Južnoafrička Republika, Namibija i Zambija

Južnoafrička Republika, Namibija i Zambija

Putovanje u Afriku – Zambija, Namibija, Južnoafrička Republika 2019!

21 dana – Cape Town, Windhoek, Swakopmund, Etosha, Livingston, Johanesburg - 4380 KM (uključene aviokarte, sve takse, smještaj, transferi)

Polazak: 05.01.2019. godine

Nasmijano pleme vodi vas na avanturu u mama Afriku – krećemo iz najjužnijeg dijela afričkog kontinenta, iz Cape Towna, a nakon obilaska mjesta gdje se sreću dva oceana, penjanja žičarom na Stonu planinu, uživanja u poznatim vinima i upoznavanja pingvina, krećemo put Namibije i njenog glavnog grada Windhoeka odakle ćemo nastaviti ka obali Atlantskog oceana i pustinji Namib – gradu Swakopmundu. Zatim idemo na sjever, upoznajemo Himba pleme, i uživamo u safariju u Nacionalnom parku Etosha. Potom se ukrcavamo na autobus i idemo u Zambiju, tačnije u Livingston odakle ćemo obilaziti i istraživati magične Viktorijine vodopade...

Cape Town je jedan od tri glavna grada Južnoafričke Republike i najstariji kolonijalni grad u Južnoj Africi gdje su Holanđani 1652. godine podigli prvo utvrđenje. Grad najvećim dijelom izlazi na Atlantski ocean, ali u blizini samog grada nalazi se Rt Dobre Nade, odnosno mjesto gdje se spajaju dva oceana – Indijski i Atlantski, a rt je prvobitno dobio naziv od Bartolomea Diasa koji ga je nazvao Olujni rt, da bi ga kasnije portugalski kralj preimenovao u Rt Dobre Nade jer je otvarao trgovački put ka Indiji. Upoznat ćemo se sa pingvinima na Boulders plaži i uživati u vinu... Žičarom se penjemo na Table Mountain i pogled koji se pruža na Cape Town i Atnlantski ocean urezuje se u pamćenje...

Iz Cape Towna letimo za Namibiju, odnosno njen glavni grad Vindhoek, odakle ćemo se uputiti u Swakopmund. On će biti naša stanica za istraživanje pustinje Namib, Walvis Baya, adrenalinske sportove i aktivnosti... Pustinje Nabim i Kalahari razdvaja visoravan u kojoj se nalazi glavni grad, a pustinja Namib dobila je ime po svom prostranstvu – prostire se duž obale Atlantskog oceana, a smatra se i najstarijom pustinjom na svijetu. Vlažan vazduh sa mora i suhi vazduh iz pustinje sjeverno do Swakopmunda pravi gustu maglu koja je često zbunjivala brodove, pa su mnogi od njih nasukani upravo u dijelu koji se zove Skeleton Coast. Istražit ćemo pustinju Namib, uživati na plaži u Swakopmundu, obići gradić Walvis Bay...

Nakon Swakopmunda idemo na sjever Namibije i posjećujemo Himba pleme, a potom nastavljamo ka Etosha Nacionalnom parku gdje ćemo imati prilike da uživamo u safariju. Etosha se nalazi u sjevernom dijelu Namibije i nekada je imao površinu od 100.000 kvadratnih kilometara, i bio je najveći rezervat životinja na svijetu. Slana pustinja zauzima najveći dio parka i ljeti se puni vodom, što privlači veliki broj životinja.

Za kraj naše ture odlazimo u Zambiju, tačnije u Livingston odakle ćemo vidjeti veličanstvene Viktorijine vodopade. Nalaze se na rijeci Zambezi, a svijetu su postali poznati po evropskom istraživaču Davidu Livingstonu za koga se vjeruje da je prvi Evropljanin koji je vidio vodopade 1855. godine. Provodimo dane u ovom nestvarnom okruženju, kupamo se u Devils Pool-u, letimo helikopterom iznad vodopada, podižemo adrenalin na raftingu...

Prijave i informacije:

JUNGLE TRAVEL BIH

ul. Branilaca Sarajeva, br. 20/2,

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina 

Telefon:  +38733552552

                 +38733552550

                 +38761629558

Email: info.junglebih@gmail.com

Radno vrijeme: Radnim danima 10:00-18:00h i subotom 11:00-14:00h

Dan 1: Sastanak na aerodromu ,,Nikola Tesla'' dva sata pre leta. Spremni za veliku avanturu, ukrcavamo se na let za Livingston (Livinstone) sa presedanjima.

Dan 2: Dolazak u Livingston. Transfer do smeštaja. Slobodno vreme. Noćenje.

Dan 3: Fakultativni izlet na Viktorijine vodopade koji se smatraju za najlepše na svetu i koji se nalaze na reci Zambezi, između Zambije i Zimbabvea. Vodopadi su široki 1,5 kilometara i visoki 128 metara. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Dan 4: Fakultativni izlet – čuveni rafting na reci Zambezi (White water rafting). Skoro polovina brzaka pripada IV kategoriji, pa tako splavarenje na ovoj divljoj reci spada u pet najboljih na svetu. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Dan 5: Slobodno vreme za individualne aktivnosti – fakultativni let helikopterom iznad vodopada ili nešto ekstremnije – paraglajding iznad vodopada, zip lajn ili bandži skok. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Dan 6:  Fakultativni izlet, odnosno neobični safari u nacionalnom parku u blizini Livingstona gde peške obilazimo park, mazimo lavove i spajamo se sa prirodom. Mogućnost popodnevnog odlaska u obližnje selo i druženje sa lokalnom porodicom, upoznavanje sa običajima i smeh sa decom. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Dan 7: Krećemo za Vindhuk (Windhoek), glavni grad Namibije. Dnevna i noćna vožnja.

Dan 8: Dolazak u Vindhuk u prepodnevnim časovima. Transfer do smeštaja. Vindhuk je i glavni umetnički grad Namibije. Grad ima nekoliko galerija i umetničkih prodavnica, dok su zanatlije smeštene na pločniku na otvorenoj pijaci. Fakultativni obilazak najznačajnijih znamenitosti: luteranska Hristova crkva, poznata i kao ,,Mir na zemlji’’, ,,Reiterdenkmal’’ (Spomenik jahaču), Narodni muzej i pozorište... Slobodno vreme. Noćenje.

Dan 9: Prepodnevni transfer do Svakopmunda (Swakopmund), grada izgrađenog u nemačkom kolonijalnom stilu koji se nalazi u Namib pustinji i leži na obali Atlantskog okeana. Transfer do smeštaja. Slobodno vreme. Noćenje.

Dan 10: Fakultativni izlet u pustinju Namib na čuvenu Dinu 7. Pešačenje po pesku i kratak odmor za uživanje. Nakon toga idemo u zaliv Valvis da gledamo flamingose i za kraj dana ostavljamo popodnevni ručak u lokalnom restoranu u luci. Noćenje.

Dan 11: Vožnja kvadovima na fakultativnom izletu u pustinji Namib koja se prostire dužinom od 2000 kilometara, a smatra se najstarijom pustinjom na svetu. Opciono fakultativni let iznad Skeleton Coast – mesta koje Bušmani nazivaju “mestom koje je bog stvorio u besu”, a Portugalci su ga svojevremeno nazivali “vratima pakla”. Poznat je mnogobrojnim olupinama brodova koji su se nasukali na ovu obalu zbog obližnjih stena i magle koja se formira u blizini obale. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Dan 12: Fakultativni let balonom iznad pustinje ili vožnja kvadovima po pustinji Namib uz neverovatna zalazak sunca u nambijskoj pustinji. ,,Adrenalin rush’’ sa romantičnim zalaskom! Povratak u smeštaj.  Noćenje.

Dan 13: Transfer do zaliva Valvis (Walwis bay) i čekiranje na let za Johanesburg. Dolazak u Johanesburg, transfer do smeštaja. Fakultativni obilazak grada, poznatog kao najmlađa metropola sveta koja nije nastala ni na obali mora, ni na velikoj reci. Johanesburg je prestonica najbogatije pokrajine Hauteng, kao i sedište Ustavnog suda Južnoafričke republike.  Takođe, u ovom gradu je Nelson Mandela, prvi demokratski predsednik i prvi crni predsednik Južne Afrike, živeo i radio. On se borio protiv dominacije belaca nad crnim narodom Južne Afrike i protiv aparthejda. Danas, u ovom gradu postoji mnoštvo spomenika u Mandelinu čast – Trg Nelsona Mandele, Vilakazi ulica, Aparthejd muzej, Mandelina radna kuća i statua... Johanesburg je poznat i po svojim visokim neboderima, čiju hladnoću i sivilo razbija drvo jakarande, koja u proleće svojim cvetom boji u ljubičasto ceo grad. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Dan 14: Rani doručak. Početak dvodnevnog fakultativnog izleta na safari u Nacionalni park Kruger – najveći nacionalni park u Južnoafričkoj republici, koji se prostire na impresivnih 18,989 km² . Obići ćemo dom dobro poznate ,,velike petorke’’ (lav, leopard, nosorog, bizon i slon), uživaćemo okruženi netaknutom prirodom i divljinom. Nakon aktivnog dana imaćemo noćenje unutar nacionalnog parka u ,,budget lodge’’-vima. Noćenje.

Dan 15: Buđenje i rani doručak. Nastavljamo safari u prepodnevnim časovima, kada su životinje najaktivnije. Poslednji sati afričke divljine su pred nama. Nakon izleta povratak u smeštaj u Johanesburgu. Noćenje. 

Dan 16: Napuštanje smeštaja i jutarnji transfer do aerodroma. Let za Kejptaun (Cape Town). Transfer do smeštaja. Slobodno vreme. Noćenje.

Dan 17: Dan počinjemo fakultativnim odlaskom na Stonu planinu (Table mountain) i, ukoliko vreme dozvoljava, penjemo se žičarom na vrh. Razgledamo divlje cveće, ptice, predele i Srebrno drvo. Prelep pogled na ceo Kejptaun i na čuveno Roben ostrvo na kom je Nelson Mandela bio zatvoren. Fakultativnu turu nastavljamo čuvenim vinskim putem ka nadaleko čuvenim vinogradima u delu Constantia uz uključenu degustaciju poznatih južnoafričkih vina. Za kraj dana ostavljamo fakultativni obilazak grada, organizovanu turu i obilazak tvrđave Dobre Nade, Gradske kuće, katedrale Sv. Georga, samog centra grada i poslovnog dela Kejptauna. Od 18. veka ovaj deo grada počinju da naseljavaju robovi koji su pristigli iz Jave, Cejlona i ostalih delova Dalekog Istoka. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Dan 18: Fakulatativni izlet - Peninsula tura – dnevna tura koja  podrazumeva vožnju prelepom Atlantskom obalom do dela sa kog se pruža spektakularan pogled na 12 Apostola, dela Stone planine. Prolazimo kroz Kamps zaliv i dolazimo do ribarskog sela. Nakon ribarskog sela odlazak u prirodni  rezervat  sa bogatom florom i faunom. U povratku u Kejptaun, stajanje na Boulders plažu i obilazak kolonije pingvina. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Dan 19:  Fakultativni obilazak Stelenboš vinograda (Stellenbosch vineyards). Degustacija najlepših vrsta vina poreklom iz  Stelenboš regiona ili avanturistička opcija, fakultativni izlet za najhrabrije koji će imati priliku da rone sa ajkulama. Povratak u smeštaj. Noćenje.

Dan 20: Napuštanje smeštaja u prepodnevnim časovima. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Transfer do aerodroma i ukrcavanje na let za Beograd sa presedanjem.

Dan 21: Dolazak u Beograd. Kraj putovanja.

Polazak: 05.01.2019. godine 

U rijetkim slučajevima moguće je pomjeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

 Termin ►

 05.01.2019.

 First minute cijena

 4380 KM

 Regularna cijena

 4580 KM

*First minute cijena važi za prijave do 20.11.2018. godine. Nakon toga važi regularna cijena.

Uslovi plaćanja:

Prilikom prijavljivanja plaća se 400 KM, nakon formiranja grupe dodatnih 1600 KM. Dio od 300€ u eurima se plaća inopartneru na samom putovanju, a ostatak sume plaća se u agenciji, u konvertibilnim markama najkasnije 6 sedmica pred put.

Prijavljivanje:

Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

 

Aranžman obuhvata:

 • Avio karte Beograd-Livingston, Kejptaun-Beograd sa svim taksama
 • Noćenja u hostelima/guesthouse u dvokrevetnim sobama (5 noći u Livingstonu, 1 noć u Vindhuku, 4 noći u Svakopmundu, 3 noći u Johanesburgu, 4 noći u Kejptaunu)
 • Lokalna avio karta: Valvis – Johanesburg, Johanesburg - Kejptaun
 • Lokalne transfere i transfere između gradova prema planu i programu puta
 • Kompletnu organizaciju i vođenje puta

Aranžman NE obuhvata:

 • Vizu za Južnoafričku Republiku – obavezan lični odlazak u ambasadu organizovan od strane agencije
 • Vizu za Namibiju
 • Vizu za Zambiju – uzima se na granici
 • Opcioni dvodnevni safari u nacionalnom parku Kruger – cijena 660,00 KM (obavezno naglasiti prilikom prijave)
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno-istorijske spomenike
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji do 5 dana pred put)
 • Individualne troškove nastale za vrijeme trajanja aranžmana

 

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu usljed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine aviokarata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABIH standardom.

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše BiH dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

 

Hotel (Budget hotel) je smještajni kapacitet koji raspolaže dvokrevetnim sobama sa sopstvenim kupatilom. Usluga je na bazi noćenja.

 

Cape town je glavni grad Južnoafričke republike i ujedno i glavni grad pokrajine Zapadni Cape. Ima 2,9 miliona stanovnika i izlazi na Atlanski ocean. Ime je dobio po Rtu Dobre nade koji se nalazi 45 km južno od grada. Južnoafrikanci ga još nazivaju i Grad majka jer su u njemu Holanđani podigli prvo utvrđenje.

Windhoek je glavni grad Namibije i nalazi se u regiji Khomas. Ima 234 hiljade stanovnika. Grad posejduje jedini univerzitet kao i teatar u zemlji. Privredni je centar Namibije. U prošlosti je nosio ime Ai-Gams (vruća voda) jer iako se nalazi u pustinjskom dijelu poznat je po termalnim jezerima.

Swakopmund je grad na zapadnoj obali Namibije i glavni grad je Erongo oblasti. Ima 45 hiljada stanovnika. Grad nazivaju još i Usta Svakopa jer kroz grad prolazi rijeka Swakop i uliva se u Atlantik. Swakopmund je i turistički grad jer posjeduje puno hotela na plaži, barove, noćne klubove, a takođe turistima pruža puno dodatnih aktivnosti kao što su sky diving, vožnja balonom, vožnja kvadom i krstarenja.

Livingston je grad u Zambiji i nalazi se u južnoj provinciji. Leži na rijeci Zambezi i glavni je turistički centar zemlje zbog blizine Viktorijinih vodopada. Ima 137 hiljada stanovnika, a ime je dobio po britanskom pronalazaču Davidu Livingstonu.

 

1. ZAMBIJA – OPŠTI PODACI O ZEMLJI

Zambija je država u južnoj Africi, bez izlaza na more. Graniči se na zapadu sa Angolom, na severu sa DR Kongom, na severoistoku sa Tanzanijom, na istoku sa Malavijem, na jugoistoku sa Mozambikom, a na jugu sa Zimbabveom, Bocvanom i Namibijom.

Površina zemlje: 752.614km2, 38. po veličini u svetu

Broj stanovnika: 10.462.436

Glavni grad: Lusaka

Nacionalnost: U Zambiji živi oko 70 etničkih skupina koje uglavnom govore Bantu jezicima. Najveće su Bemba, Nyanja-Chewa, Tonga, Lunda, Luvale, Kaonde i Lozi. Najzastupljenija religija je hrišćanstvo, najviše katoličanstvo, a oko trećina stanovnika su muslimani ili hindusi. Zambija je u afričkim razmerima prilično urbanizovana – u gradovima živi 44% stanovništva. Virusom HIV-a zaraženo je 16,5% odraslog stanovništva (nešto manje od milion ljudi).

Službeni jezik: engleski

2. NAMIBIJA – OPŠTI PODACI O ZEMLJI

Namibija je država u južnoj Africi na obali Atlantskog okeana. Graniči na severu sa Angolom, na severoistoku sa Zambijom, na istoku sa Bocvanom, na jugu sa Južnoafričkom Republikom. Namibija je postala nezavisna od Južne Afrike 1990. i spada među mlađe svetske države.

Površina zemlje: 825.418, 33. po veličini u svetu

Broj stanovnika: 1.820.916

Glavni grad: Vindhuk

Nacionalnost: Većina stanovnika Namibije su crnci (87%), uglavnom iz naroda Ovambo koji čini oko polovinu stanovništva. U zemlji žive i velike grupe Nama i Bušmana koji se izgledom vrlo razlikuju od ostalih crnačkih naroda u Namibiji. Belaca je oko 6%, što je među najvećim procentima u supsaharskoj Africi. Većina belaca i mešanih govori afrikans i južnoafričkog su porekla, a manji broj potiče iz Nemačke i Velike Britanije.

Službeni jezik: Iako je engleski službeni jezik, većina bele populacije govori afrikans ili nemački, koji su bili službeni do nezavisnosti 1990. Jezik domaćeg stanovništva je ovambo ili neki od manjih jezika. Najbrojnija religija je hrišćanstvo, a među hršćanima najviše je pripadnika Luternaske crkve.

3. JAR - OPŠTI PODACI O ZEMLJI

Službeno Republika Južna Afrika, država je na krajnjem jugu afričkog kontinenta na obalama Atlanskog i Indijskog okeana. Graniči se na severozapadu sa Namibijom, na severu sa Bocvanom i Zimbabveom, a na severoistoku sa Mozambikom i Svazilendom. Nezavisna kraljevina Lesoto potpuno je okružena južoafričkim teritorijama.

Površina zemlje: 1.220.813km2, 25. po veličini u svetu

Broj stanovnika: 51.770.560

Glavni grad: Pretoria je sedište izvršne, Kejptaun zakonodavne, a Bloemfontein pravosudne vlasti.

Nacionalnost: dele se po etničko-jezičnoj pripadnosti: Zulu 23.8%, Xhosa 17,6%, Pedi 9,4%, Tswana 8.2%

Službeni jezik: engleski, afrikaans, zulu, xhosa, ndebele, južni sotho, severni sotho, tswanaivenda

4. VIZA

       4.1. ZAMBIJA

Viza za Zambiju vadi se na licu mjesta, a cijena vize je 50,00 $.

       4.2. NAMIBIJA

Cijena vize za Namibiju iznosi 45,00 eura. Potrebni su sljedeći dokumenti: pasoš (mora važiti najmanje 6 mjeseci od ulaska u zemlju), formular ispunjen u potpunosti štampanim slovima, potpisana autorizacija za predaju dokumenata, dvije fotografije sa svijetlom pozadinom i obavezno potpisane na poleđini, potvrda smještaja/rezervacija povratne avionske karte, viza se izdaje sa danom podnošenja zahtjeva i vrijedi od tog datuma 90 dana.

Viza se vadi u Beču, pa je moguće dokumentaciju poslati poštom (DHL).

       4.3. JAR

Viza za JAR vadi se u Sofiji za državljane Srbije, pa je potrebno otići individualno i obaviti sastanak u ambasadi. Cijena vize za JAR je 43,00 eura, a potrebno je sljedeće :

 • Ispunjen obrazac za vizu
 • Pasoš koji je u trenutku putovanja važeći još minimum 6 meseci
 • Dve fotografije formata kao za pasoš
 • Dokaz o plaćanju vize
 • Izjava kojom se objašnjava svrha posete
 • Potvrđena rezervacija smeštaja za vreme trajanja putovanja
 • Dokaz o dovoljnim sredstvima na računu za boravak u zemlji unatrag zadnja tri meseca
 • Povratna avio karta
 • Potvrda o vakcini protiv žute groznice

Svu dokumentaciju koju vam treba dostaviti agencija, dobićete od agencije na vreme kako biste mogli pristupiti vađenju vize pre putovanja.

5. VREMENSKA ZONA

ZAMBIJA – UTC + 2 (isto vreme kao kod nas)

NAMIBIJA – UTC +1 (isto vreme kao kod nas), leti UTC + 2

JAR – UTC +2, sat vremena unapred u odnosu na Srbiju

6. KLIMA

       6.1. ZAMBIJA

Klima je tropska, a na većim nadmorskim visinama suptropska, umerena. Kolebanja temperature su od 13-27 stepeni. Padavine od 600mm-1400mm.

       6.2. NAMIBIJA

Tipovi klime u Namibiji variraju od pustinjske do suptropske; uglavnom je vruće i suvo, a padavine su retke i neravnomerno raspoređene. Hladna Bengalska struja, usmerena prema severu, smanjuje količine padavina.

       6.3. JAR

Južna Afrika uglavnom je sušna zemlja; količina padavina najveća je na istoku, a na severozapadnoj obali je ispod 30 mm godišnje. Jugozapadni deo zemlje ima klimu vrlo sličnu mediteranskoj, što je pogodovalo naseljavanju Evropljana.

7. HRANA I PIĆE

Hrana na ovom putovanju je vrlo raznolika, pa ćete tako uživati u mesu, ribi, svežem voću i povrću. Za one avanturističkog duha, biće prilike probati i meso zebre, krokodila i ostalih divljih životinja koje žive u Africi. OBAVEZNO konzumirati FLAŠIRANU VODU!

8. ZDRAVLJE

Za ovo putovanje obavezno je vakcinisati se protiv žute groznice. Nikakve druge vakcine nisu obvezne, ali najbolje je da se posavetujete sa svojim doktorom ili pozovete Institut za tropske i infektivne bolesti, ali po našem dosadašnjem iskustvu nema potrebe za dodatnim vakcinama. U svakom slučaju, odluka je na Vama. Uvek preporučujemo putnicima da za daleka putovanja ponesu probiotike, lekove protiv prehlade, bolova i temperature za svaki slučaj. Takođe, poneti i neko sredstvo protiv komaraca (Autan).

9. OSIGURANJE

Nije obavezno, ali je svakako preporučljivo. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas do 5 dana pred putovanje. Surađujemo s UNIQA osiguranjem, a sve opcije i cene osiguranja možete dobiti upitom na naš mail. Agencija ne odgovara za njihov mogući gubitak. Za sva pitanja na raspolaganju će Vam biti Vaš vodič.

10. SIGURNOST

Ukoliko se držite uputstva Vašeg vodića, krećete u grupama i pazite na svoje stvari, ne bi trebalo biti nikakvih problema. Uvek treba biti na oprezu zbog džeparoša i paziti na novac i dokumente.

11. ODEĆA

Što se tiče odeće, ponesite letnu garderobu i spakujte što manje stvari. Ponesite i nekoliko dužih rukava i nogavica zbog aviona i večernjih temperatura. U JAR, kao i u Namibiji, zna biti dosta vetrovito, pa bi bilo dobro imati i jaknu. Takođe, uvek savetujemo da u ručni prtljag za svaki slučaj stavite i neke stvari koje Vam mogu zatrebati u slučaju da se prtljag izgubi. Savetujemo da prtljag uvijete u zaštitnu foliju na aerodromu u Beogradu.

U većini smeštaja postoji opcija pranja odeće, jeftina je i operu je sasvim dobro. Brzi su i ako im robu date danas, već sutra će biti spremna za novo nošenje. Takođe, tamo ćete moći svašta kupiti, od dimija, kratkih majičica, pa sve do kupaćih kostima.

12. LOKALNA VALUTA

Na ovo putovanje bolje je nositi dolare, koje ćete zatim u svakoj državi menjati u lokalnu valutu. Možete poneti i kartice.

Što se tiče menjanja novca, Vaš vodič će vam pokazati najbolje mesto i menjačnicu gde ćete ostvariti najbolji kurs.

Ukoliko se odlučite koristiti kreditne kartice, svakako najavite odlazak u inostranstvo svojoj matičnoj banci, jer znaju blokirati kartice zbog nepoznate aktivnosti iz inostranstva, pa je tada potrebno dan do dva da Vam odblokiraju karticu.

Za sve fakultativne izlete biće vam potrebno od 500-700$, dok je okvirna potrošnja bez izleta 700-800$.

13. KOMUNIKACIJA

Naše mreže funkcionišu u JAR-u, dok je u Namibiji i Zambiji znao nestajati signal i bio je nešto slabiji. Sve zavisi od operatera do operatera, a Wi-Fi nije uvek dostupan.

14. TOPLA PREPORUKA

Afrička avantura, u kojoj obilazimo sami jug ovog kontinenta, avantura je života koja će na Vas ostaviti utisak i dugo nakon što se završi. Avantura koja nudi ponešto za svakoga, podizanje adrenalina plivanjem s velikim belim ajkulama, bungee jumping na Viktorijinim vodopadima, let iznad istih, šetnja s divljim lavovima i gepardima, ples s dečicom, uživanje u tradicionalnoj hrani i piću, zalazak sunca u pustinji Namib i još mnogo toga. Avantura koja ne podnosi papir i ne možemo je preneti crno na belo, avantura koja se mora doživeti, a ne prepričati.