Indija Diwali festival

Indija Diwali festival

Putovanje u Indiju za vrijeme festivala svjetlosti - Diwali 2019!

16 dana – New Delhi, Jaipur, Pushkar, Rishikesh – 1840 KM (uključene aviokarte, sve takse, smještaj, transferi)

Polazak: 23.10.2019. godine

Vodimo vas u avanturu po najzanimljivijim gradovima Indije za vrijeme festivala svjetlosti. Diwali je festival svjetlosti i slavi se tri dana krajem oktobra ili početkom novembra i svaki grad ili selo sijaju okićeni hiljadama svjetiljki koje tjeraju zle duhove. Čak su i životinje okupane, čiste i ukrašene za festival. Diwali je festival koji predstavlja početak indijske Nove godine i slavi se širom Indije. To je najveći događaj u indijskom kalendaru i slavi se uz velike vatromete, bezbroj svijeća i baklji.

Indiju je gotovo nemoguće opisati riječima. Zemlja koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, zemlja koju svakako treba vidjeti i doživjeti. Kaleidoskopsko putovanje koje će preopteretiti sva vaša čula i promijeniti pogled na svijet.

Nestvarna fuzija boja, ukusa, mirisa, zvukova i prizora-šafran, raspjevani ljudi , rikše, sanskrit, prastari hramovi, joga, svileni sariji, kriket, OM, nasmijana djeca, čaj od đumbira s limunom i medom, pun mjesec u martu, masala začini, karavani kamila, cvijet banane, ajurvedske masaže, mlijeko od kokosa, budistički manastiri, Šiva, oslikani slonovi, Arapsko more, Kumamela festival, sviježe cijeđeni sok od manga, monsuni, Bolywood, Holi festival, Indijski okean, cvijeće u Gangu, portugalske katedrale, krave po ulicama, sirotinjski kvartovi, raskošne palate, pustinja, prašuma, krov svijeta, pješčane plaže bez kraja, sve to i još mnogo nevjerovatnih pojava čine zemlju čuda.


New Delhi – Zaprepaštenje! Dobrodošli u novi svijet! Obilazak Stare željezničke stanice (Old Railway Station), Starog bazara (Old Bazaar), Kapije Indije (India Gate), Lotusov hram (Lotus Temple), Crvene tvrđave (Red Fort)… Prvi dodir drugačije civilizacije, prvi kontakt sa Hindusima, prva hrana na ulicama prijestolnice Indije. U Agri nas čeka čuveni Taj Mahal, prelijepo zdanje od bijelog mermera koje je Shah Jahan sagradio za svoju preminulu ženu Mumtaz Mahal. Simbol Indije, ali i vječne ljubavi…

Agra je srednjevjekovni grad u Indiji na obali rijeke Jamune. Poznat je po veličanstvenim građevinama mogulske ere, od kojih su najpoznatiji Taj Mahal i Crvena tvrđava. Taj Mahal je vrhunsko ostvarenje mogulske arhitekture koje je Shah Jahan sagradio za svoju preminulu ženu Mumtaz Mahal. Nakon porođaja i njene smrti, Shah joj je ispunio u ime ljubavi posljednju želju da joj napravi mauzolej. Kompleks je sagrađen od bijelog mermera sa umetnutim dragim kamenjem i predstavlja jedan od najposjećenijih objekata na svijetu.

Jaipur - Pink grad Rajasthan u svom najboljem svjetlu. Najveća i i najšarenija država Indije. Prijestolnica Rajputa, kraljevske porodice i velikih ratnika. Mješavina tradicionalnog i modernog. Uživamo u bogatoj vegeterijanskoj kuhinji, sizleri, thali, sočiva i birjani, čula su nam preplavljena i zadovoljni smo i spremamo se za obilazak.

Fakultativni obilazak  Amber Forta – fascinantne ćilibarske  tvrđave koja je branila i štitila Rajapute od navale Mogula. Odličan miks hindu i arapske kulture. Poslije Ambera odlazak u selo slonova gdje gledamo kako se slonovi kupaju i gdje avanturisti mogu iskusiti kako je biti maharadža na slonu. U povratku obilazimo  Jal Mahala (Water Palace) ljetnu rezidenciju Maharaja.

Pushkar je oaza u pustinji. Grad sa velikim brojem Hindu hramova poređanih oko svetog jezerceta. Hipi gradić mirne i prijatne atmosfere. Veliki broj chill lounge caffea, interesantna klopa, lokalne rukotvorine… Pushkar je nadaleko poznat po sajmu kamila koji se ovdje održava svake godine u novembru mjesecu. Preko 20 000 kamila iz čitavog rajastana se izlaže na ovom sajmu koji je propraćen raznim takmičenjima na kojima biraju najljepšu kamilu, najljepše okićenu i najizdržljiviju.

Rishikesh - grad na obali Ganga sa svetim kravama, mističnim lulaticama, majmunima. Sveta rijeka je brza na ovom mjestu, jako bučna i kupanje je moguće. Šetnja do Laks Man Džule (Lax Man Yule), grada joge, mjesta na kojem su Beatlesi pohađali jogu u svoje vrijeme. Nasmijano pleme Vas vodi na nezaboravno putovanje u Indiju.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRAVEL BIH

ul. Branilaca Sarajeva, br. 20/2,

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Telefon: +38733552552

                 +38733552550

                 +38761629558

Email: info.junglebih@gmail.com

Radno vrijeme: Radnim danima 10:00-18:00h i subotom 11:00-14:00h

 

1. dan (23.10.2019.): Okupljanje na aerodromu “Nikola Tesla” dva i po sata prije leta. Let iz Beograda do New Delhija sa presjedanjem.

2. dan (24.10.2019.): Let do Delhija i dolazak u Indiju, zemlju intenzivnih doživljaja. Transfer do smještaja. Dobrodošli u Nju Delhi (New Delhi) – glavni grad Indije. Fakultativni izlet - obilazak grada – Lakšmi Narajan Temple, India Gate, Lotus Temple, Qutub Minar. Noćenje.

3. dan (25.10.2019.): Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet - obilazak starog dijela Delhija - Jama Masid, Red Fort, grob Mahatme Ghandija. Slobodno vrijeme na Main bazaru. Naveče transfer do željezničke stanice i polazak za Puškar. Noćna vožnja.

4. dan (26.10.2019.): Dolazak u Puškar (Pushkar) u prijepodnevnim satima. Slobodan dan za upoznavanje ovog hipi gradića, mirne i prijatne atmosfere, sa velikim brojem hindu hramova poredanih oko svetog jezera. Brojni chill lounge caffei, interesantna klopa, lokalne rukotvorine. Druženje na vrelom suncu. Noćenje.

5. dan (27.10.2019.): Proslavljamo Diwali – festival svjetlosti koji predstavlja početak indijske Nove godine i slavi se širom Indije. Noćenje.

6. dan (28.10.2019.): Fakultativni izlet do pustinje Tar, safari kamilama, vožnja na baldahinima, nomadska sela i ples uz zalazak sunca. Noćenje.

7. dan (29.10.2019.): Napuštanje smještaja. Polazak vozom za Džaipur u prepodnevnim satimaDžaipur (Jaipur) - pink grad. Radžastan u svom najboljem svijetlu. Najveća i i najšarenija država Indije. Prijestolnica Radžputa, kraljevske porodice i velikih ratnika. Mješavina tradicionalnog i modernog. Uživamo u bogatoj vegeterijanskoj kuhinji, sizleri, thali, sočiva i birjani, čula su nam preplavljena i zadovoljni smo i spremamo se za obilazak. Ostavljamo stvari u smještaju i fakultativno obilazimo Amber Fort - fascinantnu ćilibarsku tvrđavu koja je branila i štitila Radžapute od navale Mogula. Odličan miks Hindu i Arapske kulture i očaravajuće zdanje. Poslije Ambera odlazak u selo slonova gdje gledamo kako se slonovi kupaju, gdje žive, a avanturisti mogu iskusiti kako je biti maharadža na slonu. U povratku obilazimo Jal Mahala vodenu palatu (Water Palace) koja je letnja rezidencija Maharadža. Noćenje.

8. dan (30.10.2019.): Muškarci sa brkovima uvijeni u čaršafe i špicaste cipele. Žene u šarenim sarijima, sa tetovažama po cijelom tijelu i probušenim ušima i nosevima. Vrlo vruće i egzotično. Na ulici mogući sudar sa kamilom ili slonom. Fantazija Indije. Fakultativni obilazak Palate Vjetrova izgrađene tako da ljepotice iz harema mogu da gledaju ulicu, ali da njih niko ne može da vidi osim očiju prebogatog Maharadže, obilazak Jantar Mantara čuvene vedske observatorije iz XVII vijeka, koja mjeri sa većom preciznošću astrološke pojave nego najmodernije observatorije. Nastavak popodneva na lokalnom marketu. Kupovina lokalnih rukotvorina od kože i drugih tkanina. Noćenje.

9. dan (31.10.2019.): Napuštanje smještaja. Slobodan dan u Džaipuru, do polaska za Rišikeš u večernjim satima. Transfer do željezničke stanice. Noćna vožnja.

10. dan (01.11.2019.): Dolazak u Rišikeš (Rishikesh), grad lociran na obali Ganga. Svete krave, mistične lutalice, majmuni na sve strane. Idilično mjesto u podnožju Himalaja gde Gang silazi sa planina pa je brz, bučan i čist za kupanje. Veliki broj baba, hindu sveštenika. Šetnja do Laks Man Jule (Lax Man Yule), grada joge, mesta na kojem su Bitlsi pohađali jogu u svoje vrijeme. Noćenje.

11. dan (02.11.2019.): Fakultativni izlet - odlazak lokalnim autobusom do Haridvara. Boravak u gradu koji je domaćin jednog od najvećih festivala Kumamela, 10 miliona ljudina jednom mjestu. Slobodno vrijeme. Povratak u Rišikeš. Noćenje.

12. dan (03.11.2019.): Napuštanje smještaja. Slobodan dan za odmor do polaska za Delhi. Transfer do željezničke stanice. Noćna vožnja.

13. dan (04.11.2019.): Ranojutarnji dolazak u Delhi, transfer do smještaja i slobodno vrijeme. Noćenje.

14. dan (05.11.2019.): Fakultativni izlet do Agre. Obilazak Tadž Mahala, najspektakularnije građevine na svijetu, koja rano ujutru svjetluca i prelama svjetlost na suncu. Simbol Indije i ljubavi. Obilazak Crvene tvrđave (Red Fort) u poslijepodnevnim satima, još jednog ogromnog zdanja Radžaputa, vojničke kaste Indije. Povratak u Delhi. Noćenje.

15. dan (06.11.2019.): Slobodno vrijeme za kupovinu suvenira i šetnju po Delhiju. U večernjim satima napuštanje smještaja i transfer do aerodroma.

16. dan (07.11.2019.): Let za Beograd sa presjedanjem. Dolazak u Beograd. Kraj putovanja!

Polazak: 23.10.2019. godine

U rijetkim slučajevima moguće je pomjeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

 Termin ►

23.10.2019.

 PROMO cijena 

1840 KM 

 First minute cijena:

1980 KM

 Regularna cijena:

2180 KM

 

*Promo cijena važi za prijave do 06.05.2019. godine! 
**First minute cijena važi za prijave do 26.08.2019. godine. Nakon tog datuma važi Regularna cijena aranžmana.

Uslovi plaćanja:

Prilikom prijavljivanja plaća se 200 KM. Ostatak sume plaća se u agenciji, u konvertibilnim markama, a najkasnije 6 sedmica pred put. 

Prijavljivanje:

Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

 

Aranžman obuhvata:

 • Povratnu aviokartu sa svim taksama na relaciji Beograd – New Delhi - Beograd
 • Smeštaj na bazi noćenja u 1/2 krevetnim sobama u gesthausima sa sopstvenim kupatilom (3 noći New Delhi, 2 noći Jaipur, 3 noći Pushkar, 2 noći Rishikesh)
 • Transfere prema planu i programu puta
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Aranžman NE obuhvata:

 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno – historijske spomenike
 • Vizu za Indiju (150,00 KM)
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Individualne troškove putnika za vrijeme putovanja

 

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu usljed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine aviokarata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABIH standardom.

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše BiH dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

 

Guesthouse je smještajni objekat za ljude kojima nije potreban poseban komfor. Sobe su uglavnom manje prostrane, sa dva ili tri kreveta i sopstvenim kupatilom. Usluga je na bazi noćenja.

Diwali je festival svjetlosti i slavi se tri dana krajem oktobra ili početkom novembra i svaki grad ili selo sijaju okićeni hiljadama svjetiljki koje tjeraju zle duhove. Čak su i životinje okupane i čiste, ukrašene za festival. Diwali je festival koji predstavlja početak indijske Nove godine i slavi se širom Indije. To je najveći događaj u indijskom kalendaru i slavi se uz  velike vatromete, bezbroj svijeća i baklji.

New Delhi  je glavni grad Indije. Predstavlja drugi po veličini grad po broju stanovnika u Indiji i osmi u svijetu. U njemu živi blizu 22 miliona stanovnika. Grad je bogat kulturno historijskim naslijeđem, među kojima su i neka pod zaštitom UNESCO-a, npr. Qutub kompleks i Humajanov grob.

Jaipur je grad u državi Rajastan. Poznat je kao rozi grad, pošto je većina građevina u njemu okrečeno ružičastom bojom. Najznačajnije znamenitosti ovog grada su tvrđava Amber, Gradska palata, Yantar Mantar i Hawa Mahal.

Pushkar  je jedan od najstarijih gradova u Indiji. Nalazi se u državi Rayastan, na obali jezera Pushkar, a prema legendi stvorio ga je Lord Brama, kojem su posvećeni mnogobrojni hramovi u ovom gradu.

1. OPŠTI PODACI

Republika Indija je sedma država u svijetu po veličini, a druga po broju stanovnika. Indija je republika sa parlamentarnim sistemom demokratije i sastoji se od 28 država i 7 saveznih teritorija. Na jugu, Indija izlazi na Indijski okean, na zapadu na Arapsko more, a na istoku na Bengalski zaliv. Kopnom se graniči sa Pakistanom na zapadu, sa Kinom, Nepalom i Butanom na sjeveru, a Bangladešom i Mjanmarom na istoku.

Površina zemlje: 3.287.590 km2

Broj stanovnika: 1,324 milijarde

Glavni grad: Nju Delhi (New Delhi)

Jezici: hindi i engleski i 21 nacionalni jezik

Vera: hinduizam, budizam, đainizam i sikizam su nastali u Indiji. Od religija u Indiji je najviše zastupljen hinduizam sa 80,5%, zatim islam sa 13,4%, hrišćanstvo sa 2,3%, i ostale religije sa 3,8% stanovništva.

2. VIZA

Državljanima Bosne i Hercegovine potrebna je viza za Indiju i može se pribaviti online ili odlaskom u najbližu ambasadu. Naša agencija vrši usluge online viziranja. Pasoš mora biti važeći najmanje 6 mjeseci po povratku sa puta (minimum 3 slobodne strane).

3. VREMENSKA ZONA

UTC +5:30

4. KLIMA

Klima u Indiji je suptropska, tropska i ekvatorska. Indijski potkontinent ima izrazito monsunsku klimu ljeti, od kraja aprila do oktobra, sa Indijskog okeana pušu topli i vlažni vjetrovi, koji donose dosta padavina, preovlađuje tropsko-monsunska klima. Srednja januarska temperatura je od 11-12 stepeni u podnožju Himalaja, a 27-28 na jugu, julska temperatura je od 20 do 35 stepeni sa ogromnom količinom padavina. Najveća količina padavina u svijetu zabilježena je u Asamu (11mm) koji se nalazi u sjeveroistočnoj Indiji. Uz vještačko navodnjavanje usjevi uspijevaju i zimi. Biljni svijet je bogat prašumama, džunglama, savanama, zastupljena je i sredozemna vegetacija. Monsunska klima, topla i periodično vlažna uslovljava navedeni biljni i životinjski svijet.

5. HRANA

Indija budi sva čula i sva osjećanja, pa u toj zemlji možete osjetiti sve osim ravnodušnosti. Takva je i gastronomija ove ogromne zemlje. Indijska kuhinja može da se podijeli na četiri regije u skladu sa stranama svijeta, iako i unutar tih regija postoje dalje podjele. Na istoku je najpoznatija bengalska kuhinja. Jela se služe na thaliju, specijalnom poslužavniku gdje centralno mjesto zauzima velika posuda sa rižom, a koju sa strana prate manje zdjelice drugih jela. Iako u njihovom pripremanju često koriste žitarice, mahunarke, pa čak i povrće, najukusnije vrste pripremljene su od mlečnih proizvoda. Najčešći začini i sastojci korišteni u ovoj kuhinji su slačica, čili, đumbir, korijander i njegovo lišće, zeleni kardamom, panch phoron (mješavina pet začina u jednakoj mjeri: piskavica, anis, kumin, crno sjeme kalonđi i slačica), kurkuma, kumin, kalonđi, komorač, piskavica, susam, jogurt, brašno od leblebija, ulje slačice i ghee, pročišćeni maslac. Zapadnu Indiju čine četiri različite kuhinje. U svako jelo se stavlja najmanje jedan prstohvat šećera, a njihov tradicionalni thali se ponekad sastoji od čak deset jela (riže, peciva, začinjenog jogurta, raznih vrsta mahunarki i farsana (grickalica), subjija (naziv za jelo od povrća), slatkiša i khichdija. U regiji Goa najviše se koriste čili, šećer, susam, orašasto voće i brašno leblebija. Rajasthan regija je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija. Nedostatak vode za kuhanje pobijedili su prženjem u gheeju koji jelima daje posebnu aromu. Sjevernoindijska jela su bogatog i snažnog ukusa. U ishrani se najviše koriste chapati i roti vrste peciva koje se pripremaju bez kvasca i sa dodatkom začina. Smatra se da iz ove regije potiču najukusniji dhali, jela od sočiva u koje se dodaje kari smjesa. Najčešći začini i sastojci su korijander, kumin, suhe čili papričice, kurkuma, cimet, kardamom, klinčić, garam masal i anis. Južnoindijska pokrajina je karakteristična po sočnoj i ljutoj hrani. Glavna namirnica je riža koja se nalazi u idlijima i dosama, raznim karijima – kuhanim jelima od povrća. Značajni su i subija od patlidžana, bamije i zelja, te kokos ili kokosovo mlijeko koje kao sastojak mnogih jela gasi južnjačku ljutinu. Začini koji se najviše koriste u ovoj regiji su lišće karija, slačica, asafetida, biber, tamarind, piskavica i čili.

6. VAKCINE I ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nijedna vakcina nije neophodna za putovanje u Indiju, ali savjetujemo putnicima da se posavjetuju sa ljekarima, i odluče se da li neku vakcinu žele da prime. Najbolje je pozvati Institut za tropske bolesti i provjeriti. Poželjno je ponijeti lekove za stomačne probleme (probiotike), ferveks ili neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Opšta sanitarna situacija u Indiji je složena i zahtjeva visoki oprez prilikom konzumiranja vode, hrane i održavanja lične higijene. Ne preporučuje se konzumiranje vode sa česme nego isključivo flaširane vode.

7. OSIGURANJE

Zdravstveno osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put - Sarajevo osiguranje.

8. BEZBJEDNOST

Opasnost od elementarnih nepogoda u Indiji je izražena u periodu ljetnih monsunskih kiša koje periodično padaju u intervalu od juna/jula do septembra/oktobra. Usljed većih elementarnih nepogoda izazvanih monsunima, koje najviše pogađaju ruralna područja, formiraju se krizne službe koje na licu mjesta ukazuju neophodnu pomoć, odnosno vrše evakuaciju.

Na teritoriji Indije generalno ne postoji otvorena opasnost od oružanih sukoba niti visok stepen kriminala.

Potrebno je voditi računa o poštovanju lokalnih običaja i pridržavati se istih.

9. NOVAC

Zvanična valuta u Indiji je indijski rupi - INR (jedna rupija sadrži 100 paisa). Na putovanje možete ponijeti eure ili dolare. Odnos je 1 EUR = 70 INR,  a 1 USD je oko 60 INR. Postoji mogućnost korištenja kartica, prije svega na bankomatima, ali ne treba se previše oslanjati na to. Provizije koje se uzimaju nisu velike, ali treba proveriti s matičnom bankom.

10. KOMUNIKACIJA

Naše mreže funkcionišu u Indiji. Što se tiče cijena roaminga, provjerite na stranicama Vaših mobilnih operatera. Možete kupiti i lokalne kartice koje nisu skupe. Što se tiče interneta i wi fi, konekcija zna biti sporija, ali je sasvim dovoljna za osnovnu komunikaciju.