Brazil i Ekvador Nova godina

Brazil i Ekvador Nova godina

Putovanje u Brazil i Ekvador za novu godinu 2020! 

20 dana – Rio de Janeiro, Quito, Banos, Cuenca, Montanita - 4700 KM (aviokarte, sve takse, smještaj, transferi, vodič)

Polazak: 30.12.2019. godine

Avantura po Južnoj Americi! Ljepote izvajane magijom južnoameričke prirode, ritmovi sambe i andske muzike, sočni ukusi egzotičnog voća, koktela i klope… Povezujemo Brazil i Ekvador u jednu cjelinu i istražujemo očaravajuće krajolike i znamenitosti ovih zemalja. Upustite se u pravu JungleTribe turu, nezaboravni trekinzi, prašume i džungle, opuštanje u tirkiznim bojama i svetlucanju Atlantskog okeana.

Za sam početak se zagrijavamo u Brazilu. Družimo se sa kariokama u Riju, plešemo sambu, igramo fudbal i odbojku na pijesku. Avanturu u Brazilu upotpunjujemo istraživanjem prašume, favela i najburnijeg noćnog života u Južnoj Americi. Hedonizam koji predstavlja pravi izazov! Nezaboravni prizori najposjećenijeg grada na ovom kontinentu. Prilika da posjetimo čuvenu Glavu šećera i Isusa Spasitelja na Korkovado brdu. Pred nama su i slikovite Selaronove stepenice kao i brojni grafiti i sve to u gradu koji je decenijama bio omiljen u portugalskoj kraljevskoj porodici. Danas Rio godišnje primi blizu tri miliona turista i domaćin je brojnih sportskih događaja i karnevala.

Rio de Janeiro - živahan, zavodljiv, egzotičan, pokrenut će Vas na rumbu, fudbal sa djecom, istraživanje, šetnju, zabavu i provod... Rio su osnovali Portugalci 1. januara 1502. godine i nazvali ga “Januarska rijeka”. Fakultativni obilazak starog dijela grada, koji se nalazi pod UNESCO-vom zaštitom, a koji nazivaju “Karioka pejzažom između mora i planina”. Polako se pripremamo za avanture koje slijede po Ekvadoru.

Nevjerovatni svijet Južne Amerike u Ekvadoru. U Ekvadoru su na relativno maloj teritoriji smješteni Andi, obala Pacifika i Amazon tako da ćemo imati priliku da istražimo najviše aktivne vulkane na planeti,  bogate španske kolonijalne gradove, pijace Inka, kulturu Inka, tajne Anda, plemena iz džungle, tajne rijeke Amazon, odmorimo se na Pacifiku, učimo surfanje... Odličan miks za upoznavanje sa cjelokupnom kulturom Latinske Amerike na jednom mjestu... Inke, Amazon, Andi i Pacifik... 

Quito je glavni grad Ekvadora, i nalazi se na visini od 2800 m nadmorske visine, i drugi je najviši grad na svijetu. Nalazi se na istočnim padinama Pičinče, aktivnog stratovulkana na Andima. Istorijski centar Quita ima jedan od najvećih i najbolje očuvanih istorijskih centara u Americi, sa 130 zgrada i preko 5000 stanovika. Centralni trg se nalazi na 25 kilometara južno od ekvatora, a spomenik i muzej u gradu zovu „centrom svijeta“.

Iz Quita se upućujemo ka Banosu koji zovu gradom „svete vode“ i nalazi se u centralnom dijelu Ekvadora. Grad je okružen vodopadima koji se obrušavaju sa Anda i privlače avanturiste iz čitavog svijeta. Nazivaju ga i „kapijom Amazona“, a mi ćemo uživati u adrenalinskim aktivnostima – raftingu, vožnji kajacima, pješačenju, vožnji biciklima, jahanju konja, bandži skakanje, zip line... Nakon uzbudljivih aktivnosti odmaramo u hot springsu, i uz masaže...

 

Prijave i informacije:

JUNGLE TRAVEL BIH

ul. Branilaca Sarajeva, br. 20/2,

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Telefon:  +38733552552

                 +38733552550

                 +38761629558

Email: info.junglebih@gmail.com

Radno vrijeme: Radnim danima 10:00-18:00h i subotom 11:00-14:00h

1. dan (30.12.2019.): Okupljanje grupe u Beogradu i transfer do Budimpešte. Let iz Budimpešte u 06:00h sa presjedanjem (AF 1695) u Parizu. Dolazak u Pariz u 08:30h i presjedanje na let za Rio de Janeiro u 10:15h (AF 462). Dolazak u Rio u 18:50h i transfer do smještaja. Zagrijavanje u lokalnim barovima za novu južnoameričku avanturu! Noćenje.

2. dan (31.12.2019.): Fakultativni izlet: Glava šećera (Pão de Açúcar), Olimpijski bulevar, Selaronove stepenice, Lege park i gurmanski raj - Botafogo. Dan za posjetu najupečatljivijim znamenitostima Rija. Odlazak na drugi kraj Rija i posjeta čuvenoj Glavi sećera koja se nalazi iznad Guanabara zaliva, a čije ime simbolizuje izdizanje ostrva iz zaliva koji je dio Atlantskog okeana. Stijena je zbog svog oblika dobila ovo popularno ime, a vrijedi podsjetiti da Brazil najveći izvoznik upravo šećera. Odatle se pruža čuveni pogled na oblasti Urka, Botafogo i Kopakabanu. Potom slijedi fakultativni obilazak boemske četrvti Rija, Santa Tereze. Ove uličice i koloritne zgrade predstavljaju esenciju Brazila. Ne propuštamo priliku da se prošetamo i prepoznatljivim stepenicama Horhea Selarona. Stepenicama preovladava plava, žuta i zelena boja kao boje brazilske zastave. Sve je to uokvireno crvenilom pločica koje je vagabundo Selaron marljivo prikupljao iz cijelog svijeta. Brojne muzičke zvijezde poput Snoop Dogga i grupe U2 su snimale spotove ovdje. Za kraj upoznajemo i urbanu stranu Rija. Ogromni grafiti nas čekaju u Olimpijskom bulevaru. Nekada neiskorišćeni hangari postali su nedavno okupljanje alternativnog Rija u potrazi za svojim izrazom. Oslikavaju olimpijski duh i zajedništvo planete u autohtonom stilu. Za kraj dana odmaramo u zelenilu Parka laži gdje se nalazi grandiozna vila s početka prošlog vijeka koju je bogati industrijalac poklonio svojoj ženi kako bi imala gdje da drži svoje muzičke nastupe. Povratak u smeštaj i priprema za najluđu noć u godini. SRETNA NOVA GODINA! Noćenje.

3. dan (01.01.2020.): Dan koristimo za odmor obilazeći na fakultativnom izletu najpoznatije plaže grada. Uživanje na Kopakabani i Ipanemi. Ispijanje kaipirinja i upijanje brazilske energije. Prepoznatljive talasaste šare na šetalištima ove dvije plaže mame kako turiste tako i prodavce neobičnih suvenira širom Južne Amerike. Pored kupanja, na plažama postoje i brojni tereni za fudbal i odbojku na pijesku, ušuškane lažaljke, svježi kokosi i usoljeni morski plodovi. Na kraju dana nezaobilazna preporuka je popeti se na stijenu Arpoador, dom unikatnih kaktusa. Malo poluostvo između Ipaneme i Kopakabane pruža prizore za nezaborav dok sunce zalazi iza najveće brazilske favele Rosinje. Karioke aplauzom otpozdravljaju svaki zalazak sunca, a mi se na putu do smještaja zadržavama u njihovim barovima isprobavajući neobične kombinacije amazonskog voća poput asaija i rumova kujući planove za naredne dane. Noćenje.

4. dan (02.01.2020.): Fakultativni izlet u Tižuka (Tijuca) prašumu, do statue Isusa Spasitelja (Christ the Redeemer), stadiona Marakana i Sambodroma. Prašuma zauzima gotovo desetinu teritorije Rija i nazivaju je “plućima grada”. Prolazimo kroz egzotični zeleni svijet. Nakon toga nastavljamo do statue Hrista Spasitelja na Korkovado brdu koja spada u sedam novih svjetskih čuda. Podignuta je dvadesetih godina prošlog vijeka. Danas stoji raširenih ruku nad Guanabara zalivom i blagosilja karioke (stanovnike Rija). Statua je smještena na brdo Korkovado, na visini od 710 metara, sa koje se pruža nevjerovatan pogled na živopisne dijelove Rija. Nezaobilzni sportski dragulj Rija je stadion Marakana. Čuveni stadion još uvijek je gorka uspomena kariokama na “Marakanaso tragediju” kada im je 1950. godine šokantno izmakla titula svjetskog prvaka. Dan ćemo razvedriti bojama posjetom Sambodromu. Mjesto odakle počinje čuveni defile u Riju odnosno karneval koji decenijama važi za planetarni spektakl. Za simboličnu nadoknadu možete obući najotkačenije kostime i zaplesati u ritmu sambe u njima. Ovdje se okupljaju glavne škole sambe u čitavoj zemlji i uživaju šetajući u bogato ukrašenim kostimima podsjećajući da je Rio prijestolnica hedonizma. Povratak u smještaj. Odlazak u neki od noćnih klubova u Riju. Noćenje.

5. dan (03.01.2020.): Nakon odjavljivanja iz smještaja slijedi transfer do aerodroma. Let iz Rija za Quito. Prijestolnica Ekvadora nam želi dobrodošlicu! Transfer do smještaja. Noćenje.

6. dan (04.01.2020): Fakultativni izlet - obilazak španskog kolonijalnog centra grada. Quito je bio prijestolnica španske imperije za teritoriju poznatu kao Vicekraljevstvo Nova Granada. Ovdje ćete vidjeti najveće i najimpozantnije katedrale, upravne zgrade, raskošne fasade, koje čine Quito jednim od najinteresantijih gradova na ovom kontinentu. Poslijepodne odlazak do Centra Svijeta, linije ekvatora, gdje je najmanja razdaljina između sunca i Vas. Povratak u Quito. Noćenje.

7. dan (05.01.2020.): Slobodan dan u Quitu za odmor i zagrijevanje za predstojeće aktivnosti. Radi potpunijeg uživanja prilika za fakultativnog izleta do termalnih izvora Termas de PapallactaNoćenje.

8. dan (06.01.2020.): Fakultativni izlet u Otavalo. Još od vremena Inka, Otavalo je market gdje su sva plemena trgovala voćem, povrćem, predmetima, suvenirima. Danas, Otavalo je jedna od najinteresantnijih i najvećih pijaca Latinske Amerike, gdje se mogu kupiti autentični suveniri i upoznati kultura različitih plemena sa Anda. Slobodno vrijeme. Povratak u Quito. Noćenje.

9. dan (07.01.2020.): Fakultativni izlet na vulkan Pichincha, preko 4100 metara nadmorske visine, odakle se pruža prelijep pogled na Quito, vožnja žičarom i trekking po planini. Pogled na nevjerovatne Ande i vulkane koji okružuju Quito. Oblaci vam nikad nisu bili bliži. Naveče se vraćamo u Quito. Slobodno vrijeme za noćni život, restorane, diskoteke... Noćenje.

10. dan (08.01.2020.): Transfer autobusom do Banosa grada koji okružuje preko 60 vodopada, koji se obrušavaju sa Anda. Prije toga, kroz fakultativni izlet obilazimo prelijepu lagunu Quilatoa, jezero u vulkanskom krateru. Silazimo u sam krater, ispod oblaka, sve do same vode, uživamo u nestvarnim prizorima. Nakon obilaska i pauze za ručak, nastavljamo dalje ka “kapiji Amazona”. Banos je grad savršen i za one željne avanture i adrenalina, kao i za one koji bi uživali i odmarali. Transfer do smještaja i šetnja lijepim kolonijalnim gradom, opuštanje na loklanim pijacama, kupanje u vrelim izvorima... Relaksacija za dane pune akcije koji slijede. Noćenje.

11. dan (09.01.2020.): Fakultativni izlet mini busem do “kraja svijeta”, drvene kuće na velikoj visini odakle se na samo 2.5 km razdaljine vazdušnom linijom nalazi misteriozni vulkan Tungurahua iz kojeg neprestano kulja dim. Nakon “kondorovog leta” i ljuljanja prema vulkanu, idemo dalje u dolinu vodopada, gdje ćemo imati priliku da uživamo u prirodnom bogatstvu ove regije. Obilazi se nekoliko vodopada, od kojih je najljepši i najpoznatiji “Pailon del Diablo”. Da bi došli do njega idemo na blaži  trekking. Za one željne avanture i adrenalina, postoji mogućnost zip line-a ili connopy ride-a preko kanjona. Povratak u Banos. Slobodno vrijeme, po želji, fakultativno, relaksacija u vrelim izvorima mineralne vode gdje je temperatura vode od 25 do 58 stepeni. Noćenje.

12. dan (10.01.2020.): Mogućnost za veliku Jungle avanturu. Fakultativni izlet odnosno plovidba kanuima po rijeci Puji (Puyo). Obilazimo zajednice plemena, uplovljavamo u tribalne svjetove Amazonije… U obližnjim kolibicama se upozanjemo sa egzotičnim napicima i životinjama. Vidikovci, lijane, objašnjenja o rijetkim biljkama i tetoviranje – jungle trekking! Povratak u smještaj. Noćenje.

13. dan (11.01.2020.): Slobodan dan u Banosu za odmor i predah na ovom putovanju. Noćenje.

14. dan (12.01.2020.): Pakujemo stvari i idemo ponovo na jug u Cuencu, u jedan od najljepših kolonijalnih gradova Latinske Amerike. Zahvaljujući kolonijalnom uticaju u arhitekturi  tokom XVI I XVII vijeka smatra se za najevropskiji grad u Ekvadoru. Grad ima oko pola miliona stanovnika i čuven je po tekstilnoj industriji. Odlazak u barove, prilika da upoznamo boemski noćni život Anda na 2500m nadmorske visine. Noćenje.

15. dan (13.01.2020.): Fakultativni izlet: razgledanje grada. Katedrale, trgovi, kolonijalno naslijeđe. Slobodno popodne. Noćenje.

16. dan (14.01.2020.): Poslije Anda, kolonijalnih gradova i amazonske džungle, krećemo na drugu stranu Ekvadora ka Tihom okeanu. Vožnja do Montanite - latinoameričke Ibize. Nova kulutra, istetovirani ljudi, žurke na plaži, voćni kokteli i svježe cijeđeni sokovi od ananasa i marakuje, surf, nevjerovatno lijepe pješčane plaže, topao okean, zalasci sunca, vrele latino noći, salsa... Smještaj u hostel. Slobodno vrijeme. Noćni provod. Noćenje.

17. dan (15.01.2020.): Dan za kupanje i relaksaciju. Škola surfa, časovi joge, meditacija, svježa riba... Noćenje.

18. dan (16.01.2020.): Fakultativni izlet u nacionalni park Mačalilju na plažu “Los Frailes”i u luku Puerto Lopez gdje možete u organizovanoj turi sa malim ribarskim čamcem ići na posmatranje kitova (period jun - septembar). Povratak u Montanitu. Slobodno vrijeme. Noćenje.

19. dan (17.01.2020.): Odjavljivanje iz soba i još malo slobodnog vremena do polaska na aerodrom. Let KL 755 u 20:05 za Amsterdam.

20. dan (18.01.2020.): Dolazak u Amsterdam u 13:30. Presjedanje na let KL 1243 u 16:35 za Pariz. Dolazak u Pariz u 17:50. Odlazak ne let AF 1694 za Budimpeštu u 20:55 i dolazak u Budimpeštu u 23:05. Transfer do Beograda. Kraj putovanja!

Polazak: 30.12.2019. godine

*U rijetkim slučajevima moguće je pomjeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske od strane agencije ili avio kompanije. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

 Termin

30.12.2019.

 First minute cijena

4700 KM

 Regularna cijena

4900 KM

**First minute cijena važi za prijave do 30.08.2019. godine ili do popune mjesta. Nakon toga važi regularna cijena aranžmana.

Uslovi plaćanja:

Prilikom prijavljivanja plaća se 400 KM, nakon formiranja grupe uplaćuje se još 1400 KM. Ostatak sume plaća se u agenciji, u konvertibilnim markama, a najkasnije 6 sedmica pred put. 

Prijavljivanje:

Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

*Za ovo putovanje neophodna je vakcina protiv žute groznice.

Aranžman obuhvata:

 • Aviokartu sa svim taksama na relaciji Budimpešta – Rio de Janeiro
 • Aviokartu sa svim taksama na relaciji Rio de Janeiro – Quito
 • Aviokartu sa svim taksama na relaciji Guayakuil – Budimpešta
 • Transfer na relaciji Beograd – Budimpešta - Beograd
 • Smještaj u dvokrevetnim sobama na bazi noćenja sa doručkom u hotelu u Brazilu (4 noćenja u Rio de Janeiru)
 • Smještaj u dvokrevetnim sobama na bazi noćenja sa doručkom u hostelu/hotelu u Ekvadoru (5 noćenja u Quitu, 4 noćenja u Banosu, 2 noćenja u Cuenci, 3 noćenja u Montaniti)
 • Sve transfere prema planu i programu putovanja
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Aranžman NE obuhvata:

 • Fakultativne izlete u ulaznice za kulturno-istorijske spomenike
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Individualne troškove za vrijeme trajanja aranžmana

 

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu usljed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine aviokarata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABIH standardom.

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše BiH dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

 

Rio de Janerio je najposjećeniji grad na južnoj hemisferi. Grad koji postoji još od XVI vijeka i u njemu se nalaze neke od najprepozantljivijih turističkih atrakcija na svijetu. Grad je u kojoj se nalaze popularne plaže Kopakabana i Ipanema.

Quito je glavni grad Ekvadora i nalazi se na visini od 2800m nadmorske visine. U gradu se nalaze ruševine grada Inka, a sam grad je poznat po mnogobrojnim znamenitostima.

Banos je grad koji još zovu i Banjos Svete Vode (Banos de Agua Santa) i nalazi se u centralnom delu Ekvadora. Grad je okružen vodopadima koji se obrušavaju sa Anda i privlači avanturiste iz čitavog sveta.

Cuenca je grad u južnom delu Ekvadora i po mnogima jedan od najljepših kolonijalnih gradova Južne Amerike. Veliki broj turista posjećuje grad, a pored znamenitosti u gradu, postoji i veliki broj prirodnih ljepota.

BRAZIL

OPŠTI PODACI

Brazil je federalno ustrojena republika sa preko 209 miliona stanovnika. U glavnom gradu Braziliji (osnovanom tek 1960. godine) prisutno je oko 4,2 miliona ljudi. Od 182. godine je Brazil se izborio zanezavisnost od Portugala.

VIZA

Za državljane Bosne i Hercegovine NIJE potrebna viza za boravak do 90 dana. 

VREMENSKA ZONA

Vremenska zone u Brazilu su UTC -5, UTC -4 i UTC -3. Nama je važna vremenska zona u kojoj se nalazi Rio de Janeiro a to je UTC-3 (-5 sati u odnosu na nas).

KLIMA
Brazil zahvata više klimatskih pojaseva: pustinjski, ekvatorijalni, tropski, suptropski, okeanski i stepski. Rio se nalazi u tropskoj klimatskoj zoni. Ljeta su suvlja i najviša temperatura je oko 26 stepena dok su zimi najviše temperature do 32 stepena. Prosječna temperatura mora je između 23-24 stepena.

HRANA I PIĆE

Brazilska kuhinja vuče svoje korijene iz portugalske te je njen ukus umnogome europeizovan. Izuzetak su dodaci iz Afro kuhinje (poput acaraje). Glavni sastojci uz obroke su riža, pomfrit, jaja i sl. U Brazilu jako vole njihova peciva poznata kao empanade. Feijoada je  čuveno jelo gdje se miješa crni grah sa mesom obično svinjskim. Nacionalni slatkiš je cocadas koji se pravi od kokosa.
Cachaca je brazilska nacionalna rakija. U pitanju je napitak od šećerne trske, a koristi se najviše u spravljanju čuvenog koktela caipirinhe.

Obavezno se kupuje flaširana voda u prodavnicama.

ZDRAVLJE
Dokaz o vakcinaciji protiv žute groznice nije neophodan za gradove poput Rija ili Sao Paula ali nadležni brazilski organi mogu da zatraže žuti karton prilikom putovanja iz Brazila u druge latinoameričke zemlje.

OSIGURANJE 
Osiguranje nije obavezno ali ga svakako preporučujemo za daleke destinacije. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući i ponijeti na put, ili ga možete uplatiti kod nas u kancelariji do 5 dana pred put -  Sarajevo osiguranje.

SIGURNOST I BEZBJEDNOST
Brazil je država u kojoj turisti treba da se kreću u gradovima koji imaju svoje turističke zone. One su u neprestanom prisustvu policije i turisti se mogu bezbijedno kretati. Posjeta pacifikovanim favelama bez lokalnog vodiča nipošto se ne preporučuje.

ODJEĆA
Što se tiče stvari, ponesite ljetnu garderobu i spakujte što manje stvari. Ponesite i nesto dužih rukava i nogavica zbog aviona. Takođe uvijek savjetujemo da u ručnom prtljagu za svaki slučaj stavite i neke stvari koje vam mogu zatrebati u slučaju da se prtljag izgubi.

U slučaju eventualnih pljuskova tokom vašeg boravka preporučuje se da nosite kišobran ili kabanicu sa sobom.

LOKALNA VALUTA
Nacionalna valuta u Brazilu jeste brazilski real (BLR). Jedan Euro je oko 4,23 reala dok je odnos za jedan dolar oko 3,56 reala.


KOMUNIKACIJA
Naše mreže uglavnom imaju pokrivenost u čitavom Brazilu. Za slučaj da vam je internet neophodan neprestano postoji varijanta uzimanja lokalnih SIM kartica. Internet postoji takođe u smještaju i u restoranima.

 

 

EKVADOR

OPŠTI PODACI

Republika Ekvador je država u Južnoj Americi. Glavni grad je Quito, dok je najveći grad Gayaquil. Ekvador ukupno ima malo više od 13,000,000 ljudi. Graniči se sa Kolumbijom i Peruom, izlazi na Pacifik.

Površina zemlje: 283560 km2

Glavni grad: Quito

Nacionalnost: većina Mestizosi

Zvanični jezik: Španski, Kečuanski

Vjeroispovest: Katolici

VIZA

Za državljane Bosne i Hercegovine NIJE potrebna viza za boravak do 90 dana. 

VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC -5

KLIMA

U Ekvadoru ima više klimatskih područja i vrijeme je veoma promjenljivo. Temperatura je ljetnja (visoka) na obalama Pacifika tokom cijele godine dok u oblasti oko Quita i na planinama može da bude dosta hladno tokom noći i u prelaznom periodu. Kiše su česte i učestale u području Amazona i na planinama. Na velikim visinama je razuđen vazduh, i dosta teže se diše. Postoji opasnost od visinske bolesti i preporučuje se sporije kretanje.

HRANA I PIĆE

Hrana je vrlo raznovrsna i bogata. Ima puno kukuruza, graha, riže, ribe, piletine, voća i povrća. Postoji i dosta začinjene hrane, kao i dosta uticaja evropske kuhinje. U velikim gradovima i u turističkim mjestima ima dosta restorana sa internacionalnom kuhinjom. Vodite računa ako ne jedete ljuto da to naglasite konobaru. Ulične hraneima ali ne tako puno, uglavnom se može naći na lokalnim marketima. Cijene su u restoranima su na nivou cijena u Evropi.

Svježe voće i cijeđene voćne sokove ćete naći na svakom koraku, i to po vrlo povoljnim cijenama. Bitno je napomenuti da vodu obavezno treba piti flaširanu!

ZDRAVLJE

Vakcinacija nije obavezna osim za putnike koji idu u Amazon. Naši putnici individualno odlučuju da li žele da se vakcinišu ili ne. Najbolje je pozvati Institut za tropske bolesti i proveriti. Poželjno je ponijeti lekove za stomak (probiotike), ferveks ili neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se moze kupiti i u apotekama. Takođe, tamo ima komaraca, pa bi bilo dobro da ponesete i Autan, a možete i tamo uzeti sredstva protiv komaraca.

OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - SARAJEVO osiguranje, do 15.000 eura ste osigurani.

SIGURNOST I BEZBJEDNOST

Situacija u Ekvadoru je generalno stabilna, bezbijedna i mirna. Savjetuje se oprez od sitnih krađa i džeparenja u velikim gradovima i turističkim centrima. Šetanje ulicom je slobodno i bez problema čak i u večernjim satima u svim turističkim mjestima, dok u kasnim večernjim satima nije preporučljivo samo u vangradskim opštinama velikih gradova. Droga je ilegalna pojava, i kao takva kažnjiva zakonom, i zatvorom.

ODJEĆA

Spakujte se slojevito i ponesite što manje stvari! Svuda možete da perete veš. Ta usluga je jako povoljna, otprilike 1,00 euro po kilogramu, veš vam brzo bude gotov i lijepo ga operu i slože. S obzirom na visoke temperature, nosite laganu garderobu. Treba vam duks ili neka lagana jakna i neke duge nogavice jer se vreme često i brzo mijenja, uveče ume da bude hladnije. Ponesite neke udobne patike za tracking. Kod obilaska kulturno – istorijskih znamenitosti, konkretno katedrala, hramova, napominjemo da je obavezno pokrivanje nogu i ramena, tako da obratite pažnju i na to prilikom pakovanja.

Ako bilo šta zaboravite, od garderobe, kozmetike, obuće, bez brige, sve tamo imate da kupite.

LOKALNA VALUTA

U Ekvadoru se koristi američki dolar.

KREDITNE KARTICE I BANKOMATI

Bankarski sistem je jako razvijen, tako da ćete brojne banke i bankiomate naći na svakom koraku. Provizija korićenja bankomata treba da se proveri sa bankom koja je izdala kartice. Naša preporuka je da ponesete gotovinu.

Korištenje kreditnih kartica je moguće, ali to morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema sa blokiranjem kartice.

KOMUNIKACIJA

Naše mobilne mreže funkcionišu u Ekvadoru, a svakako možete i kupiti lokalnu SIM karticu. WiFi imate u svim smještajima i restoranima, tako da ćete na taj način održavati kontakt sa porodicom i prijateljima.

TOPLA PREPORUKA

Ekvador je jedna od prirodno najbogatijih zemalja sveta sa preko 80 aktivnih vulkana i mnogobrojnim hidrografskim resursima. Postoji mnogo mogućnosti za sve vrste aktivnosti, kao destinacija zadovoljava sve vrste potreba od najrazličitijih turista, sve je dobro organizovano pa se može reći da ova zemlja ima jednu od najkompletnijih turističkih ponuda na svijetu (razvijeni gradovi, odlična infrastruktura, bogato kulturno istorijsko naslijeđe, mnogobrojni muzeji, lijepo i čisto more, pješčane plaže, vrhunski noćni život, planine preko 6000 metara nadmorske visine sa mnogobrojnim stazama za tracking, ukusna hrana, kanjoni i rijeke za ekstremni turizam...) Takođe, u Ekvadoru postoji mnogo jedinstvenih stvari poput centra svijeta (linije Ekvatora), silaska u vulkanski krater ispunjen vodom, razgledanja kitova...