Baltička tura

Baltička tura

Baltička tura - Latvija, Litvanija, Rusija i Estonija! 

Kultura koju još niste upoznali, države koje još niste imali prilike da vidite, baltički gradovi koji odišu ponosom i kulturom...

10 dana - Riga, Vilnius, St. Petersburg, Talinn + fakultativni obilazak Helsinkija1980 KM! (uključene aviokarte, sve takse, smještaj, transferi)

Polazak: 25.04.2019. godine

Riga je glavni grad Latvije, na obali Baltičkog mora i rijeke Daugave. Riga je najveći grad u Baltičkim zemljama s oko 750.000 stanovnika i služi kao glavni kulturni, obrazovni, politički, financijski, komercijalni i industrijski centar. Stari grad Rige nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine, jer ima najveću kolekciju građevina u stilu secesije. Riga se smatra mjesto odakle su vikinški brodovi kretali u osvajanja. Stari grad – Vecriga, Crkva Svetog Petra, Spomenik slobode, Riški zamak samo su neke od znamenitosti sa kojima ćete se upoznati u ovom neobično lepom gradu.

St. Petersburg je drugi po veličini grad Rusije koji se nalazi na ušću Neve u Finski zaliv. Osnovao ga je Petar Veliki 1703. godine na močvarnom zemljištu u blizini mora čime je želio da osigura ruski pristup Baltiku. Ušće Neve se nalazi približno na nivou mora, tako da su njene obale u početku učvršćene granitnim stenama. Ove stijene štite grad od vode ali i daju gradu specifičan karakter. Puškin ga je opisao riječima: „Grad obučen u granitu“. Od 19. do 20. stoljeća bio je prijestolnica Ruskog carstva. Iako vlada vjerovanje da je Petar Veliki ovaj grad nazvao po sebi, nije bilo tako – ime je dobio po svecu zaštitniku Simonu Petru. Po završetku Prvog svjetskog rata dobija ime Petrograd, a od 1924. do 1991. godine Lenjingrad (mjesto odakle je Lenjin započeo Oktobarsku revoluciju).

St. Peterburg je najseverniji od velikih gradova svijeta – nalazi se na 59°57′ sjeverne geografske širine. Zbog geografskog položaja, tokom ljeta možete uživati u “bijelim noćima”. St. Petersburg je nevjerovatan grad u koji dolazi sve veći broj turista i koji ima 221 muzej, 80 pozorišta, 342 mosta, više od 200 snimljenih filmova (između ostalih Ana Karenjina i Onjegin), 2 magazina na engleskom jeziku. Svakako treba istaći Peterhof- veliki kompleks parkova i palata koji su sagrađeni po nalogu Petra Velikog, na samoj obali Finskog zaliva. Petar Veliki je želio da sagradi carski dvorac u blizini St. Peterburga po ugledu na Versaj, dok je njegova ćerka Elizabeta proširila imanje, uredila i parkove i pravila nove fontane (najpoznatija od njih je Velika kaskada).

Obilazimo i Carsko selo, velelepnu palatu Katarine Velike (kćerke Petra Velikog) – nekadašnju ljetnju rezidenciju ruskih careva. Carica je živjela u ovoj palat i umrla u njoj. Palata je skoro potpuno uništena tokom Drugog svjetskog rata, a današnji izgled duguje italijanskom arhitekti Bartolomeu Rastreliju. Vidjet ćete elitnu školu u kojoj je studirao Puškin, Aleksandrovsku palatu – omiljenu kuću posljednjeg ruskog cara Nikolaja II Romanova.

Muzej Ermitaž smješten je u 6 zgrada. Glavna je zgrada zapravo Zimski dvorac koji je nekada bio zvanična rezidencija ruskih careva, a projektovao ga je italijanski arhitekta Bartolomeo Rastreli, sm,estivši ga na obalu rijeke Neve tačno preko puta zlatnih tornjeva crkve Svetih Petra i Pavla. Ermitaž je jedna od najvećih, najljepših i najstarijih umjetničkih galerija u ljudskoj istoriji. Unutrašnjost je ispunjena bijelim mermerom, raskošnim prostorijama sa stubovima, kristalnim lusterima i zamršenim mozaicima. U ovom  muzeju možete uživati u djelima Leonarda da Vinčija, Mikelanđela, Rafaela, Ticijana, Rembranta, Rubensa, Renoara, Van Goga, Gogena… Po računici statističara za obilazak cijelog muzeja, ako bi se svakoj izložbi posvetio samo jedan minut, bilo potrebno čitavih 10 godina.

Talin, mješavina srednjovekovnog i modernog, prijestolnica Estonije smještena na obali Finskog zaliva ima najbolje očuvan stari grad u Evropi (okružen zidovima iz XIV veka). Ulica Kohta sa crvenim krovovima, Hram Aleksandra Nevskog, Gradska vijećnica u stilu gotike i nekada najviša zgrada na svijetu “The House of Blackheads the St Olaf’s Church”…

Iz Talina organizujemo fakultativni izlet u Finsku, odnosno njen glavni grad Helsinki gdje obilazimo trg Senata na kome je protestantska katedrala, zgrade Univerziteta i Vlade, Pijačni trg, ruska Uspenska crkva, Parlament, Sibelijusov park, Olimpijski stadion gde su održane Olimpijske igre 1952. godine, koncertna dvorana „Finlandia“. Šire područje grada se prostire na oko 300 ostrva. Helsinki je grad sa najviše mobilnih telefona po stanovniku (Nokia je finska kompanija), a zanimljivo je to da stopa nezaposlenostiiznosi samo 6,6%.

Viljnus, glavni grad Litvanije, nakon proglašenja samostalnosti od SSSR-a, postaje moderan grad. Sam centar grada je oko Gradske vijećnice i Kraljevske palate koje povezuje najpopularnija ulica Pilies gatvė. Stari grad Viljnus jedan je od najvećih preživjelih starih srednjevjekovnih gradova na sjeveru Evrope, sa preko 70 ulica i skoro 1.500 zgrada.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRAVEL BIH

ul. Branilaca Sarajeva, br. 20/2,

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Telefon: +38733552552

                 +38733552550

                 +38761629558

Email: info.junglebih@gmail.com

Radno vrijeme: Radnim danima 10:00-18:00h i subotom 11:00-14:00h

Dan 1 (25.04.2019.): Okupljanje grupe u Beogradu i polazak za Budimpeštu. Let iz Budimpešte za Rigu u 14:30h. Dolazak u Rigu u 17:25h. Transfer do smeštaja. Fakultativni obilazak Rige - Riški zamak iz 14.veka, katedrala, Crkva Sv. Petra, zgrade Tri brata, Barutna kula, Spomenik slobode, Nacionalna opera… Ulazak u sobe u popodnevnim časovima. Slobodno vreme. Izlazak u neki od barova ili klubova prestonice Letonije. Noćenje.

Dan 2 (26.04.2019.): Napuštanje smeštaja i polazak autobusom za prestonicu Litvanije – Viljnus. Dolazak u Viljnus i smeštaj. Fakultativni obilazak grada - Starogradski trg, katedrala, Crkva sv. Ane, Crkva sv. Petra i Pavla, pravoslavna crkva Teotokos, Univerzitet, kula Gediminas, kraljevska palata... Noćenje.

Dan 3 (27.04.2019.): Napuštanje smeštaja u prepodnevnim satima i slobodno vreme do popodnevnog polaska autobusom za Sankt Peterburg. Noćna vožnja.

Dan 4 (28.04.2019.): Dolazak u Sankt Peterburg, grad na obali Neve, star tek nešto preko 3 veka, a svedok je mnogih istorijskih trenutaka. Smeštaj i fakultativni obilazak grada - Nevski prospekt, Kazanjska crkva, Dvorski trg sa Zimskim dvorcem, Ermitaž, Isakijevska crkva i gradska većnica, Spomenik Petru Velikom… Slobodno vreme. Noćenje.

Dan 5 (29.04.2019.): Fakulativni izlet u Peterhof - veliki kompleks parkova i palata koji su sagrađeni po nalogu Petra Velikog, na samoj obali Finskog zaliva. Petar Veliki je želeo da sagradi carski dvorac u blizini Sankt Peterburga po ugledu na Versaj, dok je njegova ćerka Elizabeta proširila imanje, uredila i parkove i pravila nove fontane (najpoznatija od njih je Velika kaskada). Obilazak parka i čuvenih fontana sa 250 pozlaćenih skulptura. Povratak u St. Peterburg. Slobodno vreme. Noćenje.

Dan 6 (30.04.2019.): Fakultativni izlet u Ermitaž, jedan od najvećih muzeja na svetu. Šest zgrada na obali Neve čini ovaj kompleks, a glavna zgrada je Zimski dvorac, nekadašnja rezidencija ruskih careva.  Oko 60.000 ekponata je izloženo u više od 350 prostorija. Oko 4 miliona turista godišnje poseti ovaj muzej u kome se nalaze i neka od najznačajnijih dela Mikelanđela, Da Vinčija, Rembranta, Van Goga, Pikasa… Fakultativno krstarenje rekom Nevom i razgledanje grada koji zovu „Venecijom severa“. Noćenje.

Dan 7 (01.05.2019.): Transfer iz Sankt Peterburga za Estoniju i njen glavni grad Talin. Dolazak u smeštaj. Fakultativni obilazak grada - ”Brdo sabora” gde se nalazi nekadašnji kraljevski dvor (današnji Parlament), Staro jezgro, nekada naseljeno švedskim i nemačkim trgovcima, pomorcima i zanatlijama, katedrala sv. Nikole, gradska većnica, ruska crkva Aleksandra Nevskog, palata Kadriorg… Noćenje.

Dan 8 (02.05.2019.): Fakultativni izlet za Helsinki – prestonicu Finske, trg Senata na kome je protestantska katedrala, zgrade Univerziteta i Vlade, Pijačni trg, ruska Uspenska crkva, Parlament, Sibelijusov park, Olimpijski stadion gde su održane Olimpijske igre 1952, koncertna dvorana „Finlandia“. Povratak u Talin. Noćenje.

Dan 9 (03.05.2019.): Napuštamo smeštaj i uživamo u srednjevekovnoj bajci zvanoj Talin. Slobodno vreme do polaska za Rigu. Vonja autobusom do prestonice Letonija. Transfer do smeštaja. Noćenje.

Dan 10 (04.05.2019.): U jutarnjim satima transfer do aerodroma i let za Budimpeštu u 12:55h. Dolazak u Budimpeštu u 13:50. Transfer do Beograda. Kraj putovanja.

Polazak: 25.04.2019. godine

U rijetkim slučajevima moguće je pomjeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

Termin:

25.04.2019.

First minute cijena:

1980 KM

Regularna cijena:

2180 KM

 

 

 

 

*First minute cijena važe za prijave do 25.02.2019. godine ili do popune mjesta. Nakon tog datuma važi regularna cijena aranžmana.

Uslovi plaćanja:

Prilikom prijavljivanja plaća se 200 KM, 800 KM se plaća po formiranju grupe, a ostatak sume plaća se u agenciji, u konvertibilnim markama, a najkasnije 6 sedmica pred put. 

Prijavljivanje:

Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

 

Aranžman obuhvata:

 • Transfer na relaciji Beograd – Budimpešta – Beograd
 • Aviokartu sa svim taksama na relaciji Budimpešta – Riga - Budimpešta
 • Smještaj na bazi noćenja sa doručkom u hotelu u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama prema planu i programu puta (2 noćenja u Rigi, 1 noćenje u Vilniusu, 3 noćenja z St. Petersburgu, 2 noćenja u Talinnu)
 • Sve transfere autobusom prema planu i programu putovanja (Riga – Vilnius, Vilnius – St. Petersburg, St. Petersburg – Talinn, Talinn - Riga)
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Aranžmana NE obuhvata:

 • Fakultativne izlete i ulaznice za lokalitete i kulturno-istorijske spomenike
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uplatiti u agenciji nakasnije do 7 dana pred put)
 • Individualne troškove za vrijeme putovanja

 

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu usljed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine aviokarata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABIH standardom.

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše BiH dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

 

Riga je glavni grad Latvije, ali i najveći grad u Baltičkim zemljama. Smješten je u blizini ušća rijeke Daugave u Baltičko more. Stari grad - Vecriga nalazi se na listi UNESCO-ve svjetske kulturne baštine, a 2014. godine proglašen je za evropsku prijestolnicu kulture. Oko grada postoje mnogobrojna lednička jezera. Mnoge građevine su u stilu secesije (jugendštila) i predstavljaju glavno obilježje prijestolnice Latvije. Ovaj pravac odlikuju potpuna umjetnička sloboda i tendencija davanja značaja svakom elementu gradnje. Podsjeća na Austriju, prvenstveno na Beč.

St. Petersburg je grad lociran na rijeci Nevi koji je od 1924. do 1991. godine nosio ime Lenjingrad. Najznačajnija ruska luka na Baltičkom moru. U gradu se nalazi najveći muzej na svijetu Ermitaž i omiljena je destinacija turista u vrijeme „Bijelih noći“. U dva navrata bio je prijestolnica Rusije (u 18. kraći period i od kraja 18 do početka 20. stoljeća). Danas, grad mnogi porede sa Parizom po bogatoj kulturi i muzejima, a nazivaju ga i „Venecijom sjevera“.

Talinn je glavni grad Estonije koji se nalazi na obali Baltičkog mora, odnosno Finskog zaliva. Jedan je od najstarijih gradva u sjeveroistočnoj Evropi. Talin ima dobro očuvan Stari grad okružen dijelom očuvanim bedemima i koji se sastoji od tri dijela: Brdo sabora, Staro jezgro i Estonski polumjesec. Glavna luteranska crkva u Estoniji je Katerdala Djevice Marije, nekadašnja crkva elitnih njemačkih plemića. Talinska luka je jedna od najznačajnijih u zemlji.

Vilnius je glavni grad Litvanije. Nalazi se na 20 km od granice sa Bjelorusijom. Posebna zanimljivost u gradu je splet vjerskih bogomolja, katoličkih, pravoslavnih, protestanstkih crkava i sinagoga. Grad je podijeljen na stari i novi dio. U onaj stari ubrajaju se i zgrade koje Litvanci zovu komzgrade, odnosno one koje svjedoče o nekada velikom uticaju komunizma, sive depresivne fasade, skučeni stanovi, bez terasa. Stari grad ima uske uličice, pogodne da se turista izgubi ispod terasica ukrašenih cvijećem, cvijetnim trgovima i parkovima, i u uvijek otvorenim vratima raznih muzeja.