Baskija i Portugal

Baskija i Portugal

Putovanje u Baskiju i Portugal 2018!

Ljetovanje na neobičan način, mjesta koja do sada niste imali prilike da posjetite!

Como, Bordeaux, San Sebastian, Bilbao, Santander, Porto, Lisabon, La Coruna, Santiago de Compostela, Lloret de Mar, Pisa, Cinque Terre...

14 dana - autobus+hoteli/hosteli - 740 KM!

FIRST MINUTE CIJENA 740 KMza prijave do 20.04.2019. godine

Nakon 20.04.2019. cijena se povećava 40 KM!

Period putovanja: 26.07.-08.08.2019. godine

Kupanje na Atlantskom oceanu uz obilazak prelijepih gradova! Prva stanica na našem putu je jezero Como i istoimeni gradić iz koga možete otići vozom do italijanske prijestolnice mode Milana ili šarmantnog gradića u Švicarskoj – Lugana. U Milanu možete obići čuveni Duomo, Milansku skalu ili “Tajnu večeru” remek djelo Leonarda da Vincija. Uz uživanje pored jezera, u Luganu možete posjetiti katedralu Svetog Lorenza, kazino, Muzej lijepih umjetnosti. Ukoliko želite možete se kupati na jezeru Como, krstariti po njemu, obilaziti luksuzne vile i uživati u divnoj prirodi.

Vinogradi, kule i mostovi smijenjuju se na putu do Atlantskog oceana i prelijepog francuskog grada Bordeauxa, najvećeg grada Akvitanije, “zemlje legendi”. Richard Lavje Srce, sin Eleonore od Akvitanije, zvao je ovaj dio Francuske svojom kućom. Bordeaux, čuven po vinu i okružen savršenim plažama, nakon temeljne dvogodišnje rekonstrukcije grada nestalo je sivilo i bljesnule su atraktivne fasade iz 13. stoljeća. Novi futuristički tramvaj sada vijuga kroz grad, a sa obalskog keja se pruža pogled od koga zastaje dah. Quartier St Pierre, samo srce grada, sa kafićima i barovima, mjesto je odakle krećemo sa obilaskom grada, a odmah potom posjećujemo Veliko pozorište, katedralu, Place de la Bourse, toranj Pey-Berland, Kameni most, baziliku Svetog Mihaila.

San Sebastian je modensko ljetovalište na obali Atlantika, u Baskijskom zalivu. Donostija, kako Baski zovu ovaj gradić, sa prelijepom uvalom La Koncha između dva brda Monte Iheldo i Monte Urgulj (sa statuom Hrista) još od 19. stoljeća privlači veliki broj turista. Tokom Prvog svjetskog rata ovdje su boravili Romanovi, Lav Trocki, Moris Ravel, Mata Hari, a nakon završetka Španskog građanskog rata Francisko Franko je u njemu provodio svako ljeto. Ostrvce Santa Klara, koje se nalazi u sredini zaliva, u srednjem stoljeću služilo je kao karantin za hodočasnike oboljele od kuge, a na njemu je boravio u 13. stoljeću i sveti Franjo Asiški.

Španija je zemlja fudbala, a najstariji stadion “San Memes” se nalazi u Bilbau. Pored stadiona Atletika, najznačanija atrakcija grada je muzej Gugenheim. Prijestolnicu Baskije osnovao je Dijego Lopez de Aro 1300. godine, a stoljećima je bio jedna od najznačanijih luka Pirinejskog popuostrva. Ono što Bilbau daje poseban šmek je energija grada kojom odišu pubovi i restorančići sa lokalnim specijalitetima. Puente de San Anton jedan je od najljepših mostova na rijeci Nervion, a u stopu ga prati Puente Colgante. Pored mostova, grad uljepšavaju parkovi poput Jardines de Alba.

Najveći grad pokrajine Kantabrija, Santander, popularan među njemačkim i francuskim turistima, sada je dostupan i nama. Svakako je najpoznatiji po banci Banco Santander, a kongresni turizam postaje glavna djelatnost grada. Veliki broj biciklističkih staza, pulsirajući trgovi, butici sa krznom, parkovi i naravno prelijepe plaže. Avenida de la Reina Victoria sa brojnim vilama, palatama i vidikovcima, proteže se 2 km od marine do plaža Primera Playa i Segunda Playa.

Nakon sjevera Španije produžavamo za Portugal. Porto, šarmantni i ušuškani grad na ušću rijeke Duoro u Atlantski ocean, svojim šarenim fasadama, niskim cijenama i burnim noćnim životom na ulicama oko Univeziteta. Nekadašnja prijestolnica Portugala, danas je jedan od najzanimljivijih gradova Evrope. Šetalište Ribeira sa načičkanim restorančićima, usidreni brodići, most Luisa I sa koga se pruža zapanjujući pogled na grad, manastir Serra do Pilar, žičara koja se spušta do vinarija, plaže Foz i Matosinhos, mediteranska, francuska i mavarska arhitektura, shoping ulica Santa Catarina, ljubazni lokalci… Simbol grada je galski pijetao koji je kukuriknuo u luci da je grad oslobođen od Mavara.

Santiago de Compostela, glavni grad Galicije,  čiji se stari grad nalazi pod zaštitom UNESCO-a, najvažnija je destinacija za hodočasnike posle Jerusalima i Rima. U ovom gradu se nalazi jedan od najstarijih univeziteteta u Evropi, osnovan prije oko 5 stoljeća. Oko 100.000 hodočasnika svake godine dođu pješice, na biciklu, magarcu ili konju iz oko 100 zemalja. Oni traže potvrdu koja se zove upravo compostela i dodeljuje na osnovu hodočasničkog pasoša ispunjenog pečatima gradova kroz koje su prošli na svom putu do Santiaga de Compostele.

Nakon Santiaga, produžavamo do La Corune gdej pored kupanja na plaži Riazor obilazimo arhitektonsko čudo “Nacionalni muzej nauke i tehnike”, svjetionik Torre de Hercules koje je Picaso nazivao tornjem karamela i naslikao ga kad je ima 13 godina, Trg Maria Pita sa brojnim kafićima, Calle Estrella sa tapasima i Calle Barrera sa jeftinom klopom. Osvježit ćemo se uz lokalno pivo Estrella Galicia.

Lisabon, jedna od najljepših i najživljih prijestolnica na svijetu. Kula Belem, Spomenik otkrićima, Manastir Svetog Jeronima, Oceanarijum, utvrđenje iznad grada, lud provod u Bairo Altu i zvuci fada na ulicama Alfame. Kaldrma, penjanje uz uske i strme ulice, veš na žicama usred starog grada,  jeftino piće!

Svraćamo do Barcelone, šarene mediteranske metropole koja nikad ne može dosaditi. Jedemo paelju, pijemo piće u Rambli ili na Monjuicu i kupamo se na Sredozemnom moru. Obilazimo centar "kraljice Mediterana" - Kolumbov spomenik, šetalište Rambla, pijacu Sent Jozef, trg Katalonije, Gaudijeve kućice "Casa Mila" i "Casa Batllo", Ciutadela park. Chill na Barceloneti uz sviježe voće i koktele…

Pisa, dom čuvenog matematičara i fizičara Galilea Galileja, grad u kome se nalazi “Polje čuda“ – livada sa legendarnim Krivim tornjem, katedralom i grobljem svetitelja.

Idemo na izlet u Cinque Terre, pet sela na obali Ligurskog mora sa šarenim fasadama. Pet sela: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore se nalaze pod zaštitom UNESCO-a. Međusobno su povezana stazama i prugom tako da se do njih ne može stići kolima, samo pješice ili vozom. Tokom stoljeća starosjedioci su pažljivo gradili terase na strmim, neravnim brdima, sve do litica koje gledaju na more. Mjesta se u istoriji prvi put spominju u 11. stoljeću. Danas su jedna od najljepših turističkih atrakcija Italije.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRAVEL BIH

ul. Branilaca Sarajeva, br. 20/2,

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Telefon:  +38733552552

                 +38733552552

                 +38761629558

Email: info.junglebih@gmail.com

Radno vrijeme: Radnim danima 10:00-18:00h i subotom 11:00-14:00h

Dan 1: Polazak iz Beograda u 16:00h sa parkinga ispred Muzeja istorije Jugoslavije (Kuće cvijeća). Dnevno-noćna vožnja kroz Hrvatsku i Sloveniju  sa usputnim zadržavanjima radi regulisanja carinskih formalnosti i radi odmora putnika svaka 3-4 sata u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice.

Dan 2: Dolazak u gradić Como, na istoimenom italijanskom jezeru, u prijepodnevnim satima. Fakultativni obilasci, slobodno vrijeme za shoping, šetnju i upoznavanje grada. Mogućnost individualnog odlaska do prijestolnice mode Milana ili šarmantnog švicarskog grada Lugana. Polazak za Bordeaux u kasnim popodnevnim satima. Noćna vožnja sa usputnim kraćim zadržavanjima radi odmora putnika svaka 3-4 sata u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice.

Dan 3: Dolazak u Bordeaux, temperamentnu mediteransku metropolu u prijepodnevnim satima. Fakultativni obilazak grada: Veliko pozorište, katedrala, Place de la Bourse, toranj Pey-Berland, Kameni most, bazilika Svetog Mihaila. Smještaj u hotel u popodnevnim satima. Slobodno vrijeme. Noćenje.  

Dan 4: Pakovanje stvari i napuštanje soba. Polazak za San Sebastijan, modensko ljetovalište na obali Atlantika gdje se kupamo u oceanu. Surferi, ulice prepune ljudi, barovi kao iz “Seranovih”.  Plaža La Suriola, brdo Urgulj sa prelijepim pogledom na cijeli grad, katedrala, gradska vijećnica, most Maria-Cristina… Polazak za Bilbao u kasnim popodnevnim satima. Dolazak u Bilbao. Smještaj u hostel. Noćenje.

Dan 5: Doručak. Fakultativni izlet u Santander, gdje pored kupanja na velikoj plaži i uskakanja u talase oceana, obilazimo Plaza Ayuntamiento sa zgradom gradske vijećnice, pješačka zona kroz dvije ulice sa radnjama punim krzna, Catedral de Nuestra Senora de la Asuncion de Santander, barokne zgrade kroz Paseo de Pereda. Povratak u Bilbao. Fakultativni izlazak u provod. Noćenje.

Dan 6: Doručak. Pakovanje stvari i napuštanje soba. Imamo dan za uživanje u pričama o fudbal i obimnu baskijsku klopu. Fakultativno obilazimo Stari grad, spektakularni Gugenhejm muzej, Gradsku biblioteku Bidbarieta, „Puente Colgante“ – neobičan čelični most sa pokretnom platformom, „Puente de San Anton“… Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Polazak za Porto u večernjim satima. Noćna vožnja do drugog po veličini grada Portugala sa usputnim pauzama na oko 3 sata radi odmora putnika u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice.

Dan 7: Dolazak u Porto u prijepodnevnim satima. Fakultativni obilazak grada: Staro gradsko jezgro pod zaštitom UNESCO-a, šetalište Ribeira, Katedrala, most Luisa I, manastir “Serra do Pilar”, vinarije u Vila Nova de Gaja… Smještaj u hostel u popodnevnim satima. Slobodno vrijeme za kaficu pored rijeke Duoro i uživanje u šarenim fasadama Porta, shoping, odlazak do plaža Foz i Matosinhos. Uveče fakultativni izlazak u provod. Noćenje.

Dan 8: Doručak. Fakultativni izlet u Lisabon, prijestolnicu Portugala. Obilazimo kulu Belem, Spomenik otkrićima, manastir Geronimo, najstariju pekaru sa nacionalnim specijalitetom – kolačem paštel, rustičnu Alfamu sa čaršfima koji vise sa prozora, restoranima sa kariranim stolnjacima i zvucima fada, veličanstveni “Praca do Comercio”, lift “Santa Justa”... Preporučujemo vožnju tramvajem 28 kroz strme ulice. Slobodno vrijeme za uživanje u Lisabonu. Polazak za Porto u večernjim satima. Dolazak u Porto. Noćenje.

Dan 9: Doručak. Fakultativni izlet u Santiago de Kompostelu, najznačajnije mjesto hodočašća u Španiji (najznačanije na svijetu poslije Jerusalima i Rima) i nastavak izleta u La Corunu, gdje obilazimo toranj Herkules, zamak Sv. Antona, Dome of coal, luku i gdje uskačemo u talase oceana na plaži Riazor. Slobodno vrijeme. Polazak za Porto u večernjim satima. Dolazak u Porto. Noćenje.

Dan 10: Doručak. Pakovanje stvari i napuštanje soba. Fakultativni izlet na Espino, plažu sa plavom zastavicom, gdje provodimo cijeli dan uz hladne napitke i ukusne morske plodove kupajući se u Atlantskom oceanu i sunčajući se na pješćanoj plaži. Polazak za Porto u popodnevnim satima gdje okupljamo cijelu grupu i nastavljamo put do Barcelone. Noćna vožnja sa usputnim zadržavanjima radi odmora putnika na 3-4 sata u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice.

Dan 11: Dolazak u Lloret de Mar u prijepodnevnim satima, gdje pravimo tehničku pauzu od deset sati. Kupanje i sunčanje u najpopularnijem turističkom mjestu Costa Brave. Polazak za Pizzu u večernjim satima. Noćna vožnja kroz Francusku sa usputnim zadržavanjima radi odmora putnika na 3-4 sata u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice.

Dan 12: U prijepodnevnim satima dolazak u Pizzu, dom čuvenog matematičara i fizičara Galilea Galileja,. Fakultativni obilazak grada u kome se nalazi “Polje čuda“ – livada sa krivim tornjem, katedralom i grobljem svetitelja. Smještaj u hotel u popodnevnim satima. Nakon chekiranja, slobodno vrijeme koje možete iskoristi za odlazak do susjednih priobalnih mjesta na obali Ligurskog mora. Povratak u hotel. Noćenje.

Dan 13: Pakovanje stvari i napuštanje hotela. Fakultativni izlet autobusom do La Specije pa vozom kroz Cinque Terre, pet ušuškanih sela u stijenama na obali mora, šarenih fasada: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore. Sva ova mjesta se zbog svoje nesvakidašnje ljepote nalaze na listi UNESCO-ve svjetske kulturne baštine. Do njih je moguće stići samo vozom i pješice, stazicama uz more. Tokom vijekova starosjedioci su pažljivo gradili terase na strmim, neravnim brdima, sve do litica koje gledaju na more. Povratak do hotela i okupljanje grupe u večernjim satima. Polazak za Beograd. Noćna vožnja kroz Sloveniju i Hrvatsku sa usputnim pauzama radi obavljanja carinskih formalnosti i radi odmora putnika na 3-4 sata u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice.

Dan 14: Dolazak u Beograd u popodnevnim satima. Kraj putovanja! 

FIRST MINUTE CIJENA 740KM – za prijave do 20.04.2019. godine

Nakon 20.04.2019. cijena se povećava 40KM!

Prilikom prijave plaća se avans od 200 KM. Posljednja rata se plaća najkasnije do 26.06.2019. godine

 

Aranžman obuhvata:

 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji
 • 1 noćenje u budget hotelu u Bordeauxu, sobe 1/2 i 1/3
 • 2 noćenja sa doručkom (buffet) u hostelu u Bilbau, višekrevetne sobe – 1/4, 1/6, 1/8 i 1/10
 • 3 noćenja sa doručkom (buffet) u hostelu u Portu, višekrevetne sobe – 1/8 i 1/12
 • 1 noćenje u hotelu 4* Pizzi, sobe 1/2 i 1/3 krevetne
 • Prevoz visokopodnim autobusima (A/C, audio video oprema) na navedenim relacijama

Aranžman NE obuhvata:

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uplatiti u agenciji)
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno istorijske spomenike
 • Individualne troškove u hotelu i za vrijeme putovanja
 • Turističku taksu za Bordeaux – 2,00 KM ukupno za sve dane boravka (plaća se u agenciji uz prijavu)
 • Turstičku taksu za Porto – 12,00 KM ukupno za sve dane boravka (plaća se u agenciji uz prijavu)

 

CIJENE FAKULTATIVNIH IZLETA: 

Santander 20,00 €

Lisabon 35,00 €

La Coruna i Santiago de Compostela 35,00 €

Espino plaža 15,00 €

Cinque Terre 35,00 €

 

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu usljed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine aviokarata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABIH standardom.

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše BiH dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

Bordeaux je univezitetski grad koji se nalazi na jugozapadu Francuske na obali Atlantskog oceana, a najpoznatiji je svakako po vinu. Svaka ulica, zgrada, privatna kuća ili dvorište predstavljaju muzej na otvorenom. Grad u kome je neko vrijeme boravio i umro Francisko Goja, zaštićen je od strane UNESCO-a. Veliki francuski prozori i terase, fasade sastavljene od zatamnjenog kamenja, uređeni travnjaci, mali trgovi prepuni orijentalnih prodavnica i začina, stare crkve i katedrale.

Bilbao je najveći grad pokrajine Baskije, jedan od najvažnijih industrijskih i turističkih centara Španije. Turističku pažnju privlači Gugenheimov muzej, izgrađen od titanijuma, stakla i krečnjaka i predstavlja najbolji primjer arhitekture 20. stoljeća.

Porto je poslije Lisabona najveći grad u Portugalu. Poznat po vinu, koje takođe nosi ime grada, i starom gradskom jezgru koje je pod zaštitom UNESCO-a sa brojnim crkvama, palatama i zdanjima.

Pisa je Galileov grad napoznatiji po Krivom tornju na Polju čuda. Nalazi se u italijanskoj pokrajini Toskana, na desnoj obali rijeke Arno.

 

OPISI SMJEŠTAJNIH OBJEKATA

HotelF1 Bordeaux Nord Lormont je budget hotel iz lanca Formula koji se nalazi na periferiji Bordeaxa.U hotelu gosti mogu koristiti besplatan wi-fi. Sobe su 1/2 i 1/3, a kupatila su zajednička. Usluga je na bazi noćenja. http://www.hotelf1.com/gb/hotel-2254-formule-1-hotelf1-bordeaux-nord-lormont/index.shtml

So Cool Hostel se nalazi u centru Porta, u glavnoj aveniji Boavista, oko 20 minuta hoda do najužeg centra Starog grada. Smješten je u restauiranoj zgradi iz 19. vijeka sa modernim sobama. Hostel ima besplatan wi-fi. Sobe su 1/2, 1/8, 1/12 sa ormarićima. Kupatila su zajednička. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom. http://socoolhostelporto.com/

Eden House Hostel se nalazi u centru Porta, 800 m od Univerzitetske četvti i 1,5 km od šetališta Ribeira. Sobe su 1/8 (kreveti na sprat), a kupatila su zajednička. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom. http://www.edenhouse-portohostel.com/ 

Meditur Hotel Pisa 4* se nalazi na periferiji Pize, 7,5 km od Polja čuda sa Krivim tornjem, odnosno 20 minuta gradskim autobusom do centra. Povezan je i sa primorskim mestom Viareggio busom koji ide na svakih sat vremena. Svaka soba ima klimu i kupatilo. Sobe su 1/2. Usluga je na bazi noćenja. http://www.mediturhotelpisa.it/inglese/home.html 

Quartier Hostel Bilbao je hostel koji se nalazi u centru grada, udaljen 750m od Starog grada. Kupatila su zajednička, a gostima je su na raspolaganju besplatan wi-fi. Sobe su  1/4, 1/6, 1/8 i 1/10 krevetne (u višekrevetnim sobama kreveti su na sprat). Usluga je bazi noćenja sa doručkom. https://quartierbilbao.com/?lang=en  

MILANO I LUGANO - VOZOM SA JEZERA COMO

Milano je prijestonica italijanske mode, grad glamura. Nakon dolaska na jezero Como, možete individualno vozom otići do Milana. Ne treba propustiti katedralu - Milanski Duomo, zgradu opere - Skalu i crkvu Santa Maria delle Grazie u kojoj se nalazi čuvena Leonardova slika "Poslednja večera" (obilazak je potrebno rezervisati unaprijed)

Lugano je prava prilika da na ovom divnom putovanju obiđete još jednu zemlju - Švicarsku. Po dolasku u gradić Como možete se odlučiti za odlazak vozom u ovaj grad koji nazivaju švicarskim Monte Karlom zbog velikog broja kazina. Nalazi se na obali jezera Lugano, gdje se možete kupati uz kontrast vrhova Alpa i palmi uz obalu jezera.

SANTANDER

Najveći grad pokrajine Kantabrija, Santander, popularan među njemačkim i francuskim turistima, sada je dostupan i nama. Svakako je najpoznatiji po banci Banco Santander, a kongresni turizam postaje glavna djelatnost grada. Veliki broj biciklističkih staza, pulsirajući trgovi, butici sa krznom, parkovi i naravno prelijepe plaže. Avenida de la Reina Victoria sa brojnim vilama, palatama i vidikovcima, proteže se 2 km od marine do plaža Playa de La Concha, Primera Playa i Segunda Playa.

LA CORUNA I SANTIAGO DE COMPOSTELA

La Coruna, galicijski grad, gdje pored kupanja na plaži Riazor obilazimo arhitektonsko čudo “Nacionalni muzej nauke i tehnike”, svjetionik Torre de Hercules koje je Pikaso nazivao tornjem karamela i naslikao ga kad je ima 13 godina, Trg Maria Pita sa brojnim kafićima, Calle Estrella sa tapasima i Calle Barrera sa jeftinom klopom. Grad je poznat po fudbalu i omiljenom klubu Deportivu. Santiago de Compostela, glavni grad Galicije,  čiji se stari grad nalazi pod zaštitom UNESCO-a, najvažnija je destinacija za hodočasnike poslije Jerusalema i Rima. U ovom gradu se nalazi jedan od najstarijih univeziteteta u Evropi, osnovan prije oko pet stoljeća. Oko 100.000 hodočasnika svake godine dođu pješice, na biciklu, magarcu ili konju iz oko 100 zemalja. Oni traže potvrdu koja se zove upravo kompostela i dodeljuje na osnovu hodočasničkog pasoša ispunjenog pečatima gradova kroz koje su prošli na svom putu do Santiaga de Compostele.

LISABON

Fakultativni izlet u Lisabon, prijestonicu Portugala. Obilazimo kulu Belem, Spomenik otkrićima, manastir Geronimo, najstariju pekaru sa nacionalnim specijalitetom – kolačem paštel, rustičnu Alfamu sa čaršavima koji vise sa prozora, restoranima sa kariranim stolnjacima i zvucima fada, veličanstveni “Praca do Comercio”, lift “Santa Justa”... Preporučujemo vožnju tramvajem 28 kroz strme ulice. Lisabon sa prigradskim naseljima broji čak 2,9 miliona stanovnika i poslije Madrida i Barcelone, najveći je grad Pirinejskog poluostrva. Ime mu potiče od feničanske naseobine Ali Ubo što znači bezbijedna luka. Staro jezgro grada je pod zaštitom UNESCO-a. Lisabon je popularan među ljubiteljima fudbala, jer su iz ovog grada klubovi Benfica i Sporting.

ESPINO PLAŽA

Plaža sa plavom zastavicom, gdje provodimo cijeli dan uz hladne napitke i ukusne morske plodove kupajući se u Atlantskom oceanu i sunčajući se na sitnom pijesku. Kej uz okean, lokalni dućani i veći marketi, crkva, kazino, surferi i mnogobrojni turisti.

CINQUE TERRE

Pet sela ušuškanih u stijenama na obali mora, šarenih fasada: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore. Sva ova mjesta se zbog svoje nesvakidašnje ljepote nalaze na listi UNESCO-ve svjetske kulturne baštine. Do njih je moguće stići samo vozom i pješice, tako da smo organizovali izlet vozom do njih. Tokom stoljeća starosjedioci su pažljivo gradili terase na strmim, neravnim brdima, sve do litica koje gledaju na more.