Izrael

Izrael

Putovanje u Izrael 2019!

8 dana - Tel Aviv, Haifa, Nazaret, Jerusalem, Mrtvo more - 1580 KM (avio+takse+transferi+smještaj+vodič)

Polazak: 27.03.2019. godine

Izrael je mala zemlja na Bliskom Istoku koju naseljava nešto više od 8 miliona stanovnika, uglavnom Jevreja, na istočnoj obali Sredozemnog mora. Zemlja pustinja, mora, povremenog snijega u pustinji, svetih mjesta islama, hrišćanstva i judaizma, tradicije ali i velikih sloboda, mladih ljudi, provoda i duhovnog mira. Ako se slučajno izgubite u nekom od izraelskih gradova, nemojte tražiti Ulicu Maslina, jer u Izraelu postoji veliki broju ulica sa ovim imenom, i to u svakom gradu. Zajedno ćemo imati priliku da se uvjerimo zašto je Izrael vodeća turistička destinacija u svijetu i da uživamo u svim divnim stvarima koje ova tajanstvena i neobična zemlja ima da ponudi. 

Tel Aviv je jedan od najvećih gradova u Izraelu u kojem živi oko 400.000 stanovnika, smješten na obali Sredozemnog mora, ekonomski i tehnološki centar, popularna turistička destinacija i centar provoda i mladih. Plaže, barovi, trgovački centri i sekularni život čine ovaj grad zanimljivim turističkim odredištem, pa i ne čudi što ga zovu gradom koji nikada ne spava. Tel Aviv je i glavno kulturno središte države. Bijeli grad pun energije je i grad sporta, biciklističkih staza, parkova, skate takmičenja i naravno plaža kojih ima zvanično četrnaest. Osnovan na samom početku dvadesetog vijeka, razvio se u jednu od najprivlačnijih destinacija na Bliskom Istoku, tako da ćete i vi biti među 3.3 miliona turista koji svake godine posjete Tel Aviv i uživaju u jednom od preko 300 sunčanih dana godišnje. 

Haifa je grad koji se nalazi u podnožju planine Karmel (HarHa Karmel). Treći po veličini i jedan od najljepših gradova u Izraelu. Obilazimo svjetski centar bahajske vjere, karmeličanski manastir Stela Maris, mogućnost vožnje žičarom, koja povezuje vrh Karmelasa Bat Galimom odakle se pruža nevjerovatan pogled na zaliv i okolinu Haife. Haifa je grad nevjerovatnih plaža, grafita, muzeja i međureligijske harmonije jer u ovom mjestu ljudi 5 religija žive i odlično funkcionišu zajedno.

Akra - grad pun burne istorije, tajni kopnenih i pomorskih sila koje su se borile za nadmoć u ovom regionu. Akra je na listi svjetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a. Obilazimo zidine grada, Krstašku tvrdjavu, Gotičku dvoranu, turska kupatila El Basa, Pašinu džamiju... Nalazi se u pokrajini Galileja na obali Sredozemnog mora u zalivu Haife. Ovdje se nalazi i najsvetije mjesto Bahajske vjeroispovijesti. Ovaj grad živi već duže od 4000 godina pa je jedan od najstarijih u Izraelu.

Nazaret - mjesto koje se u Bibliji spominje kao prebivalište Isusa Hrista tokom njegovog djetinjstva. Bazilika Blagovesti, Šuk bazar, Devičina fontana, Crkva Sv. Gavrila samo su neke od mnogobrojnih atrakcija. Zovu ga arapskom prijestolnicom Izraela.  

Jerusalem je glavni grad Izraela i drevni grad na Bliskom Istoku, u istorijskoj regiji Palestini, biblijskoj Svetoj Zemlji. Jerusalem je sveti grad tri religije: hrišćanstva, judaizma i islama pa se zbog toga smatra jedinstvenim u svijetu. Prema nekim procjenama, u Jerusalemu postoji 1204 sinagoge, 158 crkava i 73 džamije. U sebi krije veliki broj nevjerovatnih lokaliteta među kojima su Zid plača, podzemni tunel Zida plača, Jevrejska četvrt, Crkva svih nacija na Maslinovoj Gori, Jafa kapija, Put bola, zlatna kupola Omarove džamije, crkva Svetog groba, shopping u centru pjesačke zone Mamila, memorijalni centar Jad Vasem, Novi istorijski muzej holokausta i mnoge druge.

Jerusalem je i grad parkova, grad sa više od 2000 arheoloških lokaliteta, muzeja, više od 30 festivala, a simbol grada, lav, najviše govori o moći i značaju ovog nevjerovatnog grada. Zidine koje opasuju stari grad duge su više od 4 kilometara, a u grad se može ući kroz sedam kapija. Zaista nevjerovatno mjesto, burne istorije, duha istoka ali i hrišćanstva, mladih, nasmijanih, pa i ne čudi što je omiljena destinacija više miliona turista!

Mrtvo more, najneobičnije na svijetu, jezero koje godinama privlači hiljade turista iz cijelog svijeta. Aristotel je pisao o izvanrednim svojstvima njegove vode, a egipatska kraljica Kleopatra ga je dobila na poklon od Marka Antonija. Dubinom od 416 m ispod nivoa mora, predstavlja najnižu tačku na zemlji. Koncentracija soli u vodi je najviša na svijetu oko 30%, skoro osam puta više od saliniteta ostalih mora i oceana. Upravo zbog saliniteta, svi posjetioci uživaju plutajući po površini, jer je ovdje nemoguće potonuti! 

Prijave i informacije:

JUNGLE TRAVEL BIH

ul. Branilaca Sarajeva, br. 20/2,

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Telefon: +38733552552

                 +38733552550

                 +38761629558

Email: info.junglebih@gmail.com

Radno vrijeme: Radnim danima 10:00-18:00h i subotom 11:00-14:00h

1. dan (27.03.2019.): Sastanaka na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu. Polazak iz Beograda i let do Tel Aviva sa presijedanjem. Dolazak u Jerusalem. Ulazak u smještaj. Noćenje.

2. dan (28.03.2019.): Fakultativni izlet - obilazak Jerusalema. Lagana šetnja i upoznavanje veličanstvenih znamenitosti grada. Posjećujemo ostatke Solomonovog hrama – čuveni Zid plača (odnosno Zapadni zid, najsvetije mjesto judaizma), grobnice cara Davida i cara Solomona, ulicu Via Dolorosa, kojom je Hrist prošao posljednji put idući na pogubljenje, brdo Golgotu i crkvu Vaskrsenja Hristovog, mjesto raspeća, pogreba i vaskrsenja Isusa Hrista (mjesto hrišćanskog hadžiluka). Odlazak na Maslinovu goru i Getsimanski vrt, mjesto gdje je Juda izdao Hrista rimskim vojnicima... Džamija Al Aksa, treća po redu svetinja u muslimanskom svijetu i učenju, mjesto odakle se Muhamed popeo na nebo. Razgledanje ostalih lokaliteta grada, upoznavanje sa krstaškom istorijom grada, ulogom reda Templara, sa istorijom cionizma itd. Mogućnost posjete memorijalnom centru holokausata Jad Vašem, najstrašnijem svedočanstvu masovnog genocida nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu. Slobodno vrijeme u večernjim satima. Noćenje.

3. dan (29.03.2019.): Fakultativni izlet u Betlehem i Jerihon. Betlehem se nalazi na svega desetak kilometara južno od Jerusalema, pa tamo stižemo veoma brzo. Obilazak grada gdje se po Novom zavjetu rodio Isus Hrist, a po predanju i veliki jevrejski car David. Pećina gdje se Isus rodio, Crkva Rođenja Hristovog, najznačajnija svetilišta hrišćanstva, muzeji palestinske kulture i folklora, Međunarodni muzej Isusovog rođenja... Nastavljamo izlet i putujemo prema Jerihonu. Obilazimo najstariji grad na svijetu u kojem život i dalje traje. Jerihon je biblijski grad i nevjerovatna naseobina na 260 m ispod nivoa mora. Posjećujemo Goru iskušenja, na kojoj je Satana kušao Hrista četrdeset dana, čudesni grčki pravoslavni manastir Iskušenja Gospodnjeg koji je cijelom dužinom uklesan u stijenu, smokvino drvo apostola Zaheja na koje se ovaj popeo da bi vidio dolazak Isusa Hrista u grad. Povratak u Jerusalem. Noćenje.

4. dan (30.03.2019.): Napuštanje smještaja u Jerusalemu. Boravak u Izraelu nastavljamo u regionu Mrtvog mora. Transfer autobusom do hotela u turističkom distriktu Ein Bokek, na samoj obali Mrtvog mora. Uživamo u fantastičnom kontrastu koji stvara stjenoviti pustinjski pejzaž izdižući se iznad prelijepih pjeskovitih plaža i atraktivnih turističkih sadržaja. Slobodno popodne i kupanje u Mrtvom moru – nalazimo se na najnižoj tački na Zemlji i plutamo na površini vode bez ikakvog napora! Noćenje.

5. dan (31.03.2019.): Slobodno prijepodne za kupanje. Autobuski transfer do Tel Aviva, gdje ćemo biti smješteni do kraja našeg putovanja po Izraelu. Dolazimo u Tel Aviv. U popodnevnim satima fakultativni izlet - obilazak grada i znamenitosti - Bauhaus arhitektura (Tel Aviv je apsolutni lider u svijetu po broju građevina ovog stila), živopisni Karmel market, Jarkon park... Fakultativni izlet - obilzak Jafe, starog grada smještenog u južnom dijelu Tel Aviva. Jafa je antički prethodnik Tel Aviva i mjesto prebogate istorije i kulturnih ukrštaja, riječima neopisivi kolaž sa autentičnim duhom Orijenta. Tu su tržnica antikviteta, muzeji i galerije, pravoslavna crkva arhangela Mihaila, katolička bazilika Svetog Petra (za koju se vjeruje da je u njoj boravio Napolen), džamija Mahmudija, stari svjetionik, Andromedina stijena... Povratak u hotel. Noćenje.

6. dan (01.04.2019.): Fakultativni izlet u Haifu, Akru i Nazaret. Vožnja za Haifu, jedan od najmodernijih gradova današnjeg Izraela, dinamičnu mediteransku luku, gdje se pravi odmor i obilazak grada. Posjeta čuvenim Bahajskim vrtovima na brdu Karmel iznad grada, jednom od najljepših primjera pejzažne arhitekture u svijetu. Putujemo dalje u Akru, mjesto koje je u doba krstaških ratova bilo značajno utvrđenje, a poslije pada Jerusalema 1187. godine u Saladinove ruke postala prijestolnica krstaške Jerusalemske kraljevine. Akra je mjesto osnivanja Tevtonskog viteškog reda, a ostala je i posljednje uporište krstaša na Bliskom istoku. Njenom opsadom i padom 1291. godine uništena je posljednja krstaška država na tlu Orijenta. Obilazimo staro gradsko jezgro i utvrđenje koji su uvršteni u UNESCO Svjetsku baštinu. Nastavljamo put za Nazaret, grad koji je u Bibliji opisan kao mjesto djetinjstva Isusa Hrista. Grad je danas prebivalište najbrojnije arapske muslimanske zajednice u Izraelu. Odlikuju ga uske ulice i tipični istočnjački bazari. Brojni lokaliteti u gradu upućuju na život porodice Isusa Hrista – radionica oca Josefa, kuća majke Marije, a na tim mjestima su izgrađene važne hrišćanske bogomolje. Obilazak Bazilike Blagovijesti, gdje je po predanju arhangel Gavrilo Mariji donio vijesti o tome da nosi Sina Božijeg. Povratak u Tel Aviv. Noćenje.

7. dan (02.04.2019.): Fakultativni izlet na Galilejsko jezero, vožnja autobusom do Kapernauma i Galilejskog jezera, lokaliteta gdje je, prema Novom zavjetu, Hrist učinio brojna čuda, izlječenja bolesnih, nemoćnih i opsjednutih demonima, gdje je hodao po vodi i propovijedao svoje učenje. Vožnja pored Tavorske gore, mjesta Preobraženja Gospodnjeg, obilazak manastira i put nazad za Tel Aviv i naš smještaj. Vrijeme za odmor i eventaulni izlazak u noćni provod u Tel Avivu.  

8. dan (03.04.2019.): Ranojutarnji transfer do aerodroma. Let za Beograd sa presijedanjem. Dolazak u Beograd. Kraj putovanja!

Polazak: 27.03.2019. godine

U rijetkim slučajevima moguće je pomjeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirani polazak. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

Termin 27.03.2019.
First minute cijena: 1580 KM
Regularna cijena: 1780 KM

*First minute cijena važi za prijave do 25.03.2019. godine ili do popune mjesta! Nakon tog datuma važi regularna cijena aranžmana.

Uslovi plaćanja: 

Prilikom prijavljivanja plaća se 200 KM. Ostatak sume plaća se u agenciji, u konvertibilnim markama, a najkasnije 6 sedmica pred put. 

Prijavljivanje:

Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

Aranžman obuhvata:

 • Aviokartu sa svim taksama na relaciji Beograd - Tel Aviv - Beograd
 • 3 noćenja sa doručkom u hotelu u dvokrevetnim sobama u Jerusalemu
 • 1 noćenje sa doručkom u hotelu 4* u dvokrevetnim sobama na Mrtvom moru
 • Noćenja u hotelu u dvokrevetnim sobama u Tel Avivu prema planu i programu puta
 • Sve transfere prema planu i programu putovanja
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Aranžman NE obuhvata:

 • Fakultativne izlete i ulaznice za komplekse i kulturno-istorijske spomenike
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Individualne troškove nastale za vrijeme trajanja aranžmana
 • Vizu za Izrael 

 

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata nije moguće  refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promijena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja usljed promjene u kursu razmjene valute ili promjene u tarifama prevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Za ovaj aranžman primenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABiH standardom.

Napomene u vezi sa smeštajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smještajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smještajnih objekata.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promijena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete često vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vrijemena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše Bosne i Hercegovine dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

 

OPISI SMJEŠTAJNIH OBJEKATA:

Victoria Hotel je udoban i prijatan smještaj u urbanoj zoni istočnog Jerusalema, a nalazi se na svega 15-20 minuta hoda udaljenosti od najvaćnijih znamenitosi i svetih mjesta u gradu. Takođe se nalazi nedaleko od banaka, turističkih info-pointa, šoping molova i centralne autobuske stanice. Sobe posjeduju cjelokupan asortiman koji je potreban svakom modernom gostu – TV, Wi-Fi, klima uređaj, zasebno kupatilo, a najveći broj soba ima i balkon sa prelijepim pogledom na panoramu grada.

Oasis Dead Sea Hotel 4* se nalazi na fantastičnoj lokaciji, na prelijepoj obali Mrtvog mora i okružen pomalo nestvarnim pustinjskim pejzažem. Izgrađen je u okviru turističkog distrikta Ein Bokek u jedinstvenom marokanskom graditeljskom stilu, a svojim dizajnom i ponudom nastoji da gostu obezbijedi cjelokupan ugođaj Istoka! Hotel posjeduje besplatan Wi-Fi, parking, otovoren i zatvoren bazen, Tursko kupatilo, saunu, ali i teretanu za one koji žele nešto aktivniji odmor. Svaka soba ima privatno kupatilo, klima uređaj, kuhalo sa kafom i čajom i direktan pogled na vode Mrtvog mora.

Laguardia Hotel je lociran u centru Tel Aviva. Karmel market je na 2 km od hotela, dok se stari grad Jafa nalazi na malo više od 3 km udaljenosti. Sve sobe posjeduju zasebno kupatilo, TV, bespalatan Wi-Fi, klima uređaj i električno kuhalo. U najviše 15 minuta šetnje od hotela nalaze se kafe barovi, restoani, šoping centri i drugi moderni sadržaji Tel Aviva. Plaža na obali Sredozemnog mora je na 3 km od hotela.

Opšti podaci: Izrael je republika na istočnoj obali Sredozemnog mora. Graniči se sa Libanom na sjeveru, Sirijom na sjeveroistoku, Jordanom na istoku i Egiptom na jugozapadu. Izrael je jedina država u svijetu u kojoj većinu stanovnika čine Jevreji i kao takva u svojim zakonima definisana je kao jevrejska i demokratska država.
Glavni grad: Jerusalem
Površina: 20.770 km2
Broj stanovnika: 8.513.472

Klima: Jerusalem ima tipično mediteransku klimu. Ljeta su topla i suha, a zime blage. Najhladniji mjesec je januar sa prosječnom temperaturom oko 9°C, a najtopliji su jul i avgust sa prosječnom temperaturom 24°C. Zimi snijeg pada u par navrata i kratko se zadržava. Padavine su ljeti rijetke.

Vremenska zona: GMT+1 (1 sat unaprijed u odnosu na vrijeme u BiH).

Jezik: U Izraelu se govore hebrejski i arapski. Hebrejski je zastupljeniji s obzirom na to da ¾ stanovnika čine jevreji.

Vizni režim: Prilikom ulaska u zemlju umjesto unošenja pečata u pasoš izraelski pogranični organi izdaju karton o boravku, koji je potrebno čuvati sve vrijeme boravka u zemlji i pokazati prilikom izlaska iz Izraela. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 mjeseci, dok je za regulisanje boravka potrebno da bude 6 mjeseci duži od datuma isticanja vize. Zbog specifične bezbjednosne situacije, izraelski pogranični organi pri ulasku i izlasku iz Izraela najčešće vrše detaljno ispitivanje o razlozima boravka, kao i provjeru prtljaga. Od susjednih zemalja, u Izrael se može ući samo iz Jordana i Egipta, sa kojima ima uspostavljene odnose.

Valuta: U Uzraelu se koristi novi izraelski šekel (ILS). Prema posljednjem kursu 1 EUR = 4,26 ILS. Novac se može mijenjati u mjenjačnicama, uz relativno ujednačen kurs. Kursna lista nije stabilna, već se dnevno mijenja. Kao sredstvo plaćanja mogu se koristiti sve poznate kreditne kartice (Master, Visa , American Express, Dina, Diners).
Izrael spada u grupu zemalja sa izuzetno visokim troškovima proizvoda i usluga, a Tel Aviv je među najskupljim gradovima na svijetu. Shodno tome, cijene hotelskog smještaja i u restoranima su znatno više u odnosu na cijene u BiH (u prosjeku dva do tri puta).

Zdravstvena situacija: Zdravstvena situacija u Izraelu je stabilna. Posebna vakcinacija za ulazak u zemlju nije potrebna, ali se preporučuje preventivna vakcinacija za hepatitis A i B.

Bezbjednost: Slobodno kretanje se ne preporučuje uz granicu sa Libanom, u oblastima oko pojasa Gaze i uz granicu sa Sirijom, kao i u području Golanske visoravni. Građanima BiH koji borave ili namjeravaju da putuju u Izrael preporučuje se povećan oprez, kao i da izbegavaju mjesta na kojima se održavaju protesti i demonstracije. Našim građanima se savjetuje da prate informacije u sredstvima javnog informisanja, da se pridržavaju savjeta turističkih vodiča i uputstava lokalnih organa. 

Praznik Šabat: Tokom jevrejskog praznika Šabata, koji počinje petkom u sumrak i završava se u subotu u sumrak, javne ustanove i prodavnice ne rade. U to vrijeme religiozni Jevreji ne koriste električne uređaje, mobilne telefone, čak ni automobile.

Odjeća: Prilikom posjete mjestima od religijskog značaja potrebno je nositi prikladnu odjeću. Ići razgolićenih ruku i nogu smatra se neprikladnim.

Hrana i piće: Izrael nudi nacionalnu i intenacionalnu kuhinju. Njihovo tradicionalno jelo je felafel, koje podsjeća na naše mljeveno meso, kao i humus, prilog od mljevenih leblebija bez kojih je nezamislivo bilo koje njihovo jelo. Postoje i pravila da ne jedete mliječne proizvode uz meso, kao i da izbjegavate školje i svinjetinu.

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice. Međutim, cijeli sistem je prilično nestabilan, pa su isključenja struje redovna pojava.