Kapadokija iz Sarajeva

Kapadokija iz Sarajeva

Kapadokija 2019! 

Putovanje na Istok, nestvarni predjeli i magična Turska!

Polazak iz Sarajeva! 

6 dana - avio, takse, transferi, vodič, noćenje, doručak - promo cijena od 1050 KM!

Polazak: 14.10.2019. godine

Obilazak očaravajuće Kapadokije. Kada bi se naziv ove istorijski važne regije preveo na naš jezik, značio bi „Zemlja lijepih konja“. Vijekovima su se na ovim prostorima miješali uticaji Persije, Aleksandra Velikog, rimskih vladara, ranih hrišćana, dok je danas sastavni dio Turske i važno turističko središte. Neobične geografske formacije isklesane su u bijelom kamenu, odnosno u bijelom vulkanskom pepelu. Slike Kapadokije i čuvenih balona obišle su čitav Svijet!

Kapadokija je kao nijedno drugo mjesto na zemlji. Antropogene atrakcije, mnoštvo prirodnih egzotičnih oblika reljefa, bogatstvo skrivenih crkava i kuća Kapadokiju čine jedinstvenim i zabavnim mjestom koje oduzima dah. Najpoznatiji podzemni gradovi su Kajmakli i  Derinkuju, a rađeni su što zbog progona određenih društvenih zajednica, što zbog mogućnosti da se narod sa stokom sakrije i preživi ratne periode. Mekane vulkanske stijene pružale su lak materijal za obradu i davale su im zaklon u teškim vremenima. Ne možete otići iz Turske, a da niste dočekali zalazak Sunca u Kapadokiji. Jedan turski pisac je jednom rekao: "Vašington je glavni grad Amerike, ali Kapadokija je glavni grad svijeta".

Ne postoji fotografija samog pejzaža Kapadokije, a da se na njoj ne nalazi bar jedan šareni Vazdušni balon, koji je postao zaštitini znak ove jedinstvene regijeLet Balonom u Kapadokiji jedan je od najboljih doživljaja u TurskojBez obzira da li imate iskustva leta sa balonom ili ne, sve je vrlo jednostavno. Sam let je stvarno nešto posebno. Uz povremeni huk vatre koja zagrijava vazduh, balon klizi oko jedinstvenih geoloških formacija stijena Kapadokije. Morat ćete da ustanete rano, jer neposredno pred izlazak Sunca, podižu se i baloni, jer je jačina vjetra najbolja u jutarnjim satima. Krajolik mijenja boju kako izlazi sunce pa je doživljaj kao u nekom crtanom filmu. Vožnja balonom je najefektniji način da se vidi i spozna veličanstvena panorama ove živopisne oblasti.

Turska, zvanično Republika Turska, je evroazijska država, odnosno prostire se na dva kontinenta, i smještena je u jugoistočnom dijelu Evrope i jugozapadnom dijelu Azije (Mala Azija). Obale Turske dodiruju čak četiri mora: Crno, Mramorno, Egejsko i Sredozemno. Bogatstvo i raznovrsnost morske vode pogoduje turistima i sa najprobirljivijim ukusima. Danas Turska broji preko 80 miliona stanovnika, a većinsko stanovništvo čine Turci. Prema vjeroispovijesti, najveći dio stanovništva pripada islamu. Glavni grad je Ankara, a najveći Istanbul. Turska, odnosno Osmansko carstvo, bilo je središte i naše i svjetske istorije. Jedna od interesantnih činjenica jeste da se Troja, legendarni grad i poprište Trojanskog rata, koji je dijelom opisan u Homerovoj Ilijadi, nalazi upravo u Turskoj. U ovoj regiji nalaze se mnogi gradovi iz starogrčkog razdoblja, kao npr. Asos, Pergam, Efez, Priena, Milet, Didima i Euromos.

Turska kuhinja je jedna od 5 svjetskih kuhinja. Ukusna turska hrana može se naći u mnogim restoranima širom Kapadokije. Hrana u Turskoj je ukusna i sprema se od sezonskih proizvoda. Imaju bogat asortiman mlečnih proizvoda, a od mesa se najviše koriste piletina i teletina. Čorbe su sastavni dio gotovo svakog ručka. Ne možete otići u Tursku, a da ne probate njihova tradicionalna jela, koja su svoja mjesta našla i u našim menijima. To su pilav (Pilaf), ćufte (Kofte), meso sa roštilja. Takođe, ne smijete propustiti priliku da okusite tursku baklavu. Hrana ima jako prijatan ukus, ali u poređenju sa Kapadokijom u cjelini, to je samo dio mnogih divnih stvari koje čine savremenu Kapadokiju.

Kada se spomene riječ ,,derviš’’, svi prvo pomislimo na roman Meše Selimovića. Ali, u Turskoj, derviši ne zaobilaze nijednog turistu. Derviši su vrsta monaha, specifični po asketskom stilu života i posebnom vrstom obožavanja Boga. Njihovo učenje se naziva sufi. Postoji ogromnan broj bratstva, a na našim prostorima dijelovali su bajramije, melamije, bektašije, halvetije, gulšenije i mnogi drugi. Pojedine grupacije posebno su poznate po ritualima i seansama u kojim, uslijed religioznog plesa u kom se vrte bezbroj puta, derviši updaju u posebno stanja uma kada su imuni na bol sa mogućnošću da rade najnevjerovatneije stvari. Osim u Turskoj, prisutni su i u Iranu, sjevernoj Africi, Pakistanu, Avganistanu, Indiji i Tadžikistanu.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRAVEL BIH

ul. Branilaca Sarajeva, br. 20/2,

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Telefon: +38733552552

                 +38733552550

                 +38761629558

Email: info.junglebih@gmail.com

Radno vrijeme: Radnim danima 10:00-18:00h i subotom 11:00-14:00h

Plan i program puta:

1. dan: Okupljanje grupe na aerodromu u Sarajevu dva sata prije leta. Let za Nevšehir sa presjedanjem.

2. dan: Dolazak u Nevšehir. Transfer do hotela u mjestu Urgup. Mali grad u centralnoj Anatoliji, u samom središtu čuvene i očaravajuće Kapadokije. Neverovatna prirodna čuda i brojna vina učiniće Vaš boravak nezaboravnim. Rani ulazak u sobe. Doručak i dan za avanturu i istraživanje. Fakultativni izlet -obilazak fenomena Kapadokije. Kada bi se naziv ove istorijski važne regije preveo na naš jezik, značio bi „Zemlja lepih konja“. Vekovima su se na ovim prostorima mešali uticaji Persije, Aleksandra Velikog, rimskih vladara, ranih hrišćana, dok je danas sastavni deo Turske i važno turističko središte. Neobične geografske formacije isklesane su u belom kamenu, odnosno u belom vulkanskom pepelu. Slike Kapadokije i čuvenih balona obišle su čitav Svet! Obilazak Devrent doline, bajkovitih dimnjaka, Avanosa – centra terakote i umetnosti koje traju duže od 3000 godina. Nakon ručka obilazak Goreme – muzeja na otvorenom i uživanje u najlepšim primerima vizantijske umetnosti. Nastavak ka vidikovcu odakle se pruža najlepši pogled na Kapadokiju. Povratak u smeštaj. Fakultativni izlet  - večernji odlazak i uživanje u plesu derviša, asketa koji plesom padaju u trans moleći se za dobro, nešto što bi svakako trebalo videti i što Vas neće ostaviti ravnodušnim. Noćenje.

3. dan: Fakultativni izlet – ranojutarnji let balonom iznad Kapdokije uz izlazak sunca i neverovatne prizore! Za ovaj dan planiran je još jedan fakultativni izlet – Undergroud tour tokom kog se obilazi podzemni grad, jedno od najinteresantnijih podzemnih naselja u Kapadokiji. Fakultativni izlet nastavljamo u Sobessosu, nedavno otkrivenim mozaicima i arheološkom nalazištu. Nakon ovog lokaliteta upućujemo se ka Keslik manastiru sa starim i očuvanim freskama, a nakon toga idemo u Mustafapašu, stari grčki grad. Povratak u smeštaj. Slobodno veče za odmaranje i uživanje u specijalitetima i ukusnoj hrani, hamamima i ostalim individualnim aktivnostima. Noćenje.

4. dan: Slobodan dan. Noćenje.

5. dan: Slobodan dan. Noćenje.

6. dan: Napuštanje smešaja. Transfer do aerodroma i čekiranje na let za Sarajevo sa presjedanjem. Kraj putovanja.

Polazak: 14.10.2019. godine

*U rijetkim slučajevima moguće je pomjeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske od strane agencije ili avio kompanije. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

Cijena aranžmana:

Termin:

14.10.2019 – 19.10.2019.

Promo cijena:

1050 KM

First minute cijena:

1250 KM

Regularna cijena:

1350 KM

*Promo cijena važi za prva 2 prijavljena putnika! Potom važi First minute cijena za prijave do 10.07.2019. godine. Nakon tog datuma važi regularna cijena aranžmana

Uslovi plaćanja: Prilikom prijavljivanja plaća se 400 KM, a ostatak sume plaća se u agenciji najkasnije 6 sedmica pred put. 

Prijavljivanje: Preporučujemo ranije prijave jer je broj mesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

Aranžman obuhvata:

 • Aviokartu sa svim taksama na relaciji Sarajevo – Kayseri/Nevšehir – Sarajevo
 • Smještaj u dvokrevetnim sobama na bazi noćenja sa doručkom (kontinentalni doručak) u hotelu 3*** prema lokalnoj kategorizaciji u Urgupu
 • Obilazak Kapadokije drugog dana putovanja 
 • Sve transfere prema planu i programu putovanja
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Aranžmaan NE obuhvata:

 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno-istorijske spomenike
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje 
 • Individualne troškove za vrijeme trajanja aranžmana

 

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu usljed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine aviokarata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABIH standardom.

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše BiH dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

Underground tour - fakultativni izlet tokom kog se obilazi čuveni podzemni grad, jedno od najiteresantnijih podzemnih naselja u čitavoj Kapadokiji. Obilazak nastavljamo ka mestu Sobessos, gde je nedavno otkriveno nalazište i brojni mozaici izuzetne vrednosti. Nakon ovog lokaliteta upućujemo se ka Keslik manastiru sa starim i očuvanim freskama, a nakon toga idemo u Mustafapašu, stari grčki grad. Kapadokija je dugo bila bastion hrišćanstva pa otuda i veliko hrišćansko nasleđe na ovim prostorima.  Takođe, veliki uticaj su imali Stari Grci , o čemu govori stari grad Sinasos (Mustafapaša).U cenu izleta uračunato je: lokalni vodič na engleskom jeziku, pratnja predstavnika agencije, ručak, ulaznice premaplanu i program izleta, prevoz.U cenu izleta nije uračunato: piće, napojnice za lokalne vodiče i vozače, individualni troškovi.

Let Balonom - ranojutarnji let balonom iznad Kapdokije uz izlazak sunca i neverovatne prizore! Jedno od najuzbudljivijih doživljaja na ovom putovanju. Sam izlet traje oko 3 sata, od čega je let balonom oko 1 sat. Obično se na izlet polazi izmedju 4 i 5 ujutru i traje do 7/8 časova ujutru. U samo “korpu” balona staje 20 do 28 putnika. Sam plan izleta, trajanje i uopšte mogućnost organizovanja zavisi od vremenskih prilika in a to agencija ne može uticati.U cenu izleta uračunato je: lokalni vodič na engleskom jeziku, pratnja predstavnika agencije, let balonom, prevoz. U cenu izleta nije uračunato: hrana i piće, napojnice za lokalne vodiče i vozače, individualni troškovi.       

Ples derviša - askete koji plesom padaju u trans moleći se za dobro, nešto što bi svakako trebalo videti i što Vas neće ostaviti ravnodušnim.

 

NAPOMENE:

 • Opisi i cijene fakultativnih izleta su informativnog karaktera i podložni su promjenama.
 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta i dužan je da o uslovima obavjesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Korisne informacije:

Opšte info: Kapadokija je regija koja pripada centralnoj Anadoliji, odnosno današnjoj Turskoj. Poznata je jos iz antičkog perioda. Kao i danas, granice Kapadokije su bile nejasne i u istoriji. Prema podacima ona se na jugu graniči sa Masivom Taurus, na istoku sa Eufratom, na severu sa Crnim morem, a na zapadu sa velikim slanim jezerima u unutrašnjosti Anadolije. Reljefom dominiraju visoravni iznad 1000m. Naziv "Kapadokija" proizilazi iz perzijske reči "Katpaktukia" koja se prevodi kao "zemlja prekrasnih konja".

Vize: Za državljane BiH nije potrebna viza za boravak do 90 dana.

Klima: Zahvaljujući svojoj unutrašnjoj lokaciji i velikoj nadmorskoj visini, Kapadokija ima izrazito kontinentalnu klimu, sa toplim suvim letima i hladnim snežnim zimama.  Kiša je retka i region je u velikoj meri polu-sušni. Od maja do kraja juna dominiraju topli dani sa hladnim noćima, a prosečna temperatura vazduha je 150C. Leti temperatura dostiže 400C, a u jesen je prosečna temperatura 250C Najbolji period za posetu ove regije je proleće. Zima traje od novembra do marta. Sneg može padati već u novembru, ali se generalno ne zadržava posle decembra. Najbolji period za posetu Kapadokije je proleće.

Zdravstvena situacija: U Turskoj trenutno nema područja zahvaćenih epidemijom zaraznih bolesti, niti postoji obaveza vakcinacije pred dolazak u zemlju. Zbog izuzetno visokih cena zdravstvenih usluga, preporuka je da naši državljani pre putovanja obezbede putno zdravstveno osiguranje. Savetuje se konzumiranje flaširane vode.

Valuta: Od 2009. godine u Turskoj je uvedena nova nacionalna valuta - turska lira. U Kapadokiji postoje menjačnice i banke, a novac se može menjati i u juvelirnicama. Prema poslednjem kursu  1e = 6,12 TRY. Savetuje se da se umesto platnim karticama plaća gotovinom.

Sigurnost: Kapadokija važi za regiju stabilnog reda i mira, sa velikom koncentracijom turista, ali svakako savetujemo da budete oprezni i pažljivi kada su u pitanju vaše lične stvari.

Vremenska zona: GMT+2 (sat unapred u odnosu na vreme u BiH).

Hrana i piće: U Kapadokiji možete naći restorane internacionalne i lokalne kuhinje.Turska hrana kombinuje kulinarske tradicije iz Centralne Azije i uticaj bliskoistočne i mediteranske kuhinje. Pre glavnog obroka služe se predjela. Glavni obroci su obično grilovano meso ili riba, roštilj, ćufte i čorbe.

Odjeća: S obzirom na to da obilazimo pešane i kamenite predele, pogodno bi bilo da imate udobnu obuću. Kodeks oblačenja je proizvoljan, ali  ukoliko idete u posetu džamijama ili drugim religioznim objektima, obavezno pokrijte ramena i noge.

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.