Brazil, Kolumbija, Ekvador

Brazil, Kolumbija, Ekvador

 Putovanje u Brazil, Kolumbiju i Ekvador 2019! 

21 dan – Rio de Janeiro, Bogota, Cartagena, Taganga, Quito, Banos, Cuenca, Guayaquil 4900 KM (uključene avio karte, sve takse, smještaj, transferi)

Polasci: 18.04.2019. godine

Nova avantura po Južnoj Americi! Ljepote izvajane magijom južnoameričke prirode, ritmovi sambe i andske muzike, sočni ukusi egzotičnog voća, koktela i klope… Povezujemo Brazil, Kolumbiju i Ekvador u jednu cjelinu i istražujemo očaravajuće krajolike i znamenitosti ovih zemalja. Upustite se u pravu Jungle Tribe turu, nezaboravni trekkinzi, prašume i džungle, opuštanje u tirkiznim bojama i svjetlucanju Atlantskog okeana.

Za sam početak se zagrijavamo u Brazilu. Družimo se sa kariokama u Riju, plešemo sambu, igramo fudbal i odbojku na pijesku. Avanturu u Brazilu upotpunjujemo istraživanjem prašume, favela i najburnijeg noćnog života u Južnoj Americi. Hedonizam koji predstavlja pravi izazov! Nezaboravni prizori najposjećenijeg grada na ovom kontinentu. Prilika da posjetimo čuvenu Glavu šećera i Isusa Spasitelja na Korkovado brdu. Pred nama su i slikovite Selaronove stepenice kao i brojni grafiti i sve to u gradu koji je decenijama bio omiljen u portugalskoj kraljevskoj porodici. Danas Rio godišnje primi blizu tri miliona turista i domaćin je brojnih sportskih događaja i karnevala.

Dinamična Kolumbija je na našem putu – Bogota, Cartagena, Taganga… Upozanjemo domovinu Escobara, zemlju izraženog biodiverziteta i najšarmantnijih i najkoloritinijih ulica. Bogota je glavni i najveći grad Kolumbije. Još u XVI vijeku španski konkistadori su je odredili kao prijestolnicu Kraljevine Nove Granade. Grad bogat tradicijom i kulturnim naslijeđem. Iz prijestolnice Bogote upućujemo se u šarenu Cartagenu gdje provodimo nezaboravne trenutke u barovima između čuvenih kolonijalnmih terasa grada. Od 1984. godine staro jezgro grada je pod zaštitom UNESCO-a. Tokom kolonijalnog doba Kartahena je služila kao mjesto odakle se peruansko srebro izvozilo za Kraljevinu Španiju. Istražujemo i obalni dio gdje nas čekaju bijele plaže i čiste vode karipskog mora. Prilika da upozanmo Tagangu, mjesto backpackerskog hodočašća odakle se može uživati u fantastičnom divingu ili nezaboravnim zalascima sunca. Okolo su ribarska naselja u kojima nalazimo svoj mir i pripremamo se za avanture koje slijede po Ekvadoru.

Nevjerovatni svijet Južne Amerike u Ekvadoru. U Ekvadoru su na relativno maloj teritoriji smješteni Andi, obala Pacifika i Amazon tako da ćemo imati priliku da istražimo najviše aktivne vulkane na planeti, bogate španske kolonijalne gradove, pijace Inka, kulturu Inka, tajne Anda, plemena iz džungle, tajne rijeke Amazon, odmorimo se na Pacifiku... Odličan miks za upoznavanje sa cjelokupnom kulturom Latinske Amerike na jednom mjestu: Inke, Amazon, Andi i Pacifik. Kito (Quito) je glavni grad Ekvadora, a nalazi se na visini od 2800m nadmorske visine i drugi je najviši grad na svijetu. Nalazi se na istočnim padinama Pichinche, aktivnog stratovulkana na Andima. Istorijski centar Kita ima jedan od najvećih i najbolje očuvanih istorijskih centara u Americi, sa 130 zgrada i preko 5000. Centralni trg se nalazi na 25 kilometara južno od ekvatora, a spomenik i muzej u gradu zovu „centrom svijeta“. Iz Kita se upućujemo ka Banosu koji zovu gradom „svete vode“ i nalazi se u centralnom dijelu Ekvadora. Grad je okružen vodopadima koji se obrušavaju sa Anda i privlače avanturiste iz čitavog svijeta. Nazivaju ga i „kapijom Amazona“, a mi ćemo uživati u adrenalinskim aktivnostima – raftingu, vožnji kajacima, pješačenju, vožnji biciklima, jahanju konja, bandži skakanje, zip line... Nakon uzbudljivih aktivnosti odmaramo u hot springs-u uz masaže...

Prijave i informacije:

JUNGLE TRAVEL BIH

ul. Branilaca Sarajeva, br. 20/2,

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Telefon: +38733552552

                 +38733552550

                 +38761629558

Email: info.junglebih@gmail.com

Radno vrijeme: Radnim danima 10:00-18:00h i subotom 11:00-14:00h 

 

1. dan: Okupljanje grupe u Beogradu i polazak za Budimpeštu. Let iz Budimpešte sa presedanjem za Rio de Žaneiro (Rio de Janeiro). Dolazak u Rio de Žaneiro i transfer do smeštaja. Zagrevanje u lokalnim barovima za novu južnoameričku avanturu! Noćenje.

2. dan: Dan koristimo za odmor od leta obilazeći najpoznatije plaže grada. Uživanje na Kopakabani i Ipanemi. Ispijanje kaipirinja i ostalih koktela kao priprema za veliku južnoameričku turu. Poludnevna alternativa ovom odmoru može biti  fakultativni obilazak boemske četrvti Rija, Santa Tereze. Ove uličice i koloritne zgrade predstavljaju esenciju Brazila. Ne propuštamo priliku da se prošetamo i prepoznatljivim stepenicama Horhea Selarona. Stepenicama dominira plava, žuta i zelena boja kao boje brazilske zastave. Brojne muzičke zvezde poput Snoop Dogga i grupe U2 su snimale spotove ovde. Noćenje.

3. dan: Fakultativni izlet džipovima u Tižuka (Tijuca) prašumu i statua Isusa Spasitelja (Christ the Redeemer). Prašuma zauzima gotovo desetinu teritorije Rija i nazivaju je “plućima grada”. Prolazimo kroz egzotični zeleni svet. Retke biljke, neobične ptice i čudnovate životinjice poput brazilskog rakuna ili kapucinskih majmuna će nam se naći na putu. Posetićemo Taynay vodopad koji se nalazi usred prašume. Odlazimo i do statua Hrista Spasitelja na Korkovado brdu koja spada u sedam novih svetskih čuda. Podignuta je dvadesetih godina prošlog veka. Danas stoji raširenih ruku nad Guanabara zalivom i blagosilja karioke (stanovnike Rija). Noćenje.

4. dan: Fakultativni izlet do Glave šećera (Sugarloaf mountain). Dan za posetu jednoj od najupečatljivijih znamenitosti Rija. Stena je zbog svog oblika dobila ovo popularno ime a vredi podsetiti da  Brazil najveći izvoznik upravo šećera. Odatle se pruža čuveni pogled na oblasti Urka, Botafogo i Kopakabanu. Popodne možemo organizovati fakultativni izlet kroz favele sa lokalnim vodičem. Obilazimo pacifikovana naselja gde se upoznajemo sa  svakodnevicom većine stanovnika Brazila. Na tim ulicama odrasli su brojni brazilski fudbaleri a svakoga dana bezbrižno se pleše samba. Noćenje.

5. dan: Let iz Rija za Bogotu. Dolazak u prestonicu Kolumbije. Ovaj grad je kombinacija moderne arhitekture i kolonijalne zaostavštine Španaca, sa velikim trgovima i katedralama. Obićićemo stari grad poznatiji pod imenom La Candelaria, na čijem je trgu Chorro de Quevedo po predanju osnovana Bogota u XVI veku. Takođe posetićemo i Trg Bolivar, sa glavnom gradskom katedralom i nacionalnim parlamentom. Noćenje.

6. dan: Let za Kartahenu (Cartagena). Kartahena je najposećeniji i najlepši grad u Kolumbiji. Fakultativni obilazak grada koji je pod zaštitom UNESCO-a. Stari grad je najelpši biser kolonijalne arhitekture u Kolumbiji- kamene ulice i  zgrade stare preko 300 godina u najrazličitijim bojama. Obilazimo znamenitosti starog grada i zamak San Felipe, koji je svedok mnogih borbi koje su vođene za ovaj grad. Uveče plešemo merenge, kolumbijski ples na nekim od trgova starog grada. Noćenje.

7. dan: Fakultativni izlet na Playa Blanca odnosno „Belu plažu“ , na poluostrvu Baru. Uživanje u kristalno plavoj vodi i ispijanju koktela uz zvuke latino muzike. Noćenje.

8. dan: Iz Kartahene nastavljamo put Tagange. Taganga je malo ribarsko mesto na obalama Kariba. Pravimo predah od obilazaka i uživamo u kupanju u Karipskom moru. Probamo svežu ribu u nekom od lokalnih restorana. Noćenje.

9. dan: Fakultativni izlet u Nacionalni park Tajrona. Ovaj Nacionalni park je magična kombinacija belih plaža, koralnih grebena i divlje džungle koju ukružuje najveći planinski venac uz obalu- Sierra Nevada de Santa Marta. Pešačimo kroz prelepu prirodu Kolumbije kako bi došli do plaže Cabo San Juan, koja se nalazi na listi najlepših plaža na svetu! Povratak u Tagangu. Noćenje.

10. dan: Transfer do Kartahene. Provodimo naše poslednje sate u Kolumbiji i spremamo se za ekvadorsku ekspediciju. Noćenje.

11. dan: Let iz Kartahene preko Bogote do Kita (Quito). Slećemo na 2850m nadmorske visine. Prestonica koja je najbliža ekvatoru i druga najviša na svetu. Miks moderne i tradicionalne kulture. Noćenje.

12. dan: Obilazak španskog kolonijalnog centra grada. Kito je bio prestonica španske imperije za teritoriju cele Latinske Amerike. Ovde ćete videti najveće i najimpozantnije katedrale, upravne zgrade, raskošne fasade, koje čine Kito jednim od najinteresantijih gradova na ovom kontinentu. Posle podne fakultativni izlet do Centra Sveta, linije ekvatora, gde je najmanja razdaljina između sunca i Vas. Povratak u Kito. Noćenje.

13. dan: Fakultativni izlet na vulkan Pičinču, preko 4100 metara nadmorske visine, odakle se pruža prelep pogled na Kito, vožnja žičarom i treking po planini. Pogled na neverovatne Ande i vulkane koji okružuju Quito. Oblaci vam nikad nisu bili bliži. Uveče se vraćamo u Quito. Slobodno vreme za noćni život, restorane, diskoteke... Noćenje.

14. dan: Transfer autobusom do Banjosa grada koji okružuje preko 60 vodopada, koji se obrušavaju sa Anda.  Pre toga, fakultativno obilazimo prelepu lagunu Kilatoa, jezero u vulkanskom krateru. Silazimo u sam krater, ispod oblaka, sve do same vode, uživamo u nestvarnim prizorima. Nakon obilaska i pauze za ručak, nastavljamo dalje ka “kapiji Amazona”. Banjos je grad savršen i za one željne avanture i adrenalina, kao i za one koji bi uživali i odmarali. Transfer do smeštaja i šetnja lepim kolonijalnim gradom, opuštanje na loklanim pijacama, kupanje u vrelim izvorima... Relaksacija za dane pune akcije koji slede. Noćenje.

15. dan: Fakultativni izlet mini busem do “kraja sveta”, drvene kuće na velikoj visini odakle se na samo 2.5 km razdaljine vazdušnom linijom nalazi misteriozni vulkan Tungurahua iz kojeg neprestano kulja dim. Nakon “kondorovog leta” i ljuljanja prema vulkanu, idemo dalje u dolinu vodopada, gde ćemo imati priliku da uživamo u prirodnom bogatstvu ove regije. Obilazi se nekoliko vodopada, od kojih je najlepši i najpoznatiji “Pailon del Diablo”. Da bi došli do njega idemo na blaži  treking. Za one željne avanture i adrenalina, postoji mogućnost zip line-a ili connopy ride-a preko kanjona. Povratak u Banjos. Slobodno vreme, po želji, fakultativno, relaksacija u vrelim izvorima mineralne vode gde je temperatura vode od 25 do 58 stepeni. Povratak u smeštaj. Noćenje.

16. dan: Slobodan dan u Banjosu. Mogućnost za veliku Jungle avanturu. Fakultativna plovidba kanuima po reci Puji (Puyo). Obilazimo zajednice plemena, uplovljavamo u tribalne svetove Amazonije… U obližnjim kolibicama se upozanjemo sa egzotičnim napicima I životinjama. Vidikovci, lijane, objašnjenja o retkim biljkama i tetoviranje – jungle trekking! Povratak u smeštaj. Noćenje.

17. dan: Pakujemo stvari i idemo ponovo na jug u Kuenku (Cuenca), u jedan od najlepših kolonijalnih gradova Latinske Amerike. Zahvaljujući kolonijalnom uticaju u arhitekturi  tokom XVI I XVII smatra se za najevropskiji grad u Ekvadoru. Grad ima oko pola miliona stanovnika i čuven je po tekstilnoj industriji. Odlazak u barove, prilika da upoznamo boemski noćni život Anda na 2500m nadmorske visine. Noćenje.

18. dan: Dan za razgledanje grada. Glavni trg predstavlja svetsku baštinu UNESKA. Grad sadrži Staru i Novu Katedralu koje povezuje neobični mir parka Abdon Calderon koji je bio najpozantiji borac za nezavisni Ekvador. Fakultativno istraživanje običaja ovih područja u Kući ekvadorske culture. Slobodno popodne. Noćenje.

19. dan: Transfer iz Kuenke do Gvajakila (Guayaquil), grada većeg od samog glavno grada Kita. Gvajakil predstavlja finansijski i biznis centar Ekvadora. Tu je i najveća luka države. Veče provodimo blizu obale Pacifičkog okeana. Noćenje.

20. dan: Privodimo kraju našu veliku avanturu. Transfer do aerodroma. Let za Budimpeštu sa presedanjem.

21. dan: Dolazak u Budimpeštu. Kraj putovanja.

Polasci: 18.04.2018. godine

** U rijetkim slučajevima moguće je pomjeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

 Termin ►

18.04.2019.

 PROMO cijena 

4900 KM

 First minute cijena

4980 KM

 Regularna cijena

5180 KM

**Cijena aranžmana za polazak 18.04.2019. godine: Promo cijena važi za prijave do 25.01.2019. ili do popune mjesta po promo cijenama. First minute cijena važi za prijave do 18.02.2019. ili do popune mjesta. Nakon toga važi Regularna cijena aranžmana.

Uslovi plaćanja:

Prilikom prijavljivanja plaća se 200 KM, nakon formiranja grupe uplaćuje se još 1200 KM, a dio od 780 KM u dolarima se plaća inopartneru na samom putovanju (uključeno u navedenu cijenu aranžmana). Ostatak sume plaća se u agenciji, u konvertibilnim markama, a najkasnije 7 sedmica pred put. 

Prijavljivanje:

Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

 

Aranžman obuhvata:

 • Aviokartu sa svim taksama na relaciji Budimpešta – Rio de Janeiro
 • Aviokartu sa svim taksama na relaciji Rio de Janeiro – Bogota
 • Aviokartu sa svim taksama na relaciji Bogota – Cartagena
 • Aviokartu sa svim taksama na relaciji Cartagena – Quito
 • Aviokartu sa svim taksama na relaciji Guayaquil – Budimpešta
 • Transfer na relaciji Beograd – Budimpešta - Beograd
 • Smještaj na bazi 4 noćenja u Rio de Janeiru (1/2, 1/3, 1/4 sobe u guesthouse-u/hostelu/hotelu)
 • Smještaj na bazi 1 noćenja u Bogoti (1/2, 1/3, 1/4 sobe u guesthouse-u/hostelu/hotelu)
 • Smještaj na bazi 3 noćenja u Cartageni (1/2, 1/3, 1/4 sobe u guesthouse-u/hostelu/hotelu)
 • Smještaj na bazi 2 noćenja u Tagangi (1/2, 1/3, 1/4 sobe u guesthouse-u/hostelu/hotelu)
 • Smještaj na bazi 3 noćenja u Quitu (1/2, 1/3, 1/4 sobe u guesthouse-u/hostelu/hotelu)
 • Smještaj na bazi 3 noćenja u Banosu (1/2, 1/3, 1/4 sobe u guesthouse-u/hostelu/hotelu)
 • Smještaj na bazi 2 noćenja u Cuenci (1/2, 1/3, 1/4 sobe u guesthouse-u/hostelu/hotelu)
 • Smještaj na bazi 1 noćenja u Guayaquilu (1/2, 1/3, 1/4 sobe u guesthouse-u/hostelu/hotelu)
 • Sve transfere prema planu i programu putovanja
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Aranžman NE obuhvata:

 • Opcionu doplatu za dvokrevetne sobe tokom cijelog putovanja – 320 KM po osobi (obavezno naglasiti prilikom prijave!)
 • Fakultativne izlete u ulaznice za kulturno-istorijske spomenike
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Individualne troškove za vrijeme trajanja aranžmana

 

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nije moguće  refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promijena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja usljed promjene u kursu razmjene valute ili promjene u tarifama prevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Za ovaj aranžman primenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABiH standardom.

Napomene u vezi sa smeštajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smještajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smještajnih objekata.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promijena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete često vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vrijemena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše Bosne i Hercegovine dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

 

Rio de Žaneiro (Rio de Janerio) je najposjećeniji grad na južnoj hemisferi. Grad koji postoji još od XVI vijeka i u njemu se nalaze neke od najprepozantljivijih turističkih atrakcija na svijetu. Grad je u kojoj se nalaze popularne plaže Kopakabana i Ipanema.

Bogota je glavni i najveći grad Kolumbije sa oko 8 miliona stanovnika. Pun naziv ovog rada koji se nalazi na nadmorskoj visini od preko 2,600 metara je Santa fe de Bogota.

Kartahena (Cartagena) je karipska luka iz 16-og vijeka. Njena utvrđenja i stari grad nekada su odbijali pirate, a danas privlače veliki broj turista pa je Kartahena najposjećeniji grad u Kolumbiji. Ovaj grad pleni svojim uskim kamenim uličicama, šarenim kolonijalnim zgradama i trgovima sa kojih se čuje latino muzika. U okolini grada možete uživati u prelijepim plažama.

Taganga je malo ribarsko selo smješteno u zalivu nedaleko od grada Santa Marte, poznato među backpackerima i avanturistima. U ovom selu možete uživati u kupanju i sunčanju na Karibima, a naveče probati neke od ribljih specijalitetima.

Kito (Quito) je glavni grad Ekvadora i nalazi se na visini od 2800m nadmorske visine. U gradu se nalaze ruševine grada Inka, a sam grad je poznat po mnogobrojnim znamenitostima.

Banjos (Banos) je grad koji još zovu i Banjos Svete Vode (Banos de Agua Santa) i nalazi se u centralnom delu Ekvadora. Grad je okružen vodopadima koji se obrušavaju sa Anda i privlači avanturiste iz čitavog sveta.

Kuenka (Cuenca) je grad u južnom delu Ekvadora i po mnogima jedan od najljepših kolonijalnih gradova Južne Amerike. Veliki broj turista posjećuje grad, a pored znamenitosti u gradu, postoji i veliki broj prirodnih ljepota.

Gvajakil (Guayaquil) je najveći i najmnogoljudniji grad Ekvadora. Nalazi se na Pacifičkoj obali. Predstavlja centar biznisa i finansija u ovom dijelu Južne Amerike.

BRAZIL:

 • Tižuka prašuma i statua Hrista Spasitelja na Korkovadu – Tižuka prašuma zauzima gotovo desetinu teritorije Rija i nazivaju je “plućima grada”. Prolazimo kroz egzotični zeleni svet. Retke biljke, neobične ptice i čudnovate životinjice poput brazilskog rakuna ili kapucinskih majmuna će nam se naći na putu. Posetićemo Taynay vodopad koji se nalazi usred prašume. Kada stignemo do tzv. Kineskog vidikovca imaćemo priliku da uživamo u jedinstvenom pogledu. Statua Hrista Spasitelja spada u sedam novih svetskih čuda. U periodu između 1926. i 1931. godine. Danas stoji raširenih ruku nad Guanabara zalivom i blagosilja karaoke (stanovnike Rija). 
 • Cijena izleta: 60 EUR + ulaznica za Korkovado oko 8 EUR
 • Glava šećera - Još od davne 1912. žičara saobraća i dovozi putnike na vrh Glave šećera. Stena je zbog svog oblika dobila ovo popularno ime a vredi podsetiti da je svojevremeno Brazil bio najveći izvoznik šećera. Odatle se pruža čuveni pogled na oblasti Urka, Botafogo i Kopakabanu. Na vrhu ćemo imati priliku da uživamo u ukusu brazilske kafe, kupovini suvenira… 
 • Cijena izleta: 40 EUR + ulaznica oko 13 EUR
 • Izlet u favele: Čuveni slamovi Brazila u pratnji lokalnog vodiča. Obilazimo pacifikovana naselja gde se upoznajemo sa  svakodnevicom većine stanovnika Brazila. Na tim ulicama odrasli su brojni brazilski fudbaleri a svakoga dana bezbrižno se pleše samba. Preko lokalnog vodiča upoznajemo stanovništvo i razgovarama o njihovim životu i problemima u favelama. Uživamo u veštinama kapuere i buffet ručku u lokalnom restoranu. Za kraj, slikamo se  ispred grafita, (sub)urbane umetnosti Brazila. Proces nicanja siromašnih predgrađa je oduvek pratio razvoj velikih brazilskih gradova. Još u XIX veku su siromašne četvrti pravili vojnici, potom su se tu naseljavali potomci afričkih robova da bi sedamdesetih godina prošlog veka tu došlo do velike migracije iz seoskih područja.
 • Cijena izleta: 40 EUR

 

KOLUMBIJA:

 • Nacionalni park Tajrona (Tayrona) - obilazimo jedan od najlepših Nacionalnih parkova u Kolumbiji! Nalazi se nedaleko od grada Santa Marta i obalom dodiruje Karipskog more dok se naslanja na planinski venac Sierra Nevada. Raznovrsnost biodiverziteta (samo preko 300 vrsta ptica ialgi), netaknuta priroda i prelepe peščane plaže. Dan za odmor i uživanje! Cabo San Juan je jedna od najprepoznatljivijih plaža u karipskoj regiji.
 • Bela plaza (Playa Blanca) - još jedan dan za uživanje u prelepim pešćanim plažama i Karipskom moru! Tirkizna voda i beli pesak pod našim prstima. Plaža važi za jednu od najčistijih i mesto gde se uglavnom turisti rado okupljaju. Prilika za opuštanje uz fine masaže i sveže sokove.

 

EKVADOR:

 • Intinan muzej i Mitad del Mundo – poludnevni izlet, 30-ak km od Quita. Krećemo u potragu za linijom Ekvatora. Na mesto gde za vreme ravnodnevnice na par minuta gubite sopstvenu senku. Razotkrivamo mitove i upoznajemo se sa zemaljskim magnetnim silama. Hodamo linijom između južne i severne hemisfere, određujemo satnice po sunčanoj senci, balansiramo jaje na vrhu eksera. Tražimo nule na GPS sistemu, pravimo odlične fotogradije i dobijamo pečat u pasošu da smo bili u Centru sveta. Cena izleta: oko 45 dolara. Uključuje ulazice, transfer i lokalnog vodiča.
 • Pichincha vulkan – poludnevni izlet. Avanturu započinjemo vožnjom Telefericom/žičarom do 4100m nadmorske visine. Uživano u šetnji aktivnim vulkanom i u pejzažima koje je iskrojila poslednja erupcija 1999.godine. Lokalno stanovništvo u šali povezuje erupciju sa promenom domaće valute iz Sucre u američki dolar. Hod po vulkanu, dok se oblaci šunjaju među stopalima, završavamo na 4300m od ukupno 4780m visine. Dan nastavljamo povratkom u Quito i  posetom Basílica del Voto Nacional . Najviša bazilika u Ekvadoru i Novom Svetu sa svojih 75m krasi panoramu grada, naročito ističući svoj neogotski stil I statue koje u obliku armadila, mravojeda, gorilla plaše zle demone da uđu u portu. Iako je započeta 80-ih godina 19.veka još uvek nije završena i lokalci kažu da će završetkom katedrale doći I do kraja sveta. Potom nastavljamo do brda Panecillo na čijem su vrhu, pre dolaska konkvistadora, Qitunjani obožavali Sunce. Danas se tu nalazi 45m visoka statua Bogorodici sastavljena od 7000 pločica od aluminijuma, koja noću svetli nad gradom I svakako je jedan od zaštitnih simbola Quita. Cena izleta: oko 45 dolara. Uključuje ulazice, transfer i lokalnog vodiča.
 • Izlet do ,,Kraja sveta“ – celodnevni izlet – Banjos gradić okružen sa 60 vodopada, vulkanom, rekama otkrivamo u danu ispunjenom šetnjama, aktivnostima i prelepim pejzažima. Lljuljaškom se sa kraja sveta zalećemo ka Grlu Vatre poznatijem kao Tungurahua vulkanu iznad kog se mistično mešaju dim i oblaci. Vozimo ce žičarom nad rekom Pastaza, spuštamo se zip line-on nad vodopadom. Šetamo se kroz šumu i viseći most do vodopada Pailon del Diablo, i saznajemo zašto se vodopad zove Đavolji kotao. Čekamo zalazak sunca sa vidikovca Belavista sa kog se pruža pogled na Banos, dolinu Pastaze i most San Francisko. Cena izleta: oko 55 dolara. Uključuje ulazice, transfer, ručak, žičaru, zip line i lokalnog vodiča.
 • Jungle – celodnevni izlet – U jutarnjim časovim krećemo ka mestu Puyo, vratima Amazona. Idemo u posetu zajednici Achuar – učimo o njihovom načinu života, odevanju, pesmama, lovu i ribolovu. Plešemo sa njima i bojimo se u boje njihovog plemena. Potom plovimo kanuima rekom Puyo i uživamo u netaknutoj prirodi, obližnjim kolibama na obali, pticama koje preleću nad malim adama. Pijemo njihove čajeve i vino. Obilazimo bazene sa džinovskim ribama. Penjemo se do vidikovca odakle se vidi Amazon i ušće reke Puyo u Pastazu. Probijamo se šumama i učimo o biljkama i životinjama koje žive u prašumi, tetoviramo se prirodnim bojama sa stabala drveća, pletemo krune od biljaka i kupamo se u vodopadu Hola Vida. Cena izleta: oko 55 dolara. Uključuje ulazice, transfer, ručak i lokalnog vodiča.

 

NAPOMENE:

Opisi i cijene fakultativnih izleta na sajtu su informativnog karaktera.

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete često vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.

BRAZIL

OPŠTI PODACI

Brazil je federalno ustrojena republika sa preko 209 miliona stanovnika. U glavnom gradu Braziliji (osnovanom tek 1960. godine) prisutno je oko 4,2 miliona ljudi. Od 182. godine je Brazil se izborio zanezavisnost od Portugala.

VIZA

Za državljane Bosne i Hercegovine NIJE potrebna viza za boravak do 90 dana. 

VREMENSKA ZONA

Vremenska zone u Brazilu su UTC -5, UTC -4 i UTC -3. Nama je važna vremenska zona u kojoj se nalazi Rio de Janeiro a to je UTC-3 (-5 sati u odnosu na nas).

KLIMA
Brazil zahvata više klimatskih pojaseva: pustinjski, ekvatorijalni, tropski, suptropski, okeanski i stepski. Rio se nalazi u tropskoj klimatskoj zoni. Ljeta su suvlja i najviša temperatura je oko 26 stepena dok su zimi najviše temperature do 32 stepena. Prosječna temperatura mora je između 23-24 stepena.

HRANA I PIĆE

Brazilska kuhinja vuče svoje korijene iz portugalske te je njen ukus umnogome europeizovan. Izuzetak su dodaci iz Afro kuhinje (poput acaraje). Glavni sastojci uz obroke su riža, pomfrit, jaja i sl. U Brazilu jako vole njihova peciva poznata kao empanade. Feijoada je  čuveno jelo gdje se miješa crni grah sa mesom obično svinjskim. Nacionalni slatkiš je cocadas koji se pravi od kokosa.
Cachaca je brazilska nacionalna rakija. U pitanju je napitak od šećerne trske, a koristi se najviše u spravljanju čuvenog koktela caipirinhe.

Obavezno se kupuje flaširana voda u prodavnicama.

ZDRAVLJE
Dokaz o vakcinaciji protiv žute groznice nije neophodan za gradove poput Rija ili Sao Paula ali nadležni brazilski organi mogu da zatraže žuti karton prilikom putovanja iz Brazila u druge latinoameričke zemlje.

OSIGURANJE 
Osiguranje nije obavezno ali ga svakako preporučujemo za daleke destinacije. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući i ponijeti na put, ili ga možete uplatiti kod nas u kancelariji do 5 dana pred put -  Sarajevo osiguranje.

SIGURNOST I BEZBJEDNOST
Brazil je država u kojoj turisti treba da se kreću u gradovima koji imaju svoje turističke zone. One su u neprestanom prisustvu policije i turisti se mogu bezbijedno kretati. Posjeta pacifikovanim favelama bez lokalnog vodiča nipošto se ne preporučuje.

ODJEĆA
Što se tiče stvari, ponesite ljetnu garderobu i spakujte što manje stvari. Ponesite i nesto dužih rukava i nogavica zbog aviona. Takođe uvijek savjetujemo da u ručnom prtljagu za svaki slučaj stavite i neke stvari koje vam mogu zatrebati u slučaju da se prtljag izgubi.

U slučaju eventualnih pljuskova tokom vašeg boravka preporučuje se da nosite kišobran ili kabanicu sa sobom.

LOKALNA VALUTA
Nacionalna valuta u Brazilu jeste brazilski real (BLR). Jedan Euro je oko 4,23 reala dok je odnos za jedan dolar oko 3,56 reala.


KOMUNIKACIJA
Naše mreže uglavnom imaju pokrivenost u čitavom Brazilu. Za slučaj da vam je internet neophodan neprestano postoji varijanta uzimanja lokalnih SIM kartica. Internet postoji takođe u smještaju i u restoranima.

 

KOLUMBIJA

1. OPŠTI PODACI

Republika Kolumbija je država koja se nalazi na sjeverozapadu Južne Amerike. Na sjeveru i sjeverozapadu izlazi na Karipsko more, a na zapadu na Veliki Tihi ocean. Kolumbija je po površini četvrta najveća država u Južnoj Americi. Jedan od glavnih proizvoda ove zemlje je kafa.

Površina zemlje: 1,141,748 km2

Broj stanovnika: 49 miliona

Glavni grad: Bogota (8 miliona)

Nacionalnost: Kolumbijci ( pretežno mestici)

Zvaničan jezik: Španski

Vjeroispovest: Katolici

Nezavisnost: 07.08.1819. godine

2. VIZA

Za državljane Bosne i Hercegovine NIJE potrebna viza za boravak do 90 dana. 

3. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC -5.

4. KLIMA

Kolumbija je ogromna zemlja i stoga je karakteriše više klimatskih zona: kišne šume, savane, pustinje i planine. U glavnom gradu Bogoti prosječna godišnja temperatura je 15°C, a najtopliji mjeseci su mart i april sa temperaturom od oko 20°C. Takođe magla je česta pojava. Medellin se nalazi u tropskom pojasu ali s obzirom da se grad nalazi na 1500 m nadmorske visine prosječna godišnja temperatura je 22°C i ne mijenja se puno tokom godine. Situacija je još povoljnija na obalama Kariba gdje su prosječne temperature 27°C. Sušni period u ovom dijelu države traje od novembra do maja.

5. HRANA

Kolumbijska hrana je veoma raznovrsna, zahvaljujući geografskoj raznolikosti, tropskoj klimi i uticaju mnogih imigrantskih populacija - praktično svaki departman ima neke svoje specijalitete. Kolumbijsa kuhinja nudi različite vrste hrane sa dosta mesa. Kao glavni prilozi najčešće se dodaju kukuruz i pasulj. Najpopularniji doručak, skoro svuda uključuje i arepu, nešto između hljeba i palačinke od kukuruznog brašna, često punjenu jajetom. Kolumbija se može pohvaliti i sa oko 250 vrsta voća i skoro isto toliko vrsta povrća, od onih nama poznatih (ananas, banane, mango) do nekih potpuno jedinstvenih (feihoe, nispero, juka...). Specijaliteti ove kuhinje su i čorbe. Čorba san cocho se ravi od ribe ili od piletine i mesa, uz dodatke svih mogućih članova porodice krompira (bijeli, crveni i kreolski krompir, jam i juka), i bijelog luka. Ajiaco je teška supa na bazi krompira koja je naročito popularna u i oko Bogote. Dodatni sastojci uključuju rezanu piletinu, male komade kukuruza, kapar i pavlaku. Ajiaco se obično služi uz rižu i svjež avokado. Možete se „zasladiti“ i sa ćićaronesima -  nekom vrstom njihovih čvaraka. U svakom slučaju u Kolumbiji nećete ostati gladni!

6. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Vakcinacija nije obavezna za putnike koji putuju u Kolumbiju. Naši putnici individualno odlučuju da li žele da se vakcinišu ili ne. Najbolje je pozvati i konsultovati se sa ličnim ljekarom. Poželjno je ponijeti lijekove za stomak (probiotike), ferveks ili neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može kupiti i u apotekama tamo. Takođe, tamo ima komaraca, pa bi bilo dobro da ponesete i Autan, a možete i tamo uzeti sredstva protiv komaraca.

7. OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - Sarajevo osiguranje, do 30 000 eura ste osigurani.

8. BEZBJEDNOST

Strani turisti su izloženi riziku od pljačke, posebno u velikim gradovima. Potrebno je pridržavati se uobičajenih pravila ponašanja: kretanje samo na mjestima predviđenim za turiste i bez nošenja skupocjenog nakita i veće količine novca.

9. ODJEĆA

Spakujte se slojevito i ponesito što manje stvari! S obzirom da su u Bogoti prosječne temperature 15°C za ovaj grad potrebno je ponijeti topliju odjeću (jaknice, pantalone, dukseve...). U drugim dijelovima zemlje (Medellin i obala Karipskog mora) su visoke temperature i s toga se preporučuje nošenje lagane ljetne garderobe. Takođe preporučuje se nošenje šešira i kapa za dane koje ćemo provoditi na plaži.

10. NOVAC

Kao i u drugim latinoameričkim zemljama, najprihvaćenija strana valuta je američki dolar koji iznosi 1 USD = 2.900 pezosa. Euro ne može da se promijeni u većini mjenjačnica, osim u najvećim bankama. Prihvataju se najpoznatije svjetske platne kartice, prvenstveno Visa i Master Card.

11. KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže funkcionišu u Kolumbiji, a svakako možete kupiti i lokalnu SIM karticu. WiFi imate u svim smještajima i restoranima, tako da ćete na taj način održavati kontakt sa porodicom i prijateljima.

 

EKVADOR

OPŠTI PODACI

Republika Ekvador je država u Južnoj Americi. Glavni grad je Quito, dok je najveći grad Gayaquil. Ekvador ukupno ima malo više od 13,000,000 ljudi. Graniči se sa Kolumbijom i Peruom, izlazi na Pacifik.

Površina zemlje: 283560 km2

Glavni grad: Quito

Nacionalnost: većina Mestizosi

Zvanični jezik: Španski, Kečuanski

Vjeroispovest: Katolici

VIZA

Za državljane Bosne i Hercegovine NIJE potrebna viza za boravak do 90 dana. 

VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC -5

KLIMA

U Ekvadoru ima više klimatskih područja i vrijeme je veoma promjenljivo. Temperatura je ljetnja (visoka) na obalama Pacifika tokom cijele godine dok u oblasti oko Quita i na planinama može da bude dosta hladno tokom noći i u prelaznom periodu. Kiše su česte i učestale u području Amazona i na planinama. Na velikim visinama je razuđen vazduh, i dosta teže se diše. Postoji opasnost od visinske bolesti i preporučuje se sporije kretanje.

HRANA I PIĆE

Hrana je vrlo raznovrsna i bogata. Ima puno kukuruza, graha, riže, ribe, piletine, voća i povrća. Postoji i dosta začinjene hrane, kao i dosta uticaja evropske kuhinje. U velikim gradovima i u turističkim mjestima ima dosta restorana sa internacionalnom kuhinjom. Vodite računa ako ne jedete ljuto da to naglasite konobaru. Ulične hraneima ali ne tako puno, uglavnom se može naći na lokalnim marketima. Cijene su u restoranima su na nivou cijena u Evropi.

Svježe voće i cijeđene voćne sokove ćete naći na svakom koraku, i to po vrlo povoljnim cijenama. Bitno je napomenuti da vodu obavezno treba piti flaširanu!

ZDRAVLJE

Vakcinacija nije obavezna osim za putnike koji idu u Amazon. Naši putnici individualno odlučuju da li žele da se vakcinišu ili ne. Najbolje je pozvati Institut za tropske bolesti i proveriti. Poželjno je ponijeti lekove za stomak (probiotike), ferveks ili neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se moze kupiti i u apotekama. Takođe, tamo ima komaraca, pa bi bilo dobro da ponesete i Autan, a možete i tamo uzeti sredstva protiv komaraca.

OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - SARAJEVO osiguranje, do 15.000 eura ste osigurani.

SIGURNOST I BEZBJEDNOST

Situacija u Ekvadoru je generalno stabilna, bezbijedna i mirna. Savjetuje se oprez od sitnih krađa i džeparenja u velikim gradovima i turističkim centrima. Šetanje ulicom je slobodno i bez problema čak i u večernjim satima u svim turističkim mjestima, dok u kasnim večernjim satima nije preporučljivo samo u vangradskim opštinama velikih gradova. Droga je ilegalna pojava, i kao takva kažnjiva zakonom, i zatvorom.

ODJEĆA

Spakujte se slojevito i ponesite što manje stvari! Svuda možete da perete veš. Ta usluga je jako povoljna, otprilike 1,00 euro po kilogramu, veš vam brzo bude gotov i lijepo ga operu i slože. S obzirom na visoke temperature, nosite laganu garderobu. Treba vam duks ili neka lagana jakna i neke duge nogavice jer se vreme često i brzo mijenja, uveče ume da bude hladnije. Ponesite neke udobne patike za tracking. Kod obilaska kulturno – istorijskih znamenitosti, konkretno katedrala, hramova, napominjemo da je obavezno pokrivanje nogu i ramena, tako da obratite pažnju i na to prilikom pakovanja.

Ako bilo šta zaboravite, od garderobe, kozmetike, obuće, bez brige, sve tamo imate da kupite.

LOKALNA VALUTA

U Ekvadoru se koristi američki dolar.

KREDITNE KARTICE I BANKOMATI

Bankarski sistem je jako razvijen, tako da ćete brojne banke i bankiomate naći na svakom koraku. Provizija korićenja bankomata treba da se proveri sa bankom koja je izdala kartice. Naša preporuka je da ponesete gotovinu.

Korištenje kreditnih kartica je moguće, ali to morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema sa blokiranjem kartice.

KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže funkcionišu u Ekvadoru, a svakako možete i kupiti lokalnu SIM karticu. WiFi imate u svim smještajima i restoranima, tako da ćete na taj način održavati kontakt sa porodicom i prijateljima.

TOPLA PREPORUKA

Ekvador je jedna od prirodno najbogatijih zemalja sveta sa preko 80 aktivnih vulkana i mnogobrojnim hidrografskim resursima. Postoji mnogo mogućnosti za sve vrste aktivnosti, kao destinacija zadovoljava sve vrste potreba od najrazličitijih turista, sve je dobro organizovano pa se može reći da ova zemlja ima jednu od najkompletnijih turističkih ponuda na svijetu (razvijeni gradovi, odlična infrastruktura, bogato kulturno istorijsko naslijeđe, mnogobrojni muzeji, lijepo i čisto more, pješčane plaže, vrhunski noćni život, planine preko 6000 metara nadmorske visine sa mnogobrojnim stazama za tracking, ukusna hrana, kanjoni i rijeke za ekstremni turizam...) Takođe, u Ekvadoru postoji mnogo jedinstvenih stvari poput centra svijeta (linije Ekvatora), silaska u vulkanski krater ispunjen vodom, razgledanja kitova...