Indija i Nepal

Indija i Nepal

Putovanje u Indiju i Nepal 2020!

Velika avantura po Južnoj Aziji, putevima hinduizma, Rajastana, indijskih vozova, budizma, hramova, prirode i planina!

20 dana - New Delhi, Jaipur, Pushkar, Katmandu, Pokhara - 2380 KM (avio+takse+transferi+smještaj+vodič)

Polazak: 15.02.2020. godine

Indiju je gotovo nemoguće opisati riječima. Zemlja koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, zemlja koju svakako treba vidjeti i doživjeti. Kaleidoskopsko putovanje koje će preopteretiti sva vaša čula i promijeniti pogled na svijet.

Nestvarna fuzija boja, ukusa, mirisa, zvukova i prizora-šafran, raspjevani ljudi , rikše, sanskrit, prastari hramovi, joga, svileni sariji, kriket, OM, nasmijana djeca, čaj od đumbira s limunom i medom, pun mjesec u martu, masala začini, karavani kamila, cvijet banane, ajurvedske masaže, mlijeko od kokosa, budistički manastiri, Šiva, oslikani slonovi, Arapsko more, Kumamela festival, sviježe cijeđeni sok od manga, monsuni, Bolywood, Holi festival, Indijski okean, cvijeće u Gangu, portugalske katedrale, krave po ulicama, sirotinjski kvartovi, raskošne palate, pustinja, prašuma, krov svijeta, pješčane plaže bez kraja, sve to i još mnogo nevjerovatnih pojava čine zemlju čuda.

New Delhi – Zaprepaštenje! Dobrodošli u novi svijet! Obilazak Stare željezničke stanice (Old Railway Station), Starog bazara (Old Bazaar), Kapije Indije (India Gate), Lotusov hram (Lotus Temple), Crvene tvrđave (Red Fort)… Prvi dodir drugačije civilizacije, prvi kontakt sa Hindusima, prva hrana na ulicama prijestolnice Indije. U Agri nas čeka čuveni Taj Mahal, prelijepo zdanje od bijelog mermera koje je Shah Jahan sagradio za svoju preminulu ženu Mumtaz Mahal. Simbol Indije, ali i vječne ljubavi…

Agra je srednjevjekovni grad u Indiji na obali rijeke Jamune. Poznat je po veličanstvenim građevinama mogulske ere, od kojih su najpoznatiji Taj Mahal i Crvena tvrđava. Taj Mahal je vrhunsko ostvarenje mogulske arhitekture koje je Shah Jahan sagradio za svoju preminulu ženu Mumtaz Mahal. Nakon porođaja i njene smrti, Shah joj je ispunio u ime ljubavi posljednju želju da joj napravi mauzolej. Kompleks je sagrađen od bijelog mermera sa umetnutim dragim kamenjem i predstavlja jedan od najposjećenijih objekata na svijetu.

Pushkar je oaza u pustinji. Grad sa velikim brojem Hindu hramova poređanih oko svetog jezerceta. Hipi gradić mirne i prijatne atmosfere. Veliki broj chill lounge caffea, interesantna klopa, lokalne rukotvorine… Pushkar je nadaleko poznat po sajmu kamila koji se ovdje održava svake godine u novembru mjesecu. Preko 20 000 kamila iz čitavog rajastana se izlaže na ovom sajmu koji je propraćen raznim takmičenjima na kojima biraju najljepšu kamilu, najljepše okićenu i najizdržljiviju. Puškar je Bramin grad, oaza u pustinji, grad sa hindu hramovima oko jezerceta koje je po legendi nastalo od lotosovog cvijeta ispalog iz Bramine ruke. Puškar nije toliko posjećen kao Varanasi, ali ga često zovu “tirtharadž” – najvažnije svetilište, jer je tu rođen Brama – stvaratelj. Skriven je među brdima Rajastana, najposjećenije indijske države. Mnogobrojni domaći gosti dolaze zbog duhovnog i tjelesnog pročišćenja, što treba poštovati i prilagoditi ponašanje. Strancima nije dozvoljen pristup u Raghunath Temple, jedan od rijetkih hramova u Indiji koje ima takvo pravilo.

Jaipur - Pink grad Rajasthan u svom najboljem svjetlu. Najveća i i najšarenija država Indije. Prijestolnica Rajputa, kraljevske porodice i velikih ratnika. Mješavina tradicionalnog i modernog. Uživamo u bogatoj vegeterijanskoj kuhinji, sizleri, thali, sočiva i birjani, čula su nam preplavljena i zadovoljni smo i spremamo se za obilazak.

Fakultativni obilazak  Amber Forta – fascinantne ćilibarske  tvrđave koja je branila i štitila Rajapute od navale Mogula. Odličan miks hindu i arapske kulture. Poslije Ambera odlazak u selo slonova gdje gledamo kako se slonovi kupaju i gdje avanturisti mogu iskusiti kako je biti maharadža na slonu. U povratku obilazimo  Jal Mahala (Water Palace) ljetnu rezidenciju Maharaja.

JungleTribe Vas vodi u zemlju Himalaja - penjemo se na vrh svijeta. Idemo u Nepal, kuću bogova, da se oslobodimo svega materijalnog i doživimo katarzu. Zahvaljujući fenomenalnim prirodnim predjelima, snježnim vrhovima koji nas okružuju, pitomim i nasmijanim ljudima doživjet ćemo potpuni mir...

Grad Kathmandu je historijsko i kulturno srce Nepala i predstavlja nevjerojatan miks hinduizma, tibetanskog budizma i zapadnjačkih utjecaja. Najveći dio vremena provodimo u srcu grada, nekadašnjem hipi dijelu - Tamel koji čini nekoliko ulica prepunih šarenih radnji, ukusne ulične klope, zanimljivih barova... Odmaramo u "Vrtu snova" daleko od ulične buke uz cvrkut ptica i divnu floru usred užurbanog grada...

Kathmanduu obilazimo Durbar trg koji je pod strogom zaštitom UNESCO-a. Usput još obilazimo hram žive boginje Kumari Bahal, Staru kraljevsku palaču i Kastamandap hram, koji je najstariji u dolini. Zatim obilazimo hram Pashupatinath, koji je jedan od najvažnijih hinduističkih hramova koji predstavlja najveće svetište Šive na indijskom potkontinentu. Sastoji se od niza hramova, ašrama, slika i natpisa koji su tokom stoljeća podignuti uz obale svete rijeke Bagmati koja je pandan Gangu u Indiji. U okviru ovog kompleksa se nalaze i gatovi Katmandua, gdje se obavljaju ceremonije sahranjivanja, ritualnog kupanja i molitvi. Budanat stub je najveća u dolini Katmandua (40m) i najznačajnija je budističku stubu na svijetu.Swayambhunath stub je hram iz 5. stoljeća koji se nalazi na brdu iznad doline, odakle se pruža neponovljiv pogled na Kathmandu. Zovu ga još i Hram Majmuna, a otkrit ćemo i zašto.

Patan (Lalitpur), jedan je od tri kraljevska grada u Kathmandu dolini. Kako je centar budističke i hinduističke kulture zajedno, u njemu se nalazi preko 1200 spomenika. U Patanu imate osjećaj kao da je čitav grad muzej na otvorenom s obiljem palača, kipovima bogova i boginja, pagoda s erotskim prikazima u reljefu... Idemo prvo do Krišna Mandira, kamenog hrama s nevjerojatnim frizom iz 16. stoljeća, zatim razgledamo Mahabuda Hram, Zlatni hram i mnoga druga sveta mjesta.

Changyu Narayan hram nalazi se na vrhu brda, iznad lokalnog sela, te se od njega pruža izvanredan pogled na Kathmandu s jedne strane, a s druge na vrhove Himalaja. Hram je jedan od starijih u Nepalu, te se vjeruje da je podignut kao svetište hindu bogu Višnu u 4. stoljeću. Slijedi fakultivni obilazak prekrasnog grada Bhaktapura, nekadašnje nepalske prijestolnice i po mnogima najljepšeg grada ove regije. Grad je osnovan u 9. stoljeću i jedino je mjesto u Nepalu koje je ostalo netaknuto rukom zapadnog svijeta. Vidjet ćemo Lavlja vrata, Zlatnu kapiju, Galeriju umjetnosti i Nijatapola hram.

Pokhara je grad koji se nalazi zapadno od Katmandua, a koji leži na tri jezera - Feva, Begnas i Rupa. Grad se nalazi na nadmorskoj visini od 700 do 1400m, a očekuju nas trekinzi do najzanimljivijih vidikovaca - World Peace stuba i Sarankota. Imat ćemo prilike voziti se jezerom, uživati u rađanju sunca iznad Himalaja koje se ogleda u obližnjem jezeru, upoznati divne ljude koji žive u selima u blizini gradića, uživati u svirkama lokalnih muzičara, kao i obići lokalni tibetanski izbjeglički kamp, Dejvine vodopade, gurka muzej, viseći most iznad rijeke Seti...

Prijave i informacije:

JUNGLE TRAVEL BIH

ul. Branilaca Sarajeva, br. 20/2,

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Telefon: +38733552552

                 +38733552550

                 +38761629558

Email: info.junglebih@gmail.com

Radno vrijeme: Radnim danima 10:00-18:00h i subotom 11:00-14:00h

Dan 1: Okupljanje grupe na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu dva sata prije leta. Let do New Delhija sa presjedanjem.

Dan 2: Stižemo u Delhi (New Delhi) rano ujutru po lokalnom vremenu. Zaprepaštenje. Dobrodošli u novi svijet! Transfer do smještaja. Fakultativan obilazak Delhija: Birla hram, Gandijev memorial, Humajunova grobnica, India Gate... Noćenje.

Dan 3: Fakultativni obilazak Agre. Obilazak Taj Mahala, najspektakularnije građevine na svijetu, koja rano ujutru svjetluca i prelama svjetlost na izlazećem suncu. Simbol Indije i ljubavi. Obilazak Crvene tvrđave (Red Fort) u poslijepodnevnim satima, još jednog ogromnog zdanja Rajaputa, vojničke kaste Indije. Povratak u smještaj. Noćenje.

Dan 4: Nastavljamo fakultativno razgledanje grada. Obilazimo Qutub Minaret, Lodi park, hram Sika. Slobodno vrijeme. Polazak za Jaipur u večernjim satima. Noćna vožnja.

Dan 5: Džaipur (Jaipur), pink grad. Rajastan u svom najboljem svjetlu. Najveća i najšarenija država Indije. Prijestolnica Rajputa, kraljevske porodice i velikih ratnika. Mješavina tradicionalnog i modernog. Uživamo u bogatoj vegeterijanskoj kuhinji, sizleri, thali, sočiva i birjani, čula su nam preplavljena i sretni smo. Fakultativni obilazak Jantar Mantar opservatorije i ostalih znamenitosti grada: Amber tvrđava, Palata vjetrova izgrađena tako da ljepotice iz harema mogu da gledaju ulicu, ali da njih niko ne može da vidi osim očiju prebogatog Maharadže, zatim Palata na vodi. Noćenje.

Dan 6: Obilazak bazara koji je prepun živopisnih boja. Muškarci sa brkovima uvijeni u čaršafe i špicaste cipele. Žene u šarenim sarijima, sa tetovažama po cijelom tijelu i probušenim ušima i nosevima. Kupovina lokalnih rukotvorina od kože i od raznih tkanina. Noćenje.

Dan 7: Slobodno vrijeme do polaska za Puškar - oaza u pustinji. Grad sa velikim brojem hindu hramova poređanih oko svetog jezera. Hipi gradić mirne i prijatne atmosfere. Veliki broj chill lounge caffea, interesantna klopa, lokalne rukotvorine. Druženje na vrelom suncu. Noćenje.

Dan 8: Fakultativni izlet do pustinje Tar, safari kamilama, vožnja na baldahinima, nomadska sela i ples uz zalazak sunca. Noćenje.

Dan 9: Slobodan dan u Pushkaru. Vrijeme za opuštanje na gatovima, obilazak jedinog Braminog hrama, uživanje uz lasi, čaj ili kafu na jedoj od terasa sa pogledom na jezero, kupovinu po živahnim bazarima i šarenim radnjama, punjenje baterija na obali jezera uz zalazak vrelog pustinjskog Sunca. Cjelodnevno istraživanje čari grada iz legende. Noćenje.

Dan 10: Slobodno vrijeme do polaska za Delhi. Noćna vožnja.

Dan 11: Dolazak u Delhi u ranim jutarnjim satima. Slobodno vrijeme do popodnevnog odlaska na aerodrom. Let za Nepal. Dolazak na aerodrom u Katmanduu. Grad Katmandu je istorijsko i kulturno srce Nepala i predstavlja nevjerovatan miks hinduizma, tibetanskog budizma i zapadnjačkih uticaja. Transfer do smještaja. Noćenje.

Dan 12: Fakultativni obilazak najzanimljivijih četvrti Katmandua. Razgledanje počinjemo obilaskom Darbar trga koji predstavlja srce starog grada u religioznom i duhovnom smislu. Čitav kompleks Darbar trga je pod strogom zaštitom UNESCO-a. Usput još obilazimo hram žive boginje Kumari Bahal, Staru kraljevsku palatu, Vrtove snova i Kastamandap hram, koji je najstariji u dolini. Zatim, fakultativni obilazak hrama Pachupatinat, jedanog je od najvažnijih hinduističkih hramova koji predstavlja jedan od najvećih svetilišta Šive na indijskom potkontinentu. Sastoji se od niza hramova, ašrama, slika i natpisa koji su tokom vijekova podignuti uz obale svete rijeke Bagmati koja je pandan Gangu u Indiji. U okviru ovog kompleksa se nalaze i gatovi  Katmandua, gdje se obavljaju ceremonije sahranjivanja, ritualniog kupanja i molitvi. Obilazak završavamo kod Budanat stupe, najveće stupe u dolini Katmandua (40m) koja predstavlja najznačajniju budističku stupu na svijetu. Povratak u smještaj. Noćenje.

Dan 13: Fakultativni izlet - obilazimo Patan (Lalitpur), jedan od tri kraljevska grada u Katmandu dolini. Kako je centar budističke i hinduističke kulture zajedno, u njemu se nalazi preko 1200 spomenika. U Patanu imate osjećaj kao da je čitav grad muzej na otvorenom sa obiljem palata, statuama bogova i boginja, pagoda sa erotskim prikazima u reljefu…Idemo prvo do Krišna Mandira, kamenog hrama sa nevjerovatnim frizom iz 16. vijeka, zatim razgledamo Mahabuda Hram, Zlatni hram i mnoga druga svijeta mjesta. Takođe, možemo fakultativno obići fabriku tipičnih etno rukotvorina po kojoj je Patan poznat. Kasnije obilazimo Svajambunat stupu, hram iz 5. vijeka  koji se nalazi na brdu iznad doline, odakle se pruža neponovljiv pogled na Katmandu. Zovu ga još i  Hram Majmuna, a otkrit ćemo i zašto. Povratak u smještaj. Noćenje.

Dan 14: Fakultativni izlet do Čangi Narajan hrama (Changy Narayan). Hram se nalazi na vrhu brda, iznad lokalnog sela, te se od njega pruža izvanredan pogled na Katmandu s jedne strane, a s druge na vrhove Himalaja. Poslije kraće vožnje do sela čeka nas šetnja do Čangi Narajan hrama. Hram je jedan od starijih u Nepalu, te se vjeruje da je podignut kao svetilište hindu bogu Višnu u 4. vijeku. Sledi fakultivni obilazak prelijepog grada Baktapura, nekadašnje nepalske prijestolnice i po mnogima najljepšeg grada ove regije. Grad je osnovan u 9. vijeku i jedino je mjesto u Nepalu koje je ostalo netaknuto rukom zapadnog svijeta. Vidjet ćemo Lavalja vrata, Zlatnu kapiju, Galerju umjetnosti i Nijatapola hram.  Povratak u Katmandu u večernjim satima. Noćenje.

Dan 15: Ujutru se pakujemo i krećemo za Pokharu, grad koji je od Katmandua udaljen 200 km. Mogućnost fakultativnog organizovanja raftinga na rijeci Trisuli u istoimenom nacionalnom parku. Dio grupe koji ne ide na rafting ima priliku za odmor pored rijeke i uživanje u prirodnim ljepotama. Nastavak puta i dolazak u grad na jezeru Feva. Pokhara će vas oduševiti veličanstvenim prizorima, vrhova prekrivenih snijegom i svojom nestvarnom ljepotom. Ovo mjesto je poznato po  jezerima (Feva, Begnas i Rupa). Smještaj. Noćenje.

Dan 16: Sljedećeg jutra krećemo na fakultativni obilazak, prva stanica nam je World Peace stupa na brdu iznad jezera gdje ćemo uz izlazak sunca gledati romantične pejzaže jezera Feva, oduševit će vas veličanstveni pogled na vrh Anapurna (Fish Tail), koji se ogleda na površini mirne jezerske vode. Kratak predah za uživanje i slike za cijeli život! Kasnije se lagano spuštamo do jezera i brodom se lagano vraćamo do  centra grada. Slobodno vrijeme. Noćenje.

Dan 17: Fakultativni ranojutarnji trekking (lagana šetnja kroz sela) od Nudare do Sarangkota koji leži na 3 sata hoda od Pokhare. Smješten je na nadmorskoj visini od 1592 m i najviša je tačka doline Pokhare. Odavde možete vidjeti cijelu dolinu rijeke i planinski lanac Anapurne. U Sarangkotu ćemo napraviti pauzu za odmor i uživanje u prizorima, a po vašoj želji, možete doplatiti paraglajding i vratiti se u grad vazdušnom linijom. U blizini Sarangkota je prva stanica za ozbiljni treking Anapurnom, a mi se lagano vraćamo u Pokharu. Imamo slobodno vrijeme za šetnju i upoznavanje sa lokalnim stanovništvom, učimo o njihovim običajima, načinu života, klopamo autentičnu hranu. Preporučujemo vam da posjetite tibetanski izbeglički kamp i vodopade koji se nalaze u samom gradu. Noćenje.

Dan 18: Krećemo nazad prema Katmandu dolini i imamo cjelodnevnu vožnju do Katmandua. Smještaj i slobodno veče. Noćenje.

Dan 19: Još malo vremena za šoping i opraštanje od Katmandua. Let Katmandu-Beograd sa presjedanjem.

Dan 20: Dolazak u Beograd. Kraj putovanja!

Polazak: 15.02.2020. godine

U rijetkim slučajevima moguće je pomjeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

Termin

15.02.2020.

First minute cijena:

2380 KM

Regularna cijena:

2580 KM

*First minute cijena važi za prijave do 15.11.2019. godine. Nakon tog datuma važi regularna cijena aranžmana.

Uslovi plaćanja:

Prilikom prijavljivanja plaća se 200 KM, a nakon formiranja grupe dodatnih 1200 KM. Ostatak sume plaća se u agenciji, u konvertibilnim markama najkasnije 6 sedmica pred put. 

Prijavljivanje:

 Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

 

Aranžman obuhvata:

 • Povratnu aviokartu na relaciji Beograd – Delhi, Katmandu – Beograd sa svim taksama
 • Lokalnu aviokartu na relaciji Delhi – Katmandu sa svim taksama
 • 2 noćenja u New Delhiju u guesthouse-u (dvokrevetne sobe sa sopstevnim kupatilom)
 • 2 noćenja u Jaipuru u guesthouse-u (dvokrevetne sobe sa sopstevnim kupatilom)
 • 3 noćenja u Pushkaru u guesthouse-u (dvokrevetne sobe sa sopstevnim kupatilom)
 • 5 noćenja u Katmanduu u guesthouse-u (dvokrevetne sobe sa sopstevnim kupatilom)
 • 3 noćenja u Pokhari u guesthouse-u (dvokrevetne sobe sa sopstevnim kupatilom)
 • Transfere prema planu i programu puta
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Aranžman NE obuhvata:

 • Fakultativne izlete i ulaznice za lokalitete i kulturno – istorijske spomenike
 • Vizu za Nepal (30,00 USD, uzima se na aerodromu u Katmanduu, uz pasoš i dvije fotografije)
 • Vizu za Indiju (150,00 KM)
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)
 • Individualne troškove putnika za vrijeme putovanja

 

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu usljed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine aviokarata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABIH standardom.

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše BiH dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

 

Guesthouse je smještajni objekat za ljude kojima nije potreban poseban komfor. Sobe su uglavnom manje prostrane, sa dva ili tri kreveta i sopstvenim kupatilom. Usluga je na bazi noćenja.

 

New Delhi  je glavni grad Indije. Predstavlja drugi po veličini grad po broju stanovnika u Indiji i osmi u svijetu. U njemu živi blizu 22 miliona stanovnika. Grad je bogat kulturno historijskim naslijeđem, među kojima su i neka pod zaštitom UNESCO-a, npr. Qutub kompleks i Humajanov grob.

Jaipur je grad u državi Rajastan. Poznat je kao rozi grad, pošto je većina građevina u njemu okrečeno ružičastom bojom. Najznačajnije znamenitosti ovog grada su tvrđava Amber, Gradska palata, Yantar Mantar i Hawa Mahal.

Pushkar  je jedan od najstarijih gradova u Indiji. Nalazi se u državi Rayastan, na obali jezera Pushkar, a prema legendi stvorio ga je Lord Brama, kojem su posvećeni mnogobrojni hramovi u ovom gradu.

DELHI CITY TOUR

Glavni grad Indije i jedan od najintezivnijih gradova na svetu! Obići ćemo neke od najpoznatijih atrakcija ovog grada među kojima su i India Gate (Kapija Indije) - podignuta 1931. godine u znak sećanja na indijske vojnike poginule u II Sv. Ratu; Lotus Temple – koji je otvoren za sve vere, zapanjujući lotos oblik građevine predstavlja mesto za meditaciju, mir i spokoj. Broj devet ima veliko značenje u Bahai veri, a simbolizuje devet glavnih religija sveta; Birla Mandir – jedan od značajnijih hramova koji je zahvaljujući Gandiju otvoren za sve kaste, a posvećen je boginji uspeha; Humajunova grobnica – divan primer mogulske arhitekture koji je poslužio kao inspiracija za izgled Tadž Mahala! Datira iz 16. veka; Kutab Minar – 73 metara visok spomenik pobede, simbol pobede islamskih vladara nad hindu kraljevstvom u 12. veku. U podnožju se nalaze ostaci prve džamije u Indiji, zaštićen je od strane UNESCO-a a izgrađena je od ostataka hinduističkih hramova; Gandi Memorial – mesto gde je Gandi proveo poslednje dane svog života, mesto koje je pod upravom fondacije koja svoje osnove bazira na filozofiji, idealima, učenju, životu i služenju Gandija – “Oca nacije”.

Cijena izleta uključuje: transfer do lokaliteta, ulaznice, usluge lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.

AGRA

Celodnevni izlet u Agru. Odlazak u slavni Tadž Mahal koji se smatra jednim od najvećih arhitektonskih i umetničkih čuda sveta. Sagrađen je u čast preminule supruge velikog mugalskog vladara Sah Jahana, Mumtaz. Danas je jedna od najposećenijih građevina na svetu, a izlet završavamo obilaskom Crvene Tvarđave.

Cijena izleta uključuje: transfer do lokaliteta, ulaznice u Tadž Mahal i Crvenu Tvrđavu, usluge lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.

DŽAIPUR CITY TOUR

Obilazak Ružičastog grada, centra Radžastana, države u pustinji. Boje su življe , mirisi jači i ovaj grad će vas ostaviti bez reči. Obići ćemo: Amber Fort - Tvrđava Amber je jedan od zaštitnih znakova grada, sa zidovima ukrašenim minijaturama, dekoracijama od slonove kosti i ogledalima, te brojnim detaljima koji su mešavina hindu i islamske arhitekture; Jantar Mantar - opservatorija koju je Džaj Sing Drugi osnovao 1728. godine. On je bio poslednji klasični astronom Indije. Postoji puno „instrumenata“ za računanje vremena u odnusu na položaj sunčeve senke. Najviša sprava je visoka čak 27 metara; Gradsku palatu – nalazi se u centru Džaipura i predstavlja primer tradicionalnih radžastanskih i mogulskih umetničkih i arhitektonskih stilova. To je zapravo kompleks koji se sastoji od nekoliko kuća , smeštenih u srcu grada i podeljenih na više velikih površina pod baštama, dvorištima , muzejma i  drugim zgradama; i usput videti Palatu vetrova (Hava Mahal) - palata koju je podigao Maharadža Savaj Džaj Sing Drugi i čuvena je po svom izgledu koji podseća na košnicu, a izgrađena je od crvenog i ružičastog kamena peščanika i pažljivo oslikana prelepim motivima. Na njoj ima 150 prozora i predstavlja biser Radžastanske arhitekture; Palatu na vodi, u severnom delu Džaipura pleni svojom vanvremenskom arhitekturom i izaziva divljenje jer više liči na fatamorganu nego na stvaran prizor.

Cijena izleta uključuje: transfer do lokaliteta, ulaznice, usluge lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.

SAFARI NA KAMILAMA

Safari na kamilama po pustinji Tar, u srcu Radžastana. Jahanje kamila do same pustinje a zatim uživanje u čaju, tradicionalnom plesu radžastanki, muzici i zalasku Sunca!

Cijena izleta uključuje: jahanje kamila i pratioca grupe na srpskom jeziku.

KATMANDU DOLINA

1. Fakultativni obilazak Katmandua – Idemo u obilazak Budanat stupe, najveće stupe u dolini Katmandua (40m) i koja predstavlja najznačajniju budističku stupu na svetu. Kraj Budanat stupe nalazi se i Tibetanski manastir kao i brojne prodavnice rukotvorina, galerija u kojima se podučava tradicionalno slikarstvo utiskivanjem zlata u boje na platnu – zanata za koji je potrebno godišnje iskustvo. Obilazimo posmtrtni hram Pašupatinat, jednog od najvažnijih hinduističkih hramova koji predstavlja jedan od najvećih svetilišta Šive na indijskom potkontinentu. Sastoji se od niza hramova, ašrama, slika i natpisa koji su tokom vekova podignuti uz obale svete reke Bagmati koja je pandan Gangu u Indiji. U okviru ovog kompleksa nalaze se i gatovi Katmandua, gde se obavljaju ceremonije sahranjivanja, ritualnog kupanja i molitvi pokojnika. Obilazimo i Darbar trg koji koji predstavlja srce starog grada u religioznom i duhovnom smislu. Čitav kompleks Darbar trga je pod strogom zaštitom UNESCO-a. Obilazimo  i hram žive boginje Kumari Bahal, Staru kraljevsku palatu, Vrtove snova i Kastamandap hram, koji je najstariji u dolini. Prolazimo šarenolikim ulicama gde se prodaje bukvalno sve – od kašmira i metalnog posuđa, začina, sušene ribe, do polovne planinarske opreme.

Cijena izleta uključuje: transfer do lokaliteta, ulaznice za Budanat Stupu, Darbar Trg, Pašupatinat, Hram Boginje Kumari, usluge lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.

2. Fakultativni obilazak Patana (Lalitpura) – jednog od tri kraljevska grada u Katmandu dolini koji je sam centar budističke i hinduističke kulture zajedno i u njemu se nalazi preko 1200 spomenika. Obilazimo Svajambunat stupu, hram iz 5. veka koji se nalazi na brdu iznad doline, odakle se pruža neponovljiv pogled na Katmandu. Zovu ga još i Hram Majmuna jer se u samom kompleksu nalazi više od stotinu majmuna. Idemo do Krišna Mandira, kamenog friza sa neverovatnim frizom iz 16. veka, razgledamo Zlatni hram. U Patanu imate osećaj kao da je čitav grad muzej na otvorenom sa obiljem palata, statuama bogova i boginja, pagoda sa erotskim prikazima u reljefu.

Cijena izleta uključuje: transfer do lokaliteta, ulaznice za Svajambunat stupu i Zlatni hram, usluge lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.

3. Fakultativni izlet za Čangi Narajan hram i Baktapur – Hram se nalazi na vrhu brda iznad lokalnog sela, te se od njega pruža izvanredan pogled na Katmandu s jedne strane, a s druge na vrhove Himalaja. Hram je jedan od starijih u Nepalu, te se veruje da je podignut kao svetilište hindu bogu Višnu u 4. veku. Obilazimo kraljevski grad Baktapur, nekadašnje nepalske prestonice i jednog od najlepših kraljevskih gradova ove regije. Videćemo Lavlja vrata, Zlatnu kapiju, Galeriju umetnosti i Nijatapola hram.

FAKULTATIVNI RAFTING NA RECI TRISULI

Deo grupe koji ne ide na rafting ima priliku za odmor pored reke i uživanje u prirodnim lepotama. Cijena uključuje: rafting na reci Trisuli sa ovlašćenim skiperom, pratioca grupe na srpskom jeziku.

POKHARA REGIJA

1. Fakultativni treking – World Peace Stupa – Stupa na brdu iznad jezera gde ćemo uz izlazak sunca gledati romantične pejzaže jezera Feva. Ukoliko je vedro vreme oduševiće Vas veličanstveni pogled na vrh Anapurne (Fish Tail) koji se ogleda na površini mirne jezerske vode. Pravimo kratak predah za doručak i nastavljamo put niz šumu do jezera i čamcem se vraćamo do centra grada odakle se lagano vraćamo do hotela.

Cijena izleta uključuje: transfer do lokaliteta, vožnju čamcem, lokalnog vodiča na engleskom jeziku, pratioca grupe na srpskom jeziku.

2. Fakultativni ranojutarnji treking od Nudare do Sarangkota – idemo na laganu šetnju kroz sela koja leže na tri sata hoda od Pokhare. Idemo na nadmorsku visinu od 1592 metara koji predstavlja najvišu tačku doline Pokhare odakle možete videti celu dolinu reke i planinski lanac Anapurne. U Sarangkotu ćemo napraviti pauzu za odmor. Imaćemo vremena da se upoznajemo sa lokalnim stanovništvom, učimo o njihovim običajima, načinu života i klopamo autentičnu hranu.

Cijena izleta uključuje: transfer do lokaliteta, treking sa lokalnim vodičem na engleskom jeziku.

 

NAPOMENE:

 • Opisi i cijene fakultativnih izleta su informativnog karaktera i podložni su promjenama.
 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta i dužan je da o uslovima obavjesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

INDIJA

1. OPŠTI PODACI

Republika Indija je sedma država u svijetu po veličini, a druga po broju stanovnika. Indija je republika sa parlamentarnim sistemom demokratije i sastoji se od 28 država i 7 saveznih teritorija. Na jugu, Indija izlazi na Indijski okean, na zapadu na Arapsko more, a na istoku na Bengalski zaliv. Kopnom se graniči sa Pakistanom na zapadu, sa Kinom, Nepalom i Butanom na sjeveru, a Bangladešom i Mjanmarom na istoku.

Površina zemlje: 3.287.590 km2

Broj stanovnika: 1,324 milijarde

Glavni grad: Nju Delhi (New Delhi)

Jezici: hindi i engleski i 21 nacionalni jezik

Vera: hinduizam, budizam, đainizam i sikizam su nastali u Indiji. Od religija u Indiji je najviše zastupljen hinduizam sa 80,5%, zatim islam sa 13,4%, hrišćanstvo sa 2,3%, i ostale religije sa 3,8% stanovništva.

2. VIZA

Državljanima Bosne i Hercegovine potrebna je viza za Indiju i može se pribaviti online ili odlaskom u najbližu ambasadu. Naša agencija vrši usluge online viziranja. Pasoš mora biti važeći najmanje 6 mjeseci po povratku sa puta (minimum 3 slobodne strane).

3. VREMENSKA ZONA

UTC +5:30

4. KLIMA

Klima u Indiji je suptropska, tropska i ekvatorska. Indijski potkontinent ima izrazito monsunsku klimu ljeti, od kraja aprila do oktobra, sa Indijskog okeana pušu topli i vlažni vjetrovi, koji donose dosta padavina, preovlađuje tropsko-monsunska klima. Srednja januarska temperatura je od 11-12 stepeni u podnožju Himalaja, a 27-28 na jugu, julska temperatura je od 20 do 35 stepeni sa ogromnom količinom padavina. Najveća količina padavina u svijetu zabilježena je u Asamu (11mm) koji se nalazi u sjeveroistočnoj Indiji. Uz vještačko navodnjavanje usjevi uspijevaju i zimi. Biljni svijet je bogat prašumama, džunglama, savanama, zastupljena je i sredozemna vegetacija. Monsunska klima, topla i periodično vlažna uslovljava navedeni biljni i životinjski svijet.

5. HRANA

Indija budi sva čula i sva osjećanja, pa u toj zemlji možete osjetiti sve osim ravnodušnosti. Takva je i gastronomija ove ogromne zemlje. Indijska kuhinja može da se podijeli na četiri regije u skladu sa stranama svijeta, iako i unutar tih regija postoje dalje podjele. Na istoku je najpoznatija bengalska kuhinja. Jela se služe na thaliju, specijalnom poslužavniku gdje centralno mjesto zauzima velika posuda sa rižom, a koju sa strana prate manje zdjelice drugih jela. Iako u njihovom pripremanju često koriste žitarice, mahunarke, pa čak i povrće, najukusnije vrste pripremljene su od mlečnih proizvoda. Najčešći začini i sastojci korišteni u ovoj kuhinji su slačica, čili, đumbir, korijander i njegovo lišće, zeleni kardamom, panch phoron (mješavina pet začina u jednakoj mjeri: piskavica, anis, kumin, crno sjeme kalonđi i slačica), kurkuma, kumin, kalonđi, komorač, piskavica, susam, jogurt, brašno od leblebija, ulje slačice i ghee, pročišćeni maslac. Zapadnu Indiju čine četiri različite kuhinje. U svako jelo se stavlja najmanje jedan prstohvat šećera, a njihov tradicionalni thali se ponekad sastoji od čak deset jela (riže, peciva, začinjenog jogurta, raznih vrsta mahunarki i farsana (grickalica), subjija (naziv za jelo od povrća), slatkiša i khichdija. U regiji Goa najviše se koriste čili, šećer, susam, orašasto voće i brašno leblebija. Rajasthan regija je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija. Nedostatak vode za kuhanje pobijedili su prženjem u gheeju koji jelima daje posebnu aromu. Sjevernoindijska jela su bogatog i snažnog ukusa. U ishrani se najviše koriste chapati i roti vrste peciva koje se pripremaju bez kvasca i sa dodatkom začina. Smatra se da iz ove regije potiču najukusniji dhali, jela od sočiva u koje se dodaje kari smjesa. Najčešći začini i sastojci su korijander, kumin, suhe čili papričice, kurkuma, cimet, kardamom, klinčić, garam masal i anis. Južnoindijska pokrajina je karakteristična po sočnoj i ljutoj hrani. Glavna namirnica je riža koja se nalazi u idlijima i dosama, raznim karijima – kuhanim jelima od povrća. Značajni su i subija od patlidžana, bamije i zelja, te kokos ili kokosovo mlijeko koje kao sastojak mnogih jela gasi južnjačku ljutinu. Začini koji se najviše koriste u ovoj regiji su lišće karija, slačica, asafetida, biber, tamarind, piskavica i čili.

6. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nijedna vakcina nije neophodna za putovanje u Indiju, ali savjetujemo putnicima da se posavjetuju sa ljekarima, i odluče se da li neku vakcinu žele da prime. Najbolje je pozvati Institut za tropske bolesti i provjeriti. Poželjno je ponijeti lekove za stomačne probleme (probiotike), ferveks ili neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Opšta sanitarna situacija u Indiji je složena i zahtjeva visoki oprez prilikom konzumiranja vode, hrane i održavanja lične higijene. Ne preporučuje se konzumiranje vode sa česme nego isključivo flaširane vode.

7. OSIGURANJE

Zdravstveno osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - Sarajevo osiguranje.

8. BEZBJEDNOST

Opasnost od elementarnih nepogoda u Indiji je izražena u periodu ljetnih monsunskih kiša koje periodično padaju u intervalu od juna/jula do septembra/oktobra. Usljed većih elementarnih nepogoda izazvanih monsunima, koje najviše pogađaju ruralna područja, formiraju se krizne službe koje na licu mjesta ukazuju neophodnu pomoć, odnosno vrše evakuaciju.

Na teritoriji Indije generalno ne postoji otvorena opasnost od oružanih sukoba niti visok stepen kriminala.

Potrebno je voditi računa o poštovanju lokalnih običaja i pridržavati se istih.

9. NOVAC

Zvanična valuta u Indiji je indijski rupi - INR (jedna rupija sadrži 100 paisa). Na putovanje možete ponijeti eure ili dolare. Odnos je 1 EUR = 70 INR,  a 1 USD je oko 60 INR. Postoji mogućnost korištenja kartica, prije svega na bankomatima, ali ne treba se previše oslanjati na to. Provizije koje se uzimaju nisu velike, ali treba proveriti s matičnom bankom.

10. KOMUNIKACIJA

Naše mreže funkcionišu u Indiji. Što se tiče cijena roaminga, provjerite na stranicama Vaših mobilnih operatera. Možete kupiti i lokalne kartice koje nisu skupe. Što se tiče interneta i wi fi, konekcija zna biti sporija, ali je sasvim dovoljna za osnovnu komunikaciju.

 

NEPAL

1. OPŠTI PODACI

Glavni grad: Katmandu (oko 2 miliona stanovnika)

Površina: 147.181 km²

Broj stanovnika: 31.5 miliona

Jezik: Nepalski ali možete koristiti i Engleski

Vjeroispovijest: hinduizam preko 80%, budizam oko 9%, islam oko 4%

Lokalno vrijeme: UTC + 5:45h

Valuta: Nepalski Rupij

2. VIZE

Za ulazak na teritoriju Nepal, državljanima BiH su potrebne vize koje se dobijaju prilikom ulaska u Nepal. Nije potrebno podnositi dokumentaciju, već samo popuniti formular i ponijeti fotografiju na bijeloj pozadini dimenzija 3,5 x 4,5. Cijena je 30 dolara ili 25 eura. Na teritoriji Nepala ne postoji ambasada Republike BiH, već je odgovorna ambasada u New Delhiju (Indija). Sa sobom ponesite i kopiju pasoša.

3. LET

Presijedanje na letu je u Dubaiju. Ukoliko želite da izađete sa aerodroma i posjetite Dubaji morate imati vizu, za čije izdavanje zahtjev podnosite prije polaska na putovanje.

Na turu Nepal leti se aviokompanijom Fly Dubai (presijedanje u Dubaiju).

4. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC + 5:45. Nepal ne prelazi na ljetne računanje vremena, tako da je zimi 4:45h ispred BiH, a ljeti 3:45h ispred.

5. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Za ulazak na teritoriju Nepala vakcinacija nije potrebna. Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan. Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. U Nepalu vodite računa o pijavicama na trackingu.

6. KLIMA

Nepal ima tipičnu monsunsku klimu. Suhi period je od oktobra do maja, dok je vlažni (monsunski) period od juna do septembra. Intervali između ova dva glavna perioda – od septembra do novembra i od marta do maja – smatraju se najpogodnijim za boravak u Nepalu. Proshečna maksimalna dnevna je 16 u januaru - 25 C u julu, noćna i najniža oko 2 u januaru -17 C u junu. Dakle raspon temperature u Katmanduu je između 15-30 C.

Situacija u vezi zemljotresa: Nepal je veoma trusno područje ali je bezbijedno. Šteta od prošlogodišnjeg zemljotresa se sanira, tako da je bezbijedno otići u ovu zemlju.

7. HRANA

Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, govedinu (u vidu roštilja ili gulaša), rižu, povrće i voće. Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite. Obavezno probajte jelo Momo, Lasi, piletinu sa medom i bambusom, piletinu sa karijem. Jela mogu biti veoma ljuta tako da ukoliko niste ljubitelj to morate naglasiti prilikom narudžbe. Obavezno probajte čuveno pivo Everest.

8. BEZBJEDNOST

Nepal je bezbijedna destinacija. Noću nije poželjno kretati se po ulicama, pogotovo ne van grupe. Izbjegavajte prodavce opojnih sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati. Ispred hramova se izuvajte i vodite računa o sljedećem: često ćete morati da skinete sve predmete od kože sa sebe, ne smijete se penjati na hinduističke hramove, nikako ne smijete fotografisati Kumari.

9. ODJEĆA

Od odjeće je potrebna proljetna i ljetna laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugih rukava i nogavica prije svega zboga aviona ali i moguće je da temperatura opadne, prije svega noću. Dakle obavezno ponesite i duks i nekoliko pari pantalona. Udobna obuća se podrazumijeva zbog obilazaka gradova, trackinga, istraživanja džungle. Dugi rukavi i nogavice preporučuju se i kao zaštita od komaraca.

10. NOVAC

Valuta koja je u opticaju je Nepalski Rupij i vrijedi u odnosu 1 eur = 120 rupija, 1$ = 107 rupija.

Svejedno je da li ćete ponijeti dolare ili eure. U ponekim mjenjačnicama se možete cjenkati za kurs, ukoliko se radi o većem iznosu. Bankomati postoje ali nisu lako dostupni. Kartice ne možete koristiti uvijek. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

Na pijacama, prodavnicama suvenira i kod uličnih prodavaca uvijek se cjenkajte, jer je to običaj. Osim cjenkanja običaj je skoro uvijek i svima ostavljati bakšiš.

11. IZLETI

Na putovanju u Nepal svi fakultativni izleti iznose okvirno oko 150 eura.

12. KOMUNIKACIJA

Naše mreže u većini slučajeva ne rade na teritoriji Nepala. Skoro svi smještaji imaju wi-fi.

13. STRUJA

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu vam potrebi adapteri za utičnice.

14. POSEBNA NAPOMENA

Na putovanju u Nepal postoji cjelodnevna vožnja od Katmandua do Pokare i od Pokare do Nagarkota.

15. SUVENIRI

Ukoliko kupujete predmete vezane za budizam, savjetujemo da ne uzimate glave Bude, jer se to smatra neprikladnim.

Od suvenira preporučujemo: tradicionalnu odjeću i materijale, predmete i skulpture od drveta, tradiconalnu muziku, nakit, predmete vezane za religije hinduizam i budizam, proizvode od pašmine i jakove vune, predmete proizvedene u tibetanskim izbjegličkim kampovima…