Ekspedicija Kilimandžaro

Ekspedicija Kilimandžaro

Ekspedicija Kilimandžaro 2019! 

12 dana - 4900 KM! (uključene aviokarte, sve takse, smještaj, usponi, transferi)

Polazak: 22.02.2019. godine

Ovog puta JungleTribe nasmijano pleme vas vodi na uspon na „Krov Afrike“ magičnu i tajanstvenu planinu Kilimandžaro koja sa svojim najvišim vrhom „Uhuru peak-om"  od 5895 mnv  predstavlja najvišu tačku afričkog kontinenta i nosi epitet i najviše slobodnostojeće planine. Kao takva oduvijek je bila san avanturista, pustolova i planinara iz cijelog svijeta.

Kilimandžaro je planina vulkanskog porijekla koja se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Tanzanije. Sastoji od tri velika kratera Kibo, Mawenzi i Shira i mnogobrojnih manjih. Nastala je prije oko 750 000 godina, a posljednja velika erupcija dogodila se prije oko 360 000 godina, pa zato ovu planinu koja se visoko diže iznad savane zovu i „Uspavani div“ prema kojoj se lokalno stanovništvo odnosi sa velikim strahopoštovanjem.

Vrh Kilimandžara prekriva glečer star preko 10 000 godina koji je Hemingvej opisao u svom romanu „Snjegovi Kilimandžara“ a koji usljed globalnog zagrijavanja polako nestaje. Oko 80 % nekadašnjeg glečera već je nestalo, a kroz 30-ak godina predviđa se da će Kilimandžaro ostati bez svoje karakteristične „bijele kape“.

Prvi koji su uspješno osvojili Kilimandžaro i postavili temelje budućim planinarima bili su Njemac Hans Mejer, profesor geologije i Austrijanac Ludvig Putšeler 6. oktobra davne 1889. godine. Nakon toga svake godine oko 25 000 planinara upušta se u ovaj poduhvat od čega njih 65-75% i uspije da se domogne svog krajnjeg cilja.

Uspon na vrh Kilimandžara moguć je s više strana, a postoje brojne teže ili lakše rute. Mi biramo Machame rutu koja se smatra najslikovitijom i najuspešnijom zbog dobro izbalansiranog tempa uspona i privikavanja na visinske razlike pa su šanse za dolazak do vrha puno veće nego kod drugih ruta. Ruta se penje zapadnom stranom planine odakle se pružaju čudesni vidici, a spušta istočnom, što nam omogućava da vidimo što više prelijepih krajolika koje Kilimandžaro pruža.

Tokom ove rute prepješačit ćemo put od oko 70-ak kilometara, gdje ćemo na našem putu ka vrhu proći kroz raličite vegetacijske pojaseve. Počinjemo u vlažnoj kišnoj šumi koja okružuje planinu, nastavljamo kroz predio neobičnog drveća i niskog rastinja. Napuštamo ovaj pojas i prelazimo u dio koji se zove „Planinska pustinja“ gdje gotovo da i nema tragova života. Ovaj pojas je izrazito negostoljubiv za biljni svijet prije svega zbog jakih mrazeva koji tokom noći ovdje nastupaju. Dolazimo do predjela koji sve više podsjeća na površinu Mjeseca. Prolazimo kroz prostrane doline bez ikakvog rastinja gdje zatičemo kosti uginulih životinja i potpise od nagomilanog kamenja onih koji su ovuda prošli prije nas. Od ovog dijela kreće put koji preko glečera vodi ka samom vrhu. Veličanstvenom Vrhu slobode!

Prijave i informacije:

JUNGLE TRAVEL BIH

ul. Branilaca Sarajeva, br. 20/2,

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Telefon: +38733552552

                 +38733552550

                 +38761629558

Email: info.junglebih@gmail.com

Radno vrijeme: Radnim danima 10:00-18:00h i subotom 11:00-14:00h

1. dan: Okupljanje grupe na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu dva sata prije leta. Let iz Beograda za Kilimandžaro sa presijedanjem.

2. dan: Dolazak u Moshi. Odlazak u smještaj. Ručak. Odmor. Sastanak sa vodičima za Kilimandžaro tokom kojeg će nam održati brifing i detaljno nas uputiti sa svim neophodnim pojedinostima vezanim za sam uspon. Pregledamo našu opremu zajedno sa vodičima i uvjeravamo se da imamo sve stvari koje će nam biti potrebne tokom našeg boravka na planini. Večera i slobodno vrijeme. Noćenje.

3. dan: Započinjemo našu penjačku avanturu. Vreme je za Kili! Pakujemo stvari i smještamo se u vozila koja nas voze do Machame kapije i ulaska u nacionalni park Kilimandžaro. Čekiranje na infopultu. Uspon. Tokom ovog dana prelazimo prvu dionicu u prvom ekološkom pojasu Kilimandžara poznatom pod nazivom „kišna šuma“ od 1830 mnv do 3100 mnv i stižemo u Machame kamp. Smještamo se u šatore dok nam kuhari spremaju večeru. Večera. Noćenje.

4. dan: Drugog dana našeg uspona, nakon doručka napuštamo obronke kišne šume i ulazimo u predjele prekrivene rijetkim neobičnim drvećem i niskim rastinjem koje po sebi umjesto lišća ima nešto poput lišajeva, vrlo specifičnu mahovinu svijetlo zelene boje koja se presijava. Imat ćemo priliku da vidimo neobično planinsko cvijeće koje prkosi surovosti planine i biljke poput lobelije koja se noću obmota listovima kako bi se štitila od mraza, da bi se ujutru ponovo otvorila kako bi upila što više sunčeve toplote. Skrećemo na zapad, prolazimo kroz riječnu klisuru i stižemo do Shira kampa. Vrijeme je za večeru i odmor. Noćenje.

5. dan: Nakon doručka nastavljamo prema istoku preko grebena, prolazeći pored skretanja ka vrhu Kibo. Nastavljamo našu rutu, skrećemo ka jugozapadu i stižemo do  „Lava Tower“-a, takozvane Kule od lave, poznate i pod imenom „Ajkulin zub“. Sa visine od 4630mnv penjemo se do sljedeće tačke na 4876 mnv i stižemo do glečera zvanog „Strijela“. Nakon toga spuštamo se na 3860 mnv i stižemo u Baranko kamp gdje ćemo se ulogoriti i prenoćiti. Vrijeme je za odmor. Večera. Noćenje.

6. dan: Završavamo sa doručkom, pakujemo stvari i nastavljamo dalje preko takozvanog Baranko zida i stižemo u Karanga dolinu odakle jasno vidimo vrh Kilimandžara. Ovdje ćemo prenoćiti. Vrijeme je za odmor. Večera. Noćenje.

7. dan: Napuštamo Karanga dolinu i naš kamp, penjemo se preko South Circuit odakle iz više različitih uglova vidimo vrh Kilimandžara. Uživamo u pogledu koji se pruža ispod nas. Sa ove pozicije vidimo i vrhove Kibo i Mawenzi. Stižemo u Barafu kamp. Večera. Odmor. Priprema za završni uspon.

8. dan: Tačno u ponoć opremljeni čeonim lampama, sa lakim rančevima na leđima napuštamo Barafu kamp i krećemo na naš završni uspon ka samom vrhu Kilimandžara, najvišoj tački „Uhuru Peak“-u. Prolazimo između Rebmanovog i Racelovog glečera i krećemo se ka Stella Point-u koji se nalazi na samom rubu kratera. Uživamo u svitanju i nevjerovatnom pogledu koji nam se pruža. Po snijegu nastavljamo dalje oko sat i pol vremena i dolazimo do najvišeg vrha Kilimandžara, čuvenog „Uhuru Peak“-a, Vrha Slobode. Vrijeme je da ovekovečimo ovaj trenutak! Nakon kraćeg zadržavanja na vrhu krećemo da se spuštamo ka Mweka kampu koji se nalazi na 3100 mnv. U poslijepodnevnim satima stižemo u kamp. Vrijeme je za zaslužen odmor. Večera. Noćenje.

9. dan: Nakon doručka, nastavljamo da se spuštamo ka Mweka kapiji gdje ćemo dobiti sertifikate o uspješnom osvajanju Kilimandžara. Očekuje nas još sat vremena hoda do Mweka sela gdje nas čekaju vozila koja nas voze u naš smještaj u Mošiju. Noćenje.

10. dan: Vrijeme je za odmor i relaksaciju! Fakultativni izlet do vrućih izvora Kikuletwa, neobične oaze nedaleko od Mošija. Ovdje se kupamo i uživamo u toploj vodi. Za zainteresovane putnike postoji mogućnost fakultativnog organizovanja jednodnevnog safarija u nekom od obližnjih nacionalnih parkova. Povratak u smještaj. Noćenje.

11. dan: Slobodno vrijeme do odlaska na aerodrom. Transfer do aerodroma. Let sa presijedanjem za Beograd.

12. dan: Dolazak u Beograd. Kraj putovanja!

 

 

Visina:

Razdaljina:

Vrijeme penjanja:

Habitat:

Dan 1: Machame kapija (Machame kamp)

1830m do 3100m

18 km

5-7 sati

Kišna šuma

Dan 2: Machame kamp-Shira kamp

3100m do 3840m

9 km

4-6 sati

Nisko rastinje

Dan 3: Shira kamp-Lava Tower-Barranco kamp

3840m na 4630m do 3860m

15 km

5-7 sati

Polupustinja

Dan 4: Barranco kamp-Karanga kamp

3860m do 4200m

7 km

4 sata

Planinska pustinja

Dan 5: Barranco kamp-Barafu kamp

3860m do 4600m

13 km

8 sati

Planinska pustinja

Dan 6: Barafu kamp-Uhuru Peak-Mweka kamp

4600m ka 5895m do 3100m

7 km uspona / 23km spuštanja

6-8 sati uspona / 7-8 sati spuštanja

Snježni predio

Dan 7: Mweka kamp-Mweka kapija

3100m do 1830m

15 km

3-4 sata

Tropska šuma

 

Polazak: 22.02.2019. godine

U rijetkim slučajevima moguće je pomjeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

Termin ►

22.02.2019.

 First minute cijena

4900 KM

 Regularna cijena

5100 KM

*First minute cijena važi za prijave do 22.10.2018. godine ili do popune mjesta. Nakon tog datuma važi regularna cijena aranžmana.

Uslovi plaćanja:

Prilikom prijavljivanja plaća se 400 KM, a nakon formiranja grupe dodatnih 1000 KM. Ostatak sume plaća se u agenciji, u konvertibilnim markama, a najkasnije 6 sedmica pred put. 

Prijavljivanje:

Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. 

 

Aranžman obuhvata:

 • Aviokartu na relaciji Beograd-Kilimandžaro-Beograd sa svim taksama
 • Transfer od aerodrom-smještaj-aerodrom
 • 3 noćenja sa doručkom u višekrevetnom smještaju u Mošiju
 • Transfer od smještaja do kapija Nacionalnog parka Kilimandžaro i transfer nazad u smještaj
 • Dozvola za ulazak u nacionalni park Kilimandžaro sa svim državnim taksama i porezima
 • Usluge  iskusnih i profesionalnih planinskih vodiča, pomoćnih vodiča, kuhara i nosača tokom cijele ture
 • Smještaj kvalitetnim planinskim šatorima za 3 osobe sa obezbjeđenim podlogama za spavanje
 • Prenosive toalete tokom boravka na planini
 • Naknada za spašavanje
 • Osiguranje
 • Sva tri obroka tokom cijelog boravka na planini u (doručak-ručak-večera), 4-5 litara svježe flaširane vode po čovjeku po danu
 • Tople napitke na planini (čaj, kafa) i topla voda za pranje
 • Sigurnosna oprema – prenosive boce kiseonika, mjerač pulsa, komplet prve pomoći, nosila za prvu pomoć, AMS mjerači
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Aranžman NE obuhvata:

 • Vizu za ulazak u Tanzaniju (50$)
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Iznajmljivanje opreme (vreće za spavanje i osnovna kamp i planinarske opreme)
 • Obavezni bakšiš (Tip) za osoblje na usponu oko (150$)
 • Večeru i ručak za vrijeme smještaja u hostelu
 • Smještaj u hotelu u slučaju ranijeg povratka sa ture
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno istorijske spomenike
 • Individualne troškove tokom putovanja i ndividualne troškove nastale za vrijeme trajanja aranžmana

 

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu usljed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine aviokarata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABIH standardom.

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše BiH dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.