Japan, Južna Koreja, Kina

Japan, Južna Koreja, Kina

Proljetno putovanje u Japan, Južnu Koreju i Kinu 2019!

12 dana – Tokyo, Seul, Peking – 2780 KM (uključene aviokarte, sve takse, smještaj, transferi)

Polasci: 26.04.2019. ; 20.05.2019. godine

Vodimo Vas u Japan, otočnu zemlju istočne Azije koja predstavlja izoliran svijet jedinstvene kulture i krajolika. Kao rijetko gdje na planeti, u Japanu je kontrast modernog i tradicionalnog kreirao neodoljiv sklop koji se nije reflektovao samo na arhitekturu i umjetnost već i na ljude i njihov duh.

Iz Japana se upućujemo prema Južnoj Koreji i Seulu - drugom najveće megalopolisa na svijetu s preko 25 miliona stanovnika. Obilazak atrakcija grada i čuvenog DMZ-a.

Iz Seula letimo za Peking i vrijeme provodimo obilazeći najveće znamenitosti grada - Zabranjeni grad, staru Carsku rezidenciju, trg Tiananmen, grobnice Minga... Vrijeme provodimo i na magičnom Kineskom zidu i u Ljetnoj palači kraljice Tzu Chi.

Tokyo - glavni grad Japana, a Tokyo Metropolis oblast je najveća aglomeracija na svijetu i sastoji se od preko 26 gradova i 8 sela koji su vremenom srasli u jedan grad. U njoj živi preko 35 miliona ljudi. Mnogobrojni muzeji, kultura i religija su jedan od razloga zbog kojih ovaj grad posjeti preko 5 miliona stranih turista.

Tokyo ima najveću riblju tržnicu na svijetu. Tsukiji tržnica nalazi se u središtu Tokyja na kojoj se svakodnevno trguje sa 2,000 tona ribe. Lubenica spada u najskuplje voće u Japanu. Poklanjanje voća je čest običaj u Japanu. Najcjenjenije su savršeno okrugle lubenice koje dostižu cijenu od 34,650 jena, tj 419 dolara. Jela od mesa najčešće podrazumijevaju konjsko meso. Zbog visoke razine proteina i malo masnoća, konjsko meso se često može naći na japanskoj trpezi. Najčešće se konzumira sirovo, kao u jelu Basashi, sa đumbirom i lukom.

Muzej savremene umjetnosti Mori jedan je od najpopularnijih institucija u Tokiju. Smješten je u tokijskoj trendi četvrti Roppongi na 52. spratu nebodera koji je sagradio Minoru Mori. Ovaj muzej ne posjeduje stalnu postavku i nerijetko daje šansu mladim umjetnicima da izlažu uz velikane poput Ai Weiweia Tokujin Yoshioka ili Billa Viola. Muzej Mori može biti odlična polazna tačka za obilazak živahnog, modernog Tokyja.

U Seulu, drugom najvećem megalopolisu na svijetu s preko 25 miliona stanovnika, obilazimo Changdeokgung palaču, Haseong tvrđavu, Chongmyo hram, Namasanseong i Grobnice dinastije Joseon. Posjećujemo i seulski toranj i Banpo most koji predstavlja svojevrsnu fontanu preko rijeke Han. Seoul se nalazi na rijeci Han i ima historiju dugu preko dvije hiljade godina. Osnivanje grada vezuje se za Baekje, jedno od tri kraljevstva Koreje. Regija glavnog grada ima pet lokaliteta koja se nalaze na UNESCO-voj listi Svjetske baštine.

Upoznajemo najstariju civilizaciju na svijetu, šetamo Kineskim zidom, obilazimo Zabranjeni grad, Nebeski hram, Ptičje gnijezdo, Ljetnu palaču kraljice Tzu Chi... Zabranjeni grad se nalazi na Tiananmen trgu u Pekingu. Skoro 500 godina služio je kao rezidencija kineskim carevima i kasnije kao ceremonijalni i politički centar kineske vlade. Danas je pretvoren u muzej i godišnje ga posjeti preko 8 miliona ljudi.

Kineski zid je po nekim procjenama dug oko 5000 kilometara, visine između 5 i 10 metara, a širina mu je tako projektirana da četiri konjanika mogu uporedo jahati. Gradile su ga mnoge carske obitelji i konstantno produžavale. Danas predstavlja najprepoznatljiviji spomenik Kine, a dio Kineskog zida kod Badalinga godišnje posjeti preko dva miliona turista.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRAVEL BIH

ul. Branilaca Sarajeva, br. 20/2,

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Telefon: +38733552552

                 +38733552550

                 +38761629558

Email: info.junglebih@gmail.com

Radno vrijeme: Radnim danima 10:00-18:00h i subotom 11:00-14:00h

1. dan: Okupljanje na aerodromu ”Nikola Tesla” u Beogradu dva sata prije leta. Let QR232 u 12:00h za Dohu. Priče o egzotičnom krajevima i smješkanje dok čekamo naš let. Idemo na istok u susret Suncu. Dolazak u Dohu u 18:00h po lokalnom vremenu i presijedanje na let do Tokya.

2. dan: Let QR806 za Tokio u 02:20h. Dolazak u Tokyo u 18:40h po lokalnom vremenu, transfer metroom do smještaja. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

3. dan: Fakultativni izlet gdje ćemo imati priliku da upoznamo prijestolnicu "Zemlje izlazećeg sunca". Prvo obilazimo Carsku palaču, koja nije otvorena za posjetitelje, ali se nalazi u vrlo lijepom ambijentu japanskog parka u samom središtu grada. Obilazimo Metropolitan Government, treću najvišu zgradu u Tokiju gdje ćemo uživati u panorami ovog nevjerovatnog grada. Naveče obilazimo Shibuyu, dio grada poznat po šopingu i užurbanosti na najprometnijoj raskrsnici. Noćenje.

4. dan: Fakultativni izlet u grad Nikko lokalnim vozom. Grad je riznica kako kulturno- istorijskih sadržaja tako i prirodnih lepota. Ovde se nalazi mauzolej Tōshōgū, grobno mesto osnivača dinastije Tokugawa Ieyasu i jedan je od najlepših dvorskih kompleksa u Japanu koji je ušao pod UNESCO kulturnu zaštitu. U okviru njega se nalaze brojne prostorije sa umetninama i rezbarijama od drveta od kojih su svakako najpoznatiji tri mudra majmuna (jedan ne čuje, drugi ne govori, treći ne vidi). Pored ovog možemo videti brojne pagode kao i “tajni most” preko reke Daija. U blizini se nalazi i Rinnō-ji Budin hram. Povratak u Tokio u kasnim večernjim časovima. Noćenje.

5. dan: Transfer do aerodroma i let za Južnu Koreju. Dolazak u Seoul, glavni grad Južne Koreje. Transfer do smještaja i slobodno vrijeme. Noćenje.

6. dan: Fakultativni izlet u Seul - drugi najveći megalopolis na svijetu s preko 25 miliona stanovnika. Nalazi se na rijeci Han i ima historiju dugu preko dvije hiljade godina. Osnivanje grada vezuje se za Baekje, jedno od tri kraljevstva Koreje. Regija glavnog grada ima pet lokaliteta koja se nalaze na UNESCO-voj listi Svjetske baštine: changdeokgung palaču, Haseong tvrđavu, Jongmyo hram, Namasanseong i Grobnice Joseon dinastije. Posjećujemo i seulski toranj i Banpo most koji predstavlja svojevrsnu fontanu preko rijeke Han. Noćenje.

7. dan: Fakultativni izlet u takozvani DMZ - demilitariziranu zonu koja predstavlja "ničiju zemlju" između Sjeverne i Južne Koreje koja je oformljena nakon završetka rata. Postoji četiri tunela koji povezuju ove dvije zemlje, a prepostavlja se da ih ima i više, prema nekim izvorima ima ih preko 20. Na turi ćemo posjetiti treći tunel u Panmunjobu, kao i zgrade vojske Južne Koreje, Ujedinjenih naroda i Sjedinjenih Američkih država. Povratak u Seul. Noćenje.

8. dan: Transfer do aerodroma i let za Kinu. Dolazak u Peking (Beijing), grad koji će vas iznenaditi svojom veličinom, brojem hramova, muzeja, restorana... Dobro došli u Kinu, kolijevku civilizacije! Transfer do smještaja. Noćenje.

9. dan: Fakultativni izlet - Zabranjeni grad i stara Carska rezidencija, trg Tijenamen, muzej Revolucije, grobnice Minga, memorijalni muzej Mao Cetunga... Noćenje.

10. dan: Fakultativni izlet do Ljetne Palate koja je nekadašnja carska rezidencija, a danas najveći nacionalni park u Kini, površine 270 hektara. Ljetni dvorac potiče iz 17. stoljeća, a više puta je dograđivan. Posljednji put za vrijeme carice TzuHs-i, kada je iskopano umjetno jezero, a po nalogu carice i brod na obali jezera koji nikada nije zaplovio jer je izgradjen od mramora. Dogradnje koje su izvršene za vrijeme ove carice ubrajaju se u vrhunska dostignuća kineske arhitekture i građevinarstva. Povratak u Peking. Noćenje.

11. dan : Napuštanje smještaja u jutarnjim satima. Fakultativni izlet do Kineskog zida. Kineski zid se proteže u pravcu istok - zapad u dužini od 5000 kilometara. Visina zida iznosi 10 metara, a širina mu je projektirana tako da četiri konjanika mogu usporedo jahati na njemu. Uživamo u pogledu sa zida, slušamo priče, kupujemo originalne kineske suvenire od porculana, svilu, slike i divimo se ovoj neobičnoj zemlji, ljudima i kulturi. Transfer do aerodroma u večernjim satima i let za Beograd sa presijedanjem.

12. dan: Let QR895 za Dohu u 01:50h. Dolazak u Dohu u 05:40h i presijedanje na let QR231 za Beograd u 06:35h. Dolazak u Beograd u 11:00h. Kraj putovanja!

Polazak: 26.04.2019. ; 20.05.2019. godine

** U rijetkim slučajevima moguće je pomjeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

 Termin ►

 26.04.2019.

20.05.2019.

 First minute cijena:

 2780 KM 

2780 KM

 Regularna cijena:

 2980 KM 

 2980 KM 

*First minute cijena važi za prijave do dva mjeseca pred putovanje. Nakon tog datuma važi regularna cijena.

*First minute cijena za polazak 20.05.2019. godine važi za sve prijave od 25.03.2019. godine do 05.04.2019. godine! 

Uslovi plaćanja:

Prilikom prijavljivanja plaća se 400 KM, 400€ se plaća inopartneru na samom putovanju (uključeno u navedenu cijenu aranžmana). Ostatak sume plaća se u agenciji, u konvertibilnim markama, a najkasnije 6 sedmica pred put. 

Prijavljivanje:

Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

 

Aranžman obuhvata:

 • Avio kartu Beograd - Tokyo – Seul – Peking - Beograd sa svim taksama
 • Smještaj na bazi noćenja u višekrevetnim sobama u hostelima prema planu i programu puta (3 noći Tokyo, 3 noći Seul, 3 noći Peking)
 • Lokalne transfere i transfere između gradova prema planu i programu puta
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Aranžman NE obuhvata:

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)
 • Vizu za Japan (cca. 45,00 KM)
 • Individualne troškove nastale za vrijeme trajanja aranžmana
 • Doplata za 1/2 krevetnu sobu u hostelu - 360,00 KM po osobi
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno-historijske spomenike

 

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu usljed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine aviokarata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABIH standardom.

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše BiH dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

 

Hostel je smještajni kapacitet namijenjen prije svega mladim ljudima, kao i svima onima kojima komfor nije na prvom mjestu. Sobe su višekrevetne 1/4, 1/6, 1/12 sa etažnim kupaonicama. Putnici koji se odluče za doplatu za dvokrevetne sobe imat će 1/2 sobe u hostelima sa etažnim kupatilima. Usluga u hostelima je na bazi noćenja. Imena smeštaja bit će potvrđena najkasnije sedam dana pred put.

 

Tokyo je glavni grad Japana, a Tokyo Metropolis oblast je najveća aglomeracija na svijetu i sastoji se od preko 26 gradova i 8 sela koji su vremenom srasli u jedan grad. U njoj živi preko 35 miliona ljudi. Mnogobrojni muzeji, kultura i religija su jedan od razloga zbog kojih ovaj grad posjeti preko 5 miliona stranih turista.

Seoul je glavni grad Južne Koreje i drugi najveći megalopolis na svijetu. Poznat je kao moderan grad s tradicionalnim hramovima i palačama ali i modernim arhitektonskim dostignućima.

Peking (Beijing) - glavni grad najmnogoljudnije države na svijetu. Glavni je kulturni, politički i historijski centar zemlje. Grad bogate kraljevske prošlosti, aristokratskih hramova, parkova i palača.

JAPAN

 • OPŠTI PODACI: Japan je ostrvska država u istočnoj Aziji smeštena na lancu ostrva istočno od Azijskog kontinenta, na zapadnom rubu Pacifičkog oceana sjeverno od Istočnokineskog mora. Japan čini arhipelag od više od 3000 ostrva od kojih su najveća ostrva: Hokkaido, Honshu, Shikoku i Kyushu koji čine više od 97% površine. Dva japanska slova koja označavaju ime Japana znače "izvor sunca" pa se tako cijela zemlja često naziva "Zemlja izlazećeg sunca". Japan je planinska zemlja, budući da oko 80% površine čine planine. Oko 66% površine prekriveno je šumama. Po državnom uređenju Japan je ustavna parlamentarna monarhija s carem na čelu. Japan je deseta zemlja svijeta po broju stanovnika s nešto manje od 128 miliona, od kojih 99% čine Japanci. Glavni grad je Tokyo koji sa susjednim gradovima ima oko 32 miliona stanovnika te je najveće metropolitansko područje svijeta.
 • VIZE: Za državljane Bosne i Hercegovine potrebna je viza za Japan koja se vadi u ambasadi Japana u Sarajevu. Cijena je 43,00 KM.
 • ZDRAVSTVENA SITUACIJA: Za ulazak u zemlju nije potrebna vakcina. Situacija u pogledu nivoa radioaktivnog zračenja je normalizovana (voda, tlo, vazduh, hrana) i predstavlja predmet svakodnevne opsežne analize japanskih organa. Zdravstvena situacija u Japanu je zadovoljavajuća. Voda iz česme je bakteriološki ispravna i sigurna za piće. Ipak, mi preporučujemo našim putnicima da piju flaširanu vodu.
 • VREMENSKA ZONA: Japan se nalazi u UTC+09:00 vremenskoj zoni, odnosno + 7h u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.
 • KLIMA: Japan ima umjerenu klimu i 4 izrazita godišnja doba, ali zbog velike udaljenosti od sjevera prema jugu klima varira od regije do regije. Krajnji sjever je zimi vrlo hladan, dok krajnji jug ima suptropsku klimu. Na klimu osim toga utiču sezonski vjetrovi koji pušu sa kontinenta prema oceanu zimi i u suprotnom smjeru ljeti. Kasni juni i rani juli su kišni period (osim u Hokkaidu), kada se nad Japanom nalazi sezonska kišna fronta (baiu zensen). U kasno ljeto i ranu jesen se iz tropskih područja niskog pritiska iznad ekvatora razvijaju tajfuni i prolaze od jugozapada prema sjeveroistoku, često donoseći obilne kiše.
 • HRANA I PIĆE: Postoje dvije japanske kuhinje – i obje su tradicionalne. Jedna  je tradicionalna u pravom smislu te riječi sa jelima koja su se vijekovima nalazila na trpezi prije šezdesetih godina XIX vijeka i japanskog otvaranja prema zapadu, i druga koja zapravo predstavlja uvođenje novih sastojaka i poznatih jela pripremljenih na japanski način. Budući da je Japan ostrvska zemlja, u pripremanju jela široko se koriste sve vrste morske ribe, rakova i morskih plodova u svim oblicima. Kao obavezna jela na japanskoj trpezi nalaze se razne vrste supa, skoro obavezan prilog uz svako glavno jelo je kuhana riža umjesto koje se vrlo često služi i tjestenina, dok se glavno jelo sastoji uglavnom od mesa ili ribe – kuhane, pržene ili grilovane. U pripremanju hrane koriste se i sve vrste povrća i voća, veliki broj začina od kojih je soja sos gotovo obavezan sastojak tako da je japanska hrana uglavnom veoma bogato začinjena i u poređenju sa ostalim kuhinjama znatno slanija ali i mnogo manje masna. Veoma često se meso, pogotovu riba, služi termički neobrađeno kao tradicionalni suši ili sašimi. Kada je riječ o cijenama obroka u restoranu, one variraju od mjesta gdje jedete. Najjeftiniji obrok možete da pojedete u restoranima brze hrane gdje većina Japanaca jede i gdje će vas obrok koštati od 5-7 eura. Nešto luksuzniji restorani obrok naplaćuju u prosjeku od 10-20 eura.
 • SIGURNOST: Japan važi za državu visokog nivoa javnog reda i mira, bez rizika od oružanih sukoba i sa niskom stopom kriminala u poređenju sa drugim razvijenim zemljama. Japan je, međutim, zemlja visokog rizika od prirodnih nepogoda.
 • ODJEĆA: Bilo da putujete u Japan u proljeće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savetujemo da ponesete udobnu obuću kao i tanju jaknu za večernje sate.
 • LOKALNA VALUTA: Zvanična valuta u Japanu je jananski jen (JPN, Yen) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema posljednjem kursu 1 euro = 125 jena, 1$ = 103 jena. Mogu se koristiti platne kartice American Express, VISA, Diners Club i Master Card a u bankomatima kartice sa oznakom Cirrus, PLUS, Maestro i Visa Electron ali moramo da napomenemo da se često dešavalo da platne kartice ne prolaze u Japanu, stoga vam savetujemo da se oslonite isključivo na gotovinu.
 • STRUJA: Potrebno je ponijeti adapter za električnu energiju. Struja u Japanu je 100 volti (Amerika 120V, Evropa 230V) . Adapter je sa 2 tanka pljosnata ulaza.

 

JUŽNA KOREJA

 • Južna Koreja je država smještena na južnoj polovini Korejskog poluostrva, na istoku Azije i zvanično je poznata kao Republika Koreja. Sa sjeverne strane se graniči sa Sjevernom Korejom i to je jedina kopnena granica koja je duga 243km. Na zapadu se nalazi Žuto, na jugu Istočnokinesko, a na istoku Japansko more. Glavni grad je Seul.
 • Vize: Za državljane BiH nije potrebna viza za boravak do 30 dana.
 • Zdravstvena situacija: Za ulazak u zemlju nije potrebna nikakva vakcina. Zdravstvena situacija je na zadovoljavajućem nivou, ali putnicima preporučujemo da piju flaširanu vodu. Iako se ne traži posedovanje zdravstvenog osiguranja, preporučuje se putno osiguranje, jer su cijene zdravstvenih usluga visoke. Primjetna je tendencija porasta nivoa zagađenja vazduha tzv. finom prašinom (’’yellow dust’’). Ovi nivoi se mjere svakodnevno, o čemu se stanovništvo obavještava putem sredstava javnog informisanja i odgovarajućih internet aplikacija. U slučaju vrijednosti koje se smatraju nepovoljnim za zdravlje, sugeriše se nošenje zaštitnih maski, koje su jeftine i lako dostupne (apoteke, dragstori, tržni centri, aerodromi, autobuske i željezničke stanice).
 • Vremenska zona: Južna Koreja se nalazi u UTC+09:00 vremenskoj zoni, odnosno + 7h u odnosu na BiH.
 • Klima: Južna Koreja ima vlažnu kontinentalnu/subtropsku klimu sa suvom zimom. Seul ima temperaturnu klimu sa 4 izrazita godišnja doba i razlike između ljetnih i zimskih temperatura su ekstremne. Tokom ljeta, uticaj pritiska donosi toplu, vlažno vrijeme sa temperaturama preko 35 stepeni celzijusovih, dok je zimski period pod uticajem hladnih vazdušnih struja iz Sibira, gdje temperatura pada i do minus 20 stepeni celzijusovih. Monsunski period je karakterističan za period od juna do septembra.
 • Hrana i piće: Koreanska kuhinja predstavlja svojevrsan miks drštvenih i političkih promjena, gdje se primećuje raspon od drevnih agrikulturalnih i nomadskih tradicija na jugu. Kuhinja se bazira prvenstveno na pirinču, povrću i mesu koji se služe uz raznovrsne priloge uz svaki obrok. U pripremi jela se najčešće koristi susamovo ulje, fermentisana pasta od graha, soja sos, so, bijeli luk, đumbir, biber, fermentisana čili pasta i kupus. Najjeftiniji obrok možete da pojedete u restoranima brze hrane i gdje će vas obrok koštati od 5-7eura. Nešto luksuzniji restorani obrok naplaćuju u prosjeku od 10 – 20 eura.
 • Sigurnost: Južna Koreja važi za državu visokog nivoa javnog reda i mira, ali svakako treba biti oprezan prilikom posjete DMZ (demilitarizovanoj zoni/granici sa Sjevernom Korejom) kao i na oprezu od sitnih kriminalaca i krađe.
 • Odjeća: Bilo da putujete u Južnu Koreju u proljeće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savjetujemo da ponesete udobnu obuću kao i tanju jaknu za večernje sate.
 • Lokalna valuta: Zvanična valuta u Južnoj Koreji je južnokorejski von (KRW, won) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema posljednjem kursu 1e = 1256 vona, 1$ = 1066 vona. Mogu se koristiti platne kartice American Express, VISA, Diners Club i Master Card ali moramo da napomenemo da se često dešavalo da platne kartice ne prolaze, stoga vam savjetujemo da se oslonite isključivo na gotovinu.
 • Struja: Nije potrebno nositi adapter za električnu energiju. Struja u Južnoj Koreji je 220 volti i možete koristiti naše standardne punjače.

 

KINA

 • Kina, zvanično Narodna Republika Kina je država u istočnoj Aziji. Ima obalu od 14 500 km i graniči se sa Vijetnamom, Laosom, Mjanmarom, Indijom, Butanom, Nepalom, Pakistanom, Afganistanom, Tadžikistanom, Kirgistanom, Kazahstanom, Rusijom, Mongolijom i Sjevernom Korejom. Glavni grad je Peking. Četvrta je po veličini zemlja u svijetu i najmnogoljudnija sa preko 1.5 milijardi stanovnika. Jednopartijska je država sa vladajućom Komunističkom partijom Kine. Administrativno je podijeljena na 22 provincije, pet autonomnih regiona, četiri opština sa direktnom kontrolom i dva regiona sa specijalnim statusom (Hong Kong i Makao).
 • Vize: Za državljane BiH nije potrebna viza za boravak do 30 dana.
 • Zdravstvena situacija: Sanitarna situacija u Kini je dobra, bez područja na kojima bi vladale epidemije ili zarazne bolesti. Zdravstvena služba je dobro organizovana, a izbor medicinskih ustanova je širi što je i grad veći. Prilikom posjete Tibetu, zbog niskog pritiska i razređenog vazduha na nadmorskoj visini platoa, neophodna je posebna pažnja. Moguća je pojava poteškoća sa disanjem, vrtoglavice, nervoze, ubrzanog rada srca, krvarenja iz nosa, bolova u mišićima i slično. Inače se preporučuje, pored adekvatne ishrane i laganih vježbi, sporije kretanje sa manje prtljaga, a u slučaju reakcije organizma na nadmorsku visinu, treba se zaustaviti i uzeti kiseonik. U ozbiljnijoj situaciji pomoć treba potražiti u bolnicama koje se nalaze na nižoj nadmorskoj visini. Licima koja imaju srčana oboljenja, visok krvni pritisak ili astmu ne preporučuje se putovanje na plato.
 • Vremenska zona: Kina se nalazi u UTC+08:00 vremenskoj zoni, odnosno + 6h u odnosu na BiH.
 • Klima: Kina se najvećim dijelom nalazi u umjerenoj klimatskoj zoni pod uticajem monsuna. Od septembra/oktobra do marta/aprila pušu vjetrovi iz pravca Sibira I Mongolije. Što se ide južnije, njihova snaga je manja. Izazivaju suhu i hladnu zimu i dovode do velikih temperaturnih razlika (i do 40 stepeni celzijusa) u odnosu na jug zemlje. Ljeti, monsoon puše sa okeana donoseći topao, vlažan vazduh i kiše. Veličina teritorije i raznolikost reljefa dovode do velikih razlika u klimi pojedinih dijelova zemlje. Tako, na primjer, sjeverni dio provincije Heilongjiang (sjeveroistok Kine) nema pravo ljeto, dok provincija Hainan nema zimu. Dolina Huaihe ima četiri godišnja doba. Zapadni dio Tibetanske visoravni je prekriven snijegom cijele godine, a južnmi dio visoravni Yunan-Guizhou ima projetnu klimu tokom cijele godine. Sjeverozapadni dio unutrašnjih regiona Kine karakterišu velike oscilacije temperature u toku dana. Duž istočne obale količina padavina iznosi oko 1500 milimetara, dok u unutrašnjim, sjeverozapadnim krajevima, dostiže jedva 50 milimetara.
 • Hrana i piće: Kuhinja se bazira prvenstveno na riži, povrću i mesu koji se služe uz raznovrsne priloge uz svaki obrok, kao i varijacije nudli, supa i povrća. U pripremi jela se najčešće koristi susamovo ulje, fermentisana pasta od graha, soja sos, so, bijeli luk, đumbir, biber, fermentisana čili pasta i kupus. Najjeftiniji obrok možete da pojedete u restoranima brze hrane i gdje će vas obrok koštati od 5-7eura. Nešto luksuzniji restorani obrok naplaćuju u prosjeku od 10 – 20 eura.
 • Sigurnost: Kina važi za državu visokog nivoa javnog reda i mira, ali svakako treba biti na oprezu od sitnih kriminalaca i krađe.
 • Odjeća: Bilo da putujete u Južnu Koreju u proljeće ili jesen, preporučuje se slojevito oblačenje zbog razlike između jutarnjih i podnevnih temperatura. Svakako vam savjetujemo da ponesete udobnu obuću kao i tanju jaknu za večernje sate.
 • Lokalna valuta: Zvanična valuta u Kini je Juan (CNY) i to je jedino dozvoljeno sredstvo plaćanja. Plaćanje stranom valutom nije dozvoljeno. Prema posljednjem kursu 1e=7,5 juana, 1$ = 6,4 juana. Mogu se koristiti platne kartice American Express, VISA, Diners Club I Master Card ali moramo da napomenemo da se česo dešavalo da platne kartice ne prolaze, stoga vam savjetujemo da se oslonite isključivo na gotovinu.
 • Struja: U Kini je standardna voltaža 220 volti i koriste se tri tipa adaptera za električnu energiju: sa dva pljosnata ulaska, sa tri pljosnata ulaska i standardni evropski koji se koristi u BiH.