Ekspedicija Bajkalasko jezero

Ekspedicija Bajkalasko jezero

Ruska avantura - idemo u pohod na zaleđeno Bajkalsko jezero 2020!

9 dana - Moskva, Irkutsk, Bajkalsko jezero - 2580 KM (avio, takse, transferi, smještaj, trodnevna tura po zaleđenom Bajkalskom jezeru, vodič)

Polazak: 14.02.2020. godine

Moskva - prijestolnica Ruske federacije, ,,Grad na pet mora'' i najveći grad Rusije. Situiran u Ruskoj niziji, na obalama rijeke Moskve na oko 120 metara nadmorske visine glavni je politički, ekonomski, kulturni i naučni centar Rusije. Obilazimo Crveni trg, Kremlj, Boljšoj teatar, crkvu Svetog Vasilija Blaženog, crkvu Hrista Spasitelja, spomenik Petru Velikom ali i jedan od najstarijih ulica Moskve - Arbat. Boljšoj teatar sa svojom poznatom Apolonovom kočijom na pročelju predstavlja ikonu Moskve i Rusije sa svojom dobro poznatom operom i baletom koji je iznjedrio brojne svjetski poznate umjetnike prošlog, sadašnjeg i budućeg vremena. Ljubitelji baleta će zadržati dah pred ovim zdanjem znajući da je nekada ovim ulicama i binom koračao čuveni Labud Ana Pavlovna. Obilazimo najveće znamenitosti Moksve i isprobavamo lokalnu hranu adaptirajući se na ''blagu'' zimu.

Nastavljamo ka Irkutsku, Parizu Sibira i de facto glavnog grada Sibira. Udaljen je 70 kilometara od najvažnijih gradova u Sibiru i u samom gradu živi oko 500 000 stanovnika. Smješten je na desnoj obali rijeke Angare i nastao je kao kozačko utvrđenje, a danas predstavlja jedan od najvažnijih turističkih centara u Sibiru. Čeka nas fakultativni obilazak grada, ulica Uritskogo, manastir Princa Vladimira, Moskovska kapija, Kazanjska crkva, Katedrala, drveme kuće koje su zaštićene i u kojima su živele razne istorijske ličnosti, Istorijski muzej...

Fakultativno idemo za Listvjanku, šarmantni gradić na obali Bajkalskog jezera, najstarijeg i najdubljeg jezera na svijetu kojeg krasi jedinstvena bioraznolikost. Bajkalsko jezero se nalazi u Jugoistočnom Sibiru i Rusi ga smatraju najvćim prirodnim čudom i simbolom države. Nakon aklimatizacije u Irkutsku i upoznavanja sa lokalnim životom idemo 250 kilometara ka sjeveru i poznatom Olkhon ostrvu. Istražujemo ledene pećine, nevjerovatne prirodne masive i crna polja zaleđenog leda.

Istražujemo Khuzir, glavno selo ovog ostrva i čekamo zalazak sunca na Burkhan Cape stijeni koja se nalazi blizu najveće naseobine na Bajkalskom jezeru. Stijena, poznatija i pod imenima Shamanka, Burkhan i Buddha od davnina je bila sveto mjesto gdje su šamani vršili svoje obrede. I, kada se Budizam proširio među Buryat narod postalo je poznato i kao budističko sveto mjesto, mjesto bogova. Večeramo domaći Bajkalski specijalitet dok upijamo energiju mjesta.

Rano ujutru se ukrcavamo u Ruske vojne džipove kako bismo po ledu istražili Olkhon ostrvo! Idemo sjevernije i stajemo u Sagaan-Khushun Cape, priobalne ledene pećine i stijene poznatije još i pod imenom ’’Tri brata’’. Svega kilometar dugačke mermernog sastava, monolitnih zidova najznačajnijih po svom piramidalnom obliku. Idemo na smrznuta prostranstva plaža, uključujući 200 metara visokih smrznutih litica Khoboy Cape na najsjevernijem vrhu ostrva. Nakon piknika u Uzuri zalivu, vraćamo se u Khuzir da se ogrejemo u ruskim parnim kupatilima.

Nezaboravno putovanje u Sibir sa nasmijanim plemenom! Istražite svoje granice i osjetite moć prirode. Upoznajte se sa lokalnim stanovništvom i iskusite Sibir onda kada njegova veličanstvenost prevazilazi svaku granicu očekivanja. Magično putovanje na Bajkalsko jezero na minus 30 stepeni. Još jedna neobična Jungle avantura je pred Vama!

Prijave i informacije:

JUNGLE TRAVEL BIH

ul. Branilaca Sarajeva, br. 20/2,

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Telefon:  +38733552552

                 +38733552550

                 +38761629558

Email: info.junglebih@gmail.com

Radno vrijeme: Radnim danima 10:00-18:00h i subotom 11:00-14:00h

1. dan (14.02.2020.): Okupljanje na aerodromu ,,Nikola Tesla’’ u Beogradu dva sata prije leta. Let do Moskve sa presijedanjem. Moskva – prijestonica Ruske federacije, ‘’Grad na pet mora’’ i najveći grad Rusije. Situiran u Ruskoj niziji, na obalama rijeke Moskve na oko 120 metara nadmorske visine glavni je politički, ekonomski, kulturni i naučni centar Rusije. Transfer do smještaja. Slobodno vrijeme. Noćenje.

2. dan (15.02.2020.): Krećemo u fakultativni obilazak ,,Grada na 5 mora’’: Crveni trg, Kremlj, Boljšoj teatar, crkva Svetog Vasilija Blaženog, crkva Hrista Spasitelja, spomenik Petru Velikom, obilazak jedne od najstarijih ulica Moskve – Arbat. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3. dan (16.02.2020.): Napuštanje smještaja i slobodno vrijeme do polaska na aerodrom. Noćni let do Irkutska.

4. dan (17.02.2020.): Dolazak u Irkutsk. Transfer do smještaja. Irkutsk, ,,Pariz Sibira’’ kako ga još nazivaju. Grad je de facto glavni grad istočnog Sibira i jedan od najpopularnijih grad u Sibiru. Udaljen je 70 kilometara od najvažnijih gradova u Sibiru i u samom gradu živi oko 500 000 stanovnika. Smješten je na desnoj obali rijeke Angare i nastao je kao kozačko utvrđenje, a danas predstavlja jedan od najvažnijih turističkih centara u Sibiru. Fakultativni obilazak grada, ulica Uritskogo, manastir Princa Vladimira, Moskovska kapija, Kazanjska crkva, Katedrala, drvene kuće koje su zaštićene i u kojima su živjele razne istorijske ličnosti, Istorijski muzej... Slobodno vrijeme. Noćenje.

5. dan (18.02.2020.): Fakultativni izlet u Listvjanku, šarmantni gradić na obali Bajkalskog jezera, najstarijeg i najdubljeg jezera na svijetu kojeg krasi jedinstvena bioraznolikost. Bajkalsko jezero se nalazi u Jugoistočnom Sibiru i Rusi ga smatraju najvćim prirodnim čudom i simbolom države. Povratak u Irkutsk kasno popodne. Slobodno vrijeme. Noćenje.

6. dan (19.02.2020.): Napuštanje smještaja, naša ekspedicija počinje. Idemo 250 kilometara ka sjeveru i poznatom Olkhon ostrvu. Istražujemo ledene pećine, nevjerovatne prirodne masive i crna polja zaleđenog leda. Istražujemo Khuzir, glavno selo ovog ostrva i čekamo zalazak sunca na Burkhan Cape stijeni koja se nalazi blizu najveće naseobine na Bajkalskom jezeru. Stijena, poznatija i pod imenima Shamanka, Burkhan i Buddha od davnina je bila sveto mjesto gdje su šamani vršili svoje obrede. I, kada se Budizam proširio među Buryat narod postalo je poznato i kao budističko sveto mjesto, mjesto bogova. Večeramo domaći Bajkalski specijalitet dok upijamo energiju mjesta. Noćenje.

7. dan (20.02.2020.): Rano ujutru se ukrcavamo u Ruske vojne džipove kako bismo po ledu istražili Olkhon ostrvo! Idemo sjevernije i stajemo u Sagaan-Khushun Cape, priobalne ledene pećine i stijene poznatije još i pod imenom ’’Tri brata’’. Svega kilometar dugačke mermernog sastava, monolitnih zidova najznačajnijih po svom piramidalnom obliku. Idemo na smrznuta prostranstva plaža, uključujući 200 metara visokih smrznutih litica Khoboy Cape na najsjevernijem vrhu ostrva. Nakon piknika u Uzuri zalivu, vraćamo se u Khuzir. Fakultativno idemo u Rusko Parno Kupatilo. Večera i noćenje.

8. dan (21.02.2020.): Nakon doručka, napuštamo smještaj i krećemo polako ka Irkutsku. Prelazimo ledene površine Sibira. Pravimo pauze da pogledamo drevne ureze u dolini rijeke Anga. Pravimo pauzu u seocetu Elantski gdje ćemo moći da ručamo lokalne specijalitete. U Irkutsk stižemo kasno popodne. Transfer do smještaja. Noćenje.

9. dan (22.02.2020.): Napuštanje smještaja i transfer do aerodroma. Let do Moskve i let do Beograda sa presijedanjima. Dolazak u Beograd. Kraj putovanja!

Polazak: 14.02.2020. godine

** U rijetkim slučajevima moguće je pomjeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

 Termin

14.02.2020.

 First minute cijena

2580 KM

 Regularna cijena

2780 KM

*First minute cijena važi za prijave do tri mjeseca pred put. Nakon tog datuma važi regularna cijena.

Uslovi plaćanja:

Prilikom prijavljivanja plaća se 200 KM, a nakon formiranja grupe dodatnih 600 KM. Ostatak sume plaća se u agenciji, u konvertibilnim markama, a najkasnije 6 sedmica pred put. 

Prijavljivanje:

Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

 

Aranžman obuhvata:

 • Aviokartu sa svim takasama  na relaciji Beograd – Moskva
 • Aviokartu sa svim taksama na relaciji Moskva – Irkutsk
 • Aviokartu sa svim taksama na relaciji Irkutsk – Moskva
 • Aviokartu sa svim taksama na relaciji Moskva – Beograd
 • 2 noćenja sa doručkom u hotelu sa 2* po lokalnoj kategorizaciji u Moskvi (dvokrevetne sobe)
 • 3 noćenja u guesthouse-ima u dvokrevetnim sobama u Irkutsku
 • 2 noćenja u lokalnim seoskim kućama u Khuziru, dvokrevetne/trokrevetne sobe sa zajedničkim kupatilom
 • Večeru prve noći u Khuziru
 • Doručak, ručak i večeru drugog dana u Khuziru
 • Doručak treće noći u Khuziru
 • Ulaznice za navedene nacionalne parkove tokom trodnevne ture po Bajkalskom jezeru
 • Prevoz minibusevima i džipovima tokom trodnevne ture po Bajkalskom jezeru
 • Sve transfere prema planu i programu puta
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Aranžman NE obuhvata:

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)
 • Sve obroke koji nisu uključeni u dijelu ‘’Aranžman obuhvata’’
 • Individualne troškove nastale za vrijeme trajanja aranžmana
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno istorijske spomenike

 

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu usljed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine aviokarata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABIH standardom.

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše BiH dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

RUSIJA

 • Rusija (Ruska Federacija) se prostire u dijelu istočne Evrope i sjeverne Azije i sa površinom od preko 17 000 000 kilometara kvadratnih, Rusija je najveća država na svijetu gdje pokriva dvostruko veću teritoriju od Kanade, Kine, ili SAD, uzete pojedinačno. Graniči se sa 18 država i po broju stanovnika je na devetom mjestu na svijetu. Zvanični jezik je ruski, a glavni i najveći grad je Moskva.
 • Transsibirska željeznica je mreža željeznica koja spajaju Moskvu i evropski dio Rusije sa Ruskim dalekim istokom, Mongolijom, Narodnom Republikom Kinom i Japanskim morem. Glavna trasa saobraća između Moskve i Vladivostoka preko Sibira. Željeznica je dugačka 9 288 km i građena je između 1891 – 1916. Godine. Proteže se preko 8 vremenskih zona i potrebno je sedam dana da se pređe cijela dužina željeznice. Izgradnjom željeznice došlo je do razvoja poljoprivrede u Sibiru, gdje se javila mogućnost izvoza ka evropskoj Rusiji i evropskim zemljama spojivši, ne samo mjesta oko željeznice, već i teritorije i gradove na rijekama preko kojih prelazi pruga.
 • Vize: Za državljane BiH nije potrebna viza za boravak do 30 dana. 
 • Zdravstvena situacija: Za ulazak u zemlju nije potrebna vakcina. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode.
 • Vremenska zona: Sankt Petersburg, Moskva, Kazan se nalaze u UTC+03:00 vremenskoj zoni, odnosno + 1h u odnosu na BiH. Ekaterinienburg se nalazi u UTC +05:00 vremenskoj zoni, odnosno +3h u odnosu na BiH. Irkutsk I Ulan Ude se nalaze u UTC +08:00 vremenskoj zoni, odnosno +6h u odnosu na BiH. Vladivostok se nalazi u UTC +10:00h vremenskoj zoni, odnosno +8h u odnosu na BiH.
 • Klima: Usljed uticaja Atlantika, većina regiona koji pripadaju Evropskoj Rusiji, u nekim dijelovima Sibira i ruskog dalekog istoka, uključujući Moskvu i Sankt Petersburg, posjeduju blažnu kontinentalnu klimu. Većina sjevernih područja evropske Rusije i Sibira, između Skandinavije i Pacifika imaju subarktičku klimu koju karakteriše oštra zima.
 • Hrana i piće: Kuhinja je usko vezana za društvene promjene koje su se dešavale kroz njenu istoriju i danas ona čini spoj svih naroda koji je okružuju. Žitarice i povrće predstavljali su osnovu ishrane većine sanovništva, kao i usoljena jela, kaše, supe, hleb i pecivo. Hljeb se pravio isključivo od raženog brašna, čistog, ili sa dodacima ječmenog. Neka od najpoznatijih jela su svakako boršč, piroški, kisel, blini, gogol mogul, paška i šarlotka.
 • Sigurnost: Bezbjedonosna situacija je stabilna, uz primjetno povišen stepen bezbjedonosne kontrole i pojačane mere i aktivnosti ruskih organa bezbjednosti. Povećano je prisustvo policije na stanicama metroa, aerodromima, željezničkim i drumskim saobraćajnicama, kao i na turističkim lokacijama i u tržnim centrima. Preporučuje se poseban oprez na javnim mjestima, izbegavanje masovnih skupova i mjesta većeg okupljanja, kao i posjete većim tržnim centrima. Našim građanima se savjetuje da prate informacije u sredstvima javnog informisanja i da se pridržavaju uputstava lokalnih organa i da sarađuju sa njima.
 • Odjeća: Bilo da putujete u Rusiju u proljeće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savjetujemo da ponesete udobnu obuću kao i tanju jaknu za večernje sate.
 • Lokalna valuta: Zvanična valuta u Rusiji je rublja (RUB) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema posljednjem kursu 1e = 73 rublje, 1$ = 62 rublje. Mogu se koristiti platne kartice American Express, VISA, Diners Club i Master ali vam savjetujemo i da se oslonite na gotovinu. Postoji široka mreža mjenjačnica, ali treba voditi računa o kursnim razlikama i naplati provizije.
 • Struja: Nije potrebno nositi adapter za električnu energiju. Struja u Ruskoj Federaciji je 220 volti i možete koristiti naše standardne punjače.