Maroko ljetovanje

Maroko ljetovanje

Ljetovanje u čarobnom Maroku!

11 dana - Marakkech, Agadir, Essauoira, Casablanca - 1580 KM! (avion+takse+transferi+smještaj sa doručkom u hotelu sa 4*+usluge vodiča) 

Polazak: 27.08.2019. godine

Maroko, zemlje kontrasta, od pješčanih plaža koje zapljuskuje Atlantski ocean, preko vrhova planine Atlas prekrivenih snijegom do pustinje Sahare. Maroko su vladale tri berberske i tri arapske dinastije, tako da se u ovoj zemlji govore oba jezika. Smješteni smo u „crvenom gradu“ – Marakkachu, prijestolnici svih dinastija. Ovaj grad osnovao je u 11. stoljeću prvi kralj Jusuf Ibn Tahfin iz dinastije Almoravida i oko grada je podigao 12 km duge bedeme sa devet kapija i izgradio moderan sistem podzemnih kanala.

Džamija Katubija je simbol grada sa minaretom visokim 70 metara koji se vidi iz svakog dijela grada i predstavlja model za minaret džamije Hasana II u Kazablanki. Jemma el-Fnaa je najveći trg sjeverne Afrike, gdje ćete uz cijeđene sokove i ukusni kus-kus, biti dio performansa žonglera, akrobata, krotitelja zmija… Badi palata sa rodama, vrtovi La Menara prepuni ljudi koji prave piknik, Mažorel bašte sa nevjerovatnim kaktusima, samo su neke od zanimljivih lokacija koje ćete obići u Marakkachu.

Agadir je sinonim za odmor, opuštanje i uživanje na dugim pješčanim plažama pod vrelim afričkim suncem. Najpoznatiji grad na obali Atlantskog okeana nudi dobar provod u mnogobrojnim noćnim klubovima, surferske plaže za sve ljude avanturističkog duha, magične zalaske sunca, duge šetnje i egzotičnu hranu za sve hedoniste.

Obići ćemo kazbu ,,Oufella'' koja se nalazi iznad grada. Prošetat ćemo modernom medinom u kojoj se nalaze džamija Muhameda V, kao i bašte ,,Jardin d’Olhao’’ i ,,Jardin Ibn Zaidoun’’. Gužva, mirisi, motociklisti koji se provlače kroz masu, turisti sa fotoaparatima koji žele sve to da zabilježe, svakodnevna su slika najpoznatije pijace u Agadiru - Suk el Had.

Esauira, plavi grad na obali Atlantika, sa umjetničkim radnjicama, galebovima, plavim čamcima i naravno šarenim pijacama Medine, jedan je od gradova koje fakultativno obilazimo. Jedemo tažine i pijemo crni čaj sa dvije kockice šećera, kao pravi Marokanci. U nekadašnjem Mogadoru snimana je jedna od najpopularnijih serija današnjice “Igra prijestola”.

Casablanca, bijeli grad, ekonomski centar Maroka, grad drugačiji od svih. U Casablanci Medina zauzima mali dio grada gdje lokalci kupuju svoje potrepštine. Veći dio grada je moderan i otmjen sa “Rokof kafeom” i džamijom Hasana II na stijeni tik uz ocean. Centrom grada dominira francuska arhitektura, jer je od 1912. godine i uspostavljanja francuskog  protektorata nad Marokom ovaj grad počeo ubrzano da se razvija.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRAVEL BIH

ul. Branilaca Sarajeva, br. 20/2,

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Telefon: +38733552552

                 +38733552550

                 +38761629558

Email: info.junglebih@gmail.com

Radno vrijeme: Radnim danima 10:00-18:00h i subotom 11:00-14:00h

1. dan (27.08.): Okupljanje grupe na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu dva sata prije leta. Let iz Beograda u 10:15h (A3 977) za Atinu. Dolazak u Atinu u 12:50h po lokalnom vremenu. Konekcija na let. Let za Marakeš u 21:45h (A3 738). Transfer do smještaja. Noćenje.

2. dan (28.08.): Krećemo na fakultativni izlet - obilazak Marakeša, šetnja kroz Melu (jevrejski kvart) u kojoj se nalaze najstarija sinagoga u gradu, kao i jevrejsko groblje. Obilazimo palatu El Bahiju, prolazimo pored palate El Badi i Saadi kraljevskih grobnica. Vidjet ćemo najljepšu kapiju kazbe Marakeša – Bab Agnau. Put nas vodi do Kutubije – najljepše džamije Marakeša. Za kraj ostavljamo jedan od najprometnijih trgova u cijeloj Africi – Džema el Fna, gdje trgovci iznose robu, gdje se žonglira užarenim loptama, pleše, svira uz pratnju majmuna, zmija. Pijemo kafu i čaj na terasama restorana sa pogledom na glavni trg. Uživamo u berberskim specijalitetima. Povratak u smještaj. Noćenje.

3. dan (29.08.): Fakultativni izlet na Ouzud vodopade, najviše vodopade u ovom delu Afrike (110m). Obilazak sa lokalnim vodičem okolnih sela, maslinjaka, kupanje u vodopadima, nadmudrivanje sa majmunima. Povratak u Marakeš. Izlazak na noćni spektakl na Đema el Fna trgu – druženje sa lokalcima, žongliranje užarenim loptama, kroćenje zmija i majmuna, akrobacije, ukusna ulična klopa. Noćenje.

4. dan (30.08.): Fakultativni izlet do doline rijeke Ourike koja izvire na Velikom Atlasu. Ovu oblast, koja se nalazi nedaleko od Marakeša, naseljavaju Berberi, starosjedioci planine Altas. Predio je bogat bujnom vegetacijom, pa ćemo imati prilike da uživamo u šetnji uz rijeku ili u penjanju do nekog od vodopada koji se nalaze u okolini. Mali predah za ručak ćemo napraviti u jednom od mnogobrojnih šarenih kafića koji se nalaze uz samu obalu riječice. Slobodno vrijeme možete iskoristiti i družeći se sa kamilama. Pošto je naselje Ourika vrlo interesantno za turiste, ovdje možete pronaći unikatnu grnčariju i ćilime iz ovog kraja. Povratak u Marakeš. Noćenje.

5. dan (31.08.): Napuštanje smještaja i transfer za Agadir. Agadir je primorski grad čije obale zapljuskuje Atlantski okean. Ovaj dinamičan i moderan grad je glavni grad regiona Sus Masa Draa i predstavlja glavno i najljepše letovalište u Maroku. Smješten je u mirnom zalivu sa ogromnom pješčanom plažom, a okružen je planinama Antiatlas i pustinjom Saharom. Riječ ,,Agadir’’ na berberskom jeziku znači „utvrđeno skladište žita“. Osnovali su ga portugalski pomorci 1505. godine. Popodnevni dio dana iskoristit ćemo za fakultativni izlet –obilazak Agadira gdje ćemo imati priliku da se upoznamo sa modernom medinom grada u čijem srcu je kvart Talborjt u kojem se nalaze džamija Muhameda V i bašte ,,Jardin d’Olhao’’ i ,,Jardin Ibn Zaidoun’’.  Izlet nastavljamo obilaskom poznate ,,Oufella’’ kazbe, koja je ujedno i najlepši vidikovac grada. Slobodno vrijeme za uživanje u Agadiru. Noćenje.

6. dan (01.09.): Relaksirajući dan, stvoren za potpuno uživanje u okeanu, koktelima i marokanskoj hrani. Slobodno vrijeme za izlazak u neki od mnogobrojnih klubova u gradu. Noćenje.

7. dan (02.09.): Slobodno vrijeme za kupanje na nekoj od poznatih surferskih plaža Agadira ili okoline – Taghazout plaža, Banana plaža, Legzira plaža na kojoj se nalazi poznata crvena stijena čiji luk stvara zadivljujući prizor kada je nizak vodostaj i zalazak sunca… Takođe, možete obići mali zoo vrt ,,Dolina ptica’’, pijacu Suk el Had koja broji preko 6000 prodavničica, Muzej Berbera, Muzej zemljotresa, kao i marinu grada. Noćenje.

8. dan (03.09.): Napuštanje smještaja. Jutarnji transfer ka Kazablanki uz obilazak Esauire – čuvenog ,,Grada vjetra’’. Obilazak Medine i umjetničkih galerija, dokova sa plavim čamcima, velike pješčane plaže sa surferima. Pijemo kafu u skrivenim prolazima, riadima, cjenkamo se sa lokalcima za suvenire živih boja. Idemo putem gdje je snimana čuvena serija ,,Igra prijestola’’. Nastavak transfera za Kazablanku. Dolazak u Casablancu u večernjim satima. Smještanje u hotel. Noćenje.

9. dan (04.09.): Fakultativni izlet do Rabata, glavnog grada Maroka. Obilazak veleljepnog Mauzoleja Muhameda V i Hasanove kule, Starog grada, kazbe i medine. Mogućnost obilaska Čele, antičke netropole koju su arapski osvajači koristili za svoje pohode na Iberijsko poluostrvo. Povratak u Casablancu. Slobodno vrijeme za izlazak u grad. Noćenje.

10. dan (05.09.): Dan rezervisan za fakultativni izlet - obilazak čuvene Casablance: veleljepna i najpoznatija džamija Hasana II i čuveni Rikof kafe (u kojem je sniman film „Kazablanka“ iz 1942. godine), Medina – najstariji dio grada sa načičkanim radnjama, Kraljevska palata, Katedrala i pregršt francuskih kolonijanih građevina. Izlet završavamo na najljepšem šetalištu grada – ,,La Corniche’’. Nakon izleta, slobodno vrijeme za šoping kakav samo možete naći u arapskim zemljama uz pogađanje oko cijene i odmor uz svježe cijeđenje sokove. Napuštamo hotel. Transfer do aerodroma i čekiranje na let za Atinu u 01:05h (A3 737).

11. dan (06.09.): Konekcija na let. Let za Beograd u 08:45h (A3 976). Dolazak u Beograd. Kraj putovanja!

Polazak: 27.08.2019. godine

*U rijetkim slučajevima moguće je pomjeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

Termin

27.08.2019.

PROMO CENA:

1580 KM

First minute cijena:

1700 KM

Regularna cijena:

1900 KM

*Promo cijena za polazak 27.08.2019. godine važi za prve 4 prijave! Nakon toga važi first minute cijena.

*First minute cijena za polazak 27.08.2019. godine važi za prijave do 25.05.2019. godine. Nakon toga važi regularna cijena!

Uslovi plaćanja: 

Prilikom prijavljivanja plaća se 400 KM. Ostatak sume plaća se u agenciji, u konvertibilnim markama, a najkasnije 6 sedmica pred put. 

Prijavljivanje:

Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

 

Aranžman obuhvata:

 • Aviokarte sa svim taksama na relacijama: Beograd – Marakeš i Casablanca - Beograd
 • Smještaj na bazi 10 noćenja sa doručkom u hotelu sa 4* u dvokrevetnim sobama prema planu i programu puta (4 noćenja u Marakešu, 3 noćenja u Agadiru, 3 noćenja u Casablanci)
 • Sve lokalne transfere do i od aerodroma i između gradova prema planu i programu puta
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Aranžman NE obuhvata:

 • Fakultativne izlete i ulaznice i ulaznice u kulturno-istorijske spomenike
 • Vizu za Maroko (potrebno je LIČNO prisustvo putnika u ambasadi Maroka u Zagrebu pri apliciranju za vizu!)
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Individualne troškove putnika za vrijeme putovanja

 

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu usljed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine aviokarata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABIH standardom.

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše BiH dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

 

FAKULTATIVNI IZLETI MARAKEŠ:

1. OBILAZAK MARAKEŠA

Turu po Marakešu započinjemo u jutarnjim časovima šetnjom kroz Melu (jevrejski kvart) u kojoj se nalaze najstarija sinagoga u gradu, kao i jevrejsko groblje. Šetnju produžavamo do El Bahije, palate koja potiče iz XIX veka. Više decenija služila je kao rezidencija velikog vezira. Njen vrt važi za jedan od najlepših u čitavom Maroku, na šta su svi veliki veziri bili posebno ponosni. Nastavljamo pored palate El Badi, odnosno, Veličanstvene palate. Izgrađena je za vreme sultana Ahmeda Al Mansura, u drugoj polovini XVI veka. Bio je savremenik i saveznik engleske kraljice Elizabete I. U istoriju sveta ušao je kao jedan od najmoćnijih i najbogatijih sultana. Važio je za velikog diplomatu, graditelja, osvajača i zaštitnika umetnosti. Prava renesansna ličnost u zaleđu glavnih renesansnih tokova, duboko u podnožju mitske planine Atlas. Poticao je iz dinastije Saadi, čije se grobnice nalaze nedaleko od same palate. Nakon palate ulazimo u ulicu, zaštićenu od sunca nadstrešnicom, načičkanu tezgama i ljudima koji žure negde ,,kao muve bez glave’’. Ko ovde ne progovori arapski ili berberski, kao da nije bio u Maroku. Stotine uličnih prodavaca prodaje njihove rukotvorine. Istetovirane žene nam pokazuju umetnost iscrtanu na njihovim rukama i licu, nudeći i nama njihove tetovaže, dok bezbroj skutera pokušava da se probije kroz reku ljudi. Šetajući kroz kazbu, pred nama se ukazuje najlepša kapija grada – Bab Agnau. To je jedna od 19 kapija Marakeša i izgrađena je u 12.veku za vreme dinatije Almohad. Našu turu nastavljamo obilaskom jedne od najlepših džamija u gradu. U pitanju je džamija Kutubija, koja poput svetionika pruža izlaz svima onima koji su zalutali u uskim ulicama i sukovima starog grada. Na prostranom platou oko džamije vidimo ostatke stare bogomolje i palate vladara iz dinastije Almoravida, druge marokanske dinastije po redu i jedne od najmoćnijih afričkih dinastija ikada. Ispred džamije turiste dočekuju lukavi kočijaši sa ukrašenim kočijama i snažnim arapskim konjima, ali mi nastavljamo dalje našu laganu šetnju po Crvenom gradu. Kočijaši važe za izuzetno spretne pregovarače, a mi imamo čitav dan da se usavršimo u cenkanju u ovom gradu koji nikad ne spava.  Zaglušujuća buka se pojačava kako se približavamo jezgru, a na kraju vidimo zaslepljujuću svetlost i srce starog grada. Prostrani trg Džema el Fna, simbol Marakeša, nalazi se pred nama. Sam trg se upravo zbog svoje autentičnosti nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine. Mnogi stranci su se upravo zbog trga Džema el Fna zaljubili u Marakeš i uvek iznova njemu vraćali. Na ovom trgu su se nekada davno izvršavale smrtne kazne. Mnogi karavani su prošli otkako se poslednja glava pljačkaša otkotrljala kaldrmom trga. Kalifi su menjali kalife, a trg je sve to pomno pratio i utkao u svoj duh. Danas se na mestu jezivih dželata nalazi bezbroj tezgi gde ćemo kupiti sveže ceđenje voćne sokove, koje nasmejani prodavci pripremaju na licu mesta. Zalazimo dublje u sukove medine. U ovim uličicama možemo kupiti baš sve, od igle do lokomotive. Vešti pregovarači iz ovih sukova mogu da izađu sa punom torbom suvenira i to po izuzetno povoljnoj ceni. Umetnost cenkanja izuzetno je naporna, a prodavci u Marakešu su definitivno majstori svog zanata, tako da treba biti uporan, nepopustljiv i hrabar. Na kraju uvek neko popusti, na obostrano zadovoljstvo. Povratak u smeštaj u popodnevnim časovima.

Cijena izleta po osobi: 20,00 €

U cijenu je uračunato:

- stručni licencirani vodič na engleskom jeziku

- organizovan prevoz po predviđenom itineraru

U cijenu nije uračunato:

- ručak

- ulaznica u palatu El Bahija (70 MAD)

 

2. OUZUD VODOPADI (OUZOUD FALLS)

Ouzud vodopadi su najviši vodopadi Severne Afrike i drugi najviši u čitavoj Africi, a dosežu do 110 metara visine. Probijaju se kroz predele starih maslinjaka po kojima se veru majmuni. Okolinu vodopada naseljavaju autohtona berberska plemena planine Atlas. Polazak na ovaj izlet predviđen je u jutarnjim časovima. Nakon vožnje dolazimo u malo naseljeno mesto u okolini samih vodopada. Širi se miris vode, maslina i svežeg planinskog Tajna. Srećemo se sa lokalnim vodičem na samom vrhu vodopada, dok nam se ledi krv u žilama od huka moćne vode. Uz zvuk lomljenja slapova o kamen čujemo i lomljavu grana. Po drveću iznad nas se slobodno veru majmuni, dobacuju se hranom i prilaze posetiocima. Krećemo u šetnju. Prolazimo vijugavim putevima kroz maslinjake uživajući u mirisu i zanimljivim pričama o lokalnom životu. Nakon kraće šetnje izlazimo na čistinu i vidimo staru berbersku kuću u kojoj ljudi i danas žive. Upoznajemo se sa berberskim životom i njihovom bogatom tradicijom i različitostima. Postajemo svesni neverovatne kulture koju kriju ovi drevni narodi. Učimo berbersko pismo i reči, ali i kako izgleda svakodnevni život. Nastavljamo šetnju kroz selo kako bismo ponovo zašli u maslinjake. Počinjemo lagano da se spuštamo do podnožja vodopada po ovom divljem terenu. Starice prolaze sa magarcima koji su natovareni maslinama, a znatiželjni majmuni nam prilaze sve bliže u nadi da će dobiti nešto da gricnu. Lokalni vodič nam priča o majmunima i objašnjava kako se kraj njih treba ponašati. Fotografišemo se dok se majmuni penju po nama. Stižemo do podnožja vodopada i ostajemo bez daha. Silina vodopada, miris i buka nas obuzimaju u potpunosti. Pravimo pauzu kako bismo popili najbolji sok od pomorandže. Ukrcavamo se u brodiće i prilazimo sasvim blizu vodopada. Ljudi se kupaju, pevaju i druže. Zastajemo, jer postoji moćućnost da se pojavi duga – najlepši prizor na ovim vodopadima! Nastavljamo šetnju usponom kroz načičkane radnje i restorane, upoznajući se sa čudesnim moćima lokalnog bilja i čajeva. Pozdravljamo se sa majmunima i odlazimo u jedan od restorana. Zajedno uživamo u hladnoj vodi, najukusnijem tažinu, kus-kusu, ražnjićima, salati i najboljim maslinama iz okoline vodopada. Nakon kraćeg odmora vraćamo se u smeštaj.

Cijena izleta po osobi: 45,00 €

U cijenu je uračunato:

- stručni licencirani vodič na engleskom jeziku

- organizovan prevoz po predviđenom itineraru

- ulaz na lokalitet

- vožnja čamcem

U cijenu nije uračunato:

- ručak

 

3. DOLINA RIJEKE OURIKE

Ourika, prelepo selo Atlasa nalazi se nedaleko od Marakeša i smatra se jednom od najprivlačnijih destinacija za domaće i strane turiste zbog svojih veličanstvenih pejzaža. Uprkos tome što je tako blizu Marakeša, ova predivna zelena dolina definitivno je jedna od najbolje očuvanih dolina u Maroku. Ono što je još impresivno za ovaj kraj je i činjenica da ovu oblast još uvek nastanjuju Berberi, koji žive tradicionalnim načinom života koji se može smatrati „netaknutim”. Izlet u slikovitu dolinu Ourika će vam omogućiti da iskusite neke od lepota severnoafričkog sela i da upijete svakodnevni život ovih lokalnih ljudi. Svi ljudi koji su avanturističkog duha mogu se uz malo truda peške popeti do vodopada (poneti udobnu obuću). Dok se budemo kretali kroz obronke, uživaćemo u pogledu na divne pejzaže pune živih boja. Ovo je i odlično mesto za pravljenje očaravajućih panoramskih fotografija. Mali predah za ručak ćemo napraviti u jednom od mnogobrojnih šarenih kafića koji se nalaze uz samu obalu rečice. Slobodno vreme ćemo provesti u druženju sa kamilama i u kupovini unikatne grnčarije i ćilima iz ovog kraja.

Cijena izleta po osobi: 40,00 €

U cijenu je uračunato:

- stručni licencirani vodič na engleskom jeziku

- organizovan prevoz po predviđenom itineraru

U cijenu nije uračunato:

- ručak

- druženje sa kamilama (100 – 150 MAD u zavisnosti od broja zainteresovanih)

 

FAKULTATIVNI IZLETI AGADIR:

1. OBILAZAK AGADIRA

Agadir - sinonim za odmor i uživanje na dugim peščanim plažama pod vrelim afričkim suncem. Za razliku od većine marokanskih letovališta, Agadir je zaklonjen od jakog vetra i talasa sa okeana i zbog toga je omiljen među turistima kojima je glavni cilj opuštanje na pesku i moru. U isto vreme, to je i jedan savremen, užurban i dinamičan grad sa širokim ulicama, modernim hotelima i kafeima koji su projektovani u evropskom stilu. Ono što će vas posebno oduševiti kada je Agadir u pitanju, svakako je Talborjt kvart, koji se nalazi u srcu Agadira. Reč „talborjt” na berberskom jeziku znači „mala kula”. Ovaj okrug je veoma popularan, živ i tradicionalan. Tu se nalazi pijaca, nekoliko prodavnica namirnica, kafića i marokanskih restorana. Ovde mozemo uživati u tradicionalnim poslasticama i u čaju od mente, koji nas potpuno opija svojim intenzivnim mirisom. Najveća znamenitost ovog kvarta i nezaobilani deo Talbortja svakako je džamija Muhameda V. Ime je dobila po dedi kralja Muhameda VI. Minaret džamije je prilično jednostavan kada se uporedi sa drugim velikim džamijama u Maroku, međutim, spoljni zidovi su mnogo impresivniji. Rezbarena drvena vrata i mozaički radovi čine je jednom od najlepših džamija u regiji.  Za drugačiji doživljaj razgledanja, popodne ćemo provesti u La Medina d'Agadir. Prošetaćemo po Medini kako bismo uživali u veličanstvenoj arhitekturi, tunelskim uličicama koje vode do amfiteatra i videti fantastične skulpture i predstave. Domaći slikari, zanatlije, zlatari i stolari redovno koriste studije i otvorene prostore kako bi pokazali svoju umetnost. Medina je kombinacija živog etnološkog muzeja, bazara i likovnih radionica.  Ipak, da bismo stekli pravu sliku Agadira i uživali u najlepšem pogledu na grad, uputićemo se ka kazbi, poznatoj i kao Agadir Oufella. Nalazi se na vrhu brda, a ruševine Oufelle nude slikovit pogled na grad, ribarsku luku i plažu sa šetalištem uz more. Ova srednjovekovna kazba, sa krivudavim ulicama, datira iz 1572. godine – iako je veliki deo uništen zemljotresom iz 1960. godine.  Mali predah od gradske vreve napravićemo u vrtu Ibn Zaidoun – jednom od najvećih u Agadiru, koji zauzima čitav gradski blok. Na jednoj strani vrta nalazi se sinagoga, a na drugoj najveća gradska džamija. Vrt je poznat i po raznolikom drveću, koja se obično ne mogu videti u Evropi. Ovde lokalno stanovništvo često dolazi u šetnju, leže na travi i uživaju u ručku. Našu šetnju nastavićemo u Jardin d' Olhao. Ovaj vrt je poznati i kao Jardin du Portugal, jer predstavlja simbol prijateljstva grada Agadira i portugalskog Olhaa. Brojni jarki cvetovi čine agadirske parkove i vrtove zaista živopisnim i očaravajućim.

Cijena izleta po osobi: 20,00 €

U cijenu je uračunato:

- stručni licencirani vodič na engleskom jeziku

- organizovan prevoz po predviđenom itineraru

U cijenu nije uračunato:

- ručak

 

FAKULTATIVNI IZLETI CASABLANCA:

1. OBILAZAK CASABLANCE

Dolazak u Casablancu – ,,Beli grad’’, kao što samo ime kaže. Grad je osnovan od strane Portugalaca 1755. godine, a ne Španaca, kako bi mnogi na osnovu imena pomislili. Danas je Kazablanka najveći grad u Maroku, glavna luka i njegov ekonomski centar. Za razliku od drugih većih gradova, kao što su Marakeš i Fes, nema veliku medinu, već gradom dominiraju moderne četvrti sa snažnim francuskim pečatom, zaostavštinom kolonijalnih vremena. Stara medina je prepoznatljiva po svom lavirintskom stilu, pa je gubljenje nesumnjivo lako, ali uz malo opreznosti to može biti skrivena lepota sama po sebi. Doživljajući ritam svakodnevnog života, s decom koja trče u uskim ulicama i ljudima koji sede u kafićima, možete se pridružiti kupcima u potrazi za tradicionalnim blagom i pronaći male znamenitosti zakopane u medini. Uputićemo se i ka Kraljevskoj palati, koja se nalazi u neposrednoj blizini nove medine. Odlikuje je ogromni otvoreni trg spreda, mnogo stražara i prelepa fasada koja svakoga ostavlja bez daha. Nažalost, ulaz u palatu nije moguć, ali je vredi videti i samo spolja i diviti se arhitekturi. Džamija Hasana II – Sama džamija je smeštena u kvartu La Corniche – šetalištu koje se proteže duž obale Kazablanke. U sunčanim danima to je jedno od najprivlačnijih mesta u gradu, koje pomalo odskače od marokanske tradicije na koju smo navikli. Ovde ćemo imati priliku da istražimo prostor prepun zabave, vremena za osvežavajuću šetnju po plaži, uživanje u suncu ili čak kupanje u moru. Našu šetnju završićemo ispred velelepne džamije Hasana II. To jedna je od najimpozantnijih džamija i smatra se da ima najveći minaret na svetu. Izgrađena je na rtu iznad Atlantskog okeana, a morsko dno je bilo vidljivo sa staklenog poda u velikoj dvorani. Predstavlja verski i kulturni kompleks, a sve je počelo sredinom 1980-ih kada je kralj Maroka, Hasan II, priznao značajan nedostatak arhitektonskih i istorijskih znamenitosti u Kazablanki. Grad je imao veliki broj stambenih zgrada, kancelarija i štabova, ali je imao vrlo malo kulturnog života koji bi mogao da se ponudi ubrzanom rastu turizma. Zanimljiva je i cinjenica su iz Italije uvezeni samo vitraži i lusteri dok su svi ostali materijali, poput kedra, mermera i granita, doneti su iz različitih krajeva zemlje. Hasanova džamija predstavlja izlog najboljeg marokanskog  zanatstva koje će nas ostaviti bez daha. Rikov kafe – je restoran, bar i kafić koji je otvoren 2004. godine sa željom da se ponovo stvori bar kojeg su proslavili Hemfri Bogart i Ingrid Bergman u filmskom klasiku Kazablanka. Smešten je u starom dvorištu u stilu dvorca koji je izgrađen uz zidove stare Medine u Kazablanki. Ispunjen je arhitektonskim i dekorativnim detaljima koji podsećaju na film – zakrivljeni lukovi, skulpturni bar, balkoni i autentični Pleyel klavir iz 1930. Danas, Rikov kafe nastavlja da oduševljava strastvene fanove i na trenutak ćete se zaista osetiti kao da ste u filmu.

Cijena izleta po osobi: 20,00 €

U cijenu uračunato: 

- usluga licenciranog vodiča na engleskom jeziku

- organizovan prevoz po predviđenom itineraru

U cijenu nije uračunato: 

- ulaznica za džamiju Hasana II u Kazablanki (140 MAD)

- ručak

 

2. OBILAZAK RABATA

Rabat je glavni grad Maroka i jedna od četiri kraljevske prestonice. Nalazi na ušću reke Vadi Bou Regreg u Atlantski ocean. Rabat nam nudi zaista zanimljivu sliku razvoja Maroka i možemo reći da su to tri grada u jednom. To je drevni grad, čiji prvi razvoj počinje u 12. veku, kada je izgrađena tvrđava za zaštitu i bazu za napad na Španiju (tadašnju Iberiju). Ujedno je i kolonijalni grad, kojeg Francuzi pretvaraju u protektorat u 20. veku. Izgrađeni su novi prostrani sektori sa palatama i vladinim zgradama. Vratili su život u to područje, a takođe i priliv bogatstva i evropsku sofisticiranost. I na kraju, to je moderna prestonica sa kraljem, koji je izabrao da bazira vladu baš ovde kada je zemlja postala nezavisna 1956. godine. U Rabatu se nalazi poseban deo grada, okružen zidinama, koji čini Kraljevsku palatu zajedno sa svom administracijom koja je opslužuje. Obilazimo mauzolej prvog marokanskog kralja nakon sticanja nezavisnosti, Muhameda V, kojeg mu podiže njegov sin Hasan II. Mauzolej se nalazi se na trgu Yacoub Al Mansour preko puta kule Hasan. To nije samo savršeno očuvan primer arhitektonskog stila dinastije Alaouite, već je i poslednje počivalište triju značajnih članova kraljevske porodice. Dizajn i dekoracija mauzoleja oduzimaju dah. Ovo remek-delo tradicionalne marokanske umetnosti, prepoznatljivo po belim zidovima i zelenom krovu, zahtevalo je sve znanje kraljevskih majstora. Nakon toga, uputićemo se ka kuli Hasana II. Izgrađena od strane Almohada, nedovršena Hasanova kula bila je delo vladara Yaqub al-Mansura, i trebalo je da bude minaret za njegovu veliku viziju džamije na ovom mestu. Nakon njegove smrti, izgradnja džamije je prekinuta, a ovaj 45 metara visok toranj je sve što je ostalo od njegovog prvobitnog plana. Prelepi motivi i dizajni koji pokrivaju fasadu tornja, ukazuju na raskoš onoga što je Al-Mansur imao na umu. Naravno, kada se nalazimo u Rabatu, svakako ne smemo propustiti obilazak stare medine. Odlikuje je andaluzijski stil, jer većina arhitekture potiče iz 17. veka, kada su stigli muslimani iz španske regije Andaluzije. Medina je ujedno najbolje mesto za kupovinu tradicionalnih marokanskih suvenira. Najpoznatija ulica za šoping je Rue Souika. Tu se nalaze mnoge marokanske zanatske radnje koje sadrže razne predmete, kao što su poznati Rabat i berberski tepisi i vezene tkanine. Takođe, postoje i štandovi na kojima se prodaju plastične vrećice pune lišća mente koje se koristi za pravljenje čaja, koga u šali zovu berberski viski. Obilazak medine omogućiće nam da iskusimo pravi Maroko na opušteniji način – sa širim ulicama i manje užurbanim okruženjem. Našu šetnju nastavljamo dalje ka srednjevekovnom utvrđenom gradu smeštenom u srcu Rabata – Čeli (Chellah). Ruševine Čele počivaju na rimskom gradu zvanom Sala. Na samom lokalitetu ćemo videti ostatke rimskih mermernih stubova i statua, često sa latinskim natpisima, kao i ostatke kamenih akvadukta koji su vekovima bili u funkciji. U 14. veku merenidski sultan izgradio je nekropolu na vrhu rimskog nalazišta i okruzio je obrambenim zidom koji stoji i danas. Stoga, osim ostatka rimskog grada, videćemo i ostatke islamskog kompleksa, sa elegantnim minaretom od kamena i crepa – jedinim ostacima nekadašnje impresivne džamije. Iza džamije je uništena grobnica Abu Al Hasana i njegove supruge. Ono što je još uvek očuvano u Čeli je medresa, mala teološka škola, sa mihrabom i učeničkim ćelijama.

Cijena izleta po osobi: 40,00 €

U cijenu je uračunato:

- stručni licencirani vodič na engleskom jeziku

- organizovan prevoz po predviđenom itineraru

U cijenu nije uračunato:

- ručak

- ulaznica za lokalitet Čela (100 MAD)

 

NAPOMENE:

 • Opisi i cijene fakultativnih izleta su informativnog karaktera i podložni su promjenama.
 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

1. OPŠTI PODACI O ZEMLJI

Maroko ili zvanično Kraljevina Maroko, je sjevernoafrička zemlja burne istorije i intenzivnog života. Na zapadu izlazi na Atlantski okean, a na sjeveru na Sredozemno more. Graniči se sa Alžirom na istoku i Mauritanijom na jugu. Maroko je pod svoju kontrolu stavio Zapadnu Saharu, čiji najveći dio teritorije drži još od 1975. godine. Živo primorje bujne vegetacije, pustinje, kao i nekoliko planinskih vijenaca čine geografske karakteristike ove zemlje. Maroko je zemlja prelijepih gradova, islamske arhitekture, ali i vrlo ukusne hrane.

Površina zemlje: 446.550 km2, 57. po veličini u svijetu;

Broj stanovnika: 33, 28 miliona stanovnika

Glavni grad: Rabat (1, 2 miliona stanovnika)

Nacionalnost: muslimani (suniti)

Zvanični jezici: arapski i francuski

Vjeroispovest: pretežno muslimanska

Nezavisnost: 1956. godine (od Francuske)

2. VIZA

Za državljane BiH neophodna je viza za posjetu i boravak u Kraljevini Maroko. Dokumentacija koja je potrebna za viziranje:

 • važeći pasoš (minimum 6 mjeseci trajanja i 2 prazne strane)
 • 1 fotografija (3.5 x 4.5cm sa belom pozadinom)
 • zaposleni - potvrda o zaposlenju ovjerene Apostille pečatom
 • studenti ili đaci - potvrda sa fakuletata ili iz škole + potvrda o izdržavanju ovjerena u opštini i Apostille pečatom
 • nezaposleni - potvrda sa biroa
 • penzioneri - posljednji penzioni ček
 • rezervacija smještaja (obezbjeđuje agencija)
 • rezervacija aviokarte (obezbjeđuje agencija)
 • popunjen formular za vizu

Potrebno je LIČNO prisustvo putnika u ambasadi Maroka u Zagrebu pri apliciranju za vizu!

Prilikom aerodromske kontrole strani državljani će biti u obavezi da nadležnim marokanskim vlastima pokažu povratne avionske karte, kao i sredstva potrebna za izdržavanje tokom svog boravka u Maroku!

3. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC 0, znači 2 sata unazad u odnosu na BiH.

4. KLIMA

U priobalnom dijelu Maroka je klima tipična mediteranska, sa bujnom vegetacijom, dok je u unutrašnjosti klima znatno oštrija, sa sušnim letima i oštrim zimama. U ljetnim mjesecima temperature znaju da budu visoke, kao i vlažnost vazduha (do 45 stepeni). Takođe, povremeno se dešava nagla promjena vremenskih prilika i kratkotrajne padavine.

5. HRANA I PIĆE

U Maroku koristite isključivo flaširanu vodu! Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, janjetinu i govedinu na više načina, hljeb, salate i jela koja su karakteriistična za Bliski Istok i islamske zemlje Sjeverne Afrike. Marokanci u svojim obrocima koriste jako mnogo povrća, pa su tako i njihova tradicionalna jela (Kuskus i Tažin) na bazi mesa, ali sa velikom količinom povrća. Obavezno probajte tradicionalni marokanski čaj od nane i kafu. Alkohol je vrlo rijedak u javnoj upotrebi u Maroku i zaista je rijetko gdje može da se nađe. U marketima se prodaje samo bezalkoholno pivo. Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite. Cijene hrane i pića su pristupačne.

6. ZDRAVLJE

Zdravlje: Za ulazak na teritoriju Maroka zakonski nije potrebno da primate vakcine, ali se svakako konsultujte sa svojim ljekarom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotike za stomačne probleme, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Neophodno je da sa sobom ponesete i kremu za sučanje.

7. OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put.

8. SIGURNOST I BEZBJEDNOST

Gradovi i mjesta koja se obilaze na turi su relativno bezbijedna, ali svakako savjetujemo da budete oprezni i pažljivi kada su u pitanju vaše lične stvari (kao i u bilo kom evropskom ili nekom drugom gradu). Nije preporučljivo da žene šetaju same, a u večernjim i noćnim satima savjetujemo da se ne odvajate od grupe. Nemojte ići u dijelove gradova koje vam vodič napomene kao nesigurne. Izbjegavati konzumiranje alkohola na javnim mjestima, a pogotovo za vrijeme vjerskog praznika Ramazana. Droga je ilegalna pojava i kao takva kažnjiva zakonom i zatvorom.

9. ODJEĆA

Suknje iznad koljena, šortsevi, majice sa dubokim dekolteom ili slična garderoba se smatra neprimjerenom i zbog toga postoji mogućnost neprimjerenih komentara lokalnog stanovništva, te ovakav izbor garderobe treba izbjegavati. Dakle, birajte garderobu u skladu sa vremenskim prilikama i periodom godine u kome se putuje. Obavezno ponesite i neku garderobu dužih rukava otpornih na kišu, jer se u Maroku povremeno događaju kratkotrajne padavine. Ponesite i udobniju obuću za istraživanje gradova. Takođe, savjetuje se nošenje šešira ili kačketa, usljed mogućih velikih vrućina. Preporučuje se pristojno ponašanje i poštovanje religijskih objekata.

10. LOKALNA VALUTA

Marokanski dirham (MAD ili DHS): 1 EUR = 11 MAD; 1 USD = 9 MAD

Za potrošnju u Maroku poželjno je imati lokalnu valutu, mada na mnogim mjestima možete platiti i u dolarima.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI:

Sistem bankomata i platnih kartica postoji u Maroku, mada na mnogim mjestima ne funkcioniše plaćanje platnim karticama, zato je preporučljivo nositi sa sobom gotovinu.

12. KOMUNIKACIJA

Mreže iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine imaju ugovor sa lokalnim operaterima, tako da roming u Maroku funkcioniše. Internet u Maroku je široko rasprostranjen, ali postoje i restorani, kafići i druga mjesta gdje nema WiFi.

13.STRUJA

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

14. TOPLA PREPORUKA

Od suvenira preporučujemo tradicionalnu rukotvorine od drveta, islamsku keramiku, minijature, začine, čajeve, kafu, pistacije, marame i ešarpe, kao i figurice i magnete sa raznim marokanskim simbolima. Cijene suvenira su jako povoljne, a bakšiš i cjenkanje su dio tradicije, naročito na tezgama u medinama.

*Ime smještaja bit će potvrđeno po formiranju grupe, a najkasnije sedam dana pred put!

Primjeri smještaja:

Marakeš:

Red hotel je hotel sa četiri zvijezdice po lokalnoj kategorizaciji. Smještajni objekat raspolaže dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa sopstvenim kupatilom. Svaka soba posjeduje klima uređaj i balkon, a hotel raspolaže bazenom, teretanom i spa centrom. Hotel je udaljen 3 km od Djemaa El Fna - glavnog trga u Marakešu. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom.

www.redhotelmarrakech.com 

Agadir:

Atlantic hotel je hotel sa četiri zvijezdice po lokalnoj kategorizaciji. Smještajni objekat raspolaže dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa sopstvenim kupatilom. Svaka soba posjeduje klima uređaj, a hotel raspolaže bazenom i spa centrom. Hotel se nalazi u centru Agadira, na 10 minuta od plaže. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom. 

www.atlantichotelagadir.com 

Casablanca:

Atlas Les Almohades je hotel sa četiri zvijezdice po lokalnoj kategorizaciji. Smještajni objekat raspolaže dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa sopstvenim kupatilom. Svaka soba posjeduje klima uređaj, a hotel raspolaže spa centrom. Hotel je udaljen 1.8 km od džamije Hasan II i 5 km od plaže. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom. 

www.hotelsatlas.com​