Kapadokija

Kapadokija

Putovanje na Istok, nestvarni predjeli i magična Turska!

4 dana - avio, takse, transferi, noćenje, polupansion i obilazak Goreme kao i veče derviša - promo cijena od 1080 KM!

Polazak: 09.05.2019. godine

Obilazak očaravajuće Kapadokije. Kada bi se naziv ove istorijski važne regije preveo na naš jezik, značio bi „Zemlja lijepih konja“. Vijekovima su se na ovim prostorima miješali uticaji Persije, Aleksandra Velikog, rimskih vladara, ranih hrišćana, dok je danas sastavni dio Turske i važno turističko središte. Neobične geografske formacije isklesane su u bijelom kamenu, odnosno u bijelom vulkanskom pepelu. Slike Kapadokije i čuvenih balona obišle su čitav Svijet!

Kapadokija je kao nijedno drugo mesto na zemlji. Antropogene atrakcije, mnoštvo prirodnih egzotičnih oblika reljefa, bogatstvo skrivenih crkava i kuća Kapadokiju čine jedinstvenim i zabavnim mjestom koje oduzima dah. Najpoznatiji podzemni gradovi su Kajmakli i  Derinkuju, a rađeni su što zbog progona određenih društvenih zajednica, što zbog mogućnosti da se narod sa stokom sakrije i preživi ratne periode. Mekane vulkanske stijene pružale su lak materijal za obradu i davale su im zaklon u teškim vremenima. Ne možete otići iz Turske, a da niste dočekali zalazak Sunca u Kapadokiji. Jedan turski pisac je jednom rekao: "Vašington je glavni grad Amerike, ali Kapadokija je glavni grad svijeta".

Ne postoji fotografija samog pejzaža Kapadokije, a da se na njoj ne nalazi bar jedan šareni Vazdušni balon, koji je postao zaštitini znak ove jedinstvene regije. Let Balonom u Kapadokiji jedan je od najboljih doživljaja u Turskoj. Bez obzira da li imate iskustva leta sa balonom ili ne, sve je vrlo jednostavno. Sam let je stvarno nešto posebno. Uz povremeni huk vatre koja zagrijava vazduh, balon klizi oko jedinstvenih geoloških formacija stijena Kapadokije. Morat ćete da ustanete rano, jer neposredno pred izlazak Sunca, podižu se i baloni, jer je jačina vjetra najbolja u jutarnjim satima. Krajolik mijenja boju kako izlazi sunce pa je doživljaj kao u nekom crtanom filmu. Vožnja balonom je najefektniji način da se vidi i spozna veličanstvena panorama ove živopisne oblasti.

Turska, zvanično Republika Turska, je evroazijska država, odnosno prostire se na dva kontinenta i smještena je u jugoistočnom dijelu Evrope i jugozapadnom dijelu Azije (Mala Azija). Obale Turske dodiruju čak četiri mora: Crno, Mramorno, Egejsko i Sredozemno. Bogatstvo i raznovrsnost morske vode pogoduje turistima i sa najprobirljivijim ukusima. Danas Turska broji preko 80 miliona stanovnika, a većinsko stanovništvo čine Turci. Prema vjeroispovijesti, najveći dio stanovništva pripada islamu. Glavni grad je Ankara, a najveći Istanbul. Turska, odnosno Osmansko carstvo, bilo je središte i naše i svjetske istorije. Jedna od interesantnih činjenica jeste da se Troja, legendarni grad i poprište Trojanskog rata, koji je dijelom opisan u Homerovoj Ilijadi, nalazi upravo u Turskoj. U ovoj regiji nalaze se mnogi gradovi iz starogrčkog razdoblja, kao npr. Asos, Pergam, Efez, Priena, Milet, Didima i Euromos.

Turska kuhinja je jedna od 5 top svjetskih kuhinja. Ukusna turska hrana može se naći u mnogim restoranima širom Kapadokije. Hrana u Turskoj je ukusna i sprema se od sezonskih proizvoda. Imaju bogat asortiman mliječnih proizvoda, a od mesa se najviše koriste piletina i teletina. Čorbe su sastavni dio gotovo svakog ručka. Ne možete otići u Tursku, a da ne probate njihova tradicionalna jela, koja su svoja mjesta našla i u našim menijima. To su pilav (Pilaf), ćufte (Kofte), meso sa roštilja. Takođe, ne smijete propustiti priliku da okusite tursku baklavu. Hrana ima jako prijatan ukus, ali u poređenju sa Kapadokijom u cjelini, to je samo dio mnogih divnih stvari koje čine savremenu Kapadokiju.

Kada se spomene riječ ,,derviš’’, svi prvo pomislimo na roman Meše Selimovića. Ali, u Turskoj, derviši ne zaobilaze nijednog turistu. Derviši su vrsta monaha, specifični po asketskom stilu života i posebnom vrstom obožavanja Boga. Njihovo učenje se naziva sufi. Postoji ogromnan broj bratstva, a na našim prostorima djelovali su bajramije, melamije, bektašije, halvetije, gulšenije i mnogi drugi. Pojedine grupacije posebno su poznate po ritualima i seansama u kojim, uslijed religioznog plesa u kojem se vrte bezbroj puta, derviši upadaju u posebno stanja uma kada su imuni na bol sa mogućnošću da rade najnevjerovatneije stvari. Osim u Turskoj, prisutni su i u Iranu, sjevernoj Africi, Pakistanu, Avganistanu, Indiji i Tadžikistanu.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRAVEL BIH

ul. Branilaca Sarajeva, br. 20/2,

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Telefon: +38733552552

                 +38733552550

                 +38761629558

Email: info.junglebih@gmail.com

Radno vrijeme: Radnim danima 10:00-18:00h i subotom 11:00-14:00h

1.dan (09.05.2019.): Okupljanje grupe na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu. Let za Kayseri/Nevšehir sa presijedanjem.

2.dan (10.05.2019.): Dolazak u Kayseri/Nevšehir u ranim jutarnjim satima. Transfer do hotela u mjestu Urgup. Mali grad u centralnoj Anatoliji, u samom središtu čuvene i očaravajuće Kapadokije. Nevjerovatna prirodna čuda i brojna vina učinit će Vaš boravak nezaboravnim. Rani ulazak u sobe. Doručak i dan za avanturu i istraživanje. Obilazak fenomena Kapadokije. Kada bi se naziv ove istorijski važne regije preveo na naš jezik, značio bi „Zemlja lijepih konja“. Vijekovima su se na ovim prostorima miješali uticaji Persije, Aleksandra Velikog, rimskih vladara, ranih hrišćana, dok je danas sastavni dio Turske i važno turističko središte. Neobične geografske formacije isklesane su u bijelom kamenu, odnosno u bijelom vulkanskom pepelu. Slike Kapadokije i čuvenih balona obišle su čitav Svijet! Obilazak Devrent doline, bajkovitih dimnjaka, Avanosa – centra terakote i umjetnosti koje traju duže od 3000 godina. Nakon ručka obilazak Goreme – muzeja na otvorenom i uživanje u najljepšim primjerima vizantijske umjetnosti. Nastavak ka vidikovcu odakle se pruža najljepši pogled na Kapadokiju. Povratak u smještaj. Večernji odlazak i uživanje u plesu derviša, asketa koji plesom padaju u trans moleći se za dobro, nešto što bi svakako trebalo vidjeti i što Vas neće ostaviti ravnodušnim. Noćenje.

3. dan (11.05.2019.): Fakulativni izlet – ranojutarnji let balonom iznad Kapdokije uz izlazak sunca i nevjerovatne prizore! Za ovaj dan planiran je još jedan fakultativni izlet tokom kojeg se obilazi podzemni grad, jedno od najiteresantnijih podzemnih naselja u Kapadokiji. Obilazak nastavljamo u Sobessosu, nedavno otkrivenim mozaicima i arheološkom nalazištu. Nakon ovog lokaliteta upućujemo se ka Keslik manastiru sa starim i očuvanim freskama, a nakon toga idemo u Mustafapašu, stari grčki grad. Povratak u smještaj. Slobodno veče za odmaranje i uživanje u specijalitetima i ukusnoj hrani, hamamima i ostalim individualnim aktivnostima.

4. dan (12.05.2019.): Napuštanje smještaja. Transfer do aerodroma i čekiranje na ranojutarnji let za Beograd. Let za Beograd sa presijedanjem. Kraj putovanja!

Polazak: 09.05.2019. godine

*U rijetkim slučajevima moguće je pomjeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

Termin 09.05.2019.
Promo cijena 1080 KM
First minute cijena 1180 KM
Regularna cijena 1280 KM

*Promo cijena važi za prvih pet prijavljenih putnika ili do popune mjesta na letovima!
**First minute cijena važi za prijave do 09.02.2019. godine. Nakon tog datuma važi regularna cijena.
***Aranžman je pravljen na bazi letova low cost kompanija, stoga je cijena aranžmana podložna promjenama u skladu sa promjenom cijene aviokarte. Cijena je garantovana nakon uplate avansa i izdavanja avio karata.

Uslovi plaćanja:

Prilikom prijavljivanja plaća se 500 KM. Ostatak iznosa plaća se u agenciji, u konvertibilnim markama, a najkasnije 6 sedmica pred put. 

Prijavljivanje:

Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

 

Aranžman obuhvata:

 • Aviokartu sa svim taksama, ručnim prtljagom (8 kg) kao i velikim prtljagom (do 20 kg) na relaciji Beograd – Kayseri/Nevšehir - Beograd
 • Noćenja sa doručkom u hotelu u dvokrevetnim sobama prema planu i programu puta
 • Uslugu na bazi polupansiona
 • Obilazak Kapadokije drugog dana putovanja kao i ples derviša istog dana (09.05.2019.)
 • Sve transfere prema planu i programu putovanja
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Aranžman NE obuhvata:

 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno-istorijske spomenike
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Individualne troškove za vrijeme trajanja aranžmana

 

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu usljed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine aviokarata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABIH standardom.

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše BiH dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

Hotel 3* je smještajni objekat koji raspolaže dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Svaka soba je klimatizovana i ima sopstveni T/WC. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom. Ime hotela bit će potvrđeni po formiranju grupe, a najkasnije sedam dana pred put.  

Urgup je glavni grad u centralnoj Anatoliji, u samom središtu čuvene i očaravajuće Kapadokije. Kada bi se naziv ove istorijski važne regije preveo na naš jezik, značio bi „Zemlja lijepih konja“. Vijekovima su se na ovim prostorima miješali uticaji Persije, Aleksandra Velikog, rimskih vladara, ranih hrišćana, dok je danas sastavni dio Turske i važno turističko središte. Neobične geografske formacije isklesane su u bijelom kamenu, odnosno u bijelom vulkanskom pepelu. Slike Kapadokije i čuvenih balona obišle su čitav Svijet!

Fakultativni izleti:

1. Underground tour - fakultativni izlet tokom kojeg se obilazi čuveni podzemni grad, jedno od najiteresantnijih podzemnih naselja u čitavoj Kapadokiji. Obilazak nastavljamo ka mjestu Sobessos, gdje je nedavno otkriveno nalazište i brojni mozaici izuzetne vrijednosti. Nakon ovog lokaliteta upućujemo se ka Keslik manastiru sa starim i očuvanim freskama, a nakon toga idemo u Mustafapašu, stari grčki grad. Kapadokija je dugo bila bastion hrišćanstva pa otuda i veliko hrišćansko naslijeđe na ovim prostorima. Takođe, veliki uticaj su imali i Stari Grci, o čemu govori stari grad Sinasos (Mustafapaša).

U cijenu izleta uračunato je: lokalni vodič na engleskom jeziku, pratnja predstavnika agencije, ručak, ulaznice prema planu i program izleta, prevoz.
U cijenu izleta nije uračunato: piće, napojnice za lokalne vodiče i vozače, individualni troškovi.
Cijena izleta: 60,00 eura

2. Let Balonom - ranojutarnji let balonom iznad Kapdokije uz izlazak sunca i nevjerovatne prizore! Jedno od najuzbudljivijih doživljaja na ovom putovanju. Sam izlet traje oko 3 sata, od čega je let balonom oko 1 sat. Obično se na izlet polazi između 4 i 5 ujutru i traje do 7/8 sati ujutru. U samo “korpu” balona staje 20 do 28 putnika. Sam plan izleta, trajanje i uopšte mogućnost organizovanja zavisi od vremenskih prilika i na to agencija ne može uticati.

U cijenu izleta uračunato je: lokalni vodič na engleskom jeziku, pratnja predstavnika agencije, let balonom, prevoz.
U cijenu izleta nije uračunato: hrana i piće, napojnice za lokalne vodiče i vozače, individualni troškovi.
Cijena izleta: 160,00 eura

 

 

NAPOMENE:

 • Opisi i cijene fakultativnih izleta su informativnog karaktera i podložni su promjenama.
 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta i dužan je da o uslovima obavjesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Korisne informacije:

Opšte: Kapadokija je regija koja pripada centralnoj Anadoliji, odnosno današnjoj Turskoj. Poznata je jos iz antičkog perioda. Kao i danas, granice Kapadokije su bile nejasne i u istoriji. Prema podacima ona se na jugu graniči sa Masivom Taurus, na istoku sa Eufratom, na sjeveru sa Crnim morem, a na zapadu sa velikim slanim jezerima u unutrašnjosti Anadolije. Reljefom dominiraju visoravni iznad 1000m. Naziv "Kapadokija" proizilazi iz perzijske riječi "Katpaktukia" koja se prevodi kao "zemlja prekrasnih konja".

Vize: Za državljane BiH nije potrebna viza za boravak do 90 dana.

Klima: Zahvaljujući svojoj unutrašnjoj lokaciji i velikoj nadmorskoj visini, Kapadokija ima izrazito kontinentalnu klimu, sa toplim suhim ljetima i hladnim sniježnim zimama. Kiša je rijetka i region je u velikoj mjeri polu-sušni. Od maja do kraja juna dominiraju topli dani sa hladnim noćima, a prosječna temperatura vazduha je 15 stepeni C. Ljeti temperatura dostiže 40 stepeni C, a u jesen je prosječna temperatura 25 stepeni C. Najbolji period za posjetu ove regije je proljeće. Zima traje od novembra do marta. Snijeg može padati već u novembru, ali se generalno ne zadržava poslije decembra.

Zdravstvena situacija: U Turskoj trenutno nema područja zahvaćenih epidemijom zaraznih bolesti, niti postoji obaveza vakcinacije pred dolazak u zemlju. Zbog izuzetno visokih cijena zdravstvenih usluga, preporuka je da naši državljani prije putovanja obezbijede putno zdravstveno osiguranje. Savjetuje se konzumiranje flaširane vode.

Valuta: Od 2009. godine u Turskoj je uvedena nova nacionalna valuta - turska lira. U Kapadokiji postoje mjenjačnice i banke, a novac se može mijenjati i u juvelirnicama. Prema posljednjem kursu 1 eur = 6,12 TRY. Savjetuje se da se umjesto platnim karticama plaća gotovinom.

Sigurnost: Kapadokija važi za regiju stabilnog reda i mira, sa velikom koncentracijom turista, ali svakako savjetujemo da budete oprezni i pažljivi kada su u pitanju vaše lične stvari.

Vremenska zona: GMT+2 (sat unaprijed u odnosu na vrijeme u BiH).

Hrana i piće: U Kapadokiji možete naći restorane internacionalne i lokalne kuhinje. Turska hrana kombinuje kulinarske tradicije iz Centralne Azije i uticaj bliskoistočne i mediteranske kuhinje. Prije glavnog obroka služe se predjela. Glavni obroci su obično grilovano meso ili riba, roštilj, ćufte i čorbe.

Odjeća: S obzirom na to da obilazimo pješćane i kamenite predjele, pogodno bi bilo da imate udobnu obuću. Kodeks oblačenja je proizvoljan, ali ukoliko idete u posjetu džamijama ili drugim religioznim objektima, obavezno pokrijte ramena i noge.

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.