Uzbekistan

Uzbekistan

Novo neobično putovanje u Uzbekistan 2019!

11 dana - Taškent, Bukara, Hiva, Samarkand, Ajdarkul --> 2900 KM! (uključene aviokarte, sve takse, smještaj, transferi, obilasci i vodič)

Polazak: 02.04.2019. godine

Pustinjska zemlja u Centralnoj Aziji, sa toplim ljetima i prilično hladnim zimama. Uzbekistan je svetovna zemlja, poznata po džamijama, grobnicama i Putu svile - drevnom trgovačkom putu između Kine i Mediterana. Put svile predstavljao je mrežu karavanskih puteva čiji je glavni cilj bilo povezivanje Sredozemlja sa Istočnom Azijom. Ovaj termin prvi put je upotrebio Ferdinand fon Rihthofen u 19. vijeku, iako su još Vizantijci koristili sličan naziv.

Taškent je glavni i najveći grad Uzbekistana koji leži na rijeci Čirčik. Kao najveći grad ima dosta kulturnih znamenitosti iz islamskog doba. Oličenje je moderne elegancije kao mnoge svjetske metropole, a modernu arhitekturu kombinuje sa srednjovijekovnim građevinama. Trg nezavisnosti u Taškentu je najveći trg u cijelom bivšem SSSR-u, a kao trag nekadašnje gigantske države ostala je palata dinastije Romanov.

Bukara, jedan od najstarijih gradova Uzbekistana i jedan od najvećih gradova na Putu svile. Istorijski centar Bukare je na UNESCO-vom spisku svjetske baštine. Stari grad sa nevjerovatnim spomenicima, gostoljubivim ljudima i jedinstvenim znamenitostima u regionu... U gradu ćemo obići Samanidov mauzolej, Veliki minaret, religijski kompleks Poi Kaljan, fascinantna Četiri minareta "Chor-Minor", tvrđavu i citadelu.

Hiva (ili Kiva), bivša prijestolnica Horezmije i Hivskog kanata, danas je podijeljena na dva dijela: Spoljni grad je bio zaštićen zidom koji je imao 11 vrata i nazivao se Dušan Kala i Unutrašnji grad - Ičan Kala okružen ciglanim zidovima. Stari grad sadrži više od 50 džamija i mauzoleja: Džuma džamija, mauzolej Sajid Alaudina, minaret Islam Hodže...

Samarkand je još jedan grad koji se nalazio na Putu svile, u kom je ostalo veliko bogatstvo zbog brojnih trgovaca koji prije tim putem prolazili. U ovom gradu ima dosta turističkih atrakcija, među kojima je Registan trg - "srce" antičkog grada dinastije Timurid (Trg pustinje nalazi se na listi Top 100 mjesta na svijetu), kao i Bibi–Hanum džamija i Šah-i-Zinda.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRAVEL BIH

ul. Branilaca Sarajeva, br. 20/2,

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina 

Telefon:  +38733552552

                 +38733552550

                 +38761629558

Email: info.junglebih@gmail.com

Radno vrijeme: Radnim danima 10:00-18:00h i subotom 11:00-14:00h

1. dan (02.04.2019.): Sastanak grupe na aerodromu „Nikola Tesla” u Beogradu. Let do Samarkanda sa presedanjem.

2. dan (03.04.2019.): Dolazak u Samarkand, jedan od najduže nastanjenih mesta u Centralnoj Aziji, koji je u vreme trgovine na Putu Svile bio jedan od najvećih i najmoćnijih gradova čitavog regiona. Transfer do smeštaja. Obilazak grada: stari grad, Registan trg, mauzolej Gur Emira, ostaci džamije Bibi Khahum, loklani orijentalni Siab bazar. Slobodno vreme. Mogućnost prisustvovanja svetlosnoj predstavi na trgu Registan. Večera. Noćenje.

3. dan (04.04.2019.): Nakon doručka, nastavak upoznavanja ovog neverovatnog grada. Obilazak arheološkog lokaliteta Afrasijab, istoimenog muzeja, Ulugbek opservatorije, nekropola itd. Pauza za ručak. Nastavak obilaska i poseta tradicionalnih zanatskih radnji gde se proizvodi svileni papir. Slodobno vreme. Večera. Noćenje.

4. dan (05.04.2019.): Nakon doručka polazak za Šahrisab. Obilazak ovog malog tradicionalnog grada na jugu Uzbekistana, uz usputno uživanje u pogledu na planine i brda koje okružuju ovo mesto. Kada bi se ime prevelo značilo bi „Zeleni grad” a zanimljivo je da se nalazio na tačno pola Puta Svile, između Kine i Zapada. Obilazak grada: palata Timur, bazar, istorijskih kompleksa. Povratak u Samarkand. Slobodno vreme. Večera. Noćenje.

5. dan (06.04.2019.): Doručak. Pakovanje stvari i napuštanje smeštaja. Polazak za Nuratu gde je predviđen obilazak istorijskog kompleksa, utvrđenja, koje je izgradio Aleksandar Makedonski. Pauza za ručak. Nastavak puta za Jangi Gazgan, selu pastira u blizini obale Ajdar jezera. Vožnja do same obale i mogućnost kupanja u ovom jezeru, velikom vodenom prostranstvu na preko 4000 km², smeštenog u slanoj depresiji Kizilkum pustinje. Smeštaj u kamp u Ajdarkulu i uživanje u prizorima pustinje crvenog peska.Večera. Noćenje u kampu. 

6. dan (07.04.2019.): Doručak, napuštanje kampa i polazak za Buharu. Usputno stajanje u selo Gijduvan, kako bi se posetile zanatske radionice u kojima se proizvodi čuvena keramika i predmeti od gline. Ručak. Nastavak puta. Dolazak u Buharu. Obilazak lokaliteta u okolini: mauzolej Bahaudin-Nakšbandi koji je jedan od najbitnijih religijskih lokaliteta. Smeštaj u sobe. Večera. Noćenje.

7. dan (08.04.2019.): Doručak. Obilazak grada: stari grad, glavni trg, impresivni mauzolej Ismaila Samanija, džamija Bolo Hauz, citadela , minaret Klian, džamija Kalian, stare medrese i divani. Kao jedan od najstarijih gradova u Uzbekistanu i dalje podseća na grad koji je bio u vreme Puta Svile, o čemu svedoče i karavan saraji i radnje i radionice koje se nalaze u samom centru. Ručak. Slobodno vreme u večernjim satima. Uživanje u čarima ovog energičnog grada. Večera. Noćenje

8. dan (09.04.2019.): Doručak. Napuštanje smeštaja i polazak za Hivu. Usputno stajanje u Kizilkum pustinji uz osveženje i ručak. Dolazak u Hivu, stari grad koji je prvi put pomenut još u desetom veku i koji je bio velika raskrsnica karavana. Smeštaj u sobe. Slobodno veče. Večera. Noćenje.

9. dan (10.04.2019.): Doručak. Obilazak grada: Kunja-Ark (Kunya-Ark) utvrđenje, Ichan Kala, Kula Kalta Minor, medresa Muhamed Amin Khan, Juma džamija iz 10. veka sa čuvenim drvenim stubovima i minaretom, džamija Ark, Karavansaraj Alakhuli-Khana. Ručak. Nastavak obilaska: bazar Hiva kao i centar zanata, memorijal Pakhlavan Makhmuda. Večera. Večernji transfer od hotela do aerodroma i lokalni let za Taškent. Dolazak u Taškent, glavni i najveći grad u Uzbekistanu ali i u čitavoj Centralnoj Aziji, star gotovo 2500 godina, svojevremeno nezavistan grad-država, deo ruske imperije a danas glavni grad, smešten na krajnjem severoistoku zemlje u blizini granice sa Kazahstanom. Transfer do smeštaja i ulazak u sobe. Noćenje.

10. dan (11.04.2019.): Doručak. Taškent, grad smešten je na čuvenom „Putu svile” koji je povezivao Evropu sa dalekom Kinom. Bogato istorijsko nasleđe ali i moderna umetnost karakterišu ovaj grad kao i brojne crkve, džamije, živahni bazari i neverovatna kuhinja! Grad u kojem se krije najstariji Kuran na svetu! Obilazak: Trg Nezavisnosti, Amir Temur trg, zatim dolazak u stari deo grada, medresa Kukeldaš (Kukeldash), pijaca (Chorsku bazar), Kast-Imam (Khast-Imam) kompleks, opera, medresa Barak-Han (Barak-Khan), gde je čuvan najstariji Kuran, Tila-Šaih (Tilla-Shaiyh) džamija, mauzolej Kafel-Šaši (Kaffel-Shashi). Večera. Napuštanje smeštaja.

11. dan (12.04.2019.): Transfer do aerodroma (oko ponoći 11.04.2019. ili u ranim jutarnjim časovima 12.04.2019. u zavisnosti od tačnog vremena leta). Dolazak na aerodrom i čekiranje na ranojutarnji let za Beograd sa presedanjem. Dolazak u Beograd. Kraj putovanja.

Polazak: 02.04.2019. godine

*** U rijetkim slučajevima moguće je pomjeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

Termin: 02.04.2019.
Promo cijena:  2900 KM
First minute cijena: 2980 KM
Regularna cijena: 3180 KM

*Promo cijena važi za prvih pet prijavljenih putnika.
**First minute cijena važi za prijave do 02.02.2019. godine. Nakon tog datuma važi regularna cijena aranžmana.

Uslovi plaćanja:

Prilikom prijavljivanja plaća se 200 KM, a nakon formiranja grupe plaća se dodatnih 1000 KM. Ostatak sume plaća se u agenciji, u konvertibilnim markama najkasnije 6 sedmica pred put.

Prijavljivanje:

Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

 

Aranžman obuhvata:

 • Aviokartu na relaciji Beograd – Samarkand i Taškent – Beograd sa svim taksama
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji
 • Obilaske po planu i programu puta sa ulaznicama i lokalnim vodičem na engleskom jeziku
 • Transfere po planu i programu puta
 • Lokalni let Urganč - Taškent
 • Obroci prema planu i programu puta
 • 3 noćenja u hotelu 3* u Samarkandu u 1/2 krevetnim sobama
 • 1 noćenje u kampu u Ajdarkulu
 • 2 noćenja u hotelu 3* u Buhari u 1/2 krevetnim sobama
 • 1 noćenje u hotelu 3* u Hivi u 1/2 krevetnim sobama
 • 1 noćenje u hotelu 3* u Taškentu u 1/2 krevetnim sobama

Aranžman NE obuhvata:

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Dozvole za fotografisanje na lokalitetima (ukoliko bude potrebno)
 • Napojnice za vodiče i vozače
 • Individualne troškove za vrijeme trajanja aranžmana

*Ukoliko se traži pozivno pismo, putnicima će biti blagovremeno dostavljeno. Ambasade zadržavaju pravo da traže dodatna dokumenta ukoliko je to potrebno. Ukoliko ambasade zatraže pasoše i dodatna dokumenta, mogući su dodatni troškovi koji nastaju prilikom viziranja.

 

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nije moguće  refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promijena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja usljed promjene u kursu razmjene valute ili promjene u tarifama prevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Za ovaj aranžman primenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABiH standardom.

Napomene u vezi sa smeštajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smještajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smještajnih objekata.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promijena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete često vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vrijemena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše Bosne i Hercegovine dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

 

Hoteli na ovoj turi imaju 2 i 3*** po lokalnoj kategorizaciji. To su smještajni kapaciteti koji raspolažu dvokrevetnim sobama sa sopstvenim kupatilom. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom.

Uzbekistan je zemlja u centralnoj Aziji i bivša zemlja SSSR-a. Svetski je poznata po graadovima na putu svile i po jednom od najvećih vojskovođa i vladara Azije, Tamerlana koji je za sobom ostavio pravo bogatstvo u arhitekturi. Najveće turističke atrakcije su predivni mauzoleji, džamije, bazari i autentični pustinjjski gradovi. Zemlja ima oko 30 miliona stanovnika, a glavni grad je Taškent. Od turističkih mjesta, izdvajaju se Hiva, Bukara i Samarkand koji predstavlja pravi hodočasnički centar.

Uzbekistan

 • Opšti podaci: Interesantna zemlja u Centralnoj Aziji, nekada dio velikog Persijskog carstva, kasnije pokorena od strane Aleksandra Makedonskog, dio Sovjetskog Saveza, a danas samostalna zemlja bogate historije. Poznata po proizvodnji pamuka i nevjerovatnoj kuhinji čija jela vuku korijene iz perioda vladavine Aleksandra Makedonskog.

 • Glavni grad: Taškent

 • Površina: 447,400km²

 • Broj stanovnika: oko 30 miliona stanovnika

 • Stanovništvo: Uzbeci 80%, Rusi 5.5%, Tadžici 5%, Kazahstanci 3%, Tatari 1.5%, ostali 5%

 • Jezik: uzbekistanski, ruski, tadžikistanski.

 • Vjeroispovjest: muslimani 88%, pravoslavci 9%, ostali 3%

 • Nezavisnost: 1991. godina

 • Valuta: Sum UZS – 1 EUR=9620 UZS. Za potrošnju u Uzbekistanu morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu.

 • Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje ali se ne može osloniti na njih. Kartice ne možete koristiti uvijek i preporučuje se gotovinsko plaćanje. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

 • Vremenska zona: GMT +5

 • Viza: Državljanima BiH nije potrebna viza za ulazak na teritoriju Uzbekistana. 

 • Klima: Najbolje vrijeme za posetu je od marta do jula i od septembra do oktobra. Ljeti temperature dostižu i 40C. Jesenje temperature su prijatne, a krajem oktobra očekuju se temperature oko 10C. Tokom jeseni, proleća i zime moguće su kiše, pljuskovi i snijeg, ali su povremeni i kraći, nego na primjer u evropskim zemljama.

 • Hrana i piće: Tradicionalana ishrana obuhvata jela kao što su pilav (na bazi riže), laghman (tjestenine-nudle sa mesom i povrćem), samsa (tijesto punjeno lukom ili mesom, krompirom ili bundevom), shurpa (supa), manti (knedle sa mesom ili krompirom), nahud (dinstana piletina ili ovčetina), shashilk (kebab), hljebovi...

 • Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Uzbekistana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim ljekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.

 • Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

 • Sigurnost, bezbjednost i pravila ponašanja: Bezbjednosna situacija u Uzbekistanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Poželjno je ostavljati bakšiš.

 • Odjeća: Obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica prije svega zbog aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket. Osim garderobe koju inače pakujete, za putovanja tokom proljeća i jeseni potrebno je ponijeti udobnu obuću, jaknu sa zaštitom od vjetra, duks ili džemper. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike. Tokom posjete vjerskih objekata, ženama se preporučuje da veći dio ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u vjerske objekte potrebno je da se izujete.

 • Komunikacija: Naše mreže uglavnom rade u Uzbekistanu ali ne na čitavoj teritoriji, imajući u vidu da se obilaze i mjesta koja su daleko od većih gradova. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.

 • Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

 • Suveniri: Od suvenira preporučuju tradicionalnu odjeću i materijale, keramiku, svilu, vina, tepihe, vezeni predmeti...