Kina, Tibet i Nepal

Kina, Tibet i Nepal

Putovanje u Kinu, Tibet i Nepal 2019!

17 dana – Chengdu, Lasa, Katmandu – 3980 KM (uključene aviokarte, sve takse, smještaj, transferi i izleti u Kini i Tibetu)

Polasci: 17.04.2019. ; 14.04.2020. godine

Vodimo vas u avanturu po centralnom dijelu Kine i duhovnom Tibetu, odnosno njegovoj prijestolnici Lasi. Put završavamo na magičnom mjestu gdje osmijesi djece iz Nepala otapaju vrhove Himalaja :) Krećemo iz Chengdua, grada pandi, obilazimo dio Sichuan provincije – Leshan – gdje ćemo vidjeti statuu Džinovskog Bude, i „planinu iznad oblaka“ – Emei. Čuvenom željeznicom, najvišom na svijetu krećemo put Tibeta i Lase. Obilazimo Sera i Drepung manastire, Potala palatu i prisustvujemo budističkim molitvama na 3500 metara nadmorske visine. Ostajemo na krovu svijeta i nastavljamo ka Nepalu, kući bogova, da se oslobodimo svega materijalnog i doživimo katarzu.

Chengdu je glavni grad provincije Sichuan i peti je najbrojniji grad u Kini. Grad ima nadimak kornjače, jer se vjeruje da je 310 godine glavni arhitekta pratio kornjaču kako bi odredio zidove grada koji su bili dugi 11 kilometara i visoki 10 metara, a izvan njih bile su zasađene biljke hibiskusa. U Chengduu se nalazi najveća zgrada na svijetu po površini (1,7 miliona km2) – New Century Global Centre – koja u svojoj unutrašnjosti krije mnogobrojne trgovačke radnje, 14 kina, kancelarije, hotele, vodeni park, vještačke plaže, skate park, piratski brod, tipično mediteransko selo i mnogo drugog... Iz Chengdua ćemo otići u rezervat pandi gdje ćemo vidjeti pande – vrste medvjeda koje su karakteristične za centralni i južni dio Kine.

Planinu Emei nazivaju „planinom iznad oblaka“ i najviša je od četiri svete budističke planine u Kini. Nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine od 1996. godine. Na padinama planine smješteno je 76 budističkih hramova iz Ming perioda i pokazuju kako su graditelji prilagođavali gradnju hramova terenu na kome su gradili. Karakteristični su izlasci i zalasci sunca kao i pojava da se sa planine oblaci vide i na padinama ispod, kao i iznad samog vrha.

Tibet je autonomna pokrajina Narodne Republike Kine i nalazi se sjeverno od Himalaja, na tibetskoj visoravni koja je najviša na svijetu sa prosječnom visinom od 4900 metara, zbog čega je nazivana „krovom svijeta“. Domovina je tibetskog naroda i drugih manjih etničkih grupa, a ime se prema nekim tumačenjima može prevesti kao visina ili visoravan. Iako je klima vrlo suha i hladna, na visoravni izviru neke od najvećih rijeka – Jangce, Mekong, Ind, Gang, Bramaputra... Tibet je tradicionalni centar tibetanskog budizma koji se proširio i van granica visoravni. Najznačajnija građevina je Potala palata, bivša rezidencija Dalaj Lame, koja se danas nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine, a sastoji se od Crvene i Bijele palate i izgrađena je na Crvenoj planini u središtu Lasa doline.

Iz Lase se krećemo put Katmandua i Nepala - ostajemo na vrhu svijeta. Mjesto gdje se ledeni vrhovi Himalaja susreću sa vrelinom idijskih ravnica. Moćni Himalaji čuvaju ovu malenu zemlju od raznih negativnih uticaja zapadnog svijeta. Upoznajemo budizam i kulturu ovog blagog naroda koji živi u skladu sa prirodom. Šareni budistički hramovi čuvaju priče drevnih civilizacija. Grad Katmandu je istorijsko i kulturno srce Nepala i predstavlja nevjerovatan miks hinduizma, tibetanskog budizma i zapadnjačkih uticaja. Najveći dio vremena provodimo u srcu grada, nekadašnjem hipi dijelu – Tamelu koji čini nekoliko ulica prepunih šarenih radnji, ukusne ulične klope, zanimljivih barova... Odmaramo u „Bašti snova“ daleko od ulične buke uz cvrkut ptica i divnu floru u sred užurbanog grada...

U Katmanduu obilazimo Darbar trg koji je pod strogom zaštitom UNESCO-a. Usput još obilazimo hram žive boginje Kumari Bahal, Staru kraljevsku palatu i Kastamandap hram, koji je najstariji u dolini. Zatim obilazimo hram Pašupatinat, koji je jedan od najvažnijih hinduističkih hramova koji predstavlja najveće svetilšte Šive na indijskom potkontinentu. Sastoji se od niza hramova, ašrama, slika i natpisa koji su tokom vijekova podignuti uz obale svete rijeke Bagmati koja je pandan Gangu u Indiji. U okviru ovog kompleksa se nalaze i gatovi Katmandua, gdje  se obavljaju ceremonije sahranjivanja, ritualnog kupanja i molitvi.

Budanat stupa je najveća u dolini Katmandua (40m) i najznačajnija je budističku stupu na svijetu. Svajambunat stupa je hram iz 5. vijeka koji se nalazi na brdu iznad doline, odakle se pruža neponovljiv pogled na Katmandu. Zovu ga još i Hram Majmuna, a otkrit ćemo i zašto. Patan (Lalitpur), jedan je od tri kraljevska grada u Katmandu dolini. Kako je centar budističke i hinduističke kulture zajedno, u njemu se nalazi preko 1200 spomenika. U Patanu imate osećaj kao da je čitav grad muzej na otvorenom sa obiljem palata, statuama bogova i boginja, pagoda sa erotskim prikazima u reljefu… Idemo prvo do Krišna Mandira, kamenog hrama sa nevjerovatnim frizom iz 16. vijeka, zatim razgledamo Mahabuda Hram, Zlatni hram i mnoga druga sveta mjesta.

Čangi Narajan hram (Changy Narayan) nalazi se na vrhu brda, iznad lokalnog sela, te se od njega pruža izvanredan pogled na Katmandu s jedne strane, a sa druge na vrhove Himalaja. Hram je jedan od starijih u Nepalu, te se vjeruje da je podignut kao svetilište hindu bogu Višnu u 4. vijeku. Slijedi fakultivni obilazak prelijepog grada Baktapura, nekadašnje nepalske prijestolnice i po mnogima najljepšeg grada ove regije. Grad je osnovan u 9. vijeku i jedino je mjesto u Nepalu koje je ostalo netaknuto rukom zapadnog svijeta. Vidjet ćemo Lavalja vrata, Zlatnu kapiju, Galeriju umjetnosti i Nijatapola hram. Nasmijano pleme Vas vodi na čarobno putovanje u Kinu, Tibet i Nepal. Putovanje koje će omađijati Vaša čula i zarobiti srce!

Prijave i informacije:

JUNGLE TRAVEL BIH

ul. Branilaca Sarajeva, br. 20/2,

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Telefon: +38733552552

                 +38733552550

                 +38761629558

Email: info.junglebih@gmail.com

Radno vrijeme: Radnim danima 10:00-18:00h i subotom 11:00-14:00h

Dan 1 (17.04): Okupljanje grupe na aerodromu „Nikola Tesla“ tri sata pre leta. Let iz Beograda u 12:15h za Dohu – let QR 232. Dolatak u Dohu u 18:30h po lokalnom vremenu. Presedanje na let za Katmandu.

Dan 2 (18.04): Let iz Dohe u 03:05h po lokalnom vremenu – let QR 652. Dolazak u Katmandu u 10:25h. Grad Katmandu je istorijsko i kulturno srce Nepala i predstavlja neverovatan miks hinduizma, tibetanskog budizma i zapadnjačkih uticaja. Upoznavanje sa gradom i smeštaj. Slobodno vreme. Noćenje.

Dan 3 (19.04): Fakultativni izlet za najzanimljivije četvrti Katmandua. Razgledanje počinjemo obilaskom Darbar trga koji predstavlja srce starog grada u religioznom i duhovnom smislu. Čitav kompeks Darbar trga je pod strogom zaštitom UNESCO-a. Usput još obilazimo hram žive boginje Kumari Bahal, Staru kraljevsku palatu, Vrtove snova i Kastamandap hram, koji je najstariji u dolini. Zatim, fakultativni obilazak hrama Pašupatinat, jedanog je od najvažnijih hinduističkih hramova koji predstavlja jedan od najvećih svetilšta Šive na indijskom potkontinentu. Sastoji se od niza hramova, ašrama, slika i natpisa koji su tokom vekova podignuti uz obale svete reke Bagmati koja je pandan Gangu u Indiji. U okviru ovog kompleksa se nalaze i gatovi  Katmandua, gde  se obavljaju ceremonije sahranjivanja, ritualniog kupanja i molitvi. Obilazak završavamo kodBudanat stupe, najveće stupe u dolini Katmandua (40m) koja predstavlja najznačajniju budističku stupu na svetu. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Dan 4 (20.04): Posle doručka idemo na izlet za Patan (Lalitpur), jedan od tri kraljevska grada u Katmandu dolini. Kako je centar budističke i hinduističke kulture zajedno, u njemu se nalazi preko 1200 spomenika. U Patanu imate osećaj kao da je čitav grad muzej na otvorenom sa obiljem palata, statuama bogova i boginja, pagoda sa erotskim prikazima u reljefu…Idemo prvo do Krišna Mandira, kamenog hrama sa neverovatnim frizom iz 16. veka, zatim razgledamo Mahabuda Hram, Zlatni hram i mnoga druga sveta mesta. Takođe, možemo fakultativno obići fabriku tipičnih etno rukotvorina po kojoj je Patan poznat. Kasnije obilazimo Svajambunat stupu, hram iz 5. veka  koji se nalazi na brdu iznad doline, odakle se pruža neponovljiv pogled na Katmandu. Zovu ga još i  Hram Majmuna, a otkrićemo i zašto. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Dan 5 (21.04): Fakultativni izlet do Čangi Narajan hrama (Changy Narayan). Hram se nalazi na vrhu brda, iznad lokalnog sela, te se od njega pruža izvanredan pogled na Katmandu s jedne strane, a s druge na vrhove Himalaja. Posle kraće vožnje do sela čeka nas šetnja do Čangi Narajan hrama. Hram je jedan od starijih u Nepalu, te se veruje da je podignut kao svetilište hindu bogu Višnu u 4. veku. Sledi fakultivni obilazak prelepog grada Baktapura, nekadašnje nepalske prestonice i po mnogima najlepšeg grada ove regije. Grad je osnovan u 9. veku i jedino je mesto u Nepalu koje je ostalo netaknuto rukom zapadnog sveta. Videćemo Lavalja vrata, Zlatnu kapiju, Galerju umetnosti i Nijatapola hram.  Povratak u Katmandu u večernjim časovima. Noćenje.

Dan 6 (22.04): Napuštanje smeštaja i transfer do aerodrome u jutarnjim časovima. Let iz Katmandua do Čengdua. Dolazak u Čengdu, koji je glavni i najveći grad Sičuan provincije. Transfer do smeštaja. Noćenje.

Dan 7 (23.04): Ujutru nakon doručka polazimo na izlet do mesta Lešan (Leshan) gde ćemo videti najveću statuu Bude na svetu – Leshan Giant Buddha, koja se nalazi na UNESCO-voj liste Svetske baštine. Statua je visoka 71 metar, gradnja je započeta 713. godine, a završena je u vreme Tang dinastije. Prvo obilazimo Linyin hram, a potom se spuštamo cik-cak stazom sa leve strane statue Bude. Potom se desnom stranom penjemo do vidikovca odakle se pruža pogled na grad Lešan koji leži na ušću tri reke – Minjiang, Dadu i Qingyi. Nastavljamo dalje i obilazimo Oriental Buda Capital. Transfer do planine Emei, koju popularno zovu „planinom iznad oblaka“. Posećujemo Baoguo hram, najveći u podnožju planine. Večera. Noćenje.

Dan 8 (24.04): Ustajemo rano i nakon doručka počinjemo naše hodočašće na planinu Emei. Prvo se fakultativno autobusom penjemo na zlatni vrh planine (Golden Summit), dolazimo do Leidongpinga odakle ćemo šetati po planini uz mnogobrojne majmune i doći do žičare koja će nas popeti na sam vrh planine. Kada je vedro, sa vrha se može videti veći deo Sičuan sliva i čak i vrh Gongka pokriven snegom. Zlatna statua Bude ima 10 glava koje gledaju na različite strane sveta. Posle pauze za ručak se žičarom i autobusom vraćamo u podnožje planine i grada Qianwei i transfer do smeštaja. Noćenje.

Dan 9 (25.04): Nakon doručka ukrcavamo se u parni voz i posećujemo Jiayuang kao i napušteni rudnik uglja. Vraćamo se u Čengdu, i vreme provodimo u degustaciji lokalne hrane. Transfer do smeštaja. Noćenje.

Dan 10 (26.04): Nakon doručka napuštanje smeštaja i polazak u obilazak rezervata pandi. U popodnevnim časovima  ukrcavanje na voz za Lasu. Pred nama je put od 3.360 kilometara preko najviše visoravni na svetu. Noćenje u vozu.

Dan 11 (27.04): Smešteni smo u udobnim spavaćim kolima i uživamo u pogledu na predele visoravni i naselja koja nas sele u neka druga vremena. Vožnja najvišom železnicom na svetu. Noćenje u vozu.

Dan 12 (28.04): Dolazak u Lasu (Lhasa) I transfer do smeštaja. Tibet u svoj svojoj veličanstvenosti. Transfer do smeštaja i slobodno vreme za aklimatizaciju. Večera.Noćenje.

Dan 13 (29.04): Ujutru, nakon doručka u hotelu, krećemo u razgledanje Lase, koja je glavni grad autonomne oblasti Tibet u Narodnoj Republici Kini. Grad se nalazi na severnoj obali reke Kji, pritoke Bramaputre u Transhimalajima. Nadmorska visina Lase je 3490 metara, i po tome je ovo jedan od najviših gradova u svetu. Proteže se na više od 10 kilometara u pravcu istok-zapad. Obilazak počinjemo od Potala palate koja je bila rezidencija Dalaj Lame do 1959. godine kada je četrnaesti Dalaj Lama prebegao u Indiju. Palata jer visoka 117 metara, duga 360 metara, a ima 13 spratova. Sastoji se iz dva dela – Bela palata koja ima svetovnu namenu i Crvena palata koja ima religioznu namenu. Danas se palata nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Nakon toga obilazimo Jokhang palatu, Muzej Tibeta i Barkhor ulicu. Povratak u smeštaj. Ručak. Večera. Noćenje.

Dan 14 (30.04): Posle doručka obilazimo Drepung i Sera manastire koji su smešteni u podnožju planine Gefel, a onda obilazimo i poznatu fabriku tibetanskih tepiha koja zapošljava preko 300 Tibetanaca, a tepisi iz ove fabrike izvoze se širom sveta. Ručak. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Dan 15 (01.05): Napuštanje smeštaja u jutarnjim časovima i transfer do aerodroma na vreme za let za Čengdu. Dolazak u Čengdu. Transfer do smeštaja, slobodno vreme.Noćenje.

Dan 16 (02.05): Napuštanje smeštaja i slobodno vreme do polaska na aerodrom.

Dan 17 (03.05): Let iz Čengdua za Dohu u 02:00h – QR 861. Dolazak u Dohu u 05:50h I presedanje na let za Beograd u 06:50h – let QR 231. Dolazak u Beograd u 11:15h. Kraj putovanja.

Polasci: 17.04.2019. ; 17.04.2020. godine

** U rijetkim slučajevima moguće je pomjeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

Termin

17.04.2019.

17.04.2019.

Promo cijena

3980 KM

3980 KM

First minute cijena

4180 KM

4180 KM

Regularna cijena

4380 KM

4380 KM

*Promo cijena važi za prvih pet mjesta! First minute cijena za termin 17.04.2020. godine važi za prijave do 20.01.2020. godine. Nakon tog datuma važi regularna cijena.

Uslovi plaćanja:

Prilikom prijavljivanja plaća se 200 KM, nakon formiranja grupe 1200 KM. Ostatak sume plaća se u agenciji, u konvertibilnim markama, a najkasnije 7 sedmica pred put. 

Prijavljivanje:

Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

 

Aranžman obuhvata:

 • Aviokartu na relaciji Beograd – Chengdu sa svim taksama
 • Lokalnu aviokartu Lasa – Katmandu sa svim taksama
 • Aviokartu na relaciji Katmandu – Beograd sa svim taksama
 • Voznu kartu na relaciji Chengdu – Lasa (bez obroka)
 • Dozvolu za ulazak na Tibet
 • Sve obilaske prema planu i programu puta u Chengduu i Lasi
 • Smještaj u hotelima 3* prema planu i programu puta na bazi 4 noćenja sa doručkom u Chengdu oblasti (dvokrevetne sobe)
 • Smještaj u hotelima 3* prema planu i programu puta na bazi 3 noćenja sa doručkom u Lasi (dvokrevetne sobe)
 • Smještaj u gesthouse-ima prema planu i programu puta na bazi 4 noćenja sa doručkom u Katmanduu (dvokrevetne sobe)
 • Sve transfere prema planu i programu puta
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Aranžman NE obuhvata:

 • Vizu za Nepal (30$, uzima se na aerodromu u Katmanduu, uz pasoš i dvije fotografije)
 • Fakultativne izlete i ulaznice za lokalitete i kulturno istorijske spomenike u Nepalu
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uplatiti u agenciji nakasnije do 5 dana pred put)
 • Individualne troškove za vrijeme putovanja

 

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu usljed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine aviokarata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABIH standardom.

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše BiH dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

 

Hotel je smještajni objekat koji raspolaže dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa sopstvenim kupatilom. Usluga je na bazi noćenja. Imena hotela bit će potvrđena nakon formiranja grupe, a najkasnije 7 dana pred putovanje.

Guesthouse je smještajni objekat tipičan za područje Azije. Sobe su jednostavne, uglavnom manje prostrane, sa dva ili tri kreveta i sopstvenim kupatilom. Usluga je na bazi noćenja.

*FAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCI U CHENGDU OBLASTI I LASI SU URAČUNATI U CENU ARANŽMANA!

Fakultativni izleti u Nepalu:

KATMANDU DOLINA – Cijena: 40,00 eura + 5600 rupija

 1. Fakultativni obilazak Katmandua – Idemo u obilazak Budanat stupe, najveće stupe u dolini Katmandua (40m) i koja predstavlja najznačajniju budističku stupu na svijetu. Kraj Budanat stupe nalazi se i Tibetanski manastir kao i brojne prodavnice rukotvorina, galerija u kojima se podučava tradicionalno slikarstvo utiskivanjem zlata u boje na platnu – zanata za koji je potrebno godišnje iskustvo. Obilazimo posmtrtni hram Pašupatinat, jednog od najvažnijih hinduističkih hramova koji predstavlja jedan od najvećih svetilišta Šive na indijskom potkontinentu. Sastoji se od niza hramova, ašrama, slika i natpisa koji su tokom vijekova podignuti uz obale svete rijeke Bagmati koja je pandan Gangu u Indiji. U okviru ovog kompleksa nalaze se i gatovi Katmandua, gdje se obavljaju ceremonije sahranjivanja, ritualnog kupanja i molitvi pokojnika. Obilazimo i Darbar trg koji koji predstavlja srce starog grada u religioznom i duhovnom smislu. Čitav kompleks Darbar trga je pod strogom zaštitom UNESCO-a. Obilazimo i hram žive boginje Kumari Bahal, Staru kraljevsku palatu, Vrtove snova i Kastamandap hram, koji je najstariji u dolini. Prolazimo šarenolikim ulicama gdje se prodaje bukvalno sve – od kašmira i metalnog posuđa, začina, sušene ribe, do polovne planinarske opreme. Cijena izleta uključuje: transfer do lokaliteta, ulaznice za Budanat Stupu, Darbar Trg, Pašupatinat, Hram Boginje Kumari, usluge lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.
 2. Fakultativni obilazak Patana (Lalitpura) – jednog od tri kraljevska grada u Katmandu dolini koji je sam centar budističke i hinduističke kulture zajedno i u njemu se nalazi preko 1200 spomenika. Obilazimo Svajambunat stupu, hram iz 5. vijeka koji se nalazi na brdu iznad doline, odakle se pruža neponovljiv pogled na Katmandu. Zovu ga još i Hram Majmuna jer se u samom kompleksu nalazi više od stotinu majmuna. Idemo do Krišna Mandira, kamenog friza sa nevjerovatnim frizom iz 16. vijeka, razgledamo Zlatni hram. U Patanu imate osjećaj kao da je čitav grad muzej na otvorenom sa obiljem palata, statuama bogova i boginja, pagoda sa erotskim prikazima u reljefu. Cijena izleta uključuje: transfer do lokaliteta, ulaznice za Svajambunat stupu i Zlatni hram, usluge lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.
 3. Fakultativni izlet za Changy Narayan Hram – Hram se nalazi na vrhu brda iznad lokalnog sela, te se od njega pruža izvanredan pogled na Katmandu s jedne strane, a s druge na vrhove Himalaja. Hram je jedan od starijih u Nepalu, te se vjeruje da je podignut kao svetilište hindu bogu Višnu u 4. vijeku. Obilazimo kraljevski grad Baktapur, nekadašnje nepalske prijestolnice i jednog od najljepših kraljevskih gradova ove regije. Vidjet ćemo Lavlja vrata, Zlatnu kapiju, Galeriju umjetnosti i Nijatapola hram. Cijena izleta uključuje: transfer do lokaliteta, ulaznice za Changy Narayan Hram i Baktapur, usluge lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.

 

NAPOMENE:

Opisi i cijene fakultativnih izleta na sajtu su informativnog karaktera.

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete često vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.

KINA

 • Kina - zvanično Narodna Republika Kina je država u istočnoj Aziji. Ima obalu od 14 500 km i graniči se sa Vijetnamom, Laosom, Mjanmarom, Indijom, Butanom, Nepalom, Pakistanom, Afganistanom, Tadžikistanom, Kirgistanom, Kazahstanom, Rusijom, Mongolijom i Sjevernom Korejom. Glavni grad je Peking. Četvrta je po veličini zemlja u svijetu i najmnogoljudnija sa preko 1.5 milijardi stanovnika. Jednopartijska je država sa vladajućom Komunističkom partijom Kine. Administrativno je podijeljena na 22 provincije, pet autonomnih regiona, četiri opština sa direktnom kontrolom i dva regiona sa specijalnim statusom (Hong Kong i Makao).
 • Vize: Za državljane BiH nije potrebna viza za boravak do 30 dana.
 • Zdravstvena situacija: Sanitarna situacija u Kini je dobra, bez područja na kojima bi vladale epidemije ili zarazne bolesti. Zdravstvena služba je dobro organizovana, a izbor medicinskih ustanova je širi što je i grad veći. Prilikom posjete Tibetu, zbog niskog pritiska i razređenog vazduha na nadmorskoj visini platoa, neophodna je posebna pažnja. Moguća je pojava poteškoća sa disanjem, vrtoglavice, nervoze, ubrzanog rada srca, krvarenja iz nosa, bolova u mišićima i slično. Inače se preporučuje, pored adekvatne ishrane i laganih vježbi, sporije kretanje sa manje prtljaga, a u slučaju reakcije organizma na nadmorsku visinu, treba se zaustaviti i uzeti kiseonik. U ozbiljnijoj situaciji pomoć treba potražiti u bolnicama koje se nalaze na nižoj nadmorskoj visini. Licima koja imaju srčana oboljenja, visok krvni pritisak ili astmu ne preporučuje se putovanje na plato.
 • Vremenska zona: Kina se nalazi u UTC+08:00 vremenskoj zoni, odnosno + 6h u odnosu na BiH.
 • Klima: Kina se najvećim dijelom nalazi u umjerenoj klimatskoj zoni pod uticajem monsuna. Od septembra/oktobra do marta/aprila pušu vjetrovi iz pravca Sibira I Mongolije. Što se ide južnije, njihova snaga je manja. Izazivaju suhu i hladnu zimu i dovode do velikih temperaturnih razlika (i do 40 stepeni celzijusa) u odnosu na jug zemlje. Ljeti, monsoon puše sa okeana donoseći topao, vlažan vazduh i kiše. Veličina teritorije i raznolikost reljefa dovode do velikih razlika u klimi pojedinih dijelova zemlje. Tako, na primjer, sjeverni dio provincije Heilongjiang (sjeveroistok Kine) nema pravo ljeto, dok provincija Hainan nema zimu. Dolina Huaihe ima četiri godišnja doba. Zapadni dio Tibetanske visoravni je prekriven snijegom cijele godine, a južnmi dio visoravni Yunan-Guizhou ima projetnu klimu tokom cijele godine. Sjeverozapadni dio unutrašnjih regiona Kine karakterišu velike oscilacije temperature u toku dana. Duž istočne obale količina padavina iznosi oko 1500 milimetara, dok u unutrašnjim, sjeverozapadnim krajevima, dostiže jedva 50 milimetara.
 • Hrana i piće: Kuhinja se bazira prvenstveno na riži, povrću i mesu koji se služe uz raznovrsne priloge uz svaki obrok, kao i varijacije nudli, supa i povrća. U pripremi jela se najčešće koristi susamovo ulje, fermentisana pasta od graha, soja sos, so, bijeli luk, đumbir, biber, fermentisana čili pasta i kupus. Najjeftiniji obrok možete da pojedete u restoranima brze hrane i gdje će vas obrok koštati od 5-7eura. Nešto luksuzniji restorani obrok naplaćuju u prosjeku od 10 – 20 eura.
 • Sigurnost: Kina važi za državu visokog nivoa javnog reda i mira, ali svakako treba biti na oprezu od sitnih kriminalaca i krađe.
 • Odjeća: Bilo da putujete u Južnu Koreju u proljeće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savjetujemo da ponesete udobnu obuću kao i tanju jaknu za večernje sate.
 • Lokalna valuta: Zvanična valuta u Kini je Juan (CNY) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema posljednjem kursu 1e=7,5 juana, 1$ = 6,4 juana. Mogu se koristiti platne kartice American Express, VISA, Diners Club I Master Card ali moramo da napomenemo da se česo dešavalo da platne kartice ne prolaze, stoga vam savjetujemo da se oslonite isključivo na gotovinu.
 • Struja: U Kini je standardna voltaža 220 volti i koriste se tri tipa adaptera za električnu energiju: sa dva pljosnata ulaska, sa tri pljosnata ulaska i standardni evropski koji se koristi u BiH.

 

TIBET

 • Tibet je visoravan koja se nalazi u centralnoj Aziji, sjeveroistočno od Himalaja, koja predstavlja tradicionalnu postojbinu Tibetanaca i drugih etničkih grupacija, u kojoj takođe živi brojna zajednica Han Kineza i Huija. Tibet predstavlja najvišu oblast na svijetu, sa prosječnom nadmorskom visinom od 4900m i često se naziva Krovom svijeta. Najveći dio istorijske regije Tibet danas se nalazi u sastavu Narodne Republike Kine.
 • Vize: Za državljane BiH za boravak na Tibetu potrebna je posebna dozvola koju obezbeđuje agencija.
 • Zdravstvena situacija: Prilikom posjete Tibetu, zbog niskog pritiska i razređenog vazduha na nadmorskoj visini platoa, neophodna je posebna pažnja. Moguća je pojava poteškoća sa disanjem, vrtoglavice, nervoze, ubrzanog rada srca, krvarenja iz nosa, bolova u mišićima i slično. Inače se preporučuje, pored adekvatne ishrane i laganih vježbi, sporije kretanje sa manje prtljaga, a u slučaju reakcije organizma na nadmorsku visinu, treba se zaustaviti i uzeti kiseonik. U ozbiljnijoj situaciji pomoć treba potražiti u bolnicama koje se nalaze na nižoj nadmorskoj visini. Licima koja imaju srčana oboljenja, visok krvni pritisak ili astmu ne preporučuje se putovanje na plato.
 • Vremenska zona - Tibet se nalazi u UTC+08:00 vremenskoj zoni, odnosno + 6h u odnosu na BiH.
 • Klima – Na nadmorskoj visini od 3656 metara, Lasa ima više od 300 sunčanih sata godišnje. Poznatija i pod nazivom Gradom Svjetlosti u Tibetu, klima je poprilično blaga tokom cijele godine gdje ljeta i zime nisu previše naglašene usljed njene pozicije unutar doline koja je čuva od ekstremnih temperaturnih razlika i jakih vjetrova. Godišnje padne oko 500 milimetara kiše i uglavnom kiša pada noću dok su dani puni sunčeve svjetlosti. Ono što je karakteristično jesu drastične temperaturne razlike između dnevnih i noćnih temperatura, gdje razlika ide čak i do 20 stepeni.
 • Hrana i piće – Hrana predstavlja kulturni miks svojih zemalja susjeda, uključujući Indiju i Nepal. Najčešće se koriste nudle, jagnjetina, jak, ovčetina, knedle, sir (uglavnom od mleka jaka ili koze), puter, jogurt i supe.
 • Sigurnost - Tibet važi za državu visokog nivoa javnog reda i mira, i navodno je sigurnija od Kine, ali svakako treba biti na oprezu od sitnih kriminalaca i krađe.
 • Odjeća: Bilo da putujete na Tibet u proljeće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savjetujemo da ponesete udobnu obuću kao i deblju jaknu za večernje sate.
 • Lokalna valuta - Zvanična valuta na Tibetu je Juan (CNY) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema posljednjem kursu 1e=7,5 juana, 1$ = 6,4 juana. Mjenjačnica na Tibetu nema mnogo i sav novac bi trebali zameniti u Kini prije polaska na put. Aparati za kreditne kartice su izuzetno rijetki.
 • Struja: Na Tibetu je standardna voltaža 220 volti i koriste se tri tipa adaptera za električnu energiju: sa dva pljosnata ulaska, sa tri pljosnata ulaska i standardni evropski koji se koristi u BiH.

 

NEPAL

 • Nepal pokriva površinu od 147.181 km² i cjelokupnim brojem stanovništva od oko 31.5 miliona. Glavni grad je Katmandu sa oko 2 miliona stanovnika. Zvanični jezik je Nepalski, ali je široko rasprostranjen i engleski jezik. Hinduizam praktikuje preko 80% stanovništva, budizam oko 9% i islam oko 4% stanovništva.
 • Vize - Za ulazak na teritoriju Nepal, državljanima BiH su potrebne vize koje se dobijaju prilikom ulaska u Nepal. Nije potrebno podnositi dokumentaciju, već samo popuniti formular i ponijeti fotografiju na bijeloj pozadini dimenzija 3,5 x 4,5. Cijena je 30 dolara ili 25 eura. Sa sobom ponesite i kopiju pasoša.
 • Zdravstvena situacija - Za ulazak na teritoriju Nepala vakcinacija nije potrebna. Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbjegava se led. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan. Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. U Nepalu vodite računa o pijavicama na trekkingu.
 • Vremenska zona - Vremenska zona je UTC+5:45. Nepal ne prelazi na ljetno računanje vremena, tako da je zimi 4:45h ispred BiH, a leti 3:45h ispred.
 • Klima - Nepal ima tipičnu monsunsku klimu. Suhi period je od oktobra do maja, dok je vlažni (monsunski) period od juna do septembra. Intervali između ova dva glavna perioda – od septembra do novembra i od marta do maja – smatraju se najpogodnijim za boravak u Nepalu. Prosječna maksimalna dnevna je 16 u januaru - 25C u julu, noćna i najniža oko 2 u januaru -17C u junu. Dakle raspon temperature u Katmanduu je između 15-30C. Situacija u vezi zemljotresa: Nepal je veoma trusno područje ali je bezbjedno. Šteta od prošlogodišnjeg zemljotresa se sanira, tako da je bezbjedno otići u ovu zemlju.
 • Hrana - Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, govedinu (u vidu roštilja ili gulaša), tižu, povrće i voće. Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite. Obavezno probajte jelo Momo, Lasi, piletinu sa medom i bambusom, piletinu sa karijem. Jela mogu biti veoma ljuta tako da ukoliko niste ljubitelj to morate naglasiti prilikom narudžbe. Obavezno probajte čuveno pivo Everest.
 • Sigurnost - Nepal je bezbjedna destinacija. Noću nije poželjno kretati se po ulicama, pogotovo ne van grupe. Izbjegavajte prodavce opojnih sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati. Ispred hramova se izuvajte i vodite računa o sljedećem: često ćete morati da skinete sve predmete od kože sa sebe, ne smijete se penjati na hinduističke hramove, nikako ne smijete fotografisati Kumari.
 • Odjeća - Od odjeće je potrebna proljetna i ljetna laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugih rukava i nogavica prije svega zboga aviona ali i moguće je da temperatura opadne, prije svega noću. Dakle obavezno ponesite i duks i nekoliko pari pantalona. Udobna obuća se podrazumijeva zbog obilazaka gradova, trekkinga, istraživanja džungle. Dugi rukavi i nogavice preporučuju se i kao zaštita od komaraca.
 • Lokalna valuta - Valuta koja je u opticaju je Nepalska Rupija. 1eur = 120 rupija, 1$ = 107 rupija. Svejedno je da li ćete ponijeti dolare ili eure. U ponekim mjenjačnicama se možete cjenkati za kurs, ukoliko se radi o većem iznosu. Bankomati postoje ali nisu lako dostupni. Kartice ne možete koristiti uvijek. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane. Na pijacama, prodavnicama suvenira i kod uličnih prodavaca uvijek se cjenkajte, jer je to običaj. Osim cjenkanja običaj je skoro uvijek i svima ostavljati bakšiš.
 • Komunikacija - Naše mreže u većini slučajeva ne rade na teritoriji Nepala. Skoro svi smještaji imaju wi-fi.
 • Struja - Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu vam potrebi adapteri za utičnice.