Peru

Peru

Putovanje u Peru 2019

19 dana - Lima, Paracas, Nazca, Arequipa, Puno, Cusco, Machu Picchu - 3580 KM (uključene aviokarte, sve takse, smještaj, transferi, vodič)

Polazak: 18.04.2019. godine 

Priroda od koje se stvarno čovjek osjeća boljim i ljepšim! Andi… predjeli od kojih Inkama i njihovim bogovima zastaje dah. Neobično putovanje u daleku i neobičnu zemlju. Hramovi, gradovi Inka, moderne metropole, astrologija, iznenađenja, lisće koke u čaju, plemenski vračevi, pijace, narandžasti krompir, pastrmke, kaktusi, začini…

Krećemo iz Lime, glavnog grada Perua smještenog na obali Pacifika, koji zovu "gradom kraljeva" i "biserom Pacifika", iz njegovog srca - Mirafloresa. Obilazimo predivne kolonijalne građevine, Veliki trg, katedralu, Narodni muzej, Palatu Pravde, park i trg ljubavi. Radujemo se početku naše južnoameričke avanture uz zalazak sunca iznad strmih stijena o koje se ruše talasi Pacifika...

Ballestas ostrva mjesto uživanja za ljubitelje prirode. Mnoštvo različitih vrsta ptica i biljaka na jednom mjestu. Uživat ćemo u pogledu na morske lavove u njihovom prirodnom staništu, kao i u jatu pelikana. Dio ovog ostrva ima oblik slona. 

Nakon obilska ovih ostrva i uživanju u prirodi, vraćamo se hiljade godinu unazad u vrijeme civilizacije Nasku. Zaštitni znak ove civilizacije je trideset ogromnih crteža biljaka i životinja ucrtanih u zemlju. Smatra se da su ovi crteži nekada služili za navodnjavanje ovog ekstremno sušnog područja, pa je njima ova civilizacija pobijedila prirodu. 

Drugi po veličini grad Perua – Arekipa, poznat po svojim kolonijalnim građevinama i po naslijeđu Inka. Uske ulice se sastaju na trgu Plaza de Armas, gdje se nalazi mnošto autentičnih kafeterija i radnji. Ići ćemo stopama čuvenog pisca Latinske Amerike – Maria Vargasa Ljose, koji je rođen i živio u Arekipi. Nakon prelijepe Arekipe, odlazimo u kanjon Kolka, koji je nastao između dva vulkana. Kolka je dublji i veći od Velikog kanjona u SAD. Na ovom prostoru postoje nalazišta koja potvrđuju postojanje naselja još prije civilizacije Inka. U ovom kanjonu, na mjestu Cruz del Condor, posmatrat ćemo kondore i njihov let iznad kanjona, koje oduzima dah. 

Na ovom putovanju posjećujemo i jezero Titikaku. Jezero se nalazi na visini od 3821 m nadmorske visine, što ga čini najvišim jezerom na svijetu. Između ostalog, poznato je i po 9 plutajućih ostrva  koja su napravljena od trske i ona predstavljaju veliku turističku atrakciju na samom jezeru. Naziv Titikaka u prevodu znači „Kamena puma“.

Machu Picchu je najpoznatiji grad Inka, u dolini rijeke Urubambe, nedaleko od Svete doline, bio je nepoznat španskim konvistadorima i zapadnoj civilizaciji do 1911. godine. Nalazi se na UNESCO-voj listi Svjetske baštine od 1983. godine. Skrivena prijestolnica Inka sagrađena je oko 1450. godine, a napuštena 100 godina kasnije, sa dolaskom španskih konkvistadora. Na samom lokalitetu nalaze se dijelovi u kojima su živjeli, hramovi posvećeni bogu sunca, različite skuplture, astronomski satovi i čak i grobnice. Penjemo se rano ujutru, dok magla još uvijek obavija nepreglednu džunglu, a prizor na lokalitet okružen vrhovima planina, uz zvuk Urubambe urezuje se u pamćenje zauvijek...

Prijave i informacije:

JUNGLE TRAVEL BIH

ul. Branilaca Sarajeva, br. 20/2,

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Telefon: +38733552552

                 +38733552550

                 +38761629558

Email: info.junglebih@gmail.com

Radno vrijeme: Radnim danima 10:00-18:00h i subotom 11:00-14:00h

1. dan: Okupljanje grupe u Beogradu i transfer do Budimpešte. Let za Limu sa presijedanjem. Dolazak u Limu u večernjim satima. Transfer do smještaja u Mirafloresu, dijelu Lime koji je bezbijedan, opušten, blizu okeana i surf plaža, diskoteka i dobrog provoda. Zagrijavanje za Latinsku Ameriku. Noćenje.

2. dan: Fakultativni obilazak istorijskog centra Lime, katedrale, Velikog trga (Plaza Mayor), Narodnog muzeja, Palate pravde. Fakultativno istraživanje Miramara, dijela Lime koji se nalazi uz obalu Pacifika, parka Kenedi, parka i trga Ljubavi (Plaza y parque del Amor) i prelijepog Baranka. Noćenje.

3. dan: Slobodno prijepodne do polaska za Parakas (Paracas). Dolazak u Parakas, lučki grad na obali Pacifika i transfer do smještaja. Noćenje.

4. dan: Fakultativni izlet na Ballestas ostrva, koja nazivaju peruanskim Galapagosom, i nenaseljena su, a stanište su morskim lavovima, pelikanima i pingvinima. Nakon vožnje brodom i obilaska rezervata povratak u Paracas. Noćenje.

5. dan: Jutarnji polazak za Nasku (Nasca-Nazca). Transfer do smještaja. Fakultativni uspon na toranj i razgledanje Naska linija – za čiji nastanak se vezuju različite teorije i misterije. Na prostoru od 350 kvadratnih kilometara prostiru se različite linije koje formiraju oblike ptica, različitih životinja i ljudskih oblika. Ovi stari pustinjski crteži stari su preko 1500 godina. Mogućnost fakultativnog leta iznad pustinje i posmatranje nevjerovatnih crteža. Noćenje.

6. dan: Polazak iz Naske za Arekipu. Dolazak u Arekipu (Arequipa) u popodnevnim satima. Arekipu nazivaju „bijelim gradom“, a gradić je okružen Andima i bogat je kolonijalnim naslijeđem. Fakultativno razgledanje grada – prelijepe barokne zgrade izgrađene od vulkanskog kamena, Plaza del Armas, Katedrala, Santa Catalina i kvart San Lazaro... Noćenje.

7. dan: Fakultativni izlet do Kolka kanjona (Colca Canyon), gdje ćemo imati prilike da se družimo sa lamama i alpakama, posjećujemo gradić Chivey, koji se nalazi na lijevoj obali kanjona. Penjemo se na vidikovac i posmatramo nevjerovatni kanjon koji je dubok oko 6300 metara, a ukoliko budemo imali sreće videt ćemo kondore u njihovom prirodnom staništu. Kondori na Andima imaju najveći raspon krila na svijetu i mogu ići i preko 3 metra. Nakon toga posetit ćemo termalne izvore i uživati, a usput ćemo vidjeti i mnogobrojna terasasta polja iz vremena Inka. Povratak u Arekipu. Noćenje.

8. dan: Slobodno vrijeme do polaska za Puno, gradić na obali najvišeg plovnog jezera na svijetu – Titikake. Transfer do smještaja. Noćenje.

9. dan: Fakultativni izlet za plutajuća ostrva, izgrađena od trske, koja nastanjuje narod Uros i ostrvo Taquile gdje ćemo vidjeti kako ovi narodi žive na visini od preko 4300 metara. Noćenje.

10. dan: Slobodno vrijeme do večernjeg polaska za Kusko. Noćna vožnja.

11. dan: Dolazak u Kusko (Cusco) - nekadašnja prijestolnica Inka, danas mali i opušten grad, okružen Andima i istorijskim gradovima. Fakultativni obilazak grada – Plaza del Armas, Trg San Franciska, lokalna pijaca, katedrala Svetog Dominga... Smještaj. Noćenje.

12. dan: Dolina Inka: fakultativni jednodnevni izlet. Drevni gradovi u dolini Inka koji se nalaze uz rijeku Urubambu: Pisak, Olantajtambo i Ćinćero, interesantni i po nekim aspektima interesantniji gradovi Inka od samog Machu Picchua. Crkve i španske kolonijalne građevine. Upoznajemo veliki broj turista iz svih dijelova svijeta. Pijemo jake biljne čajeve koji treba da nam daju snagu da izdržimo veliku visinu. Idemo dalje u nebesa... Povratak u Kusko. Noćenje.

13 dan: Polazak autobusom iz Kuska za Olantajtambo i ukrcavanje na čuveni voz za Akvas Kalientes, bajkovito mjesto okruženo Andima, kroz koje protiče rijeka Urubamba, čiji naziv u prevodu znači Sveta rijeka. Transfer do smještaja. Noćenje.

14. dan: Rano jutarnji fakultativni polazak za Machu Picchu. Ulazak na istorijsko nalazište i cjelodnevno provođenje vremena na vrhu brda. Grad koji je bio turistički centar Inka. Ljudi iz visokog društva Inka su dolazili ovdje na odmor! Osjećaj je nevjerovatan. Pentranje na Vajnapicchu (fakulatitivno), brdo iznad Machu Picchua odakle se pruža nestvaran pogled na ovaj istorijski grad! Istražujemo misteriozni grad Inka, obilazimo tvrđave i ostatke, slušamo priču o velikom carstvu Inka. Popodne se spuštamo do Akvas Kalientesa i kupamo u bazenima sa toplom vodom po čemu je ovo mjesto i dobilo ime (Akvas Kalientes na španskom znači „vrela voda”). Noćenje.

15. dan: Jutarnji polazak za Kusko. Slobodan dan ili mogućnost fakultativnog odlaska na rafting rijekama ili zip line. Popodne klopamo u restoranima, riba je svježa i porcije su velike, a sve je to jako jeftino. Kupovina Inka džempera. Ušuškavanja u misli o ovim drevnim i čudnovatim civilizacijama! Noćenje.

16. dan: Fakultativni izlet za Vinicunca planinu – ili kako je nazivaju – Rainbow Mountain. Cjelodnevni tracking i divljenje prirodi koja nas okružuje. Povratak u Kusko. Noćenje.

17. dan: Transfer do aerodroma i let za Limu. Transfer do smještaja. Noćenje.

18. dan: Slobodno vrijeme do polaska za aerodrom, opraštanje od predivnog Perua i prelistavanje avantura koje su za nama. Transfer do aerodroma i let za Budimpeštu sa presijedanjem.

19. dan: Dolazak u Budimpeštu, transfer do Beograda. Kraj putovanja!

 Polazak: 18.04.2019. godine 

 U rijetkim slučajevima moguće je pomijeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

 Termin

 18.04.2019.

 PROMO cijena

3580 KM 

 First minute cijena

3700 KM 

 Regularna cijena

3900 KM 

*Promo cijena važi za prijave do 18.01.2018. godine, potom važi first minute cijena za prijave do 18.02.2018. godine, a nakon toga važi regularna cijena.

Uslovi plaćanja:

Prilikom prijavljivanja plaća se 200 KM, nakon formiranja grupe uplaćuje se još 1600 KM, a 400 € u dolarima se plaća inopartneru na samom putovanju (uključeno u navedenu cijenu aranžmana). Ostatak sume plaća se u agenciji, u konvertibilnim markama, a najkasnije 6 sedmica pred put. 

Prijavljivanje:

Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

 

Aranžman obuhvata:

 • Avioprevoz na relaciji Budimpešta - Lima, Cusco – Lima, Lima - Budimpešta sa svim taksama
 • Prevoz na relaciji Beograd – Budimpešta - Beograd
 • Sve aerodromske takse, aerodromske transfere i transfere između gradova prema planu i programu puta
 • Smještaj na bazi noćenja u hostelima/ guesthouse-ima u višekrevetnim sobama prema planu i programu puta (3 noći Lima, 2 noći Parakas, 1 noć Naska, 2 noći Arekipa, 2 noći Puno, 4 noći Kusko, 2 noći Akvas Kalientes)
 • Kompletnu organizaciju i vođenje puta


Aranžman NE obuhvata:

 • Doplatu za dvokrevetnu sobu u hostelu/guesthouse-u – 320,00 KM po osobi (obavezno naglasiti prilikom prijave)
 • Fakultativne izlete i ulaznice za komplekse i kulturno-istorijske spomenike
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Individualne troškove nastale za vrijeme trajanja aranžmana  

 

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nije moguće  refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promijena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja usljed promjene u kursu razmjene valute ili promjene u tarifama prevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Za ovaj aranžman primenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABiH standardom.

Napomene u vezi sa smeštajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smještajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smještajnih objekata.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promijena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete često vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vrijemena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše Bosne i Hercegovine dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

 

Hostel je smještajni kapacitet namijenjen prije svega mladim ljudima, kao i svima onima kojima komfor nije na prvom mjestu. Sobe su višekrevetne 1/6, 1/8, 1/10 sa etažnim kupatilima. Usluga u hostelima je na bazi noćenja.

Lima je glavni grad Perua. Nalazi se na zapadu Perua, na rijeci Rimak, između Pacifika i Anda. Stari dio grada je pod zaštitom UNESCO-a i bogat je kulturno istorijskim znamenitostima.

Parakas (Paracas) je kolonijalni grad na obali Pacifika, koji se nalazi južno od Lime. Polazište je za obilazak Balestas ostrva, bogatih florom i faunom.

Naska (Nazca) je mjesto odakle se mogu vidjeti čuvene Naska linije – crteži u pustinji stari preko 1500 godina, za koje se vezuju različite priče o njihovom nastanku, a nikada nije tačno razjašnjeno njihovo porijeklo.

Arekipa (Arequipa) je mjesto u južnom dijelu Perua koji nazivaju „bijelim gradom“, a okružen je Andima. U njegovoj neposrednoj blizini nalaze se tri vulkana.

Puno je malo mjesto na obali Titikake, najvišeg plovnog jezera na svijetu.

Kusko (Cusco) je grad u Peruu koji se nalazi na Andima na nadmorskoj visini od 3400 m. Grad je nekada bio prijestolnica carstva Inka, a danas predstavlja polaznu tačku za posjetu izgubljenom gradu Inka Machu Picchuu.

Akvas Kalientes (Aquas Calientes) u prevodu znači topla voda. U ovom gradiću ima izvora tople vode po kojma je i dobio ime. Nalazi se u podnožju Machu Picchua zbog čega je veoma popularan kod turista.

1. OPŠTI PODACI

Republika Peru se nalazi na zapadu Južne Amerike i graniči se sa Ekvadorom, Kolumbijom, Brazilom, Bolivijom, Čileom dok se na zapadu nalazi Tihi okean. Teritorija Perua je kolijevka jedne od najstarijih civilizacija na svijetu, Norte Chico, ali i jedne od najpoznatijih i najnaprednijih civilizacija svijeta, carstva Inka. Španska imperija je pokorila ovu oblast tokom 16. vijeka i osnovala Vicekraljevstvo sa glavnim gradom Limom. Nakon sticanja nezavisnosti, 1821. godine Peru je prolazio kroz razdoblja političkih nemira i kriza. Teritorija Perua koja zauzima površinu od nešto više od 1.285.000 km2 podijeljena je na 25 regiona. Zvaničan jezik u Peruu je španski ali su u upotrebi i kečua i ajmara jezici. 

Površina zemlje: 1.285.000 km2

Broj stanovnika: 27.925.628 

Glavni grad: Lima ( 9,2 miliona stanovnika)

Nacionalnost: 45% su Indijanci, 37% Mestici (mješoviti bijelci i Indijanci), 15% Evropljani, 3% Kinezi, Crnci i ostali

Zvanični jezik: Španski

2. VIZE

Za državljane Bosne i Hercegovine potrebna je viza za ulazak u zemlju. Izdaje se u Bukureštu. Za državljane Srbije, Hrvatske i Crne Gore nije potrebna viza za ulazak u zemlju. 

3. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nije potrebna vakcina za ulazak u zemlju. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Ne postoji bojazan od epidemija i zaraznih bolesti.

4. VREMENSKA ZONA

Peru se nalazi u UTC -6 vremenskoj zoni.

5. KLIMA

Klima Perua ima dve glavne sezone: vlažnu i suhu. Temperatura je uglavnom pod uticajem visine: što se više penjete postaje sve hladnije. Na teritoriji Perua se mogu izdvojiti 3 potpuno različita klimatksa regiona: obalska, planinska i šumska klimatska zona.

6. HRANA

Kuhinja Perua se smatra za jednu od najboljih, ne samo u Južnoj Americi nego u cuhelom svuhetu. Temelji se na neobičnom bogatstvu namirnica te je stoga nevherovatno ukusna, vrlo originalna i raznolika. Uz krompir (papa) i kukuruz (choclo), među osnovnim namirnicama je i brojno povrće, slatki krompir (camote) i korijen yucce ili manioke te voće među kojima su različite banane, pa i one za kuhanje, omiljeni avokado, papaja. U kuhinji se koristi i mnogo vrsta morskih i slatkovodnih riba i plodova te različito meso, piletina, junetina i svinjetina, kao i meso koza, zamoraca, lama, alpake i različite divljači. Tipična peruanska jela su: Adobo de cerdo - svinjetina u gustom sosu sa rižom, Aji de galina - jelo od komadića piletine u sosu od mlijeka, luka, čilija, bijelog luka, oraha i sira, Arroz con maricos - riža sa morskim plodovima, choclo - kuhani kukuruz koji se služi najčešće sa sirom, ceviche - sviježa riba i morski plodovi u marinadi od limuna, luka i paradajza, Lomo saltado - komadi mesa marinirani u sosu od soje, čilija, bijelog luka, crvenog luka, paradajza pečeni na roštilju sa krompirom.

Među najomiljenijim tradicionalnim napitcima je piće od kukuruza chica de jora i chica morada, ukusan, sladak i osvježavajući bezalkoholni napitak od grimiznog kukuruza s cimetom koji podsjeća na kuhano vino, a pije se rashlađen. Peruanci se mogu pohvaliti i svojom coca-colom, žutom limunadom koja ima ukus žvakaće gume, Inca cola koja je najprodavaniji napitak. U Peruu je vrlo omiljeno i pivo, cerveza, a među najprodavanijima su sorte Cusquena, Cristal, Arequipena pilsen i nacionalni koktel Pisco sour. Pisco sour je mješavina rakije od grožđa, pisca, soka limete, šećera i bjelanceta. U Peruu se, posebno na visinama pije čuveni čaj od koke.

7. BEZBJEDNOST

Bezbjednost u Peruu je dobra sa izuzetkom određenih zona, posebno graničnih zona sa Kolumbijom i Ekvadorom. Kada je riječ o glavnom gradu Limi, treba se kretati samo u turističkim zonama centra grada i kvatrovima Miraflores i Barankco. Ostale dijelove grada treba izbjegavati, posebno noću. Turistička mjesta poput Cuzca i Aquas Calientesa su bezbijedna sa napomenom da se i ovdje vodi računa o ličnim stvarima, novac i vrijedne stvari se ostavljaju u hostelima.

8. ODJEĆA

Slojevita. Za Limu je potrebna ljetna odjeća zvog visokih temperatura, dok je za boravak u regiji Cuzca koji se nalazi na 3400 m nadmorske visine potrebna slojevita odjeća tokom dana i toplija odjeća u večernjim satima. Udobna obuća za pješačenje je neophodna.

9. NOVAC

Lokalna valuta je Nuevo Sol ili samo Sol, 1€- 3,50 sol, 1$ - 3,30 sol.

10. STRUJA

Nije potrebno koristiti adaptere za Peru.