grada sa lokalnim vodičem: antički hipodrom, Aja Sofija, palata sultana Topkapi, Plava džamija... Smještaj u hostel. Fakultativno krstarenje Bosforom: Galata most, Galata kula, Dolmabahče palata, Ataturkov most, vile na obali zaliva, Djevojačka kula... Slobodno vrijeme. Noćenje.

3. dan: Pakovanje stvari i napuštanje soba. Slobodno vrijeme do popodnevnog polaska. Dnevno-noćna vožnja sa usputnim zadržavanjima radi odmora putnika na 3-4 sata u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice.

4. dan Dolazak u Batumi u prijepodnevnim satima, grad na obalama Crnog mora. Ovaj grad na zapadu Gruzije se veoma brzo razvijao u posljednjih nekoliko godina i postao jedan od glavnih kulturnih i ekonomskih centara. Smještaj u hostel u poslijepodnevnim satima. Odmor i fakultativno razgledanje grada. Slobodno vrijeme za kupanje na obalama Crnog mora. Noćenje.

5. dan: Rani jutarnji polazak za Tbilisi. Vožnja kroz prelijepe predjele i dolazak u Tbilisi. Smještaj u hostel u poslijepodnevnim satima. Glavni grad Gruzije, okružen visokim planinama, kao da nije ni Evropa ni Azija,.. Fakultativni obilazak grada, Trg Slobode, Gruzijski parlament, Stari grad sa šarenim kućicama i uskim uličicama, Metekhi crkva na stijeni iznad reke, Central Rajk park, Most mira Predsednička palata, Katedrala Svetog Trojstva...Uživamo u pogledu na grad sa stare Narikala tvrđave, obilazimo masivni spomenik Majke Gruzije na vrhu tvrđave, spuštamo se u islamsku četvrt i obilazimo malo drugačiji Tbilisi. Fakultativno odlazimo do termalnih kupatila, u nekom od mnogobrojnih tradicionalnih restorana isprobavamo tradicionalnu gruzijsku kuhinju. Vreme za individualne aktivnosti... Noćenje.

6. danFakultativni izlet na sjever zemlje u podnožje Kavkaza. Na samom sjeveru Gruzije blizu granice sa Ruskom Federacijom, odlazimo do gradića Stepantsminda i sela Gergeti. Do grada prolazimo nestvarno zelenim predjelima sa visokim visoravnima planinama pokrivenim večnim snijegom. Na parkingu visoko iznad puta zaustavljamo se kratko kako bi uživali u pogledu na prelijepe predjele. Usput obilazimo Ananuri, utvrđenje na rijeci Aragvi. Dolazimo u Gergeti i penjemo se do crkve Svetog Trojstva u podnožju vrha Kazbegi. Crkva se nalazi na vrhu iznad sela i okružena je masivnim planinskim vijencima Kavkaza uvijek prekrivenih snijegom. Planinarimo, odmaramo na obroncima planine i uživamo u zanosnom pogledu. Povratak u Tbilisi. Fakultativni izlazak u neki od barova ili klubova. Noćenje.

7. danFakultativni izlet u Kaheti regiju na istoku Gruzije, poznatu po svjetski čuvenim gruzijskim vinogradima i vinima. Prije vinske regije odlazimo do na samu granicu Gruzije i Azerbejdžana i obilazimo manastirski kompleks David Garedža, poznatog i pod imenom Anđeli u pustinji. Kompleks je napravljen u 6. vijeku i uklesan je u stijeni u sred polu-pustinjske visoravni. Na vrhu visoravni uživamo u pogledu na pustinjsku ravnicu u Azerbejdžanu. Nastavljamo dalje do gradića Sihnagi i probamo i kupujemo nadaleko poznato gruzijsko vino. Povratak u Tbilisi. Noćenje.

8. danNapuštanje smještaja i ranojutarnji polazak za Armeniju. Nakon obavljanja carinskih formalnosti i dobijanja armenske vize nastavljamo put ka Jerevanu. Dolazak u prijestolnicu Armenije. Smještaj u hostel u poslijepodnevnim satima. Fakultativni obilazak grada koji leži na rijeci Hrazdan i čuva mješavinu kultura, istorije i arhitekture. Trg Republike, Sjeverna avenija, Abovijanska ulica sa Moskovskim teatrom, Teatralni trg, Opera, Kaskade, park pobjede, masivna skulptura majke Armenije, Plava džamija, pokrivena pijaca u islamskom dijelu… Noćenje.

9. danKrećemo u fakultativni izlet na sjever Armenije, do grada Sevan. Sevan je zanimljivi turistički gradić koji leži na istoimenom jezeru na 2000 m nadmorske visine. Fakultativni obilazak grada, Manastir Sevanavank, najpoznatiji i najposjećeniji manastir u regionu, nalazi se na vrhu brdašca na jezerskom poluostrvu. Zatim odlazak u manastir Hajravank i u selo Noratus. U povratku, pravimo kratku pauzu  za kupanje i odmaranje. Povratak u Jerevan. Fakultativni izlazak u neki od jerevanskih barova ili klubova. Noćenje.

10. dan: Fakultativni izlet na jug Armenije. Obilazimo Ečmiadžin, majku crkvu Armenske Pravoslavne Apostolske Crkve, izdrađenu u 4. vijeku, najstariju katedralu na svijetu. U riznici ove katedrale nalazi se ono za šta se vjeruje da je Sveto koplje kojim je na krstu proboden Isus. Nastavljamo dalje do podnožja moćne planine Ararat i obilazimo Hor Virap - jedan od najstarijih i najposećenijih manastira u Armeniji. Manastir Hor Virap je usko povezan sa prihvatanjem kršćanstva i u njemu je po predanju bio zatočen Sv. Grigorije Prosvetitelj. Izlet nastavljamo manastirom Noravank, manastira iz 13. vijeka i grobnice porodice Orbelian. Manastir se nalazi u nestvarnom okruženju u dubokom kanjonu Amaghu, koji je poznat po svojim crvenim stijenama. Napuštamo kanjon i upućujemo se u maleno selo Areni. U selu se upoznajemo sa tradicionalnim životom Armena, uživamo u armenskim specijalitetima i probamo čuveno armensko vino iz vinarije stare nešto više od 6100 godina. Povratak u Jerevan. Noćenje.

11. dan: Pakovanje i napuštanje soba. Možemo Vam ponuditi fakultativni obilazak hrama Garni, jedinog očuvanog grčko-rimskog objekta u cijelom bivšem Sovjetskom savezu. Posle Garnija obilazimo manastir Gerhard, poznatim i još pod imenom Geghardavank, što bi u bukvalnom prevodu značilo Manastir Koplja. Ovaj jedinstveni manastirski kompleks dijelom je isklesan u samoj stijeni koja ga okružuje. Manastir je napravljen u 4. vijeku, a po predanju u njemu se nalazilo Sveto koplje kojim je proboden Isus. Koplje se danas nalazi u riznici Ečmiadžin katedrale. Povratak u Jerevan, kratko slobodno vrijeme za odmor i nastavak puta ka gradu Batumi. Noćna vožnja sa usputnim kraćim pauzama radi odmora i obavljanja carinskih formalnosti.

12. danDolazak u Batumi. Pravimo tehničku pauzu od 10 sati. Slobodno vrijeme. Večernji polazak za Kapadokiju. Noćna vožnja sa usputnim kraćim pauzama radi odmora i obavljanja carinskih formalnosti.

13. danDolazak u Kapadokiju, okolina Gorema, “đavolji grad” kako ga mnogi zovu. Prva podzemna naselja nastala su još 2000. godine p.n.e. dok je današnji grad Goreme nastao u 4. vijeku, za vrijeme progona kršćana, koji su se krili po pećinama. Fakultativni obilazak Doline golubova, gdje možete vidjeti ove ptice načičkane na stijenama. Obilazimo čuvene „Dimnjake“, prirodna čuda, muzej na otvorenom, najveću atrakciju Kapadokije. Dvorac Ukšišar odakle uživamo u pogledu na stvrdnute potoke lave, pepeo i kamenje koje je vulkan nanio prije više miliona godina. Panorama Doline meda, ručak u lokalnom restoranu, antički grad Avanos, kapadokijski muzej na otvorenom – kompleks antičkih pećina, crkvi u stijenama gdje su obitavali pravoslavni monasi... Smještaj u hostel/hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

14. danFakultativni obilazak grada Urgup sa kamenim skulpturama u obliku pečuraka, rezultat hiljada godina erozije. Zatim obilazimo staro grčko selo Mustafapaša (Sinasos) pa selo Tuškinpaša, tipičan primer arhitekture Turaka Seldžuka.  Dolazimo u Derinkuju, najdublji podzemni grad u regiji (85 metera), sa 16 spratova od kojih obilazimo 8 sa vodičem. Na ovom mjestu su se krili kršćani tokom progona od 5. do 10. vijeka. Noćenje.

15. danPakovanje stvari i napuštanje soba. Slobodno vrijeme do večernjeg polaska. Noćna vožnja sa usputnim zadržavanjima radi odmora putnika na oko 4 sata u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice. 

16. danDolazak u Istanbul u prijepodnevnim satima. Slobodno vrijeme za shoping, klopu i još jedan dan uživanja u „gradu na dva kontinenta“. Polazak za Beograd u poslijepodnevnim satima. Noćna vožnja kroz Bugarsku sa usputnim kraćim pauzama radi odmora i obavljanja carinskih formalnosti.

17. danDolazak u Beograd u popodnevnim satima. Kraj putovanja! 

FIRST MINUTE CIJENA

740 KM – za prijave do 20.04.2019. godine ili do popune mjesta!

Nakon 20.04. cijena se povećava na 780 KM!

Prilikom prijave plaća se 200 KM. Ostatak se plaća najkasnije do mjesec dana pred put.

Aranžman obuhvata:

 • Kompletnu organizaciju i vođenje puta
 • Prevoz visokopodnim autobusima na navedenim relacijama (klima, audio i video oprema)
 • 1 noćenje sa doručkom (buffet) u hotelu 3* u Istanbulu u 1/2 krevetnim sobama
 • 1 noćenje u hotelu 3* u Batumiju u 1/2 krevetnim sobama
 • 3 noćenja u hostelu u Tbilisiju u višekrevetnim sobama
 • 3 noćenja  u hostelu u Jerevanu u višekrevetnim sobama
 • 2 noćenja na bazi polupansiona u hotelu 3* u Kapadokiji u 1/2 krevetnim sobama

Aranžman NE obuhvata:

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uplatiti u agenciji najkasnije do 05.08.)
 • *** zbog sve učestalijih kontrola policije, agencija preporučuje putnicima da OBAVEZNO UZMU međunarodno putno osiguranje; u slučaju da putnik nema osiguranje, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice
 • Vizu za Armeniju 6,00 eura (dobija se na granici)
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno-istorijske spomenike
 • Individualne troškove na putovanju

 

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu usljed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine aviokarata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABIH standardom.

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše BiH dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

 

Tbilisi je grad Svetog Đorđa, glavni grad Gruzije i dom za oko 1.345.000 stanovnika. U 5. vijeku osnovao ga je kralj Vakhtang Gargasali, na mjestu gdje je prema legendi u lovu pogodio fazana koji je upao u termalni izvor i izletio izliječen. Ime grada potiče od gruzinske riječi za toplo (tbili). Iako je grad potpuno razaran i obnavljan 29 puta, očuvane stare građevine izmiješane sa modernom funkcionalnom arhitekturom daju ovom gradu poseban šarm.

Jerevan se nalazi u podnožiju planine Ararat i jedan od najstarije stalno naseljenih gradova na svijetu - Glavni grad Armenije i ekonomsko-političko-kulturni centar države. Trinaesta po redu prijestolnica Armenije i UNESCO-va svjetska prijestolnica knjige 2012. godine. Jerevan je pravi dragulj rane Sovjetske arhitekture, u sovjetsko vrijeme počele su velike rekonstrukcije sa ciljem da se od Jerevana napravi savršeni grad. Zahvaljujući izgradnji u stilu neoklasicizma Jerevan treba da podsjeća na Pariz, Beč i St. Petersburg.

Istanbul je najveći grad Turske i sigurno jedan od najljepših  i najspecifičnijih gradova na svijetu. Mnogobrojne turističke atrakcije, miris orijenta, mostovi, Bosfor i nevjerovatan duh grada svake godine privlači sve veći broj turista. Zaštitni znak grada je čuvena Aja Sofija gdje su se miješale kulture i religije dvije civilizacije. Nikako ne treba propustiti i čuveni bazar, jedan od najpoznatijih na svijetu.

Batumi je glavna luka Gruzije i prijestolnica pokrajine Adžarija. U gradu živi oko 120.000 stanovnika. Veoma je bogat kulturnim naslijeđem koje su Heleni, Rimljani, Turci i Rusi ostavili za sobom.

Goreme je gradić od antičkog vremena poznat kao Kapadokija. Okružen je stijenama vulkanskog porijekla nastalih erozijom, pećinama, neobičnim krajolicima. Podzemna naselja datiraju još od 4. vijeka. Nacionalni park je pod zaštirom UNESCO-a zajedno sa istorijskim lokalitetima uklesanim u stijenama. Mnogi ga zovu “đavolji grad”.

 

OPISI SMJEŠTAJNIH OBJEKATA:

Hosteli u Tbilisiju i Jerevanu su smještajni kapaciteti namijenjeni prije svega mladim ljudima i svim onima kojima komfor nije na prvom mjestu. Sobe su višekrevetne: 1/4, 1/6, 1/8, 1/10 sa zajedničkim kupatilima ili kupatilama u okviru sobe. Usluga je na bazi noćenja. Konačno ime hostela bit će poznato po formiranju grupe.

Hotel 3* u Istanbulu se nalazi u centru grada. Sobe su dvokrevetne sa kupatilom u okviru sobe. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom. Konačno ime hotela bit će po formiranju grupe.

Hotel 3* u Batumiju se nalazi u centru grada. Sobe su dvokrevetne sa kupatilom u okviru sobe. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom. Konačno ime hotela bit će po formiranju grupe.

Hotel u Kapadokiji se nalaze u blizini grada Goreme, najčešće u selu Ortahisar. Sobe su dvokrevetne sa kupatilom u okviru sobe. Usluga je na bazi polupansiona. Konačno ime hotela bit će poznato po formiranju grupe.

Razgledanje grada sa lokalnim vodičem

Plava Džamija jedna je od glavnih turističkih atrakcija u Istanbulu. Evropljani su joj dali ime Plava džamija zbog plavih pločica koje prekrivaju unutrašnjost kupole. Sagrađena je početkom 17. veka, i poput ostalih džamija sadrži grobnicu osnivača. Nekada je od nje kretalo hodočašće ka Meki i upravo zbog njenih 6 minareta na najvećoj svetinji muslimana - džamiji u Meki je dodat i sedmi.

Aja Sofija, ili kako je mnogi zovu, CRKVA SVETE MUDROSTI, pravo je remek -delo vizantijske arhitekture. Bila je najveća crkva u nekadašnjem Rimskom carstvu  i najpoznatija crkva u hrišćanstvu oko 9 vekova. Stubovi su joj od najvrednijeg mermera iz Mramornog mora, Nikeje i Južne Afrike i u jednom od tih stubova postoji šupljina u koji stavite palac, okrenete ga za 360 stepeni i zamislite želju. Kažu, garantovano se ispunjava!

Topkapi je palata sultana koja je po mnogo čemu razlikuje od evropskih palata i dvoraca. To je kompleks koji se sastoji od više odaja - sultanova rezidencija, kuhinja, harem, riznica... U Topkapiju se čuva Mojsijev štap, drugi najveći dijamant na svetu, svete relikvije sultana Selima...

Krstarenje Bosforom

U istom momentu pogled na dva kontinenta! Sudar istoka i zapada, miris orijenta i džamije napram širokih bulevara i visokih zgrada... Krećemo iz zaliva Zlatni rog, prolazimo ispod Galata mosta sa alasima koji načičkani kao vrapci pecaju ribu, vidimo Jeni Džamiju i veličanstvenu Sulejmaniju, Egipatsku pijacu, venecijansku Galata kulu, Devojačku kulu obasutu legendama, Dolmabahče palatu sultana koja je izgrađena po ugledu na Versaj i gde su svi satovi zaustavljeni u vreme kada je umro prvi predsednik Turske Kemal Ataturk, Ataturkov most koji spaja Evropu i Aziju, letnjikovce i vile pored Bosfora, noćne klubove... Miris mora, sveže ribe i najukusnijih kolača. Kročimo na azijsko tle i fotografišemo se na obali moreuza...

Podnožje Kavkaza - Stepantsmind i Gergeti

Na samom severu Gruzije blizu granice sa Ruskom Federacijom, odlazimo do gradića Stepantsminda i sela Gergeti. Do grada prolazimo nestvarno zelenim predelima sa visokim visoravnima planinama pokrivenim večnim snegom. Na parkingu visoko iznad puta zaustavljamo se kratko kako bi uživali u pogledu na prelepe predele. Usput obilazimo Ananuri, utvrđenje na reci Aragvi. Dolazimo u Gergeti i penjemo se do crkve Svetog Trojstva u podnožju vrha Kazbegi. Crkva se nalazi na vrhu iznad sela i okružena je masivnim planinskim vencima Kavkaza uvek prekrivenih snegom. Planinarimo, odmaramo na obroncima planine i uživamo u zanosnom pogledu.

Manastirski kompleks David Garedža

Manastirski kompleks poznat i pod imenom Anđeli u pustinji. Kompleks je napravljen u VI veku i uklesan je u steni u sred polu-pustinjske visoravni. Sastoji se od oko petnaest manastira u kojem žive oko 20 monaha.

Gradić Sevan

Sevan je zanimljivi turistički gradić koji leži na istoimenom jezeru na 2000m nadmorske visine. Fakultativni obilazak grada, Manastir Sevanavank, najpoznatiji i najposećeniji manastir u regionu, nalazi se na vrhu brdašca na jezerskom poluostrvu, a zatim odlazak u manastir Hajravank i selo Noratus.

Ečmiadžin crkva
Obilazimo Ečmiadžin, majku crkvu Jermenske Pravoslavne Apostolske Crkve, izdrađenu u IV veku, najstariju katedralu na svetu. U riznici ove katedrale nalazi se ono za šta se veruje da je Sveto koplje kojim je na krstu proboden Isus. Nastavljamo dalje do podnožja moćne planine Ararat i obilazimo Hor Virap - jedan od najstarijih i najposećenijih manastira u Jermeniji. Manastir Hor Virap je usko povezan sa prihvatanjem hrišćanstva i u njemu je po predanju bio zatočen Sv. Grigorije Prosvetitelj. Izlet nastavljamo manastirom Noravank, manastira iz XIII veka i grobnice porodice Orbelian. Manastir se nalazi u nestvarnom okruženju u dubokom kanjonu Amaghu, koji je poznat po svojim crvenim stenama. Napuštamo kanjon i upućujemo se u maleno selo Areni. U selu se upoznajemo sa tradicionalnim životom Jermena, uživamo u jermenskim specijalitetima i probamo čuveno jermensko vino iz vinarije stare nešto više od 6100 godina.
 
Garni i Gerhard
Fakulativni obilazak hrama Garni, jedinog očuvanog grčko-rimskog objekta u celom bivšem Sovjetskom savezu. Posle Garnija obilazimo manastir Gerhard, poznatim i još pod imenom Geghardavank, što bi u bukvalnom prevodu značilo Manastir Koplja. Ovaj jedinstveni manastirski kompleks delom je isklesan u samoj steni koja ga okružuje. Manastir je napravljen u IV veku a po predanju u njemu se nalazilo Sveto koplje kojim je proboden Isus. Koplje se danas nalazi u riznici Ečmiadžin katedrale.
 
Grad Urgup
Fakultativni obilazak grada Urgup sa kamenim skulpturama u obliku pečuraka, rezultat hiljada godina erozije. Zatim obilazimo staro grčko selo Mustafapaša (Sinasos) pa selo Tuškinpaša, tipičan primer arhitekture Turaka Seldžuka.  Dolazimo u Derinkuju, najdublji pozdzemni grad u regiji (85metera), sa 16 spratova od kojih obilazimo 8 sa vodičem. Na ovom mestu su se krili hrišćani tokom progona od V do X veka.