Myanmar, Vijetnam i Laos

Myanmar, Vijetnam i Laos

Putovanje Myanmar(Burma), Vijetnam i Laos 2019!

18 dana – Yangon, Nyaung Shwe, Inle jezero, Bagan, Hanoi, Luang Prabang – 3380 KM! (uključene aviokarte, sve takse, smještaj, transferi)

*HAPPY WEEK cijena - 3180 KM - važi za prijave od 20.11. do 24.11.2018. godine!

Polazak: 20.01.2019. godine

Jungle Tribe Vas vodi u novu neobičnu avanturu. Prvo se upoznajemo sa magičnim Myanmarom, nekadašnja Burma. Upoznajte najveću zemlju Jugoistočne Azije, dom preko 40 miliona budista, zemlju najljepših zalazaka sunca, hramova koji oduzimaju dah, predjela koji se urezuju u pamćenje… Otkrijte zašto Myanmar zovu “smaragdom”, zašto joj je istorija duga preko 2500 godina, posjetite sve njene spomenike i predjele, uživajte u ukusnoj hrani, u miru i osmijesima Burmanaca…

Prva stanica na našem putovanju po Myanmaru je bivša prijestolnica i najveći grad nekadašnje Burme  - Jangon (Yangon). Najpoznatije obilježje grada je Švedagon Pagoda za koju se vjeruje da je najstarija na svijetu i da je stara preko 2500 godina. Zovu je “krunom Burme”, a njena zlatna stupa ukrašena je sa preko 7000 dijamanata, rubina, topaza i safira. Sama stupa ima visinu od 99 metara, a nalazi se na uzvišenju pa je vidljiva iz svih dijelova grada.

Iz Yangona upućujemo se ka Nyaung Shweiju, gradiću u blizini južne obale jezera Inle. Dane provodimo u vožnji čamcem po jezeru, upoznajemo se sa lokalcima, probamo cigarete od banana, a lokalni ribari pokazat će nam posebnu tehniku pecanja, a kupit ćemo i suvenire na tradicionalnoj plovećoj pijaci.

Sljedeća stanica nam je Bagan koji je bio prijestolnica prvog kraljevstva od 9. do 13. vijeka. Na prostoru ravnice oko samog grada nekada se nalazilo preko 10.000 hramova od kojih je do danas sačuvako nešto preko 2.000. Istražit ćemo najpoznatije među njima, slike koju se urezuju u pamćenje…

Penjemo se preko 777 stepenika do vrha planine i vulkana Popa, gdje ćemo posjetiti hram na samom vrhu i uživati u miru i pogledu na okolne šume i izvore…

Iz nezaboravne Burme, dolazimo u Vijetnam, tačnije Hanoi. Hanoi je glavni grad Vijetnama i nalazi se na delti Crvene rijeke. Jedan je od najstarijih gradova Jugositočne Azije, osnovan 1010. godine pod imenom Tang Long. Kroz dugu istoriju Hanoi je uvijek bio kulturni centar Vijetnama. U gradu danas postoji više od 600 pagoda i hramova. Halong Bay je jedan od najljepših zaliva na svijetu, a ono što je posebno specifično ua ovaj zaliv su “plutajuće” stijene. Dok plovite ovim zalivom, pred vama se pojavljuju stijene i ostrvca različitih veličina, a u daljini se kroz maglu nazire jos na stotine.

Za kraj, putujemo u Laos, državu u jugoistočnoj Aziji koja nema izlaz na more. Boravimo u Luang Prabangu, koji se nalazi na 200 km od glavnom grada - Vijentijana. Luang Prabang je izvanredan primjer spajanja tradicionalne arhitekture s evropskim kolonijalnim stilom u XIX i početkom XX vijeka. Uživat ćemo u obilasku Kuang Si vodopada, krstarit ćemo rijekom i skupljati nove nezaboravne uspomene.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRAVEL BIH

ul. Branilaca Sarajeva, br. 20/2,

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Telefon:   +38733552552

                 +38733552550

                 +38761629558

Email: info.junglebih@gmail.com

Radno vrijeme: Radnim danima 10:00-18:00h i subotom 11:00-14:00h

Dan 1 (20.01.): Sastanak na aerodromu ''Nikola Tesla'' dva sata pre leta. Let za Jangon, sa presedanjem u Dohi. Idemo na istok u susret suncu.

Dan 2 (21.01.): Dolazak u Jangon (Yangon) u ranim jutarnjim časovima. Transfer do smeštaja i vreme za istraživanje i obilazak grada. Jangon je nekadašnji glavni grad, i danas najveći grad ove neverovatne zemlje. Nekadašnji Rangun, danas je grad koji ima najveći broj kolonijalnih zgrada na prostoru Jugoistočne Azije. Fakultativno obilazimo najpoznatije – zgradu Višeg Suda, zgradu bivšeg Sekreterijata, gradsku kuću, a potom idemo do Chauk Htat Kyi – koji je dom ležeće statue Bude, duge 70m. Za kraj ture lagana šetnja do Indijske i Kineske četvrti i predah za večeru. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Dan 3 (22.01.): Dan rezervisan za fakultativni obilazak najveće svetinje Mjanmara – Švedagon pagode (Shwe Dagon). Zlatna stupa ima visinu od 99 metara, nalazi se na uzvišenju  i dominira panoramom grada. Hram ima relikvije četiri Bude, a sagrađen je u periodu između VI i XX veka, a prema legendi hram postoji preko 2500 godina i to je čini najstarijom budističkom stupom na svetu. Transfer do autobusa i polazak za Najang Švei (Nyaung Shwe). Noćna vožnja.

Dan 4 (23.01.): Dolazak u grad Najang Švei (Nyaung Shwe), u blizini južne obale jezera Inle (Inle Lake). Fakultativna vožnja čamcem po jezeru. Posećujemo plutajuću pijacu, upoznajemo se sa lokalcima, jedemo najrazličitije slatkiše od pirinča, probamo cigarete od banana... Obilazimo i manastir Nga Phe Kyaung u kome „mačke skaču”. Povratak u smeštaj.  Noćenje.

Dan 5 (24.01.): Fakultativno krstarenje Inle jezerom, upoznavanje sa posebnom tehnikom pecanja, kao i upoznavanje sa long neck tribe-om (pleme žena izduženih vratova), pravljenje fotografija od kojih zastaje dah... Povratak u smeštaj. Noćenje.

Dan 6 (25.01.): Napuštamo smeštaj i polazimo za Bagan, antički grad u Mandalaj regionu, koji je od IX do XIII veka bio prestonica prvog burmanskog kraljevstva Pagan. U periodu između XI i XIII veka na prostoru ravnica Bagana nalazilo se preko 10.000 hramova, od kojih je do danas ostalo oko 2200. Transfer do smeštaja. Noćenje.

Dan 7 (26.01.): Rano ujutru krećemo na fakultativni izlet, prvo se zaustavljamo na lokalnoj pijaci kako bi osetili energiju i upoznali nasmejane prodavce, koji nam nude sveže voće i namirnice. Put nastavljamo u dolinu hramova, posećujemo hramove – Bupaja (Bupaya Pagoda), Ananda hram, Damajangi hram (Dhammayangyi Temple), Lawkananda Pagoda i za kraj dana uživamo u nestvarnom zalasku sunca iznad doline. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Dan 8 (27.01.): Fakultativni celodnevni izlet do vulkana Popa (Mount Popa), visokog 1518 metara, a jedno je od najznačajnijih hodočašća u Jugoistočnoj Aziji. Budistički kompleks nalazi se na vrhu uzvišenja kao i krater vulkana, a do njega vodi 777 stepenika. Sa vrha se pruža neverovatan pogled na Bagan dolinu, mnogobrojne izvore, potoke i oaze oko vulkana. Povratak u Bagan. Noćenje.

Dan 9 (28.01.):  Napuštanje smeštaja i transfer za let do Hanoja sa presedanjem. Transfer do smeštaja. Noćenje.

Dan 10(29.01.): Budimo se u glavnom gradu Vijetnama, koji je jedan od najstarijih gradova jugoistočne Azije, nekada poznat po imenu Tang Long – ,,zmaj koji se uzdiže’’. Krećemo u veoma interesantan obilazak u kome ćete osetiti izbliza kako ljudi na ovom kraju sveta svakodnevno funkcionišu i uživati u zvucima i prizorima starog dela Hanoja. U obilasku ćete videti vrtove Hoan, Kiem jezero, But kule i bićete facinirani legendama koje datiraju još iz VII veka. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Dan 11 (30.01.): Dvodnevni fakultativni izlet do Halong Bay-a. Halong Bay se nalazi istočno od Hanoja, na oko dva-tri sata vožnje. To je gotvo skriveni zaliv u kome se nalazi oko 2000 malih ostrva tj. većina tih ostrva su zapravo formacije stena koje se izdižu iz zelene vode.  Ovaj zaliv pod zaštitom je UNESCO-a. Uživamo na brodu... Noćenje.

Dan 12 (31.01.): Povratak sa broda i nastavak fakultativnog razgledanja grada – obilazimo Ho Ši Min mauzolej, Chaitman palatu, gradski trg Ba Dinh, Hram literature, univerziztet. Slobodno vreme za istraživanje grada, probanje lokalne hrane, stvaranje novih uspomena...Noćenje.

Dan 13 (01.02.): Transfer do aerodroma i let za Luang Prabang. Dolazak u Luang Prabang jedan od najpoznatijih gradova Laosa. Transfer do smeštaja. Noćenje.

Dan 14 (02.02.): Budimo se u Luang Prabangu, koji je zahvaljujući svom položaju u planinama uspeo da sačuva tradicionalni izgled. Ovaj danas mirni gradić ima izuzetno očuvanu kombinaciju Lao i francusko kolonijalnog stila u arhitekturi. Fakultativno obilazimo, Wat Xieng Thong – najveći i najlepši hram kraljevskog grada Luang Prabanga, koji je  najpoznatiji po svojim impresivnim muralima. Nakon obilaska hrama, krstarimo rekom Mekong do Pak Ou pećine. Ručamo u lokalnom restoranu. U povratku svraćamo u selo Ban Xangkhong, gde ćemo videti tradicionalnu proizvodnju papira. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Dan 15 (03.02.): Celodnevni izlet na Kuangsi vodopade.Tirkizna boja vode sa belim krečnjačkim kamenjem, vodopadu daje magični izgled. U zavisnosti od sezone, nivo vode može da varira. Posećujemo i rezervat koji brine i spašava životinjne. Poslepodne, penjemo se na Phousi brdo, kako bismo uživali u panorami na Luang Prabang. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Dan 16 (04.02.): Fakultativni izlet u Khmu selo, smešteno u planinama. Vožnja brodom rekom Nam Khan, hiking u dužini od oko 8km kroz džunglu pa sve do Tad Sae vodopada. Uživamo u predelima koji nas okružuju dok pešačimo kroz džunglu. Ukoliko nam vreme dozvoli, moguće kupanje na vodopadima. Povratak u smeštaj. Slobodno vreme za šetnju ili laganu večeru. Noćenje.

Dan 17 (05.02.): Napuštanje smeštaja. Poslednji dan u Luang Prabangu, slobodno vreme do polaska na aerodrom. Let za Beograd sa presedanjem.  

Dan 18 (06.02.): Dolazak u Beograd. Kraj putovanja!

Polazak: 20.01.2019. godine

* U rijetkim slučajevima moguće je pomjeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

 Termin ►

20.01.2019.

 HAPPY WEEK CIJENA:

3180 KM

 First minute cijena:

3380 KM

 Regularna cijena:

3580 KM

*HAPPY WEEK cijena važi za prijave od 20.11. do 24.11.2018. godine! 

*First minute cijena važi za prijave do tri mjeseca pred put. Nakon tog datuma važi regularna cijena aranžmana.

Uslovi plaćanja:

Prilikom prijavljivanja plaća se 400 KM, a nakon formiranja grupe dodatnih 600 KM. Ostatak sume plaća se u agenciji, u konvertibilnim markama, a najkasnije 7 sedmica pred put. 

Prijavljivanje:

Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

 

Aranžman obuhvata:

 • Povratnu aviokartu sa svim taksama na relaciji Beograd – Yangon, Luang Prabang - Beograd
 • Lokalne avio karte sa svim taksama
 • Noćnu vožnju Yangon - Nyaung Shwe
 • Smještaj u gesthausima/hotelima na bazi noćenja, prema planu i programu puta (1/2 sobe)
 • Sve transfere prema planu i programu puta
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Aranžman NE obuhvata:

 • Fakultativne obilaske i ulaznice za lokalitete i kulturno-istorijske spomenike
 • Vizu za Myanmar (50 USD u $ cijena vize + usluga viziranja i slanja dokumentacije za Beograd)
 • Vizu za Vijetnam (45 KM online viza + 25 USD po dolasku u Vijetnam)
 • Vizu za Laos (40$ u $ po dolasku u Laos)
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji do 5 dana pred put)
 • Individualne troškove za vrijeme putovanja

 

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu usljed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine aviokarata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABIH standardom.

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše BiH dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

 

Jangon (Yangon) je najveći grad Myanmara, a nekada se zvao Rangun. Ima oko 5 miliona stanovnika i bio je glavni grad do premiještanja prijestolnice u Nejpjido. Leži na delti rijeke Iravadi koja se uliva u Andamansko more.

Inle Lake je jezero koje se nalazi u regiji Šan, i važi za jedno od najprivlačnijih mjesta u čitavoj zemlji. Nalazi se na oko 900 metara nadmorske visine i njegovu okolinu naseljava preko 30 različitih plemena.

Bagan je grad koji se nalazi u blizini Mandalaja, a bio je prijestolnica kraljevstva Pagan. Turiste privlači veliki broj budističkih hramova u dolini oko grada.

Hanoj je glavni grad Vijetnama i nalazi se na delti Crvene rijeke. Jedan je od najstarijih gradova Jugositočne Azije, osnovan 1010. godine pod imenom Tang Long. Kroz dugu istoriju Hanoi je uvijek bio kulturni centar Vijetnama. U gradu danas postoji više od 600 pagoda i hramova.

Luang Prabang je grad i luka na gornjem Mekongu na planinskom severu Laosa. Grad je bivša kraljevska rezidencija i prijestolnica kraljevstva Lan Sang od XIV vijeka do 1946. godine.

Myanmar/Burma

Opšti podaci: Myanmar, nekadašnja Burma, nalazi se u Jugoistočnoj Aziji. Graniči se sa Bangladešom i Indijom na zapadu, sa Kinom na severu, severoistoku i sa Laosom i Tajlandom na istoku. Ova ogromna zemlja velikim delom – obalom dužine 1.930 km - na svom jugu i jugozapadu izlazi na Bengalski zaliv i gleda na otvoreni Indijski okean.

Glavni grad: Nejpjido

Površina: 678.500km2

Broj stanovnika: 60.380.000 stanovnika                                                     

Jezik: Burmanski 

Veroispovest: Teravada budisti 88%, hrišćanstvo 6.2%, islam 4.3%, ostali 1.5%

Nezavisnost: 04.01.1948.

Valuta: Kyat (MMK) – 1€ iznosi oko 1.699.18 MMK

                                  1$ iznosi oko 1.451.06 MMK

Novac, kreditne kartice i bankomati: Ne preporučuje se velika razmena novca na aerodromu, jer kurs zna biti znatno lošiji. Preporučljivije je da nosite dolare, i obavezno vodite računa da kada nosite dolare, novčanice ne smeju biti starije od 2006. godine, takođe ne smeju biti ni izgužvane, ni pocepane, niti imati bilo kakve fleke ili mrlje. Mnogi neće prihvatiti stare i izgužvane novčanice. Većina hotela i restorana prihvata plaćanje kreditnim karticama, samo morate proveriti sa matičnom bankom o visinama provizije. Dakle, pre putovanja, posavetujte se sa svojim bankarom. Imajte u vidu da čim odete iz većih gradova u manje, plaćanje karticom neće biti moguće. Trudite se da novac ne menjate na ulici.

Vremenska zona:  UTC/GMT +06:30

Viza: Državljanima BiH je potrebna viza za Myanmar. Cijena vize iznosi 50,00 $ u dolarima i radi se mjesec dana prije samog putovanja. Obavezno morate imati minimum dvije čiste prazne stranice u pasošu i pasoš mora važiti najmanje 6 mjeseci od momenta povratka sa putovanja.

Klima: Najveći deo zemlje leži u monsunskoj zoni. Severni delovi su hladniji sa prosečnom temperaturom od 21 stepen C, dok je prosečna temperatura obalskog dela 32 stepena C. U toku godine postoje tri perioda: topla sezona – od marta do maja, kišna sezona – od juna do oktobra i hladna sezona – od novembra do februara. U januaru noćna temperature može ići i do 13 stepeni, dok dnevna može biti i do 35 stepeni Celzijusa.

Hrana i piće Burmanska kuhinja je spoj mnogih azijskih kuhinja budući da zemlja leži na raskrsnici azijskih puteva. Najveći uticaj na Burmansku kuhinju imale su Indija, Kina i Tajland. Pirinač je osnovna namirnica. Burmanci su pravi majstori što se tiče pripreme različitih jela koja se služe uz pirinač. Riba je vrlo često sastavni deo burmanske kuhinje, bilo sveža ili kao začin u obliku različitih ribljih pasta.  Hrana je često blago pikantna, a ljuti dodaci često dolaze na sto u posebnim posudicama. Burmanci vole i takozvane salate - hladna jela od mnogih sastojaka kojima se dodaju rezanci i koja predstavljaju brzi obrok, čak i na ulici. Na raspolaganju je naravno i mnogo sezonskog voća. Među pićima glavni je čaj. Zeleni čaj je za Burmance voda, te je dostupan uvek i svuda, a pije se bez ikakvih dodataka.Od alkoholnih pića najčešća su brojna burmanska piva, a moguće je dobiti i lokalno vino.

Zdravlje: Informacije iz ambasade Mjanmara: Za ulazak u Mjanmar nisu potrebne vakcine i lekovi. Međutim ambasada Mjanmara savetuje da se uvek možete konsultovati sa svojim lekarom i na taj način odlučiti da li želite da se vakcinišete ili ne. Potrebno je naravno, držati se osnovnih načela higijene. Mreža državnih i privatnih zdravstvenih ustanova je razgranata u Mjanmaru. Obavezno konzumirajte samo flaširanu vodu.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje, koje možete uraditi u našoj agenciji, mi radimo Uniqua osiguranje i možete ga uraditi najkasnije do 5 dana pre puta.

Sigurnost, bezbednost i pravila ponašanja: Mjanmar je sigurna zemlja. Poznata je po gostoljubivosti lokalnog stanovništva i odnos prema stranim turistima je prijateljski. Svakako uvek treba voditi računa na većim mestima gde se kreće veliki broj ljudi, na svoje lične stvari, jer je moguće džeparanje.

Odeća: Zemlja je pretežno budistička, a izvan turističkih krajeva tradicionalna. U tradicionalnim  krajevima uvek je preporučljivo poštovati domaćine barem minimalno prilagođenom odećom - pokrivena ramena i dekolte, ali i kolena (duže suknje, pantalone). Takva je odeća i najbolja zaštita od sunca! Pri ulasku u budističke hramove moramo poštovati pravila, (izuti se, skinuti i čarape, dakle skroz bosi). Ponesite obavezno par komada tople odeće jer u visinskim delovima Burme neće biti naodmet (jezero Inle). Za veći deo putovanja preporučujemo udobne cipele. U određenim hramovima nosi se i longi - duga marama koja se vezuje oko struka, koja je ujedno i narodna nošnja i može se kupiti i iznajmiti svuda na lokalitetima.

Komunikacija: Velika je verovatnoća da Vam kartice neće funkcionisati u Burmi, ali internet je lako dostupan i u hotelima i restoranima, tako da se lako možete čuti sa porodicom, ali imajte u vidu da nekad može biti loša konekcija. U svakom slučaju postoji opcija i da kupite lokalnu SIM karticu.

Struja: Što se tiče električne energije, u Burmi je napon 230V. Postoje klasične utičnice kao i kod nas, za svaki slučaj možete poneti i britanske utičnice.

Dodatno:

 • Burma je poznata po svom dragom kamenju rubinu i žadu. Ukoliko se odlučite da kupite neki dragulj, obavezno tražite sertifikat koji izdaju trgovci licencirani od strane vlade
 • Ne dodirujte nečiju glavu, to se smatra izuzetno uvredljivim
 • Nikada ne dajte novac deci
 • Izbegavajte korišćenje leve ruke. Posetioci koji koriste levu ruku da prihvate ili daju stvari, mogu se smatrati grubim
 • U sve hramove i religiozne objekte, morate ulaziti bosi i poštovati sva pravila koja su itaknuta

 

Vijetnam

 • Država u jugoistočnoj Aziji. Smještena je na obali Južnog kineskog mora i Tajlandskog zaliva. Graniči se na sjeveru sa Kinom, na zapadu sa Laosom i na jugozapadu sa Kambodžom.
 • Površina zemlje: 331.210 km2, 66. po veličini u svijetu;
 • Broj stanovnika: 94,34 miliona stanovnika
 • Glavni grad: Hanoj (3,29 miliona stanovnika)
 • Nacionalnost: Vijetnamci (85,7%), ostale etničke grupe (14,3%)
 • Zvanični jezik: Vijetnamski; Engleski i Francuski su dosta korišteni;
 • Vjeroispovijest: Neopredjeljeni (80,8%), Budisti (9.3%);
 • Viza: Što se tiče vize za Vijetnam, radi se viza za jednim ulaskom za Vijetnam i nju ćete dobiti na aerodromu uz aviokartu. Cijena vize je 45 KM (plaća se u agenciji) + 25 USD koje plaćate na aerodromu kada sletite. Za vizu u Vijetnamu, potrebno je da kod sebe imate dvije fotografije, a kada sletite odlazite do pulta na kojem piše LANDING VISA gdje će Vam viza biti zalijepljena u pasoš.
 • Vremenska zona: UTC +7, znači 6 sati unaprijed u odnosu na BiH.
 • Klima: Na području Indokine preovladava tropska monsunska klima. Kišna sezona traje od sredine maja do oktobra, dok je suva sezona u periodu od novembra do aprila. Zbog visoke vlažnosti vazduha niže temperature se teško podnose. Na sjeveru je vlažnost vazduha značajno manja, a klima blaža. Novembar i decembar označavaju dolazak suhe sezone i noćne temperature u predjelima se velikom nadmorskom visinom mogu povremeno da padnu do nivoa blagog mraza. Temperature počinju da se penju u januaru, kada mogu dostići i 40°C. U Vijetnamu klima je tropska, obilježena čestim monsunima. Na sjeveru je izražen pad temperature između novembra i aprila. Temperature se kreću između 5°C i 37°C.
 • Hrana i piće: Hrana je vrlo raznovrsna, takoreći tipično azijska. Ima puno riže, ribe, nudli, piletine, voća i povrća. Vijetnam ima obilnu trpezu i razrađene tehnike spremanja hrane. Spremanje hrane je postala umjetnost među Vijetnamskim narodom, pa su neka Vijetnamska jela postala svjetski poznata. U Vijetnamu imate priliku da probate neka veoma ukusna jela, koja ne možete pronaći nigdje drugo u svijetu. Neka jela su pripremljena od plodova mora, kao što su jastozi, riba, rakovi i lignje… koje su relativno rijetke i skupe u nekim zapadnjačkim zemljama, ali nevjerovatno jeftine u Vijetnamu. Osim što možete uživati u tradicionalnim jelima kao što su supa od tjestenina (Pho), svinjske kobasice (Gio lua), proljetno pecivo (Nem ran), riblje kuglice (Cha ca), itd…, Vijetnam je prihvatio par jela pripremanja hrane od zemalja koje su poznate po dobrom pripremanju hrane i dobrim kulinarskim tehnikama.
 • Zdravlje: Vakcinacija nije obavezna. Naši putnici individualno odlučuju da li žele da se vakcinišu ili ne. Najbolje je pozvati ljekara i konsultovati se. Poželjno je ponijeti lijekove za stomak (probiotike), ferveks ili neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može kupiti i u apotekama tamo. Takođe, tamo ima komaraca, pa bi bilo dobro da ponesete i Autan, a možete i tamo uzeti sredstva protiv komaraca, iz iskustva, njihova sredstva su jača.
 • Osiguranje: Osiguranje nije obavezno ali ga svakako preporučujemo za daleke destinacije. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući i ponijeti na put, ili ga možete uplatiti kod nas u kancelariji do 5 dana pred put -  Sarajevo osiguranje, sa pokrićem do 30.000 eura.
 • Sigurnost i bezbjednost: Svim posjetiocima se savjetuje da budu oprezni. Preporučuje se brižljivo čuvanje ličnih dokumenata i novca zbog rizika od pljačke i džeparenja. Šetanje ulicom u kasnim večernjim satima preporučljivo je jedino ako niste sami. Droga je ilegalna pojava, i kao takva kažnjiva zakonom, i zatvorom.
 • Odjeća: Spakujte što manje stvari! Svuda možete da perete veš. Ta usluga je jako povoljna, otprilike 1 euro po kilogramu, veš vam brzo bude gotov i lijepo ga operu i slože. S obzirom na visoke temperature, nosite laganu garderobu. Treba vam duks ili neka lagana jakna i neke duge nogavice za vožnju autobusima (koji su klimatizovani). Ponesite neke udobne patike za cjelodnevne obilaske kompleksa Angkora. Kod obilaska kulturno – istorijskih znamenitosti, konkretno hramova, napominjemo da je obavezno pokrivanje nogu i ramena, tako da obratite pažnju i na to prilikom pakovanja. Ako bilo šta zaboravite, od garderobe, kozmetike, obuće, bez brige, sve tamo imate da kupite.
 • Lokalna valuta: Valuta u Vijetnamu je vijetnamski dong, a odnos valuta je 1 USD = 20.000 VND. Takođe, ne preporučujemo da se oslanjate na plaćanje karticama, pa je bolje da novac ponesete u gotovini.
 • Kreditne kartice i bankomati: Bankarski sistem je jako razvijen, tako da ćete brojne banke i bankiomate naći na svakom koraku. Za tačnu visinu provizije bi trebalo da provjerite sa matičnom bankom. Naša preporuka je da ponesete gotovinu. Korištenje kreditnih kartica je moguće, ali to morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema sa blokiranjem kartice. Mjenjačnice takođe imate na svakom koraku, dostupne tokom cijelog dana.
 • Komunikacija: Naše mreže funkcionišu u Vijetnamu, a najlakše će Vam biti da uzmete lokalnu SIM karticu. Takođe, internet kafea ima svuda, wi-fi je dostupan u smještajima.

 

Laos                           

Opšti podaci: Laos, država je u Jugoistočnoj Aziji bez izlaza na more. Laos je okružen sa (od severa, u smeru kazaljke): Kinom, Vijetnamom, Kambodžom, Tajlandom i Mjanmarom.

Glavni grad: Vijentijan                                                                     

Površina: 237.955 km2

Broj stanovnika: 6.580.800 stanovnika

Jezik:  laoski                                                                                           

Vjeroispovijest: Teravada budizam 57.8%, tradicionalna verovanja 33.6%, ateizam 4.8% i ostalo 2.8%.

Nezavisnost: 09.11.1953.

Valuta: Kip (LAK) 1€= iznosi oko 9.823.98 LAK

                           1$= iznosi oko 8.412.25 LAK

Kreditne kartice i bankomati: Korišćenje kreditnih kartica je moguće, ali to morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema sa blokiranjem kartice. Menjačnice su dostupne u svim većim gradovima.

Vremenska zona:  UTC + 07:00h

Viza: Viza se dobija na aerodromu u Luang Prabangu i cijena vize iznosi 40$ u $. Obavezno morate imati minimum dvije čiste prazne stranice u pasošu i pasoš mora važiti najmanje 6 mjeseci od momenta povratka sa putovanja. Kod sebe imajte dvije fotografije sa bijelom pozadinom, dimenzija kao za pasoš i fotokopiju pasoša.

Klima: Laos ima tropsku monsunsku klimu, s kišnom sezonom od maja do oktobra i hladnom i suvom sezonom od novembra do februara te vrućom i suvom sezonom u martu i aprilu. Uopšteno, monsuni se pojavljuju u isto vrijeme u celoj zemlji, ali je količima kiše različita od regije do regije. Velike količine kiše ali i duge suše značajno utiču na proizvodnju riže.

Hrana i piće: Temelj kuhinje ove zemlje je lepljivi pirinač uz koji se služi salata od zelene papaje, meso s povrćem ili rečna riba sa žara. Uticaj tajlandske i vijetnamske kuhinje je očigledan, uz dodatke čilija, ribljeg sosa, limunskih trava i slično. Često ćete naići na jake supe sa rezancima i sitnim komadićima mesa i povrća. Uz puno začina i zanimljivih ukusa prepustite se probanju tradicionalnih jela Laosa. 

Zdravlje: U Laosu je veoma raširena malarija, i druge bolesti koje prenose komarci-denge groznica, zbog čega je potrebno obavezno poneti sredstva za zaštitu protiv komaraca. Obavezno se posavetovati sa svojim lekarom, o možda alternativnim tabletama protiv malarije. Voda nije za piće, ne smete je koristiti ni za pranje zuba, ni voća. Dakle samo flaširana voda dolazi u obzir.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje, koje možete uraditi u našoj agenciji, mi radimo Uniqua osiguranje i možete ga uraditi najkasnije do 5 dana pre puta.

Sigurnost, bezbednost i pravila ponašanja: Nivo kriminala je nizak, iako nisu retke krađe (otimanje tašni).
Narkotici predstavljaju veliki problem. Domaći zakon pravi malu razliku između posedovanja droge za ličnu upotrebu i trgovine drogom, a kazne su drastične.

Odeća: Laos je tradicionalna zemlja stoga izbegavajte odeću koja previše otkriva. Odeća bi trebala biti nešto komotnija i neprozirna. Tokom cele godine u Laosu je toplo i vlažno stoga odaberite materijale od prirodnih vlakana poput pamuka, svile ili lana. Za hodanje preporučujemo udobne sandale ili patike.

Struja: Što se tiče električne energije, u Laosu je napon 230V. Postoje klasične utičnice kao kod nas, ali možete kupiti i utičnice sa dva pljosnata ulaza.