Rusija, Mongolija i Kina

Rusija, Mongolija i Kina

Putovanje u Rusiju, Mongoliju i Kinu 2019!

15 dana – Moskva, Ulan Ude, Ulan Bator, Karakorum, Terelj, Peking – 3580 KM (uključene aviokarte, sve takse, smještaj, transferi)

Polazak: 10.08.2019. godine

Neobična avantura Nasmijanog plemena koja iz Moskve dolazi do nestvarnog Bajkalskog jezera, a potom se upućuje u neistraženu i posebnu Mongoliju – zemlju divnih ljudi koji žive tradicionalnim načinom života neiskvarenim zapadnim vrijednostima... Posjećujemo glavni grad Ulan Bator, a potom krećemo na putovanje u unutrašnjost zemlje obilazeći čuveni kompleks Erdene Zu, nacionalni park Terelj, Karakorum, jezero Ugi... Posjećujemo nomadske porodice i učimo kako se odgajaju i treniraju sokolovi, jašemo kamile i spavamo u tradicionalnim jurtama... Iz Mongolije upućujemo se ka Kini i glavnom gradu Pekingu. Obilazimo znamenitosti u centru grada i posjećujemo Kineski Zid i Ljetnju palatu kraljice Ci Ši. Opciono posjećujemo i Azerbejdžan – zemlju vatre gdje ćemo par dana provesti u glavnom gradu – Bakuu.

Prva stanica na našem putovanju je Moskva, jedna od najljepših prijestolnica svijeta, grad pun tradicije sa velelijepnim građevinama od kojih je najdominantnija Kremlj u srcu grada, utvrđenje okruženo crvenim zidom sa 20 kula, kompleks koji se sastoji od crkava i palata oblivenih zlatom i sa tronom Ivana Groznog. Iz Moskve letimo na krajnji istok azijskog dijela Rusije, u oblast Irkutsk, gdje se nalazi najdublje jezero na svijetu – Bajkalsko jezero. Ime je dobilo od tatarske riječi koja znači bogato jezero.

Krećemo ka Mongoliji, zemlji Džingis Kana, državi koja se prostire kroz beskrajnu stepu i pustinju Gobi. Mongolima je nomadski život u krvi, što i ne čudi jer nekada je ovaj vladar velike Mongolije govorio: “Gradovi moraju biti porušeni do temelja, tako da svijet postane stepa u kojoj majke mogu da doje slobodnu i sretnu djecu”. Veliki broj stanovnika Mongolije živi u tradicionalnim šatorima, takozvanim – jurtama. Avanturu po Mongoliji započinjemo u glavnom gradu ove zemlje – Ulan Batoru, što u prijevodu znači Crveni heroj. Obići ćemo glavni gradski trg Sukhbatar, posvećen ocu moderne Mongolije i čovjeku po kojem grad nosi ime, zatim zgradu Parlamenta, Dvorac kulture i Prirodnjački muzej. Nomadski život ovog naroda opisuje i sama istorija glavnog grada, koji se prethodno tri puta selio, premještao i mijenjao ime. U staroj prijestolnici nekadašnjeg Velikog mongolskog carstva Džingis Kana – Karakorumu učimo od vrsnih jahača da krotimo konje i upoznajemo se sa lokalnim stanovništvom, obilazimo muzej starog grada i kompleks hramova i stupa, sve pod zaštitom UNESCO-a.

Upoznajemo najstariju civilizaciju na svijetu, šetamo Kineskim zidom, obilazimo Zabranjeni grad, Nebeski hram, Ptičje gnezdo, Letnju palatu kraljice Ci Ši...Zabranjeni grad se nalazi na Tijenamen trgu u Pekingu. Skoro 500 godina služio je kao rezidencija kineskim carevima i kasnije kao ceremonijalni i politički centar kineske vlade. Danas je pretvoren u muzej i godišnje ga poseti preko 8 miliona ljudi.

Kineski zid je po nekim procjenama dug oko 5000 kilometara, visine između 5 i 10 metara, a širina mu je tako projektovana da četiri konjanika mogu uporedo jahati. Gradile su ga mnoge carske porodice i konstantno produžavale. Danas predstavlja najprepoznatljiviji spomenik Kine, a dio Kineskog zida kod Badalinga godišnje posjeti preko dva miliona turista.

Baku je moderna svjetska prijestolnica, iako će to začuditi mnoge koji su malo toga čuli o Azerbejdžanu. Za razvoj najvećeg grada ove zemlje najzaslužnija su brojna nalazišta nafte koja okružuju grad, najviše njih u Kaspijskom jezeru na čijoj obali se grad nalazi. Upoznajemo se sa gradom, azerskom kulturom i atrakcijama grada – Djevojačkom kulom, palatom Širvanšah, ulica Nizami, Nacionalnom Operom i baletom i Filharmonijom, neboderi Kule od plamena…

Prijave i informacije:

JUNGLE TRAVEL BIH

ul. Branilaca Sarajeva, br. 20/2,

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina 

Telefon:  +38733552552

                 +38733552550

                 +38761629558

Email: info.junglebih@gmail.com

Radno vrijeme: Radnim danima 10:00-18:00h i subotom 11:00-14:00h

1. dan: Okupljanje na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu dva sata prije leta. Let u 00:50h do Moskve. Dolazak u Moskvu u 04:35h po lokalno vremenu. Moskva je glavni i najveći grad Rusije. Po posljednjem popisu u Moskvi je živjelo oko 11 500 000 stanovnika. Samim tim, Moskva je najnaseljeniji grad u Evropi, dok urbano stanovništvo grada čini 1/12 ruske populacije. Ona ima status grada od federalnog značaja i pored nje takav status imaju i St Petersburg i Sevastopolj. Tokom svoje istorije grad je služio kao glavni grad nizu država, od srednjevijekovne Belike Moskovske kneževine i pratećeg Ruskog Carstva do Sovjetskog Saveza. Fakultativni izlet gdje ćemo obići ‘’grad na 5 mora’’: Crveni trg, Kremlj, Boljšoj teatar, obilazak jedne od najstarijih ulica Moskve-Arbat, Puškinovog muzeja likovne umjetnosti, katedrale Kristusa Odrešnika na obali rijeke Moskve... Transfer do smještaja. Noćenje.

2. dan: Ujutru napuštamo sobe i imamo slobodno vrijeme do odlaska na aerodrom. Transfer do aerodroma u večernjim satima. Noćni let do Ulan Udea.

3. dan: Dolazak u Ulan Ude u jutarnjim satima. Ulan Ude - grad u Rusiji i administrativni centar republike Burjatija. Poznat je i po svom nekadašnjem imenu Verhneudinsk i nalazi se 100 kilometara jugoistočno od Bajkalskog jezera. Treći je po veličini u istočnom Sibiru gdje živi oko 400 000 stanovnika. Grad su osnovali ruski kozaci 1666. i zbog svog geografskog položaja postao je veliki trgovački centar koji je povezivao Rusiju sa Kinom i Mongolijom. Fakultativni izlet u tradicionalnu rusku porodicu. Prilika da probamo tradicionalnu rusku hranu, uživamo u plesu i starim ruskim pjesmama. Posjećujemo muzej starih zanata i alatki. Transfer do smještaja. Noćenje.

4. dan: Fakultativni izlet - Bajkalsko jezero. Bajkalsko jezero se nalazi u Jugoistočnom Sibiru i Rusi ga smatraju najvećim prirodnim čudom i simbolom države. Uživanje i chill pored jezera i uz nevjerovatne prizore prirode, divljih životinja i nepregledne vode. Povratak u Ulan Ude. Noćenje.

5. dan: Napuštanje Ulan Udea i vožnja lokalnim autobusom do Ulan Batora. Dolazak u Ulan Bator, prijestolnicu i najveći grad u Mongoliji koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1350 metara na rijeci Tul i ima preko million stanovnika. U period od 1639-1706 grad je bio poznat pod imenom Urga, a do 1911. kao Ih Hure. Po sticanju nezavisnosti ime grada je promijenjeno u Nijslel Hure. Kada je Mongolija proglašena za republiku njena prijestolnica je dobila sadašnje ime, u značenju ,,crveni heroj.’’ To se ime odnosi na nacionalnog junaka Damdina Suhbatora koji je uz pomoć Crvene armije oslobodio Mongoliju od Kineza i njegova statua se nalazi na glavnom gradskom trgu. Transfer do smještaja. Noćenje.

6. dan: Fakultativan izlet: glavni trg Sukhbaatar, zgrada Parlamenta i Dvorca kulture. Prirodnjački muzej – gdje možete vidjeti impresivne skelete dinosaurusa. Grad kontrasta, gdje ćete se susresti u jednom danu sa nomadima i rikšama, ali i sa skupim kolima, onima u tradicionalnoj nošnji, kao i onima u savremenoj odjeći. Slobodno vrijeme za individualno razgledanje grada. Noćenje.

7. dan: Nastavljamo našu mongolsku avanturu, vožnja lokalnim busom do nacionalnog parka Terelj. Put nastavljamo ka Ugii jezeru. Usput obilazimo turski muzej. Uživanje pored jezera uz mogućnost kupanja. Posjećujemo lokalnu nomadsku porodicu, pravimo roštilj i uživamo u lokalnom nacionalnom plesu. Probamo pravu mongolsku vodku. Doručak, ručak i večera sa nomadskom porodicom u prirodi. Noćenje u ger kampu.

8. dan: Put nastavljamo za Karakorum, nekadašnju prijestolnicu Velikog mongolskog carstva za vreme Džingis Kana. Fakultativno razgledanje grada, obilazak arheološkog muzeja i obilazak Erdene Zuu kompleksa od 10 hramova i 108 stupa koje su pod zaštitom UNESCO-a. Doručak, ručak, večera i noćenje u ger kampu.

9. dan: Jutro u Terelju. Poslije doručka, ranojutarnji polazak za Elsen Taskhai, pješčane dine u centralnoj Mongoliji. Jahanje kamila i pješačenje. Šetnja po Khonhgo Khaan planinama i obilazak obližnjeg manastira. Slobodno vrijeme u ger kampu. Ručak. Probamo svoje vještine u streličarstvu. Večera. Noćenje u ger kampu.

10. dan: Usputni obilazak najveće statue Džingis Kana u Mongoliji. Opcioni rafting na gumama u toku dana. Ručak, večera i noćenje u ger kampu.

11. dan: Buđenje u prirodi, doručak i polazak za Ulan Bator. Transfer do smještaja. Slobodno vrijeme. Noćenje.

12. dan: Slobodno vrijeme do polaska na aerodrom. Transfer do aerodroma u Ulan Batoru. Let do Pekinga. Transfer do hostela. Noćenje.

13. dan: Rano ujutru krećemo na cjelodnevni fakultativni izlet glavnog grada Narodne Republike Kine. Grad ima 7 miliona stanovnika i od 13. vijeka je pripadao Mongolskom carstvu. Obilazimo trg Tjenamen - prostor u srcu Pekinga sa Mauzolejom osnivača kineske Komunističke partije Mao Ce Tunga i veličanstvenim mermernim lavovima; Zabranjeni grad – ogromni kompleks carskih palata i budističkih hramova; grobnice Minga. Uveče idemo u neki od lokalnih restorana na preukusnu kinesku klopu. Noćenje.

14. dan: Fakultativni izlet do Ljetne Palate i Kineskog zida u Badalingu. Ljetna Palata je nekadašnja carska rezidencija, a danas najveći nacionalni park u Kini, površine 270 hektara. Ljetni dvorac potiče iz 17. vijeka, a više puta je dograđivan. Posljednji put za vrijeme carice Ci Shi, kada je iskopano vještačko jezero, a po nalogu carice i brod na obali jezera koji nikada nije zaplovio jer je izgradjen od mermera. Dogradnje koje su izvršene za vrijeme ove carice ubrajaju se u vrhunska dostignuća kineske arhitekture i gradjevinarstva. Nastavljamo put do Kineskog zida u Badalingu. Kineski zid se proteže u pravcu istok-zapad u dužini od 5000 kilometara. Visina zida iznosi 10 metara, a širina mu je projektovana tako da četiri konjanika mogu uporedo jahati na njemu. Uživamo u pogledu sa zida, slušamo priče, kupujemo originalne kineske suvenire od porculana, svilu, slike i divimo se ovoj neobičnoj zemlji, ljudima i kulturi. Povratak u smještaj. Noćenje.

15. dan: Spremanje i transfer do aerodroma i let u 11:40h do Moskve. Dolazak u Moskvu u 14:55h i presijedanje na let za Beograd. Let u 20:10h do Beograda. Dolazak u Beograd u 22:10h. Kraj putovanja!

Polazak: 10.08.2019. godine

U rijetkim slučajevima moguće je pomijeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirani polazak. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

 Termin ►

 10.08.2019.

 Promo cijena: 

3580 KM

 First minute cijena:

 3780 KM

 Regularna cijena:

 3980 KM

*Promo cijena važi za prva tri prijavljena putnika! 

**First minute cijena važi za prijave do 30.06.2019. godine. Nakon tog datuma važi regularna cijena aranžmana.

Uslovi plaćanja:

Prilikom prijavljivanja plaća se 200 KM, nakon formiranja grupe plaća se 1600 KM. Ostatak sume plaća se u agenciji najkasnije 6 sedmica pred put.

Prijavljivanje:

 Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

 

Aranžman obuhvata:

 • Aviokarte Beograd – Moskva, Moskva – Ulan Ude, Ulan Bator – Peking, Peking - Beograd sa svim taksama
 • Sve transfere po planu i programu puta
 • Smještaj na bazi 1 noćenja prema planu i programu puta u 1/2 krevetnim sobama u hotelima u Moskvi
 • Smeštaj na bazi 2 noćenja prema planu i programu puta u 1/2 krevetnim sobama u hotelima/hostelima/gesthausevima u Ulan Udeu
 • Smještaj na bazi 3 noćenja prema planu i programu puta u 1/2 krevetnim sobama u hotelima/hostelima/gesthausevima u Ulan Batoru
 • 4 noćenja prema planu i programu u jurtama (1/2, 1/3,1/4) u ger kampu, gdje su uključeni svi obroci (doručak, ručak i večera)
 • Smještaj na bazi 3 noćenja prema planu i programu puta u 1/2 krevetnim sobama u hotelima/hostelima/gesthausevima u Pekingu
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Aranžman NE obuhvata:

 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno istorijske spomenike
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Individualne troškove za vrijeme putovanja
 • Vizu za Mongoliju

 

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu usljed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine aviokarata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABIH standardom.

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše BiH dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

 

Hostel - je smještajni kapacitet namijenjen prije svega mladim ljudima, i svim onima kojima komfor nije na prvom mjestu. Sobe su višekrevetne 1/4, 1/6, 1/8 sa etažnim kupatilima. Gostima je na raspolaganju loker, wi-fi internet, recepcija. Usluga je na bazi noćenja.

Ger ili jurta – je nomadski šator koji specifičan smještajni objekat za Mongoliju zbog brzine sklapanja i selidbe nomadskog naroda. U geru je obično višekrevetan smeštaj (1/4, 1/6 kreveta). Toaleti i kupatila se obično nalaze van samog gera ali u okviru ger kampa, udaljeni par metara. Usluga je na bazi noćenja.

1. POSJETA TRADICIONALNOJ RUSKOJ PORODICI (ULAN UDE)

Idemo u posjetu ruskoj porodici Semeya u selu poznatom po praktikovanju tradicionalnog ruskog pravoslavlja i gdje će nas sačekati bogati folklorni program. Ručamo u autentičnom okruženju sa ukućanima dok isprobavamo igrice i rituale koje nam zadaju tokom obroka. Ovo je jedinstvena prilika da probamo autentičnu rusku hranu, uživamo u plesu i starim ruskim pjesmama. Posjećujemo i muzej starih zanata i alatki i staru crkvu.

Cijena po osobi: 55,00 eura

Cijena izleta obuhvata:

 • organizovan prevoz po predviđenom itinereru
 • sve ulaznice za navedene lokalitete
 • stručni lokalni vodič na engleskom jeziku
 • ručak u tradicionalnoj ruskoj poridici

2. BAJKALSKO JEZERO (ULAN UDE)

Bajkalsko jezero se nalazi u Jugoistočnom Sibiru i Rusi ga smatraju najvećim prirodnim čudom i simbolom države. Poznatije i pod nazivom ,,plavo sibirsko oko’’, s obzirom na svoju dubinu od 1642 metara i veliku površinu u jezeru se nalazi preko 23 000 kubnih kilometara čiste slatke vode, što iznosi preko 20% svjetskih zaliha slatke vode. Ono sadrži više od sjevernoameričkih Velikih jezera zajedno i providnost vode jezera dostiže i do 40 metara. U jezeru se nalazi 27 ostrva od kojih je najveće Olhon. Pretpostavlja se da je starost Bajkalskog jezera između 25 i 35 miliona godina. Voda jezera se koristi za piće i zimi se ledi do dubine od 1 metra i ostaje zaleđena od januara do maja. Tokom zime kada je cijela površina jezera prekrivena debelom ledenom korom, režu se kocke leda i raznose na prodaju po okolnim naseljima. Uživanje i chill pored jezera i uz nevjerovatne prizore prirode, divljih životinja i nepregledne vode. Vozimo se 180 kilometara kako bismo posjetili istorijske i kulturne spomenike na famoznoj trasi krećući se ka poznatim pješčanim plažama bajkalskog jezera gdje ćemo napraviti pauzu za kupanje i piknik ručak. Posjetit ćemo i tzv Old Enkhaluk poznat po svojim hidrokarbonatnim termalnim vodama temperature i do 40 stepeni celzijusovih.

Cijena po osobi: 60,00 eura

Cijena izleta obuhvata:

 • organizovan prevoz po predviđenom itinereru
 • sve ulaznice za navedene lokalitete
 • stručni lokalni vodič na engleskom jeziku
 • ručak na Bajkalskom jezeru

 

IZLETI U PEKINGU – PAKET DOLE NAVEDENIH IZLETA: 130,00 eura po osobi

3. OBILAZAK PEKINGA (ZABRANJENI GRAD, NEBESKI HRAM, LETNJA PALATA, FABRIKA ZA OBRADU BISERA)

Ustajemo rano ujutru da bismo krenuli u obilazak jednog od najvećih gradova u Kini, odmah poslije Šangaja, grada koji je veliki politički, kulturni i obrazovni centar. Vozimo se put Zabranjenog grada gdje ćemo imati prilike da posjetimo ovaj veleljepni kompleks koji se nalazi u samom centru starog dijela Pekinga. Nekada je bio carska palata kineskih dinastija Ming (1368-1644) i Ćing (1644-1911), a danas je muzej koji se prostire na više od 720 000 metara kvadratnih, sastoji se od 800 zgrada i ima oko 9999 prostorija. Nalazi se sjeverno od trga Tjenanmen i do koga se nalazi prolaskom kroz istoimenu kapiju. Uvršen je na UNESKO-voj listi svjetske kulturne baštine. Nakon toga put nastavljamo ka Nebeskom Hramu, hramu posvećenom kineskom bogu neba – građevina datira iz petnaestog vijeka, a obnovljena je u osamnaestom vijeku. Osobenost hrama sastoji se u tome što posjeduje oltar u obliku terasa pod vedrim nebom. Svake godine su na tom mjestu kineski carevi prinosili žrtve bogu neba da bi od njega dobili ,,moć’’ i imali pravo da se nazivaju ,,sinovima’’ neba. Nakon obilaska hrama idemo na ručak u lokalni restoran i nakon osvježenja nastavljamo ka Ljetnoj Palati kraljice Ci Ši – nekadašnjoj carskoj rezidenciji, a danas najvećem nacionalnim parkom u Kini, površine 270 hektara. L,etni dvorac potiče iz 17. vijeka i više puta je dograđivan. Posljednji put za vrijeme carice Ci Ši kada je iskopano vještačko jezero, a po nalogu carice i brod na obali jezera koji nikada nije zaplovio jer je izgrađen od mermera. Dogradnje koje su izvršene za vrijeme ove carice ubrajaju se u vrhunska dostignuća kineske arhitekture i građevinarstva. Nakon posjete Ljetnoj Palati put završavamo u fabrici za obradu bisera gdje ćemo naučiti nešto više o tradicionalnoj upotrebi i uzgoju školjki i bisera koji se vezuju za brojne kulturološke aspekte Kine.

Cijena izleta obuhvata:

 • organizovan prevoz po predviđenom itinereru
 • ulaznice i takse za navedene lokalitete
 • stručni lokalni vodič na engleskom jeziku
 • ručak

4. KINESKI ZID I FABRIKA ŽADA

Ustajemo rano ujutru i krećemo polako do Kineskog Zida u Badalingu. Kineski zid se proteže u pravcu istok-zapad u dužini od 5000 kilometara gde visina zida iznosi 10 metara, a širina mu je projektovana tako da četiri konjanika mogu uporedo jahati na njemu. Kineski zid je najveća građevina na svijetu i proteže se od stepa srednje Azije do Žutog mora i predstavja najveći odbrameni objekat napravljen od kamena, cigle sabijene zemlje, drveta i drugih materijala generalno izgrađenih duž linije u pravcu istok-zapad duž istorijskih sjevernih granica Kine radi zaštite Kineske države i carstva od racija i invazija različitih nomadskih grupa evroazijskih stepa. Uživamo u pogledu sa zida, slušamo priče, kupujemo originalne kineske suvenire od porcelana, svilu, slike i divimo se ovoj neobičnoj zemlji, ljudima i kulturi. Nastavljamo ka fabrici žada gdje ćemo imati prilike da nešto novo naučimo o ovom specifičnom mineralu i njegovoj vezi sa kulturom Kine. Predah pravimo na ručku nakon koga pravimo usputno stajanje da bismo se divili veličini popularnog stadiona izgrađenog za potrebe Olimpijskih Igara.

Cijena izleta obuhvata:

 • organizovan prevoz po predviđenom itinereru
 • sve ulaznice i takse za navedene lokalitete
 • stručni lokalni vodič na engleskom jeziku
 • ručak

 

NAPOMENE:

 • Opisi i cijene fakultativnih izleta su informativnog karaktera i podložni su promjenama.
 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta i dužan je da o uslovima obavjesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

RUSIJA

 • Rusija (Ruska Federacija) se prostire u dijelu istočne Evrope i sjeverne Azije i sa površinom od preko 17 000 000 kilometara kvadratnih, Rusija je najveća država na svijetu gdje pokriva dvostruko veću teritoriju od Kanade, Kine, ili SAD, uzete pojedinačno. Graniči se sa 18 država i po broju stanovnika je na devetom mjestu na svijetu. Zvanični jezik je ruski, a glavni i najveći grad je Moskva.
 • Transsibirska željeznica je mreža željeznica koja spajaju Moskvu i evropski dio Rusije sa Ruskim dalekim istokom, Mongolijom, Narodnom Republikom Kinom i Japanskim morem. Glavna trasa saobraća između Moskve i Vladivostoka preko Sibira. Željeznica je dugačka 9 288 km i građena je između 1891 – 1916. Godine. Proteže se preko 8 vremenskih zona i potrebno je sedam dana da se pređe cijela dužina željeznice. Izgradnjom željeznice došlo je do razvoja poljoprivrede u Sibiru, gdje se javila mogućnost izvoza ka evropskoj Rusiji i evropskim zemljama spojivši, ne samo mjesta oko željeznice, već i teritorije i gradove na rijekama preko kojih prelazi pruga.
 • Vize: Za državljane BiH nije potrebna viza za boravak do 30 dana. 
 • Zdravstvena situacija: Za ulazak u zemlju nije potrebna vakcina. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode.
 • Vremenska zona: Sankt Petersburg, Moskva, Kazan se nalaze u UTC+03:00 vremenskoj zoni, odnosno + 1h u odnosu na BiH. Ekaterinienburg se nalazi u UTC +05:00 vremenskoj zoni, odnosno +3h u odnosu na BiH. Irkutsk I Ulan Ude se nalaze u UTC +08:00 vremenskoj zoni, odnosno +6h u odnosu na BiH. Vladivostok se nalazi u UTC +10:00h vremenskoj zoni, odnosno +8h u odnosu na BiH.
 • Klima: Usljed uticaja Atlantika, većina regiona koji pripadaju Evropskoj Rusiji, u nekim dijelovima Sibira i ruskog dalekog istoka, uključujući Moskvu i Sankt Petersburg, posjeduju blažnu kontinentalnu klimu. Većina sjevernih područja evropske Rusije i Sibira, između Skandinavije i Pacifika imaju subarktičku klimu koju karakteriše oštra zima.
 • Hrana i piće: Kuhinja je usko vezana za društvene promjene koje su se dešavale kroz njenu istoriju i danas ona čini spoj svih naroda koji je okružuju. Žitarice i povrće predstavljali su osnovu ishrane većine sanovništva, kao i usoljena jela, kaše, supe, hleb i pecivo. Hljeb se pravio isključivo od raženog brašna, čistog, ili sa dodacima ječmenog. Neka od najpoznatijih jela su svakako boršč, piroški, kisel, blini, gogol mogul, paška i šarlotka.
 • Sigurnost: Bezbjedonosna situacija je stabilna, uz primjetno povišen stepen bezbjedonosne kontrole i pojačane mere i aktivnosti ruskih organa bezbjednosti. Povećano je prisustvo policije na stanicama metroa, aerodromima, željezničkim i drumskim saobraćajnicama, kao i na turističkim lokacijama i u tržnim centrima. Preporučuje se poseban oprez na javnim mjestima, izbegavanje masovnih skupova i mjesta većeg okupljanja, kao i posjete većim tržnim centrima. Našim građanima se savjetuje da prate informacije u sredstvima javnog informisanja i da se pridržavaju uputstava lokalnih organa i da sarađuju sa njima.
 • Odjeća: Bilo da putujete u Rusiju u proljeće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savjetujemo da ponesete udobnu obuću kao i tanju jaknu za večernje sate.
 • Lokalna valuta: Zvanična valuta u Rusiji je rublja (RUB) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema posljednjem kursu 1e = 73 rublje, 1$ = 62 rublje. Mogu se koristiti platne kartice American Express, VISA, Diners Club i Master ali vam savjetujemo i da se oslonite na gotovinu. Postoji široka mreža mjenjačnica, ali treba voditi računa o kursnim razlikama i naplati provizije.
 • Struja: Nije potrebno nositi adapter za električnu energiju. Struja u Ruskoj Federaciji je 220 volti i možete koristiti naše standardne punjače.

 

MONGOLIJA

 • Mongolija se nalazi u Istočnoj Aziji i graniči se sa Rusijom na sjeveru i Kinom na jugu, glavni grad je Ulan Bator. Mongolija je vrlo rijetko naseljena zemlja stepa, planina i pustinja i 18-ta je država po veličini od ukupno 193 države. Današnjom regijom Mongolije su vladala brojna nomadska plemena, uključujući Xiongnu, Xianbei, Rouran, Khaganati i ostalih. 1206. godine Džingis Kan je osnovao Mongolsko carstvo koje je ubrzo postalo najveće zemljišno carstvo u istoriji. Njegov unuk Kublai Kan je pokorio Kinu i osnovao Yuan dinastiju. Nakon raspada dinastije Yuan, Mongoli su se vratili u Mongoliju i vratili se svojim obrascima konflikta.
 • Vize: Za državljane BiH je potrebna viza za ulazak u Mongoliju. Ista se vadi u ambasadi u Beču. Nije potrebno lično prisustvo putnika. Agencija može posredovati. 
 • Zdravstvena situacija: Putno zdravstveno osiguranje za predviđeni period boravka u Mongoliji je neophodno. Povrde o vakcinaciji generalno nisu potrebne, osim u posebnim situacijama (kao što je bila epidemija SARS-a). Pored obavezne terapije, na put u Mongoliju je preporučljivo ponijeti uobičajene lijekove protiv mučnina i bolova.
 • Vremenska zona: Mongolija se nalazi u UTC+08:00 vremenskoj zoni, odnosno + 6h u odnosu na BiH.
 • Klima: Zbog suhe, izraženo kontinentalne klime tokom godine temperatura veoma oscilira. Zimi prosječna dnevna temperatura se kreće oko -25 stepeni celzijuskovih, a ljeti je prosječno +25 stepeni celzijusovih. S čime su razlike 2-3 puta veće nego u zapadnoj Evropi. Srednja godišnja količina padavina je jedva iznad 200 mm. Prosječne razlike u dnevnim i noćnim temperaturama su izrazite, to je razlog zbog kojeg se u Mongoliji nalaze najjužnija područja trajno zaleđene zemlje koja se, osim gornjih nekoliko centimetara, nikada ne odledi, a osim toga i najsjevernije pustinje na Zemlji. Samo 10% zemlje je šumovito, a manje od 1% je obradivo.
 • Hrana i piće: Kuhinja se primarno sastoji od mlječnih proizvoda, mesa i životinjske masti. Najpoznatije ruralno jelo je kuhana ovčetina. U gradovima se često mogu naći knedle kuhane na pari punjene mesom, koje se zovu buuz. Ekstermna kontinentalna klima u Mongoliji je uticala na tradicionalizam u ishrani. Korištenje povrća i začina je ograničeno. Kineska i Ruska kuhinja su u velikoj mjeri uticale na kreiranje mongolske.
 • Sigurnost: Mongolija je bezbjedna zemlja, ali i pored toga treba biti obazriv na mjestima gdje su veće gužve. Kao i obično, vrijedne stvari ne treba nositi sa sobom, niti veće količine novca, a umjesto pješačenja gradom noću, bolje je uzeti taksi.
 • Odjeća: Zbog velikih razlika u temperaturi u toku dana potrebno je slojevito oblačenje. Temperaturne razlike idu i do preko 30 stepeni jer se u Mongoliji nalaze najjužni područja trajno zaleđene zemlje koja se, osim gornjih nekoliko centimentara, nikada ne odledi, a osim toga nalaze se i najsjevernije pustinje na Zemlji.
 • Lokalna valuta: Zvanična valuta u Mongoliji je tugrik (MNT) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema posljednjem kursu 1e = 2837 tugrika, 1$ = 2409 tugrika. U Ulan Batoru, u hotelima, boljim restoranima i nekim robnim kućama, moguća su plaćanja Visa ili Master kreditnom karticom. Putni čekovi mogu da se unovče u nekim bankama, mada se više prihvataju platne kartice (Visa, Master Card, American Express). U drugim gradovima na ovo se ne treba osloniti, te u slučaju putovanja u unutrašnjost zemlje, treba ponijeti gotovinu u domaćoj valuti. Putnicima preporučujemo da se ne oslanjaju na kartice i da nose gotovinu sa sobom.
 • Struja: Nije potrebno nositi adapter za električnu energiju. Struja u Mongoliji je 220 volti i možete koristiti naše standardne punjače.

 

KINA

 • Kina, zvanično Narodna Republika Kina je država u istočnoj Aziji. Ima obalu od 14 500 km i graniči se sa Vijetnamom, Laosom, Mjanmarom, Indijom, Butanom, Nepalom, Pakistanom, Afganistanom, Tadžikistanom, Kirgistanom, Kazahstanom, Rusijom, Mongolijom i Sjevernom Korejom. Glavni grad je Peking. Četvrta je po veličini zemlja u svijetu i najmnogoljudnija sa preko 1.5 milijardi stanovnika. Jednopartijska je država sa vladajućom Komunističkom partijom Kine. Administrativno je podijeljena na 22 provincije, pet autonomnih regiona, četiri opština sa direktnom kontrolom i dva regiona sa specijalnim statusom (Hong Kong i Makao).
 • Vize: Za državljane BiH nije potrebna viza za boravak do 30 dana.
 • Zdravstvena situacija: Sanitarna situacija u Kini je dobra, bez područja na kojima bi vladale epidemije ili zarazne bolesti. Zdravstvena služba je dobro organizovana, a izbor medicinskih ustanova je širi što je i grad veći. Prilikom posjete Tibetu, zbog niskog pritiska i razređenog vazduha na nadmorskoj visini platoa, neophodna je posebna pažnja. Moguća je pojava poteškoća sa disanjem, vrtoglavice, nervoze, ubrzanog rada srca, krvarenja iz nosa, bolova u mišićima i slično. Inače se preporučuje, pored adekvatne ishrane i laganih vježbi, sporije kretanje sa manje prtljaga, a u slučaju reakcije organizma na nadmorsku visinu, treba se zaustaviti i uzeti kiseonik. U ozbiljnijoj situaciji pomoć treba potražiti u bolnicama koje se nalaze na nižoj nadmorskoj visini. Licima koja imaju srčana oboljenja, visok krvni pritisak ili astmu ne preporučuje se putovanje na plato.
 • Vremenska zona: Kina se nalazi u UTC+08:00 vremenskoj zoni, odnosno + 6h u odnosu na BiH.
 • Klima: Kina se najvećim dijelom nalazi u umjerenoj klimatskoj zoni pod uticajem monsuna. Od septembra/oktobra do marta/aprila pušu vjetrovi iz pravca Sibira I Mongolije. Što se ide južnije, njihova snaga je manja. Izazivaju suhu i hladnu zimu i dovode do velikih temperaturnih razlika (i do 40 stepeni celzijusa) u odnosu na jug zemlje. Ljeti, monsoon puše sa okeana donoseći topao, vlažan vazduh i kiše. Veličina teritorije i raznolikost reljefa dovode do velikih razlika u klimi pojedinih dijelova zemlje. Tako, na primjer, sjeverni dio provincije Heilongjiang (sjeveroistok Kine) nema pravo ljeto, dok provincija Hainan nema zimu. Dolina Huaihe ima četiri godišnja doba. Zapadni dio Tibetanske visoravni je prekriven snijegom cijele godine, a južnmi dio visoravni Yunan-Guizhou ima projetnu klimu tokom cijele godine. Sjeverozapadni dio unutrašnjih regiona Kine karakterišu velike oscilacije temperature u toku dana. Duž istočne obale količina padavina iznosi oko 1500 milimetara, dok u unutrašnjim, sjeverozapadnim krajevima, dostiže jedva 50 milimetara.
 • Hrana i piće: Kuhinja se bazira prvenstveno na riži, povrću i mesu koji se služe uz raznovrsne priloge uz svaki obrok, kao i varijacije nudli, supa i povrća. U pripremi jela se najčešće koristi susamovo ulje, fermentisana pasta od graha, soja sos, so, bijeli luk, đumbir, biber, fermentisana čili pasta i kupus. Najjeftiniji obrok možete da pojedete u restoranima brze hrane i gdje će vas obrok koštati od 5-7eura. Nešto luksuzniji restorani obrok naplaćuju u prosjeku od 10 – 20 eura.
 • Sigurnost: Kina važi za državu visokog nivoa javnog reda i mira, ali svakako treba biti na oprezu od sitnih kriminalaca i krađe.
 • Odjeća: Bilo da putujete u Južnu Koreju u proljeće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savjetujemo da ponesete udobnu obuću kao i tanju jaknu za večernje sate.
 • Lokalna valuta: Zvanična valuta u Kini je Juan (CNY) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema posljednjem kursu 1e=7,5 juana, 1$ = 6,4 juana. Mogu se koristiti platne kartice American Express, VISA, Diners Club I Master Card ali moramo da napomenemo da se česo dešavalo da platne kartice ne prolaze, stoga vam savjetujemo da se oslonite isključivo na gotovinu.
 • Struja: U Kini je standardna voltaža 220 volti i koriste se tri tipa adaptera za električnu energiju: sa dva pljosnata ulaska, sa tri pljosnata ulaska i standardni evropski koji se koristi u BiH.