Kolumbija

Kolumbija

Putovanje u Kolumbiju 2019/2020! 

14 dana – Bogota, Medellin, Taganga i Cartagena - 3100 KM  (uključene aviokarte, sve takse, smještaj, transferi)

Polazak: 07.11.2019. ; 16.01.2020. ; 06.02.2020. godine

Uputite se sa nama na ovo nevjerovatno i jedinstveno putovanje u zemlju kafe! Nekada je Kolumbija bila poznata kao zemlja Pabla Escobara, a danas ova zemlja privlači veliki broj turista što zbog svog raznovrsnog biodiverziteta, prelijepih plaža ili interesantnih gradova.

Ova velika država koja obuhvata površinu Njemačke, Britanije i Francuske zajedno nosi ime po Kristoferu Kolumbu. Podijeljena je na 32 departmana i odlikuje je jedan od najraznovrsnijih biodiverziteta u svijetu. Evropljani su na ovo tlo kročili 1499. godine. Prije toga na ovom prostoru živjeli su starosjedioci poznatiji kao Muizika pa se tako i čuveni mit o El Doradu vezuje za ove prostore. Danas u Kolumbiji živi 800.000 starosjedioca iz 90 različitih plemena. Takođe oko 15% stanovništva čini crnačko stanovništvo, potomci nekadašnjih robova.

Kolumbija je treći najveći izvoznik kafe na svijetu, poslije Brazila i Vijetnama, takođe Kolumbija proizvodi oko 60% smaragda u čitavom svijetu!

Bogota je glavni i najveći grad Kolumbije i ujedno najviši grad na svijetu sa populacijom većom od 3 miliona stanovnika! Naime, ovaj grad se nalazi na 2640 m nadmorske visine i zvanični broj stanovnika je 8 miliona dok prema nezvaničnim podacima ovaj grad ima preko 11 miliona stanovnika!

U blizini Bogote nalazi se i jezero Guatavita za koju je vezana čuvena legena El Dorado. Naime kralj naroda Muizika je sebe polivao zlatnim prahom i skakao u jezero tako da se po legendi „Zlatni grad“ nalazi na dnu ovog jezera.

Medellin je drugi najveći grad u Kolumbiji. Nekada je Medellin bio poznat isključivo po Pablo Escobaru „kralju droge“ koji je ovdje živio. Pablo Escobar je navodno zarađivao oko 420 miliona dolara sedmično i u jednom momentu bio je sedmi najbogatiji čovjek na svijetu! Navodno je jednom prilikom kada je njegovoj kćerki bilo hladno upalio vatru pomoću novčanica u vrijednosti od 2 miliona dolara. Za to vrijeme Medellin je bio mjesto vječne borbe između kartela i nosio je reputaciju „ozloglašenog grada“ ali je sada ovaj grad prava urbana prijestolnica koja promoviše kulturu i modernu umjetnost! Naime u ovom gradu ćete naići na izložbu skulptura na otvorenom čuvenog umjetnika Botera, ali i na čitave kvartove sa prelijepim grafitima čiji su autori podstaknuti od strane gradskih vlasti da ih stvaraju.

Jedna od jedinstvenih atrakcija u Kolumbiji je i stijena El Penjon de Guatape. Ova džinovska monolitska stijena u sred ravnih krajeva izlgleda kao da „zašivena“, a u stvari su to cik-cak stepenice koje vode do samog vrha. Ako ih savladate pružit će vam se nevjerovatan pogled na jezera i ostrvca Guatape.

Cartagena je jedan od najljepših kolonijalnih gradova koji možete posjetiti u Latinskoj Americi. Ovaj grad čiji je pun naziv Cartagena de Indias je osnovan još davne 1533. godine i nekada je pored Havane bio najznačajniji grad u „Novom svijetu“. Zbog toga je ovaj grad bio dobro utvrđen i imao je nadimak “La Ciudad Amurallada” u prevodu - utvrđeni grad. Danas ovaj grad upravo zbog svojih prelijepih zgrada u šarenim bojama, kaldrmastih ulica i salsa ritmova privlači najveći broj turista u Kolumbiji. Grad je poznat i kao mjesto u kojem je svoju karijeru započeo čuveni Gabriel Garsija Markez, čije je djelo „Sto godina samoće“ jedno od najprodavanijih djela na Španskom jeziku!

Taganga je malo ribarsko selo na obalama Karipskog mora. Ovdje ćete uživati u pješčanim plažama i kristalno plavom moru. U blizini se nalazi i najljepši nacionalni park u Kolumbiji - Tajrona. Prelijepe plaže sa bijelim pijeskom, prozračna morska voda, palme i kokosi. Sve što je potrebno za pravi odmor!

Prijave i informacije:

JUNGLE TRAVEL BIH

ul. Branilaca Sarajeva, br. 20/2,

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Telefon: +38733552552

                 +38733552550

                 +38761629558

Email: info.junglebih@gmail.com

Radno vrijeme: Radnim danima 10:00-18:00h i subotom 11:00-14:00h

1. dan: Polazak iz Beograda sa aerodroma "Nikola Tesla". Let za Bogotu sa presjedanjem. 

2. dan: Dolazak u Bogotu. Transfer do smještaja. Fakultativni obilazak Bogote, španskog kolonijalnog grada koji je prijestolnica Kolumbije. Ovaj grad je kombinacija moderne arhitekture i kolonijalne zaostavštine Španaca, sa velikim trgovima i katedralama. Obići ćemo stari grad poznatiji pod imenom La Candelaria, na čijem je trgu Chorro de Quevedo po predanju osnovana Bogota u XVI vijeku. Takođe posjetit ćemo i Trg Bolivar, sa glavnom gradskom katedralom i nacionalnim parlamentom. Mogućnost fakultativnog obilaska Muzeja Zlata, koji posjeduje najveću kolekciju predmeta zlata iz pre-španskog perioda ili odlazak žičarom na brdo Monserat odakle se pruža najbolji pogled na Bogotu. Noćenje.

3. dan: Let za Medellin, grad „vječnog proljeća“. Fakultativni obilazak drugog najvećeg grada u Kolumbiji, koji je nekada bio poznat kao grad Pabla Escobara, a danas je urbano središte čitave zemlje. Obilazimo Trg Botero, poznatiji kao Trg Skulptura na kom su izložena djela čuvenog kolumbijsko umjetnika. Na istom mjestu vidjet ćemo i jednu od najinteresantnijih građevina u gradu - Palatu kulture i Baziliku Kandelarija, koja je jedna od nekoliko preostalih građevina iz kolonijalnog perioda. Nastavljamo obilazak ka Katedrali Metropolitana, jednoj od najvećih katedrala napravljenih od cigle u čitavoj Latinskoj Americi! U popodnevnim satima se penjemo do Nuibara brda iznad grada gdje ćemo posjetiti „Peblito paisa“- repliku sela tipično za ovaj region zemlje. Noćenje.

4. dan: Fakultativni izlet Guatape i El Penol. Nova prilika da se upoznamo sa prirodnim ljepotama Kolumbije, obilazak jezera i čuvenu stijenu El Penol! Ova stijena se nalazi na ivici jezera i ako ste dovoljno hrabri možete se preko 700 stepenica popeti na njen vrh i uživati u pogledu na dolinu... Takođe obilazimo i selo Guatape koji nazivaju najšarenijim selom u Kolumbiji, sa puno šarenih kuća u kolonijalnom sitilu, uskim uličicama i suvenirnicama. Povratak u Medellin. Noćenje.

5. dan: Fakultatinvi izlet na hacijende kafe (coffee tour). Odlazak na porodična imanja gdje ćemo od domaćina imati priliku da čujemo sve o nadaleko poznatoj kolumbijskoj kafi. Saznat ćemo kako se vrši cijeli proces od branja do trenutka kada ovaj napitak završi u vašoj šoljici. Nakon dana provedenog na autentičnoj hacijendi i odmara u ruralnim predjelima magične Kolumbije povratak u smještaj. Noćenje.

6. dan: Let za Santa martu iz koje nastavljamo put do Tagange. Taganga je malo ribarsko mjesto na obalama Kariba. Pravimo predah od obilazaka i uživamo u kupanju u Karipskom moru. Probamo svježu ribu u nekom od lokalnih restorana. Noćenje.

7. dan: Fakultativni izlet u Nacionalni park Tajrona. Ovaj Nacionalni park je magična kombinacija bijelih plaža, koralnih grebena i divlje džungle koju ukružuje najveći planinski vijenac uz obalu - Sierra Nevada de Santa Marta. Pješačimo kroz prelijepu prirodu Kolumbije kako bi došli do plaže Cabo San Juan, koja se nalazi na listi najljepših plaža na svijetu! Povratak u Tagangu. Noćenje.

8. dan: Dan rezervisan za odmor i uživanje ili za fakultativni izlet u Taironaku. Taironaka je autentični prirodni raj koji se nalazi na obalama rijeke Don Diego i u podnožju Siera Nevade de Santa Marte. Upoznat ćemo puteve i okruženje nekada velike Tairona civilizacije. Danas ovaj prirodni rezervat oduševljava svoje posjetiioce bujnom florom, fascinantnim pejzažima i kristalno čistim vodama. Nakon vožnje karipskom obalom putovanje nastavljamo sve do samo rezervata gdje ćemo biti počasćenim tradicionalnim pataconesom i aguapanelom. Imat ćemo priliku da posjetimo i Tairona muzej koji će nam svjedočiti o dosegnućima kulture zaboravljenih naroda. Posetit ćemo tradicionalnu kuću Kogui naroda poznatijih kao ljudi jaguari sa Siera Nevade. Potom ćemo posjetiti stare prirodne terase i vidikovce ove zanimljive prehispanske civilizacije. Nakon toga slijedi relaksirajuće kupanje u Don Diego reci i odlazak na plažu Los Cocos. Noćenje.

9. dan: Odlazak u Cartagenu, najposjećeniji i najljepši grad u Kolumbiji. Fakultativni obilazak grada koji je pod zaštitom UNESCO-a. Stari grad je najljepši biser kolonijalne arhitekture u Kolumbiji - kamene ulice i zgrade stare preko 300 godina u najrazličitijim bojama. Obilazimo znamenitosti starog grada i zamak San Felipe, koji je svjedok mnogih borbi koje su vođene za ovaj grad. Naveče plešemo merenge, kolumbijski ples na nekim od trgova starog grada! Noćenje.

10. dan: Fakultativni izlet – ostrva Rosario. Odlazak na Islas de Rosario. Još jedan dan za uživanje na karipskom moru i prelijepim pješčanim plažama! Tirkizno more i bijeli pijesak pod našim prstima. U slobodno vrijeme možete posjetiti Akvarijum ili iskoristiti ga za snorkling na arhipelagu koga čini 27 koralnih ostrva. Prilika za opustanje uz masažu i svježe sokove i koktele. Noćenje.

11. dan: Slobodan dan u Cartageni. Slobodno vrijeme za obilazak nekih od muzeja ili za jednostavno uživanje na nekim od trgova ovog prelijepog grada. Veče provodimo igrajući salsu u nekim od barova starog grada. Noćenje.

12. dan: Napuštanje smještaja. Let za Bogotu. Provodimo još jednu noć u glavnom gradu Kolumbije. Noćenje.

13. dan: Napuštanje smještaja i transfer do aerodroma u Bogoti. Let za Beograd sa presjedanjem.

14. dan: Dolazak u Beograd. Kraj putovanja!

Polazak: 07.11.2019. ; 16.01.2020. ; 06.02.2020. godine

*U rijetkim slučajevima moguće je pomjeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirani polazak. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

Termin 07.11.2019. 16.01.2020. 06.02.2020.
PROMO cijena 3100 KM 3100 KM 3100 KM
First minute cijena  3180 KM  3180 KM  3180 KM
Regularna cijena 3380 KM 3380 KM 3380 KM

*Promo cijena važi za prijave za prvih 5 putnika!

**First minute cijena važi za prijave do tri mjeseca pred put ili do popune mjesta! Nakon tog datuma važi regularna cijena aranžmana.

Uslovi plaćanja: 

Prilikom prijavljivanja plaća se avans u iznosu od 600 KM, a nakon formiranja grupe dodatnih 600 KM. Ostatak sume plaća se u agenciji, u konvertibilnim markama, a najkasnije 6 sedmica pred put. 

Prijavljivanje:

Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

 

Aranžman obuhvata:

 • Aviokartu sa svim taksama na relaciji Beograd – Bogota
 • Aviokartu sa svim taksama na relaciji Bogota – Medellin
 • Aviokartu sa svim taksama na relaciji Medellin – Santa Marta
 • Aviokartu sa svim taksama na relaciji Cartagena – Bogota
 • Aviokartu sa svim taksama na relaciji Bogota – Beograd
 • Smještaj u hostelima u dvokrevetnim sobama prema planu i programu puta (2 noćenja u Bogoti, 3 noćenja u Medellinu, 3 noćenja u Santa Marti, 4 noćenja u Cartageni)
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji
 • Lokalne transfere prema planu i programu puta između aerodroma i smještaja i između gradova

Aranžman NE obuhvata:

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)
 • Fakultativne obilaske i ulaznice za lokalitete i kulturno-istorijske spomenike
 • Individualne troškove za vrijeme putovanja

 

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu usljed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine aviokarata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABIH standardom.

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše BiH dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

BOGOTA:

 • Bogota City tour - Obilazimo istorijski centar grada. Prva stanica će biti na Plaza de Bolivar gdje ćemo šetati ulicama i vidjeti važne gradske zgrade, kao što je Nacionalni Kapitol, koji je centar zakonodavnog života zemlje; Casa de los Comuneros; Casa de Narino, koja predstavlja predsjedničku kuću i muzej crkve Santa Clara. Obilazak uključuje posjetu Muzeju zlata, u kojem se nalazi oko 34.000 komada metala različitih hispanskih kultura i posjeta Muzeju Kuinta de Bolivar, odnosno kuće gdje je živio Simon Bolivar, južnoamerički revolucionarni vođa. Nakon obilaska muzeja idemo na uspon žičarom do simbola Bogote, brda Monserat, odakle se pruža najbolji pogled na grad. Cijena izleta uključuje lokalnog vodiča, kartu za žičaru i ulaznice za muzeje.
  Cijena izleta po osobi: 35,00 eura

MEDELLIN:

 • Medellin City tour – Idemo na cjelodnevnu panoramsku gradsku turu gdje ćemo posjetiti najatraktivnija mjesta u Medellinu kao što su Pueblito Paisa, Park skulptura i Muzej Antiokuia; tamo se nalaze najvažnija djela kolumbijskog umjetnika Fernanda Botera. Onda ćemo posjetiti Botaničku baštu sa Izložbom orhideja i Muzej "Casa de la Memoria" mjesto posvećeno procesu promjena kroz istoriju Medellina i Kolumbije. Zatim ćemo imati ručak i na kraju posjećujemo popularno naselje "Comuna 13", mjesto gdje ćemo naučiti kako su ulični umjetnici ovog kraja stvorili grafite da bi ispričali priče o nadi dok tragaju za boljim uslovima života za zajednicu uprkos svim nedaćama. Cijena izleta uključuje: posjetu Pueblito Paisi, karte za muzeje, ručak, kartu za metro i žičaru, Graffiti turu.
  Cijena izleta po osobi: 90,00 eura
 • Guatape i El Peñol - Da bi smo se udaljili od gradske vreve odlazimo u mirni i živopisni Guatape! Ovaj šarmanti grad jedan je od najfotogenijčnijig gradića u Kolumbiji. Proći ćemo kroz gradove Marinilla, gdje ćemo naći kolonijalne zgrade i osetiti strastvenu religioznu tradiciju ovog kraja; novi El Penjol, opštinu koja je zamenila stari El Penol koji je bio poplavljen da bi se izgradio rezervoar El Penol - Guatape krajem sedamdesetih i Guatape. Ono što je karakteristično za Guatape jeste da su donji dijelovi kuća oslikani različitim detaljima, a fasade su u jakim bojama što ovaj gradić čini jednim veselim i opuštenim mjestom. Takođe ono što je glavna atrakcija čitavog regiona jeste i Piedra del Peñol - stijena El Penol do čijeg vrha vas vodi 740 stepenika! Sa vrha možete uživati u nevjerovatnom pogledu na okolna jezera i čitav region! Penjanje na stijenu je opciono. Cijena izleta uključuje: vodiča, transfer, ručak.
  Cijena izleta po osobi: 70,00 eura

SANTA MARTA:

 • Nacionalni park Tajrona – Idemo u Nacionalni Park Tajrona, rezervat od 15.000 hektara zelene tropske prašume gdje ćemo posjetiti zaliv i plažu Neguanje. Zatim nas očekuje 10 minuta vožnje drvenim brodom (bongo), kojim stižemo na plažu Kristal. Ovo prelijepo mjesto je savršeno mjesto za uživanje u kristalno čistom moru i bijeloj boji pijeska i idealano je za sunčanje i ronjenje u koralnim grebenima. Cijena izleta uključuje: kartu za NP Tajrona, transfer, izlet brodom do plaže Kristal i ručak.
  Cijena izleta po osobi: 90,00 eura
 • Taironaka i vodopad Valencija – Prvo mjesto koje obilazimo na ovom izletu bit će vodopad Valencija. Ovdje ćemo ići na lakši hiking stazom okruženom florom i faune regiona. Ova staza nas vodi do vodopada gdje ćemo imati priliku za kupanje i uživanje u prelijepom okruženju. Poslije toga nas očekuje vožnja do Taironake, odakle nakon desetominutne vožnje brodom stižemo do prirodnog rezervata smještenog na obali rijeke Don Diego gdje ćemo vidjeti terase gdje su Tajrona Indijanci gradili svoje domove. Cijena izleta uključuje: vodiča, transfere i ručak.
  Cijena izleta po osobi: 75,00 eura

   

CARTAGENA:

 • Cartagena City tour - Tura počinje u modernim četvrtima Bokagrande i Manga, gdje ćemo vidjeti kontrast između moderne arhitekture i ljepote starih kuća iz XX vijeka. Zatim ćemo posjetiti dvorac gdje su Španci nastojali da zaštite grad od napada Engleza u XVII vijeku, "El Castillo De San Felipe de Barajas". Na kraju ćemo šetati kroz istorijski centar grada, posjetiti crkvu San Pedro Claver, a zatim i Emerald muzej. Cijena izleta uključuje: lokalnog vodiča, transfer, ulaznice za muzeje i tvrđavu.
  Cijena izleta po osobi: 40,00 eura
 • Rosario Islands – Ovaj cjelodnevni izlet započinjemo vožnjom gliserom ka ostrvima Rosario, južno od zaliva Cartagena. Ova ostrva smatraju se nacionalnim parkom prirode. Uživat ćemo u koralnim plažama i raznolikosti faune grebena i iskoristiti ovo mjesto idealno za opuštanje i kupanje. U slobodno vrijeme možete obići i Akvarijum ili otići na snorkeling. Cijena izleta uključuje: vodiča, transfer, ručak.
  Cijena izleta po osobi: 100,00 eura

 

NAPOMENE:

 • Opisi i cijene fakultativnih izleta su informativnog karaktera i podložni su promjenama.
 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

1. OPŠTI PODACI

Republika Kolumbija je država koja se nalazi na sjeverozapadu Južne Amerike. Na sjeveru i sjeverozapadu izlazi na Karipsko more, a na zapadu na Veliki Tihi ocean. Kolumbija je po površini četvrta najveća država u Južnoj Americi. Jedan od glavnih proizvoda ove zemlje je kafa.

Površina zemlje: 1,141,748 km2

Broj stanovnika: 49 miliona

Glavni grad: Bogota (8 miliona)

Nacionalnost: Kolumbijci ( pretežno mestici)

Zvaničan jezik: Španski

Vjeroispovest: Katolici

Nezavisnost: 07.08.1819. godine

2. VIZA

Za državljane Bosne i Hercegovine NIJE potrebna viza za ulazak u zemlju i boravak do 90 dana.

3. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC -5.

4. KLIMA

Kolumbija je ogromna zemlja i stoga je karakteriše više klimatskih zona: kišne šume, savane, pustinje i planine. U glavnom gradu Bogoti prosječna godišnja temperatura je 15°C, a najtopliji mjeseci su mart i april sa temperaturom od oko 20°C. Takođe magla je česta pojava. Medellin se nalazi u tropskom pojasu ali s obzirom da se grad nalazi na 1500 m nadmorske visine prosječna godišnja temperatura je 22°C i ne mijenja se puno tokom godine. Situacija je još povoljnija na obalama Kariba gdje su prosječne temperature 27°C. Sušni period u ovom dijelu države traje od novembra do maja.

5. HRANA

Kolumbijska hrana je veoma raznovrsna, zahvaljujući geografskoj raznolikosti, tropskoj klimi i uticaju mnogih imigrantskih populacija - praktično svaki departman ima neke svoje specijalitete. Kolumbijsa kuhinja nudi različite vrste hrane sa dosta mesa. Kao glavni prilozi najčešće se dodaju kukuruz i pasulj. Najpopularniji doručak, skoro svuda uključuje i arepu, nešto između hljeba i palačinke od kukuruznog brašna, često punjenu jajetom. Kolumbija se može pohvaliti i sa oko 250 vrsta voća i skoro isto toliko vrsta povrća, od onih nama poznatih (ananas, banane, mango) do nekih potpuno jedinstvenih (feihoe, nispero, juka...). Specijaliteti ove kuhinje su i čorbe. Čorba san cocho se ravi od ribe ili od piletine i mesa, uz dodatke svih mogućih članova porodice krompira (bijeli, crveni i kreolski krompir, jam i juka), i bijelog luka. Ajiaco je teška supa na bazi krompira koja je naročito popularna u i oko Bogote. Dodatni sastojci uključuju rezanu piletinu, male komade kukuruza, kapar i pavlaku. Ajiaco se obično služi uz rižu i svjež avokado. Možete se „zasladiti“ i sa ćićaronesima -  nekom vrstom njihovih čvaraka. U svakom slučaju u Kolumbiji nećete ostati gladni!

6. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Vakcinacija nije obavezna za putnike koji putuju u Kolumbiju. Naši putnici individualno odlučuju da li žele da se vakcinišu ili ne. Najbolje je pozvati i konsultovati se sa ličnim ljekarom. Poželjno je ponijeti lijekove za stomak (probiotike), ferveks ili neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može kupiti i u apotekama tamo. Takođe, tamo ima komaraca, pa bi bilo dobro da ponesete i Autan, a možete i tamo uzeti sredstva protiv komaraca.

7. OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - Sarajevo osiguranje, do 30 000 eura ste osigurani.

8. BEZBJEDNOST

Strani turisti su izloženi riziku od pljačke, posebno u velikim gradovima. Potrebno je pridržavati se uobičajenih pravila ponašanja: kretanje samo na mjestima predviđenim za turiste i bez nošenja skupocjenog nakita i veće količine novca.

9. ODJEĆA

Spakujte se slojevito i ponesito što manje stvari! S obzirom da su u Bogoti prosječne temperature 15°C za ovaj grad potrebno je ponijeti topliju odjeću (jaknice, pantalone, dukseve...). U drugim dijelovima zemlje (Medellin i obala Karipskog mora) su visoke temperature i s toga se preporučuje nošenje lagane ljetne garderobe. Takođe preporučuje se nošenje šešira i kapa za dane koje ćemo provoditi na plaži.

10. NOVAC

Kao i u drugim latinoameričkim zemljama, najprihvaćenija strana valuta je američki dolar koji iznosi 1 USD = 2.900 pezosa. Euro ne može da se promijeni u većini mjenjačnica, osim u najvećim bankama. Prihvataju se najpoznatije svjetske platne kartice, prvenstveno Visa i Master Card.

11. KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže funkcionišu u Kolumbiji, a svakako možete kupiti i lokalnu SIM karticu. WiFi imate u svim smještajima i restoranima, tako da ćete na taj način održavati kontakt sa porodicom i prijateljima.