Putevima svile

Putevima svile

Istraživanje zemalja Centralne Azije i čuvenog Puta svile!

21 dan -
Uzbekistan, Turkmenistan, Tadžikistan, Kirgistan, Kazahstan - 5880 KM (aviokarte, takse, transferi, smještaj, obilasci, lokalni vodič)

Polazak: 15.04.2019. godine

Putovanje na istok, u nevjerovatne zemlje Centralne Azije, koje su svoju slavu stekle još jako davno, za vrijeme čuvenog Puta svile. Avantura i nevjerovatno putovanje počinje u Tašketu, glavnom gradu Uzbekistana. Bit ćete u prilici da vrijeme provodite sa lokalnim stanovništvom, jedete nevjerovatnu hranu, uživate u divljoj i izvornoj prirodi, spavate u šatorima u blizini gasnog kratera, obiđete planine i zelene šume ali i pustinje i surova područja. Svakodnevni život u najintezivnijem izdanju vidjet ćete na šarenim i bučnim pijacama, gdje ćete imati priliku da kupite interesantne rukotvorine lijepo obučenih žena, probate kozije mlijeko ili sir od kamiljeg, uz dinstanu ovčetinu ili konjske kobasice. Nakon odmora ćete obići i zančajne džamije ali i crkve, antičke lokalitete i moderne zgrade u prijestolnici Kazahstana, koja će biti krajnja destinacija ovog putovanja. Avantura života!

Uzbekistan će biti prva destinacija, zemlja iz koje se polazi u istraživanje ovog nevjerovatnog područja! Interesantna zemlja u Centralnoj Aziji, nekada dio velikog Persijskog carstva, kasnije pokorena od strane Aleksandra Makedonskog, bila je dio Sovjetskog Saveza, a danas samostalna zemlja izuzetno bogate i burne istorije. Poznata po proizvodnji pamuka i savršenoj kuhinji čija jela vuku korijene iz perioda vladavine Aleksandra Makedonskog. Nezavisnost je stekla ne tako davne 1991. godine, a od tada, glavni i najveći grad je Taškent. Ovu neobičnu zemlju naseljava oko 30 miliona stanovnika.


Turkmenistan je sljedeća destinacija na ovim putešestvijama - neobična zemlja koja je za zvanično pismo nekad koristila arapski alfabet, zatim latinicu da bi danas to bila ćirilica. Veliki dio zemlje prekriva pustinja Karakum ili pustinja crnog pijeska, a na nekoliko mjesta i sama zemljina kora je otvorena gdje se mogu vidjeti spektakularni prizori. Jedno od takvih mjesta je i gasni krater u Darvazi, mjesto koje se posjećuje ali i u čijoj blizini se spava u šatorima pod vedrim nebom! Najsjajnija stvar lokalne kulture su i širom svijeta poznati ručno rađeni tepisi ali i raznovrsna kuhinja sa velikim brojem specijaliteta, među kojima su i čuveni proizvodi od kamiljeg mlijeka.


Putovanje se nastavlja preko Tadžikistana, zemlje smještene između Avganistana i Kine, prekrivene surovim pustinjama ali i visokim planinama i glečerima. Na ovim područjima rođena je i legenda o čuvenom Jetiju koja se održala i do danas. Današnji jezik, kojim govori većinsko stanovništvo je najsličniji persijskom. Vijekovima su ovi narodi poznati po uzgoju najrasnijih konja. Za gurmane ovo je idealna destinacija, hrane ima u izobilju, jeftina je, a najviše se jedu pekarski proizvodi i voće, dok su crni luk i začini neizostavni dodatak svakom jelu. Zemlja u bojama i pokretu, oduševit će Vas i potpuno nevjerovatnom prirodom i ljudima.


Kirgistan, jedna od najosunčanijih zemalja na svijetu sa skoro 250 sunčanih dana godišnje, poznatiji je i kao Švicarska Centalne Azije, zbog većinskog planinskog reljefa i glečera koji pokrivaju ovu zemlju. Nekoliko lokaliteta nalazi se i pod zaštitom UNESCO-a a zanimljivo je to da je ovim područjem prolazio čuveni Put Svile. Gradovi stari i do 3000 godina, vrela ljeta sa temperaturama i preko 40C i ledene zime i nekoliko nacionalnih parkova, kult broja 40 kao i „Bijela kuća” samo su neke od specifičnosti Kirgistana. Nikako ne bi trebalo propustiti ručak sa lokalnim stanovništvom koje jede na prostirci na podu, a neizostavni dio svake trpeze su konjsko meso i kobasacije kao i slasni med koji se jede u velikim količinama. 


Posljednja, ali nikako manje važna zemlja, na ovoj avanturi je Kazahstan. Ime ove zemlje u prevodu znači Zemlja Čuda. Jedna je od površinski najvećih zemalja u svijetu. Naseljava ga preko 120 naroda koji uglavnom žive u tradicionalnim kućama – jurtama, a koji su prvi pripitomili i jahali konje! Inače, Kazahstan se nalazi na dva kontinenta – u Evropi i Aziji, postojbina je jabuka i snježnih leoparda i neobičnog jezika koji je nastao miješanjem arapskog, ruskog, mongolskog, turskog i persijskog jezika. Boje, mirisi, ukusi, kuhana ovčetina, med i kavijar, sunce i snijeg probudit će sva Vaša čula! Krenite na putovanje koje ćete svakako dugo pamtiti, energija neobičnih zemalja i divnog naroda će Vas potpuno opustiti i uživat ćete sigurno u svakom danu ove avanture!

Prijave i informacije:

JUNGLE TRAVEL BIH

ul. Branilaca Sarajeva, br. 20/2,

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Telefon:  +38733552552

                 +38733552550

                 +38761629558

Email: info.junglebih@gmail.com

Radno vrijeme: Radnim danima 10:00-18:00h i subotom 11:00-14:00h

1. dan: Sastanak grupe na aerodromu ,,Nikola Tesla’’ u Beogradu. Let do Taškenta (Uzbekistan) sa presijedanjem.

2. dan: Dolazak u Taškent, glavni i najveći grad Uzbekistana, smješten je na čuvenom „Putu svile” koji je povezivao Evropu sa dalekom Kinom. Bogato historijsko naslijeđe ali i moderna umjetnost karakterišu ovaj grad kao i brojne crkve, džamije, živahni bazari i nevjerovatna kuhinja! Grad u kojem se krije najstariji Kur'an na svijetu dok je historija grada duga više od 2500 godina! Transfer do hotela. Smještaj u sobe. Nakon smještaja u sobe i doručka fakultativni obilazak grada: Trg Nezavisnosti, Amir Temur trg, zatim dolazak u stari dio grada, medresa Kukeldaš (Kukeldash), pijaca (Chorsku bazar), Kast-Imam (Khast-Imam) kompleks, medresa Barak-Han (Barak-Khan), gdje je čuvan najstariji Kur'an, Tila-Šaih (Tilla-Shaiyh) džamija, mauzolej Kafel-Šaši (Kaffel-Shashi). Noćenje.

3. dan: Doručak. Pakovanje stvari i napuštanje smještaja. Ranojutarnji transfer od hotela do aerodroma i lokalni let za Urganč (Urgench). Dolazak u Urganč, grad u blizini granice sa Turkmenistanom, smješten na rijeci Amu-Darja. Grad je osnovalo stanovništvo koje je napustilo istoimeni grad na sjeveru Turkmenistana u potrazi za vodom. Transfer do hotela i popodnevni ulazak u sobe. Fakultativni obilazak grada: Kunja-Ark (Kunya-Ark) utvrđenje, Ichan Kala, Kula Kalta Minor, medresa Muhamed Amin Khan, Juma džamija iz 10. vijeka sa čuvenim drvenim stubovima i munarom, džamija Ark, Karavansaraj Alakhuli-Khana. Nastavak obilaska: bazar Khiva kao i centar zanata, memorijal Pakhlavan Makhmuda. Slobodno veče. Noćenje.

4. dan: Doručak. Pakovanje stvari i napuštanje smještaja. Polazak za Turkmenistan. Posjeta mjesta Kunja Urganč (KunyaUrganch) koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Najveći arheološki lokalitet na sjeveru Turkmenistana. Obilazak starog grada: Portal Karavansaraja, mauzolej Arslana II, mauzolej Turabek Hanum, munara Kutlug Timur koja je jedna od najviših munara u Centralnoj Aziji... Nakon obilaska nastavak vožnje za Darvazu. Dolazak u Darvazu, prirodni fenomen, čuvena „Vrata pakla” odnosno veliki gasni krater. Uživanje u zalasku Sunca. Smještaj u šatore u okviru kampa. Noćenje u kampu.

5. dan: Pakovanje stvari i napuštanje Darvaze. Transfer do Ašhabada (Ashgabat), glavnog grada Turkmenistana. Usputno istraživanje gasnih kratera ispunjenih vodom i ljekovitim blatom. Usputno stajanje u selo Erbent (Yerbent) i upoznavanje sa nomadskim životom pustinskog naroda: jurte, kamile, peći od blata... Dolazak u Ašhabad, najveći grad u zemlji smješten između pustinje Karakum i planine Kopet Dag. Burna istorija, veliki zemljotres i prvi bahajski hram obilježje su grada. Smještaj u hotel. Noćenje.

6. dan: Doručak. Fakultativni obilazak grada: Tolkučka pijaca (Tolkuchka bazar), turkmenistanski ćilimi i nakit, Park i Spomenik Nezavisnosti, Luk neutralnosti sa zlatnom statuom prvog predsjednika, panoramski pogled na grad, najveći panoramski točak u zatvorenom prostoru, Memorijalni kompleks, antička Nisa - lokalitet pod zaštitom UNESCO-a i mjesto gdje se razvijalo kraljevstvo Partian, civilizacija koja je bila rival Rimskoj imperiji, posjeta jednoj od najvećih džamija na ovom području... Noćenje.

7. dan: Napuštanje smještaja i transfer do aerodroma. Ranojutarnji lokalni let za Maru (Mary). Dolazak u Maru, grad smješten u oazi u pustinji Karakum. Grad je dobio naziv po Bogorodici, majci Isusa Hrista, za koju se vjeruje da je sahranjena upravo ovdje. Obilazak grada: Giz Gala i Oglan Gala, mauzoleji, budistički kompleks, mauzolej Ibn Zajeda… Nakon obilaska grada, nastavak puta ka Uzbekistanu. Dolazak u Buharu (Bukhara), grad u Uzbekistanu, koji drugačije zovu “Grad muzej” zbog velikog broja spomenika. Bio je veliki centar trgovine, kulture i religije na Putu Svile pa je danas većim dijelom pod zaštitom UNESCO-a. Smještaj. Noćenje.

8. dan: Doručak i fakultativni obilazak grada: Lyabi Hauz - uređena četvrt oko jedne od rijetkih preostalih bara u samom gradu, Magoki-Atori džamija, medresa, Kaljan munara, Kaljan džamija, Miri-Arab medresa, utvrđenje Ark, džamija Bolo-Khauz, mauzoleji... Slobodno veče. Noćenje.

9. dan: Doručak i napuštanje smještaja. Nastavak fakultativnog obilaska grada: ljetna rezidencija posljednjeg emira Buhare, jedinstveno po kobinaciji uticaja Orijenta i Rusije u arhitekturi zdanja, mauzolej i grob Čor-Bakr-a (Chor-Bakr). Popodnevni transfer za Samarkand. Dolazak u Samarkand, jedan od najduže nastanjenih mjesta u Centralnoj Aziji, koji je u vrijeme trgovine na Putu Svile bio jedan od najvećih i najmoćnijih gradova čitavog regiona. Smještaj. Noćenje.

10. dan: Doručak. Napuštanje smještaja. Fakultativni obilazak grada: Registan trg, mauzolej Gur Emira, ostaci džamije Bibi Khahum, Siab bazar, Ulugbek opservatorija. Transfer do željezničke stanice i vožnja vozom do Taškenta. Dolazak u Taškent, glavni i najveći grad u Uzbekistanu ali i u čitavoj Centralnoj Aziji, star više od 2000 godina, svojevremeno nezavistan grad-država, dio ruske imperije, a danas glavni grad, smješten na krajnjem sevjeroistoku zemlje u blizini granice sa Kazahstanom. Transfer do smještaja. Noćenje.

11. dan: Napuštanje smještaja i polazak za Tadžikistan. Usputni obilazak Pančakenta (Panjakent), antičkog grada i ostataka starog grada Sogdian iz 5. vijeka koji je napušten već u 8. vijeku gdje se mogu vidjeti hramovi zoroastrizma, gradska pijaca. Obilazak i lokaliteta Sarazm, starog više od 5500 godina koji je od 2010. godine pod zaštitom UNESCO-a. Nastavak puta do kampa. Dolazak u kamp „Vertikal” u Alovidinu. Uživanje u nestvarnoj prirodi i pejzažima zapadnog Tadžikistana. Noćenje u kampu.

12. dan: Napuštanje smještaja. Kratka pješačka tura prije polaska za Hučand (Khujand). Dolazak u Hučand, stari grad na obali rijeke Sir-Darja, drugi po veličini u Tadžikistanu. Slobodno vrijeme za istraživanje lokalne pijace i kompleksa Shaikh-Maslaksatadina. Smještaj u hotel. Noćenje.

13. dan: Doručak. Napuštanje smještaja i polazak za Kirgistan. Dolazak u grad Oš (Osh), drugi po veličini grad u Kirgistanu koji se smjestio u dolini Fergana na jugu zemlje. Specifičan je po nevjerovatnoj nacionalnoj raznolikosti i dugoj istoriji. Slobodno vrijeme za odmaranje u ovom gradu i fakultativni obilazak Sulejmanove planine, lokaliteta u samom gradu koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Predstavlja važno mjesto hodočašća za pripadnike islama, a drugi naziv mu je i Solomonova planina (u hrišćanstvu) jer se vjeruje da je legendarni Solomon sahranjen u podnožju. Smještaj. Noćenje.

14. dan: Doručak. Pakovanje stvari i napuštanje smještaja. Transfer do aerodroma i jutarnji let za Biškek. Dolazak u Biškek, glavni grad Kirgistana koji okružuju planine visina i preko 4850 metara. Fakultativni obilazak grada: park hrastova, Ala Too trg, zgrada filharmonije, Statua Manas, Trg Pobjede, pijaca. Odlazak do nacionalnog parka Ala Arča (Ala Archa). Nevjerovatna priroda, klisura, istoimena rijeka, planinski vrhovi prekriveni snijegom, lanac planina Tjan-Šan oduševljavaju sve posjetioce i ljubitelje prirode. Povratak u Biškek. Smještaj u hotel. Noćenje.

15. dan: Doručak. Pakovanje stvari i napuštanje smještaja. Transfer do Čon Kemin klisure. Usputno stajanje i obilazak Burana kule, poznata po legendi i princezi koja je živjela u njoj. U blizini se nalazi i muzej na otvorenom, posvećen Kamenim Ratnicima. Nastavak puta ka Čon Kemin klisuri, jedinstvenom nacionalnom parku, nevjerovatnih prirodnih ljepota, kombinacija rijeke, polupustinjskih pejzaža i glečera. Dolazak i smještaj u guesthouse. Uživanje u lokalnoj hrani i gostoprimstvu kirgistanaca. Noćenje.

16. dan: Pakovanje stvari i napuštanje smještaja. Transfer do sela Kočkor (Kochkor). Usputna trosatna šetnja kroz kanjon Konorček (Konorchek), koji podsjeća na čuveni Grand Kanjon u SAD-u. Dolazak u Kočkor, selo na sjeveru Kirgistana na oko 1800 metara nadmorske visine. Smještaj u kuće lokalnog stanovništva. Uživanje u tradicionalnim zanatima, mogućnost da se oprobate u tkanju tradicionalnih vunenih ćilima i tepiha. Posjeta muzeju zanata. Noćenje u guesthouse-u.

17. dan: Doručak. Napuštanje smještaja. Transfer do grada Karakol. Usputna posjeta kanjona Skazka, prirodnog fenomena kao i Stijene Sedam Bikova (Djety Oguz). Dolazak u Karakol. Smještaj u guesthouse. Noćenje.

18. dan: Doručak. Pakovanje stvari i napuštanje smještaja. Polazak za Kazahstan. Usputni obilazak nacionalnog parka Šarin sa specifičnim geološkim pojavama, jedne od najpopularnijih destinacija u Kazahstanu. Drugačije ga nazivaju „Dolina crvenih zamkova”. Nastavak puta i dolazak u Almati, najveći grad Kazahstana i prijestolnica do 1997. godine. Smještaj u hotel. Noćenje.

19. dan: Nakon napuštanja soba, fakultativni obilazak grada: park Panfilov, katedrala Zenkov, državni muzej, Trg Republike, panoramski pogled sa Kok-Tobe brda... Transfer do željezničke stanice. Noćna vožnja vozom za Astanu. Noćenje u vozu.

20. dan: Ranojutarnji dolazak u Astanu, glavni grad Kazahstana, smješten na obali rijeke Išim, kompletno planski izgrađen grad po ugledu na Braziliju, Kanberu i Vašington. Nekoliko puta mijenjao svoje ime i vladare, a danas moderan grad jake ekonomije. Obilazak grada: stari dio grada, novi dio, opera, trg, Nuryhol bulevar sa neboderima, spomenik Bayterek, panoramski pogled na grad. Smještaj u hotel. Noćenje.

21. dan: Napuštanje smještaja. Slobodno vrijeme do popodnevnog polaska na aerodrom. Transfer do aerodroma. Dolazak na aerodrom i čekiranje na let za Beograd sa presijedanjem. Dolazak u Beograd. Kraj putovanja!

Polazak: 15.04.2019. godine

** U rijetkim slučajevima moguće je pomjeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

 Termin  

15.04.2019.

 Promo cijena

5880 KM

 First minute cijena:      

6080 KM

 Regularna cijena:

6280 KM

*Promo cijena važi za prijave do 02.02.2019. godine ili do popune mjesta!

**First minute cijena važi za prijave do 15.02.2019. godine. Nakon tog datuma važi regularna cijena aranžmana.

Uslovi plaćanja:

Prilikom prijavljivanja plaća se 200 KM, a nakon formiranja grupe još 1000 KM. Ostatak sume plaća se u agenciji, u konvertibilnim markama, a najkasnije 7 sedmica pred put. 

Prijavljivanje:

Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

 

Aranžman obuhvata:

 • Aviokartu na relaciji Beograd – Taškent i Astana – Beograd sa svim taksama
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji
 • Obilaske po planu i programu puta sa ulaznicama i lokalnim vodičem na engleskom jeziku
 • Transfere po planu i programu puta

Uzbekistan:

 • 2 noćenja sa doručkom u hotelu 3* u Taškentu u 1/2 krevetnim sobama
 • Lokalni let Taškent-Urganč
 • 1 noćenje sa doručkom u hotelu 2* u Khivi (Urganč) u 1/2 krevetnim sobama

Turkmenistan:

 • 1 noćenje u kampu u Darvazi
 • Večera u kampu u Darvazi (roštilj)
 • 2 noćenja sa doručkom u hotelu 4* u Ašgabatu u 1/2 krevetnim sobama
 • Lokalni let od Ašgabata do mjesta Meru

Uzbekistan:

 • 2 noćenja sa doručkom u hotelu 3* u Buhari u 1/2 krevetnim sobama
 • Voz između Buhare i Samarkanda
 • 1 noćenje sa doručkom u hotelu 2* u Samarkandu u 1/2 krevetnim sobama
 • 1 noćenje sa doručkom u hotelu 3* u Taškentu u 1/2 krevetnim sobama

Tadžikistan:

 • 1 noćenje u kampu “Vertikal”
 • 1 noćenje sa doručkom u hotelu u Hučandu u 1/2 krevetnim sobama
 • Na teritoriji Tadžikistana u cijenu aranžmana ulaze svi obroci (doručak, ručak, večera)

Kirgistan:

 • 1 noćenje sa doručkom u hotelu 4* u Ošu u 1/2 krevetnim sobama
 • Lokalni let od Oša do Biškeka
 • 1 noćenje sa doručkom u hotelu 4* u Biškeku u 1/2 krevetnim sobama
 • 1 noćenje u gestahusu u Čon Keminu u 1/2 krevetnim sobama
 • 1 noćenje sa doručkom u kućama lokalnog stanovništva u mjestu Kočkor
 • 1 noćenje sa doručkom u gesthausu u mjestu Karakol

Kazahstan:

 • 1 noćenje sa doručkom u hotelu 4* u Almatiju u 1/2 krevetnim sobama
 • Transfer vozom (ekonomska klasa) na relaciji Almati - Astana
 • 1 noćenje sa doručkom u hotelu 3* u Astani u 1/2 krevetnim sobama

Aranžmana NE obuhvata:

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Troškove viza i propratnih dokumenata (migracionih karata i sl. koje se dobijaju po dolasku u navedene zemlje) - Tadžikistan 100 KM, Turkmenistan 180 KM + 14$ migraciona karta, Kazahstan 50 €
 • Dozvole za fotografisanje na lokalitetima
 • Obroci i pića koja nisu navedena u dijelu “Aranžman obuhvata”
 • Napojnice za vodiče i vozače
 • Individualne troškove za vrijeme trajanja aranžmana

*Ukoliko se traži pozivno pismo, putnicima će biti blagovremeno dostavljeno. Ambasade zadržavaju pravo da traže dodatna dokumenta ukoliko je to potrebno. Ukoliko ambasade zatraže pasoše i dodatna dokumenta, mogući su dodatni troškovi koji nastaju prilikom viziranja!

 

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu usljed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine aviokarata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABIH standardom.

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše BiH dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

 

Hotel je smještajni objekat koji raspolaže 1/2 krevetnim sobama sa sopstvenim kupatilom. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom. Imena hotela bit će potvrđena po formiranju grupe, a najkasnije 7 dana pred put.

Guesthouse je smještajni objekat izgrađen u lokalnom stilu gdje je noćenje u okviru kuća lokalnog stanovništva. U okviru kuća se nalazi i kupatilo.

Kamp je smještajni objekat u prirodi, nižeg nivoa komfora. Spava se u šatorima ili u vrećema za spavanje. Kupatila su zajednička.

Uzbekistan

 • Opšti podaci: Interesantna zemlja u Centralnoj Aziji, nekada dio velikog Persijskog carstva, kasnije pokorena od strane Aleksandra Makedonskog, dio Sovjetskog Saveza, a danas samostalna zemlja bogate historije. Poznata po proizvodnji pamuka i nevjerovatnoj kuhinji čija jela vuku korijene iz perioda vladavine Aleksandra Makedonskog.

 • Glavni grad: Taškent

 • Površina: 447,400km²

 • Broj stanovnika: oko 30 miliona stanovnika

 • Stanovništvo: Uzbeci 80%, Rusi 5.5%, Tadžici 5%, Kazahstanci 3%, Tatari 1.5%, ostali 5%

 • Jezik: uzbekistanski, ruski, tadžikistanski.

 • Vjeroispovjest: muslimani 88%, pravoslavci 9%, ostali 3%

 • Nezavisnost: 1991. godina

 • Valuta: Sum UZS – 1 EUR=9620 UZS. Za potrošnju u Uzbekistanu morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu.

 • Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje ali se ne može osloniti na njih. Kartice ne možete koristiti uvijek i preporučuje se gotovinsko plaćanje. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

 • Vremenska zona: GMT +5

 • Viza: Državljanima BiH nije potrebna viza za ulazak na teritoriju Uzbekistana.  

 • Klima: Najbolje vrijeme za posetu je od marta do jula i od septembra do oktobra. Ljeti temperature dostižu i 40C. Jesenje temperature su prijatne, a krajem oktobra očekuju se temperature oko 10C. Tokom jeseni, proleća i zime moguće su kiše, pljuskovi i snijeg, ali su povremeni i kraći, nego na primjer u evropskim zemljama.

 • Hrana i piće: Tradicionalana ishrana obuhvata jela kao što su pilav (na bazi riže), laghman (tjestenine-nudle sa mesom i povrćem), samsa (tijesto punjeno lukom ili mesom, krompirom ili bundevom), shurpa (supa), manti (knedle sa mesom ili krompirom), nahud (dinstana piletina ili ovčetina), shashilk (kebab), hljebovi...

 • Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Uzbekistana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim ljekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.

 • Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

 • Sigurnost, bezbjednost i pravila ponašanja: Bezbjednosna situacija u Uzbekistanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Poželjno je ostavljati bakšiš.

 • Odjeća: Obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica prije svega zbog aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket. Osim garderobe koju inače pakujete, za putovanja tokom proljeća i jeseni potrebno je ponijeti udobnu obuću, jaknu sa zaštitom od vjetra, duks ili džemper. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike. Tokom posjete vjerskih objekata, ženama se preporučuje da veći dio ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u vjerske objekte potrebno je da se izujete.

 • Komunikacija: Naše mreže uglavnom rade u Uzbekistanu ali ne na čitavoj teritoriji, imajući u vidu da se obilaze i mjesta koja su daleko od većih gradova. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.

 • Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

 • Suveniri: Od suvenira preporučuju tradicionalnu odjeću i materijale, keramiku, svilu, vina, tepihe, vezeni predmeti...

 

Turkmenistan

 • Opšti podaci: Neobična zemlja koja je za zvanično pismo nekad koristila arapski alfabet, zatim latinicu da bi danas to bila ćirilica. Veliki dio zemlje prekriva pustinja Karakum ili pustinja crnog pijeska, a na nekoliko mjesta i sama zemljina kora je otvorena gdje se mogu vidjeti spektakularni prizori. Najsjajnija stvar lokalne kulture su i širom svijeta poznati ručno rađeni tepisi.

 • Glavni grad: Ašhabad

 • Površina: 488.100 km²

 • Broj stanovnika: 5.350.000 stanovnika

 • Stanovništvo: Turkmeni 85%, Uzbeci 5%, Rusi 4%, ostali 6%

 • Jezik: turkmenistanski, ruski, uzbekistanski

 • Vjeroispovjest: muslimani 89%, pravoslavci 9%, ostali 2%

 • Nezavisnost: 1991. godina

 • Valuta: Manat TMT – 1 EUR=4.2 TMT

 • Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje ali se ne može osloniti na njih. Kartice rijetko gdje možete koristiti. Preporuka je plaćanje gotovinom. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

 • Vremenska zona: GMT +5

 • Viza: Državljanima BiH potrebna je viza za ulazak na teritoriju Turkmenistana. Cijena vize je 180 KM. Za viziranje potrebno je pozivno pismo koje će putnicima biti blagovremeno dostavljeno. Ambasada zadržava pravo da traži dodatna dokumenta ukoliko je to potrebno. Ukoliko ambasada Turkmenistana zatraži pasoše i dodatna dokumenta, mogući su dodatni troškovi koji nastaju prilikom viziranja. Prilikom ulaska u zemlju plaća se i migraciona karta u iznosu od 14$.

 • Klima: Klima je suva kontinentalna sa velikim oscilacijama. Ljeti je obično vruće i suho, prosječna temperatura 28-32C. Zime su blage sa malo snijega ali moguće su i velike padavine kao i temperature do -20C. Najbolji period za putovanje u Turkmenistan je proljeće (mart-maj), kao i jesen (septembar-novembar).

 • Hrana i piće: Tradicionalana ishrana obuhvata jela kao što su razne vrste supa (sa brašnom ili paradajzom, ovčetinom, povrćem) koje sa turiste uglavnom količinski dovoljne za cijeli obrok, ovčetina sa krompirom, pilav, jela na bazi ribe (balyk-gavurdak), mliječni proizvodi od kamiljeg mlijeka.. Voće i povrće ljuštite i perite flaširanom vodom.

 • Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Turkmenistana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim ljekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode kako za piće tako i za pranje zuba. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.

 • Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

 • Sigurnost, bezbjednost i pravila ponašanja: Bezbjednosna situacija u Turkmenistanu je stabilna, uz tendenciju pojačane kontrole na graničnim prelazima. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. Nije dozvoljeno fotografisati vojsku, policiju, banke, na aerodromima. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Poželjno je ostavljati bakšiš. Nije poželjno da se razgovara o politici ili diskutovati o bivšem predsjedniku. Iznošenje ribe ili kavijara od jesetre je strogo zabranjeno!

 • Odeća: Obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica prije svega zbog aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket. Osim garderobe koju inače pakujete, za putovanja tokom proljeća i jeseni potrebno je ponijeti udobnu obuću, jaknu sa zaštitom od vjetra, duks ili džemper. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike. Tokom posjete vjerskih objekata, ženama se preporučuje da veći dio ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u vjerske objekte potrebno je da se izujete. Od obuće ponesite nešto udobnije i zatvoreno.

 • Komunikacija: Na mobilne mreže se nemojte oslanjati u Turkmenistanu, i postoji vjerovatnoća da neće raditi. Takođe, Wi-Fi može biti problem, imajući u vidu lošu telekomunikacionu infrastrukturu.

 • Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

 • Suveniri: Od suvenira preporučuju tradicionalnu odjeću i materijale, svilu, ćilime, nakit...

 

Tadžikistan

 • Opšti podaci: zemlja smještena između Avganistana i Kine, prekrivena pustinjama ali i visokim planinama i glečerima. Na ovim područjima rođena je i legenda o Jetiju koja se održala i do danas. Današnji jezik je najsličniji persijskom, a osim toga vijekovima su poznati po uzgoju najrasnijih konja.

 • Glavni grad: Dušanbe

 • Površina: 144.100 km²

 • Broj stanovnika: oko 8.5 miliona stanovnika

 • Stanovništvo: Tadžici  84.3%, Uzbeci 13.8%, ostali 2%

 • Jezik: tadžikistanski i ruski

 • Vjeroispovjest: muslimani 90%, ostali 10%

 • Nezavisnost: 1991. godina

 • Valuta: Somoni TJS – 1 EUR=10.7 TJS. Za potrošnju u Tadžikistanu morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu.

 • Kreditne kartice i bankomati: Kartice rijetko gdje možete koristiti. Preporuka je plaćanje gotovinom. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

 • Vremenska zona: GMT +5

 • Viza: Viza: Državljanima BiH potrebna je viza za ulazak na teritoriju Tadžikistana. Cijena vize je 100 KM. Za viziranje potrebno je pozivno pismo koje će putnicima biti blagovremeno dostavljeno. Ambasada zadržava pravo da traži dodatna dokumenta ukoliko je to potrebno. Ukoliko ambasada Tadžikistana zatraži pasoše i dodatna dokumenta, mogući su dodatni troškovi koji nastaju prilikom viziranja. 

 • Klima: Klima u Tadžikistanu je raznovrsna, u nižim predjelima suptropska, u srednjim visinama umjerena, a u planinama oštra hladna planinska. Padavina najviše ima tokom zime i proljeća dok su tokom ljeta i jeseni kiše pravi fenomen. U planinskim predjelima od oktobra do maja pada snijeg i temperature idu do -45C, dok zaravnjene predjele od juna do oktobra pogađaju pješčane oluje. Ljeto počinje u maju i toplo je. Najbolje vrijeme za posjetu je proljeće i jesen, dok je ljeto pogodno za planinarenje.

 • Hrana i piće: Tradicionalana ishrana obuhvata jela kao što su manty, pilav, kovurma lagmon, hljeb kulcha... U kuhinji se koristi dosta začina i crnog luka. Tadžikistan  je idealno mjesto za ljubitelje pekarskih proizvoda i svega što je od tijesta. Jedu voće u velikim količinama, prije svega grožđe, jabuke i breskve. Hrana je izuzetno jeftina (poredeći sa evropskim cijenama).

 • Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Tadžikistana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim ljekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom poneti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.

 • Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

 • Sigurnost, bezbjednost i pravila ponašanja: Bezbjednosna situacija u Tadžikistanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. Nije dozvoljeno fotografisati vojsku, policiju, banke, na aerodromima. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Poželjno je ostavljati bakšiš. Nije poželjno da se sami krećete pustim ulicama. Zabranjeno je iznošenje lokalne valute iz zemlje.

 • Odjeća: Obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica prije svega zbog aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket. Osim garderobe koju inače pakujete, za putovanja tokom proljeća i jeseni potrebno je poneti udobnu obuću, duks ili džemper. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike. Tokom posjete vjerskih objekata, ženama se preporučuje da veći dio ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u vjerske objekte potrebno je da se izujete. Od obuće ponesite nešto udobnije i zatvoreno.

 • Komunikacija: Naše mreže uglavnom rade u Tadžikistanu ali ne na čitavoj teritoriji, imajući u vidu da se obilaze i mjesta koja su daleko od većih gradova. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.

 • Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

 • Suveniri: Od suvenira preporučuju tradicionalnu odjeću i materijale, tekstil, vezene predmete, kožu, proizvode od gline, statuice naroda...

 

Kirgistan

 • Opšti podaci: poznatiji kao Švicarska Centalne Azije, zbog većinskog planinskog reljefa i glečera koji pokrivaju ovu zemlju. Nekoliko lokaliteta nalazi se i pod zaštitom UNESCO-a a zanimljivo je to da je ovim područjem prolazio čuveni Put Svile. Gradovi stari i do 3000 godina, vrela ljeta i ledene zime i nekoliko nacionalnih parkova, kult broja 40 kao i „Bijela kuća” samo su neke od specifičnosti Kirgistana.

 • Glavni grad: Biškek

 • Površina: 199.951 km²

 • Broj stanovnika: oko 5.8 miliona stanovnika

 • Stanovništvo: Kirgistanci 73.2%, Uzbeci 14.6%, Rusi 5.8%, ostali 6.4%

 • Jezik: kirgistanski, uzbekistanski, ruski

 • Vjeroispovjest: muslimani 75%, pravoslavci 20%, ostali 5%

 • Nezavisnost: 1991. godina

 • Valuta: Som KGS – 1 EUR=82.06 KGS. Za potrošnju u Kirgistanu morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu.

 • Kreditne kartice i bankomati: Kartice rijetko gdje možete koristiti. Preporuka je plaćanje gotovinom. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

 • Vremenska zona: GMT +6

 • Viza: Državljanima BiH nije potrebna viza za ulazak na teritoriju Kirgistana za boravak do 60 dana. 

 • Klima: Klima je raznovrsna, od suptropske preko pustinjske do subpolarne. Zimi temperature variraju od -8C u nižim predjelima do -27C u planinama. Tokom ljeta idu od -10C u planinama do +40C na jugu oko grada Oš. Godišnje ima čak i do 247 sunčanih dana. Najbolji period za posjetu je tokom proljeća i jeseni.

 • Hrana i piće: U tradicionalnoj ishrani piletina se skoro i ne koristi za razliku od govedine. Specijalitet su kobasice od konjskog mesa. Takođe konjsko meso se koristi dosta u israni i od njega se prave jela kao što su karyn i beshbarmak. Tradicionalana ishrana obuhvata jela kao što su pilav, laghman knedle, tjestenine, manti, chuchpara, dakle slična kao i u ostalim zemljama u okruženju. Obožavaju da konzumiraju med. Od pića treba probati kymyz (fermentisano kobilje mlijeko, blago alkoholizovano), ayran, so i voda. Jede se uglavnom na podu.

 • Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Kirgistana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim ljekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.

 • Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

 • Sigurnost, bezbjednost i pravila ponašanja: Bezbjednosna situacija u Kirgistanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. Nije dozvoljeno fotografisati vojsku, policiju, banke, na aerodromima. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Poželjno je ostavljati bakšiš.

 • Odjeća: Obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica prije svega zbog aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili kačket. Osim garderobe koju inače pakujete, za putovanja tokom proljeća i jeseni potrebno je ponijeti udobnu obuću, duks ili džemper. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike i često se vrijeme mijenja. Tokom posjete vjerskih objekata, ženama se preporučuje da veći dio ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u vjerske objekte ali i kuće lokalnog stanovništva, potrebno je da se izujete. Od obuće ponesite nešto udobnije i zatvoreno.

 • Komunikacija: Naše mreže uglavnom rade u Kirgistau ali ne na čitavoj teritoriji, imajući u vidu da se obilaze i mjesta koja su daleko od većih gradova. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.

 • Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

 • Suveniri: Od suvenira preporučuju tradicionalnu odjeću i materijale, ručno rađene ćilime i staze, tradicionalne bičeve, šah, posude za čaj, predmeti za ljubitelje sokolova, muzički instrumenti...

 

Kazahstan

 • Opšti podaci: u prevodu Zemlja Čuda, jedna je od površinski najvećih zemalja u svijetu. Naseljava ga preko 120 naroda koji uglavnom žive u tradicionalnim kućama – jurtama, a koji su prvi pripitomili i jahali konje! Inače Kazahstan se nalazi na dva kontinenta – u Evropi i Aziji, postojbina je jabuka i snježnih leoparda i neobičnog jezika koji je nastao miješanjem arapskog, ruskog, mongolskog, turskog i persijskog jezika.

 • Glavni grad: Astana

 • Površina: 2.724.900km²

 • Broj stanovnika: 18.5 miliona stanovnika

 • Stanovništvo: Kazahstanci 63.1%, Rusi 23.7%, Uzbeci 2.9%, Ukrajinci 2.1%, Tatari 1.3%, Njemci 1.1%, ostali 5.8%

 • Jezik: kazahstanski i ruski

 • Vjeroispovjest: muslimani 70%, hrišćani 26%, ateisti 3%, ostali 1%

 • Nezavisnost: 1991. godina

 • Valuta: Tenga KZT – 1 EUR=390.5 KZT

 • Kreditne kartice i bankomati: Bankomati i mjenjačnice postoje. Kartice možete koristiti ali se ne treba oslanjati na njihovu upotrebu. Preporuka je plaćanje gotovinom i to isključivo lokalnom valutom. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane. Ukoliko sa sobom nosite dolare, bolje je da budu što skorijeg datuma. U mjenjačnicama uglavnom mijenjaju cijele novačanice bez vraćanja kusura u eurima ili dolarima, tako da je preporuka da sa sobom ponesete sitnije apoene.

 • Vremenska zona: GMT +6

 • Viza: Državljanima BiH je potrebna viza za ulazak na teritoriju Kazahstana. Zahtjev za izdavanje vize putnik lično predaje u ambasadi Kazahstana u Zagrebu. Cijena je 50,00 € . Ukoliko se traži pozivno pismo, putnicima će biti blagovremeno dostavljeno. Ambasada zadržava pravo da traži dodatna dokumenta ukoliko je to potrebno.

 • Klima: Sjeverni dijelovi imaju kratka ljeta i duge hladne zime sa temperaturama do -40C, dok je situacija u južnim predjelima obrnuta. Uopšteno tokom godine jako je malo padavina. Ljeto traje od sredine maja do sredine septembra, vrelo je, suho, sa temperaturama do +35/+40C. Zima počinje polovinom novembra i traje do aprila. Hladno je i suho, takodje. Najbolji period za posjetu je tokom proljeća i jeseni.

 • Hrana i piće: Specijalitet su kobasice od konjskog mesa, kazy i shuzhuk. U ishrani se koristi i ovčetina kao i razne vrste kuhanog mesa. Gradovi su su ugavnom skupi. Osim navedenog, uživaju u raznim varijantama fermentisanog mlijeka, ayran, shalap, koumiss...

 • Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Kazahstana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim ljekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje.

 • Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

 • Sigurnost, bezbjednost i pravila ponašanja: Bezbjednosna situacija u Kazahstanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da ulikate nekoga, morate obavezno pitati. Nije dozvoljeno fotografisati vojsku, policiju, banke, na aerodromima. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Poželjno je ostavljati bakšiš. U zemlji se velika pažnja pridaje prevenciji pušenja, tako da je u svim javnim ustanovama i većini restorana, pušenje zabranjeno.

 • Odjeća: Obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica prije svega zboga aviona ali i oblilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetilišta. Ponesite i šešir, maramu ili kačket. Osim garderobe koju inače pakujete, za putovanja tokom proljeća i jeseni potrebno je poneti udobnu obuću, duks ili džemper. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike i često se vrijeme mijenja. Tokom posjete vjerskih objekata, ženama se preporučuje da veći dio ruku i nogu bude pokriven kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u vjerske objekte potrebno je da se izujete. Od obuće ponesite nešto udobnije i zatvoreno.

 • Komunikacija: Naše mreže uglavnom rade u Kazahstanu ali ne na čitavoj teritoriji, imajući u vidu da se obilaze i mjesta koja su daleko od većih gradova. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.

 • Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

 • Suveniri: Od suvenira ptrporučuju tradicionalnu odjeću i materijale, svilu, keramiku, ručne radove, staze, čokoladu Kazakhstan, igračke Bal Bala, med, kavijar.