Iran putevima Persije

Iran putevima Persije

Iran putevima Persije 2019! 

Čuvar istorije drevne Persije, nevjerovatnih džamija i palata, gostoljubivih domaćina...

12 dana - Teheran, Kashan, Isfahan, Yazd, Kerman, Shiraz - 2480 KM (avion+takse+transferi+hotel+vodič)

Polasci: 26.09.2019. ; 07.11.2019. godine

Putovanje u Iran savršena je prilika za uklanjanje svih pogrešnih pretpostavki o toj zanimljivoj zemlji. Iza stereotipa i predrasuda skriva se zemlja koja želi da se doživi onakvom kakva zapravo jeste, a Iranci kao veoma srdačni domaćini. Dobrodošli u zemlju za koju se smatra da je jedna od kolijevki civilizacije, u zemlju stvorenu na temeljima moćne Persijske Imperije, u zemlju legendi, mitova, Istoka i najgostoljubivijeg naroda. Dobrodošli u Iran!

Iran je bliskoistočna zemlja istorije duge više hiljada godina. Smješten između Centralne i Male Azije, Kaspijskog jezera u Persijskog zaliva, visokih planina sa sniježnim vrhovima na sjeveru i vrelih pješčanih pustinja na jugu. Očaravajuća je zemlja fantastične prirode, sjajnih ljudi i izvanredne hrane. Glavni grad je Teheran, a moraju se svakako pomenuti i Isfahan, Širaz, Jazd, Kerman, Abjaneh, Qom i mnogi drugi, svaki poseban i spektakularan na svoj način. Iranci nisu Arapi i ne govore arapskim jezikom. Oni su ponosni Persijanci koji čuvaju svoje istorijsko naslijeđe i jezik farsi. Duh Istoka i islama se osjeća u svakodnevnom životu, odjeći, ishrani, muzici, bojama, mirisima, živahnosti, nasmijjanim ljudima, kulturi, otkačenim bazarima. Obožavaju piletinu, janjetinu na više načina, hljeb, salate i jela koja su karakteriistična za Bliski Istok. Takođe, Iranci u svojim obrocima koriste jako mnogo riže, a ponekad je začine šafranom. Tu su i izvrsni slatkiši sa kokosom, pistacijama ili bademima... Obavezno probajte tradicionalni iranski čaj i kafu. Alkohol je zabranjen ali postoji bezalkoholno pivo sa različitim ukusima. Ono što morate probati su sladoledi sa pistacijama, šafranom i ružinim laticama! Zvuči kao iz priče o 1001 noći zar ne?

Teheran je prvobitno bilo predgrađe iranske prijestolnice Raj ili Rej do mongolske invazije. Nakon toga stanovništvo se preselilo na područje sadašnjeg Teherana. Malo je poznato o ranoj istoriji i nastanku ovog grada. Prema nekim podacima moguće je da datira još od IX vijeka p.n.e, ali u prvih par vijekova bio je nepoznato mjesto. Kao nezavistan grad, počeo je da se razvija početkom XVIII vijeka, kada je napokon proglašen za prijestolnicu, zbog svoje geografske, političke i ekonomske važnosti. 

Kashan - Ime grada potiče od starosjedilaca grada čiji su ostaci pronađeni u Tapeh Sialk-u i datirani čak 9000 godina unazad. Između dvanaestog i četrnaestog vijeka Kashan je bio bitan keramički centar koji je izrađivao visoko kvalitetnu grnčariju i keramičke pločice.

Shiraz je poznat kao grad ružagrad ljubavi i grad vrtova. Tokom istorije svoga postojanja bio je jedan od najvažnijih gradova srednjevijekovnog islamskog svijeta i iranski glavni grad u periodu vladavine dinastije Zand, za čije vrijeme sagrađena je većina prelijepih zgrada, palata… U ovom gradu rođena su, živjela i preminula dva veoma značajna persijska pjesnika Hafiz i Saadi. Širaz je jedan od najljepših istorijskih gradova svijeta. Takođe predstavlja mjesto hodočašća velikog broja stanovništva. Jedna od najfascinantnijih džamija jeste i Nasir ol Molk poznata i kao Roze džamija.

Isfahan je projektovan pod upravom šaha Abasa I, kada su izgrađene mnogobrojne nove moskve, palate, mostovi, avenije i parkovi. Zajenderud rijeka dužine 360 km, sa svojim brojnim pritokama, protiče od zapada ka istoku grada i tako dijeli glavni dio grada od predgrađa. Najveći do glavnih atrakcija nalaze se na sjevernom dijelu rijeke.

Jazd nalazi se 270 km jugoistočno od Esfahana. Jazd je grad sa jedinstvenom arhitekturom, čuvar naslijeđa Zoroastrianizma (jedne od najstarijih religija svijeta), a poznat je i po visokom kvalitetu rukotvorina, naročito tkanja od svile i konfekcije.

Kerman je grad u Iranu smješten na rubnim dijelovima pustinje Dašt-e-Lut. Grad je osnovan u trećem vijeku, a ono što je interesantno je to da ga je toko trinaestog vijeka posjetio i sam Marko Polo. Poznat je širom svijeta po svojim kvalitetnim tepisima ali i pistacijama.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRAVEL BIH

ul. Branilaca Sarajeva, br. 20/2,

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Telefon: +38733552552

                 +38733552550

                 +38761629558

Email: info.junglebih@gmail.com

Radno vrijeme: Radnim danima 10:00-18:00h i subotom 11:00-14:00h

1. dan: Sastanak grupe na aerodromu ,,Nikola Tesla’’ u Beogradu dva sata prije leta. Let do Teherana sa presjedanjem.

2. dan: Dolazak u Teheran u ranim jutarnjim satima. Glavni i najveći grad Irana smješten je na južnim padinama masiva Alborz dok je na jugoistoku izložen pustinji Dašt-e Kavir. Sa skoro 16 miliona stanovnika Teheran je najveća metropola na Bliskom istoku, savremen grad sa velikom industrijom i izvanrednim duhom. Bučan i haotičan pun je nasmijanih ljudi. Transfer do hotela. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3. dan: Dan za fakultativni izlet – još vremena za obilzak ovog nevjerovatnog grada; Nacionalna riznica dragog kamenja koja posjeduje neprocjenjive svjetske dragulje, među kojima je i najveći nebrušeni rubin na svijetu, najveći ružičasti dijamant (Morska svjetlost) i zlatni globus težak 34 kg; Bazar, koga čini nekoliko kilometara uličica i prolaza natrpanih tezgama gdje se između ostalog organizuju i realizuju brojni politički akti. Ekstremno niske cijene privlače turiste iz cijeloga svijeta. Tumaramo ulicama bazara dok posmatramo raznobojnost kulture i raznolikost društvenih položaja; muzej tepiha. Slobodno vrijeme. Noćenje.

4. dan: Pakujemo stvari i nakon doručka napuštamo smještaj i krećemo ka Kašanu (Kashan), glavni grad Kašan okruga u provinciji Isfahan. Ime grada potiče od starosjedilaca grada čiji su ostaci pronađeni u Tapeh Sialk-u i datirani čak 9000 godina unazad. Između dvanaestog i četrnaestog vijeka Kašan je bio bitan keramički centar koji je izrađivao visoko kvalitetnu grnčariju i keramičke pločice. Na putu stajemo i uživamo u divljini Marandžab (Maranjab) pustinje, jedne od najljepših od svih pustinja u Iranu. Nastavak puta ka Kašanu. Dolazak u Kašan. Smještaj. Noćenje.

5. dan: Fakultativni izlet - obilazak Kašana. Obilazimo Fin baštu Bagh-e Fin, istorijski poznatu persijsku baštu gdje je izvršen atentat na Amira Kabira 1852. godine. Sagrađena 1590. godine, ova bašta je najstarija od ovih vrsta u Iranu. Tabatabaei kuća, sagrađena 1880-ih godina, čini je četiri dvorišta i predstavlja jedan od tipičnih primjeraka tradicionalne Persijske rezidencijalne arhitekture. Kuća ima 4 soba, 4 dvorišta, 4 podruma i 3 krila. Borujerdi kuća, još jedan istorijski primjer arhitekture. Čitavih 18 godina i 150 zidara je bilo potrebno da se izgradi ovo zdanje. Polazak ka Isfahan-u, gradu u centralnom Iranu i administrativnom sjedištu Isfahanske pokrajine osnovanom u starom vijeku, tokom srednjeg vijeka bio je među najvećim u svijetu, a od novog vijeka je bio prijestolnica Safavidskog Irana. Svraćamo u selo Abyaneh koje je dom čitavih 160 porodica od nekih 300 stanovnika. Selo karakteristično po svojoj crvenkastoj boji jedno je od najstarijih u Iranu koje privlači brojne turiste i stanovnike Irana svake godine, pogotovo u periodu tradicionalnih festivala. Dolazak u Isfahan i smještaj. Noćenje.

6. dan: Fakultativni izlet – obilazak Isfahana - obilazimo palatu, Vank katedralu – katedralu Svih Svetih sestara, Naqsh-e-Jahan trg, u prevodu Trg ‘’Slika svijeta’’, koji se nalazi u samom centru grada, sagrađen u periodu između 1598. i 1629. godine, nalazi se i na UNESCO-voj listi zaštićenih kulturnih dobra. Obilazimo i Sheikh Lotfollah džamiju koja predstavlja arhitektonsko remek djelo iranske arhiekture; bazar i Ali Qapu palatu, sagrađenu u sedamnasetom vijeku za recepciju kraljeva i stranih ambasadora; kao i neke od mostova Isfahana Khaju i Si-o-SheNoćenje.

7. dan: Napuštamo smještaj i polazimo ka Jazdu. Jazd (Yazd), grad jedinstvene arhitekture, čuvar naslijeđa Zoroastrizma (jedne od najstarijih religija svijeta), a poznat je i po visokom kvalitetu rukotvorina, naročito tkanja od svile i konfekcije. Fakultativni izlet gdje obilazimo Kulu tišineHram vatre u kojem se čuva plamen koji konstantno gori od 470 godine, zatim stari dio gradadžamiju Jama Masjid i druge lokalitete u gradu. Noćenje.

8. dan: Nakon doručka napuštamo smještaj i polazimo ka Kermanu. Dolazak u Kerman, grad koji je smješten na rubnim dijelovima pustinje Dašt-e-Lut, osnovan u trećem vijeku, a ono što je interesantno je to da ga je tokom trinaestog vijeka posjetio i sam Marko Polo. Poznat je širom svijeta po svojim kvalitetnim tepisima ali i pistacijama. Fakultativni izlet - obilazak Gandžali Kan kompleksa sa tradicionalnim kupatilom, bazarom, karavan-sarajom i džamijom. Noćenje.

9. dan: Dan za avanturu! Fakultativni izlet - odlazak u pustinju Dašt-e-Lut koja je jedino prirodno područje u Iranu koje se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, zaštićena upravo zbog nevjerovatnih geoloških formacija i specifičnosti. Smatra se jednim od najtoplijih mjesta na svijetu! Usputno stajanje u Šahdadu, malom mjestu okruženom surovom pustinjom. Povratak u Kerman. Noćenje.

10. dan: Napuštamo smještaj i krećemo se ka Širazu. Dolazak u Širaz (Shiraz). Fakultativni izlet - obilazak ovog prelijepog grada – Hafezov grob, posvećen slavnom persijskom pjesniku Hafezu, Karim Khan tvrđavu i drugi lokaliteti među kojima su i tradicionalni bazar gdje možete da se prepustite čarima kupovine, Eram Garden... Noćenje.

11. dan: Nakon doručka, fakultativni izlet - nastavak obilaska ovog prelijepog grada – Nasir ol Molk džamiju zvanu i roze džamija, zbog rozih pločica koje krase njenu unutrašnjost, a zatim slijede obilasci Pasargada, drevne prijestonice Ahemenida koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Ahemenidsko carstvo protezalo se od Libije na zapadu do Indije na istoku, od Etiopije na jugu do Kazahstana na sjeveru; zatim stajemo u Persepolis, što u prevodu znači grad Persije. Nakon toga nastavljamo ka Nekropolisu, tj. drevnom groblju, smještenom 12 km od Persepolisa, prepunom reljefa u stijeni. Povratak u Širaz. Kasni check out iz soba. Napuštanje smještaja u kasnim večernjim satima. Transfer do aerodroma.

12. dan: Dolazak na aerodrom i čekiranje na ranojutarnji let za Beograd. Let do Beograda iz Širaza sa presjedanjem. Dolazak u Beograd. Kraj putovanja!

Polasci: 26.09.2019. ; 07.11.2019. godine

*U rijetkim slučajevima moguće je pomjeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

 Termin →

26.09.2019.

07.11.2019.

 Promo cijena:

2480 KM 2480 KM

 Regularna cijena:

2780 KM

2780 KM

*Polazak 26.09.2019. godine: Promo cijena važi do 05.06.2019. godine ili do popune mjesta. Nakon tog datuma važi regularna cijena aranžmana.
*Polazak 07.11.2019. godine:
Promo cijena važi do 25.07.2019. godine ili do popune mjesta. Nakon tog datuma važi regularna cijena aranžmana.

Uslovi plaćanja:

Prilikom prijavljivanja plaća se 200 KM, nakon formiranja grupe plaća se dodatnih 600 KM, a ostatak sume plaća se u agenciji, u konvertibilnim markama, a najkasnije 7 sedmica pred put. 

Prijavljivanje:

Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

 

Aranžman obuhvata:

 • Aviokartu sa svim taksama na relaciji Beograd – Teheran/Širaz – Beograd
 • Smještaj u dvokrevetnim sobama na bazi 2 noćenja sa doručkom u hotelu 3* u Teheranu
 • Smještaj u dvokrevetnim sobama na bazi 1 noćenja sa doručkom u tradicionalnom hotelu u Kašanu
 • Smještaj u dvokrevetnim sobama na bazi 2 noćenja sa doručkom u hotelu 3* u Isfahanu
 • Smještaj u dvokrevetnim sobama na bazi 1 noćenja sa doručkom u hotelu 3* u Jazdu
 • Smještaj u dvokrevetnim sobama na bazi 2 noćenja sa doručkom u hotelu 3* u Kermanu
 • Smještaj u dvokrevetnim sobama na bazi 1 noćenja sa doručkom u hotelu 3* u Širazu
 • Kasni check out jedanaestog dana putovanja iz dvokrevetnih soba u hotelu 3* u Širazu
 • 10 obroka u lokalnim restoranima, jedan obrok po danu
 • Sve transfere prema planu i programu puta
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Aranžman NE obuhvata:

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Individualne troškove za vrijeme putovanja
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno-istorijske spomenike (dvodnevni fakultativni izlet – obilazak Teherana, fakultativni izlet - obilazak Kašana, fakultativni izlet - obilazak Isfahana, fakultativni izlet - obilazak Jazda, fakultativni izlet - obilazak Kermana, fakultativni izlet - obilazak Dašt-e-Lut pustinje i Šahdada, fakultativni izlet - obilazak Širaza, fakultativni izlet - obilazak Persepolisa, Pasargada i Nekropolisa) - sve ukupno 150,00 eura po osobi; obavezno je opredjeliti se za ovaj paket izleta prilikom prijave!
 • Vizu za Iran: 125,00 KM (viza + usluga viziranja koju obavlja agencija)

 

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu usljed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine aviokarata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABIH standardom.

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše BiH dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

 

Hotel 3*  je smještajni objekat koji raspolaže 1/2 i 1/3 sobama. Sve sobe su klimatizovane i posjeduju T/WC. Imena hotela bit će potvrđena po formiranju grupe, a najkasnije sedam dana pred put.

Teheran je prvobitno bilo predgrađe iranske prijestolnice Raj ili Rej do mongolske invazije. Nakon toga stanovništvo se preselilo na područje sadašnjeg Teherana. Malo je poznato o ranoj istoriji i nastanku ovog grada. Prema nekim podacima moguće je da datira još od IX vijeka p.n.e, ali u prvih par vijekova bio je nepoznato mjesto. Kao nezavistan grad, počeo je da se razvija početkom XVIII vijeka, kada je napokon proglašen za prijestolnicu, zbog svoje geografske, političke i ekonomske važnosti. 

Kashan - Ime grada potiče od starosjedilaca grada čiji su ostaci pronađeni u Tapeh Sialk-u i datirani čak 9000 godina unazad. Između dvanaestog i četrnaestog vijeka Kashan je bio bitan keramički centar koji je izrađivao visoko kvalitetnu grnčariju i keramičke pločice.

Shiraz (Širaz) je poznat kao grad ružagrad ljubavi i grad vrtova. Tokom istorije svog postojanja bio je jedan od najvažnijih gradova srednjevijekovnog islamskog svijeta i iranski glavni grad u periodu vladavine dinastije Zand, za čije vrijeme sagrađena je većina prelijepih zgrada, palata… Širaz je jedan od najljepših istorijskih gradova svijeta.

Esfahan (Isfahan) je projektovan pod upravom šaha Abasa I, kada su izgrađene mnogobrojne nove moskve, palate, mostovi, avenije i parkovi. Zajenderud rijeka dužine 360 km, sa svojim brojnim pritokama, protiče od zapada ka istoku grada i tako dijeli glavni dio grada od predgrađa. Najveći dio glavnih atrakcija nalaze se na sjevernom dijelu rijeke.

Jazd nalazi se 270 km jugoistočno od Esfahana. Jazd je grad sa jedinstvenom arhitekturom, čuvar naslijeđa Zoroastrianizma (jedne od najstarijih religija svijeta), a poznat je i po visokom kvalitetu rukotvorina, naročito tkanja od svile i konfekcije.

Kerman je grad u Iranu smješten na rubnim dijelovima pustinje Dašt-e-Lut. Grad je osnovan u trećem vijeku, a ono što je interesantno je to da ga je toko trinaestog vijeka posjetio i sam Marko Polo. Poznat je širom svijeta po svojim kvalitetnim tepisima ali i pistacijama.

IRAN

Opšti podaci: Bliskoistočna zemlja istorije duge više hiljada godina. Graniči se sa Jermenijom, Azerbejdžanom, Turkmenistanom, Turskom i Irakom. Takođe, Iran izlazi na Kaspijsko more i Persijski zaliv. Pustinje i nekoliko planinskih vijenaca protežu se duž čitave zemlje. Iran je zemlja fantastične prirode, sjajnih ljudi i izvanredne hrane.

Glavni grad: Teheran

Površina: 1.648.195 km2

Broj stanovnika: 80.28 miliona stanovnika

Stanovništvo: Persijanci 51%, Azeri 24%, Mazandarani 8%, Kurdi 7%, Arapi 3% i drugi

Jezik: farsi

Vjeroispovijest: muslimani – preko 99%

Nezavisnost: 1501. godina

Valuta: Iranski rijal: 1 EUR=52.000 rijala; 1 USD= 40.000 rijala, mada su velike varijacije u kursu

Za potrošnju u Iranu morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu!

Kreditne kartice i bankomati: Sistem bankomata i platnih kartica za kartice koje koristimo u Evropi ne funkcioniše, dakle one se ne mogu koristiti. Postoje bankomati i uređaji za naplatu preko kreditnih kartica, ali oni služe isključivo za iranski bankarski sistem, koji je zatvoren.

Vremenska zona: UTC +4:30

Viza: Državljanima BiH potrebna je viza za Iran. Važno je da u pasošu nemate pečat Izraela. Aplikacija za izdavanje vize se podnosi u ambasadi Irana u Sarajevu. Agencija može posredovati za putnike. 

Klima: Klima u Iranu je sušna i polusušna. Temperature se, ipak, rijetko penju iznad 29 C, ali bez obzira na to, prema generalnim načinima oblačenja u Iranu, neophodno je nositi stvari dugih nogavica i rukava. Takođe, povremeno se dešava nagla promjena vremenskih prilika i kratkotrajne padavine. Tokom jeseni može biti i dosta hladno.

Hrana i piće: U Iranu koristite isključivo flaširanu vodu! Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, jagnjetinu na više načina, hljeb, salate i jela koja su karakteriistična za Bliski Istok. Takođe, Iranci u svojim obrocima koriste jako mnogo riže, a ponekad je začine šafranom. Tu su i izvrsni slatkiši sa kokosom, pistacijama ili bademima... Obavezno probajte tradicionalni iranski čaj i kafu. Alkohol je zabranjen u Iranu i služi se samo bezalkoholno pivo sa različitim ukusima. Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite. Cijene hrane i pića su pristupačne.

Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Irana, zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim ljekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Neophodno je da sa sobom ponesete i kremu za sučanje.

Osiguranje: Preporuka je da imate putno zdravstveno osiguranje.

Sigurnost, bezbjednost i pravila ponašanja: Gradovi i mjesta koja obilazimo na turi su relativno bezbijedna, ali svakako savjetujemo da budete oprezni i pažljivi kada su u pitanju vaše lične stvari (kao i u bilo kom evropskom ili nekom drugom gradu). Nemojte ići sami da šetate i istražujete, a u večernjim i noćnim satima savjetujemo da se ne odvajate od grupe. Nemojte ići u dijelove gradova koje vam vodič napomene kao nesigurne. U svakom slučaju izbjegavajte teme vezane za političku situaciju u pomenutom regionu, posebno razgovore o Izraelu, SAD-u i Siriji. Vodite računa kad fotografišete, vojne objekte i postrojenja vojske Irana je zabranjeno slikati. Bakšiš i cjenkanje dio su tradicije. U metrou postoje posebni vagoni za žene, a u autobusima odvojeni dijelovi za žene. Zabranjeno je rukovanje sa ženama. Kontakti sa muslimanskim ženama su strogo zabranjeni. Tokom Ramazana nije dozvoljeno jesti, piti, niti pušiti cigarete na javnim mjestima. Pri ulasku u Iran, strani državljani su dužni da prijave iznos stranog novca koji unose u Iran jer u suprotnom rizikuju zapljenu novca od strane carinskih organa. Zabranjen je unos materijala koji negativno tretiraju Iran. Preporučuje se putnicima da posebno obrate pažnju na lična dokumenta i novac. Sa obzirom na to da su registrovani napadi na žene koje nisu poštovale islamski kodeks oblačenja, preporučuje se strogo poštovanje islamskog pravila oblačenja, kako bi se izbjegle neprijatnosti. Molimo Vas da u Iran nikako ne unosite alkohol i svinjsko meso, koje uključuje i prerađevine, takođe ovo se odnosi i na sve predmete koji učestvuju u procesu kockanja.

Odjeća: Molimo Vas da obratite pažnju na način odijevanja. Za žene je obavezno nošenje marame, koju morate staviti na glavu odmah po slijetanju na aerodrom u Iranu, a takođe su obavezni i dugi rukavi i nogavice. Suknje, šorcevi, majice sa dekolteom ili kratkim rukavima se zabranjene. Muškarcima je dozvoljeno da nose majice sa kratkim rukavima, dok donji dio odjeće, kao i kod žena mora biti dug. Dakle, birajte garderobu u skladu sa tim, ali obzirom na to da se očekuju temperature između 20 i 30 stepeni, gdje je subjektivni osjećaj znatno veći gledajte da garderoba bude od laganijeg materijala. Obavezno ponesite i nešto dužih rukava otpornih na kišu, jer se u Iranu povremeno događaju kratkotrajne padavine. Ponesite i udobniju obuću za istraživenje arheoloških lokaliteta i gradova, a muškarci mogu ponijeti i kačket ili šešir za slučaj velikih vrućina. Na putovanja koja se realizuju tokom jeseni obavezno ponijeti i topliju odjeću.

Komunikacija: Sve mreže iz BiH, osim M:tel-a imaju ugovore sa Iranskom telekom službom i funkcionišu, dok M:tel ne funkcioniše na teritoriji Irana. Internet u Iranu je djelimično cenzurisan i mogu se koristiti samo pojedine aplikacije. Ipak, interneta u Iranu generalno nema na svim mjestima, tako da postoje hoteli, restorani i kafići koji nemaju wi-fi.

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

Suveniri: Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, keramiku, minijature, manje persijske tepihe (postoji ograničenje od 12 m2 koliko smijete da iznesete iz zemlje), začine, čajeve, kafu, pistacije, marame... Pri izlasku iz Irana, putnici mogu iznijeti jedan ručno rađeni, tkani, tepih u veličini do najviše 12 metara kvadratnih; predmete od srebra, bez dragog kamenja do 3kg; predmete od zlata, bez dragog kamenja do 150g; 10kg pistacija; najviše 200g šafrana. Zabranjeno je iznositi antikvitete, originalna umjetnička djela, knjige pisane rukom, litografije, kaligrafska djela, minijaturne umjetničke predmete, kao i antički kovani novac.