Južnoafrička Republika

Južnoafrička Republika

Putovanje u Južnoafričku Republiku 2019! 

10 dana - Cape Town i Johannesburg - 2580 KM! (uključena aviokarta, takse, smještaj, transferi, vodič)

Polazak: 29.09.2019. godine

Nasmijano pleme vodi vas na avanturu u mama Afriku – Cape Town je jedan od tri glavna grada Južnoafričke Republike i najstariji kolonijalni grad u Južnoj Africi gdje su Holanđani 1652. godine podigli prvo utvrđenje.

Grad najvećim dijelom izlazi na Atlantski okean, ali u blizini samog grada nalazi se Rt Dobre Nade, odnosno mjesto gdje se spajaju dva okeana – Indijski i Atlantski, a rt je prvobitno dobio naziv od Bartolomea Dijasa koji ga je nazvao Olujni rt, da bi ga kasnije portugalski kralj preimenovao u Rt Dobre Nade jer je otvarao trgovački put ka Indiji. Upoznat ćemo se sa pingvinima na Boulders plaži i uživati u vinu... Žičarom se penjemo na Table Mountain i pogled koji se pruža na Cape Town i Atlanski okean urezuje se u pamćenje...

Johannesburg je najnaseljeniji grad u Južnoafričkoj Republici, prijestolnica najimućnije pokrajine Hauteng. Drugi je po veličini grad subsaharske Afrike i poznatiji pod imenom Zlatni grad. Grad u kome je navodno moguće doživjeti Afriku i u isti mah piti čistu vodu sa slavine. Spoj tradicionalne Afrike i modernizma Zapada Johanesburg svakako je mjesto koje ne smijete propustiti. Od popularne boje Jakaranda drveća do Kruger nacionalnog parka i Gold Reef City-ja, rudnika zlata koji je tek odnedavno otvoren za turiste vodimo vas u avanturu koju ćete godinama prepričavati.

Idemo na dvodnevni fakulativni safari u Kruger nacionalni park i pravimo najbolje fotografije velike petorke i zlatnih predjela koje nam oduzimaju dah. Kruger nacionalni park se prostire duž granice Mozambika i Zambije i nalazi se na UNESCO-voj listi zaštićenih prirodnih dobara. Bio je dom Tsonga plemena koje su britanski kolonizatori istjerali dvadesetih godina dvadesetog vijeka.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRAVEL BIH

ul. Branilaca Sarajeva, br. 20/2,

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Telefon: +38733552552

                 +38733552550

                 +38761629558

Email: info.junglebih@gmail.com

Radno vrijeme: Radnim danima 10:00-18:00h i subotom 11:00-14:00h

Dan 1 (29.09.2019.): Sastanak na aerodromu ,,Nikola Tesla'' u Beogradu dva sata prije leta. Let iz Beograda za Dohu u 12:05h (QR 232). Spremni za veliku avanturu, ukrcavamo se na let za Johannesburg u 20:40h (QR 1365).

Dan 2 (30.09.2019.): Dolazak u Johannesburg u 04:35h. Transfer do smještaja i uživanje u nevjerovatnom gradu do popodnevnog ulaska u sobe. Fakultativni izlet - obilazak grada, poznatog kao najmlađa metropola svijeta koja nije nastala ni na obali mora, ni na velikoj rijeci. Johanesburg je prijestolnica najbogatije pokrajine Hauteng, kao i sjedište Ustavnog suda Južnoafričke Republike. Takođe, u ovom gradu je Nelson Mandela, prvi demokratski predsjednik i prvi crni predsjednik Južne Afrike, živio i radio. On se borio protiv dominacije bijelaca nad crnim narodom Južne Afrike i protiv aparthejda. Danas, u ovom gradu postoji mnoštvo spomenika u Mandelinu čast – Trg Nelsona Mandele, Vilakazi ulica, Aparthejd muzej, Mandelina radna kuća i statua... Johannesburg je poznat i po svojim visokim neboderima, čiju hladnoću i sivilo razbija drvo jakarande, koja u proljeće svojim cvijetom boji u ljubičasto cijeli grad. Povratak u smještaj. Noćenje.

Dan 3 (01.10.2019.): Rani doručak. Početak dvodnevnog fakultativnog izleta na safari u Nacionalni park Kruger – najveći nacionalni park u Južnoafričkoj Republici, koji se prostire na impresivnih 18,989 km² . Obići ćemo dom dobro poznate ,,velike petorke’’ (lav, leopard, nosorog, bizon i slon), uživat ćemo okruženi netaknutom prirodom i divljinom. Nakon aktivnog dana imat ćemo noćenje unutar nacionalnog parka u ,,budget lodge’’-vima. Noćenje.

Dan 4 (02.10.2019.): Buđenje i rani doručak. Nastavljamo safari u prijepodnevnim satima, kada su životinje najaktivnije. Posljednji sati afričke divljine su pred nama. Nakon izleta povratak u smještaj u Johannesburg. Noćenje. 

Dan 5 (03.10.2019.): Napuštanje smještaja i ranojutarnji transfer do aerodroma. Lokalni let na relaciji Johanesburg – Cape Town u 07:00h (BA 6401). Dolazak u Cape Town u prijepodnevnim satima (09:10h) i transfer do smještaja. Slobodno vrijeme. Noćenje.

Dan 6 (04.10.2019.): Fakultativni izlet započinjemo odlaskom na Stonu planinu (Table mountain) i, ukoliko vrijeme dozvoljava, penjanjem žičarom na vrh. Razgledamo divlje cvijeće, ptice, predjele i Srebrno drvo. Prelijep pogled na cijeli Cape Town i na čuveno Roben ostrvo na kom je Nelson Mandela bio zatvoren. Fakultativni izlet nastavljamo obilaskom grada, gdje ćemo imati priliku da posjetimo tvrđavu Dobre Nade, Gradsku kuću, katedralu Sv. Georga, kao i sam centar grada i poslovni dio Cape Towna. Od 18. vijeka ovaj dio grada počinju da naseljavaju robovi koji su pristigli iz Jave, Cejlona i ostalih dijelova Dalekog Istoka. Za kraj ostvaljamo čuveni vinski put ka nadaleko poznatim vinogradima u dijelu Constantia uz uključenu degustaciju poznatih južnoafričkih vina. Povratak u Cape Town. Slobodno vrijeme. Noćenje.

Dan 7 (05.10.2019.): Fakulatativni izlet - Peninsula tura – dnevna tura koja podrazumijeva vožnju prelijepom Atlantskom obalom do dijela sa kog se pruža spektakularan pogled na 12 Apostola, dijela Stone planine. Prolazimo kroz Kamps zaliv i dolazimo do ribarskog sela. Nakon ribarskog sela odlazak u prirodni  rezervat  sa bogatom florom i faunom. U povratku u Cape Town, stajanje na Boulders plažu i obilazak kolonije pingvina. Povratak u smještaj. Noćenje.

Dan 8 (06.10.2019.):Fakultativni izlet - obilazak Stelenboš vinograda (Stellenbosch vineyards). Degustacija najljepših vrsta vina porijeklom iz Stelenboš regiona ili avanturistička opcija, fakultativni izlet za najhrabrije koji će imati priliku da rone sa ajkulama. Slobodno vrijeme možete provesti u istraživanju Bo Kaap kvarta, poznatom po mnogobrojnim šarenim kućicama gdje se danas odvija proizvodnja i prodaja tradicionalnih ručno izrađenih predmeta. Kvart su početkom 70-ih počeli da naseljavaju Maležani i Indonežani koji su dolazili u Cape Town da rade. Možete posjetiti Bo Kaap muzej ili galeriju dijamanata, mnoštvo džamija i istorijskih objekata, a možete i prisustvovati času pripremanja tradicionalne kuhinje koja dolazi iz matičnih zemanja domaćina Bo Kaap kvarta. Povratak u smještaj. Noćenje.

Dan 9 (07.10.2019.): Napuštanje smještaja u prijepodnevnim satima. Transfer do aerodroma i ukrcavanje na let za Dohu u 12:40h (QR 1370). Dolazak u Dohu u 23:55h po lokalnom vremenu. Konekcija na let.

Dan 10 (08.10.2019.): Let za Beograd u 06:55h (QR 231). Dolazak u Beograd u 11:05h. Kraj putovanja!

Polazak: 29.09.2019.godine 

** U rijetkim slučajevima moguće je pomjeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

 Termin 29.09.2019.
 First minute cijena 2580 KM
 Regularna cijena 2780 KM

*First minute cijena važi za prijave do 01.07.2019. godine! Nakon toga važi regularna cijena.

Uslovi plaćanja:

Prilikom prijavljivanja plaća se 400 KM, a nakon formiranja grupe dodatnih 1600 KM. Ostatak sume plaća se u agenciji, u konvertibilnim markama, a najkasnije 6 sedmica pred put. 

Prijavljivanje:

Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

 

Aranžman obuhvata:

 • Povratne aviokarte Beograd-Johannesburg, Cape Town-Beograd sa svim taksama
 • Noćenja u hotelima u dvokrevetnim sobama (3 noći u Johannesburgu, 4 noći u Cape Townu)
 • Lokalna aviokarta Cape Town-Johannesburg sa svim taksama
 • Lokalne transfere i transfere između gradova prema planu i programu puta
 • Kompletnu organizaciju i vođenje puta

Aranžman NE obuhvata:

 • Opcioni dvodnevni safari u nacionalnom parku Kruger
 • Vizu za Južnoafričku republiku – obavezan lični odlazak u ambasadu!
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno istorijske spomenike
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji do 5 dana pred put)
 • Individualne troškove nastale za vreme trajanja aranžmana

 

Napomene:
Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu usljed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine aviokarata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu. 
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABIH standardom.

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše BiH dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.

 

1. OPŠTI PODACI:

Glavni gradovi: Cape Town, Pretoria, Bloemfontein

Površina: 1.221.037 km²

Broj stanovnika: 57,725,600 (2018.)

Stanovništvo: 80% Afrikanci, 9% druge nacionalnosti

Jezik: afrikanski  i engleski

Vjeroispovijest: 80% hrišćani, 2% muslimani, 2% indusi

Lokalno vrijeme: UTC + 2

Valuta: južnoafrički rand

2. VIZE:

Za ulazak na teritoriju Južnoafričke republike državljanima BiH je potrebna viza. Zahtjev za vizu se podnosi u Ambasadi Južnoafričke Republike u Atini. Prilikom podnošenja zahtjeva, neophodno je lično prisustvo. Za detaljnije informacije o proceduri izdavanja viza za Južnoafričku Republiku možete se informisati u matičnoj ambasadi.

Na graničnim prelazima JAR ne mogu se dobiti vize niti turističke propusnice.

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 mjeseci.

3. VREMENSKA ZONA je UTC+2, odnosno tokom zimskog računanja vremena razlika između BiH i Južnoafričke Republike je 1h, a tokom ljetnog računanja je isto vrijeme, jer Južnoafrička Republika ne prelazi na ljetno računanje vremena.

4. ZDRAVSTVENA SITUACIJA:

Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbjegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba.

Za ulazak u Južnoafričku Republiku nije potrebno imati žuti karton (potvrdu o vakcinaciji protiv žute groznice).

Što se tiče lijekova protiv malarije, nije neophodno uzimati, već se o ovome konsultujte sa Vašim ljekarom. Važno je da znate da lijekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati neželjena dejstva.

Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put. Za cijenu osiguranja pozovite agenciju.

5. BEZBJEDNOST:

Južnoafrička Republika je bezbijedna destinacija, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila. Ne preporučuju se samostalni izlasci u nebezbijedne zone i na mjestima gdje su velike gužve (lokalne pijace i sl.), posebno ne u večernjim satima.

6. KLIMA

Južna Afrika je uglavnom sušna zemlja. Na klimu JAR utiču njen položaj u umjerenom pojasu i uticaj Atlantskog i Indijskog okeana koji je okružuju sa 3 strane. Jugozapadni dio zemlje ima klimu vrlo sličnu mediteranskoj, što je pogodovalo naseljavanju Evropljana. Srednja zimska temperatura kreće se od 7 °C do 13 °C, a srednja ljetna od 20 °C do 25 °C.

7. HRANA:

Kako je JAR multinacionalna i multilingualna, to se odrazilo i na hranu. Dva okeana i mnoštvo rijeka donose razne ribe i plodove mora. Tu je i mnoštvo žitarica i mliječnih proizvoda, a Francuzi su dodali vrsna vina i sireve. Mediteranska klima daje masline i vinovu lozu. Njemci su tu za kupus i kobasice, a Englezi za svoj „fish and chips“ i razne pite. Domaće stanovništvo čine stotine različitih plemena (od kojih su nama najpoznatiji Zului i Bušmani), svemu tome pridodaju sa svojim genijalnim receptima i čudnim načinima kuhanja. Dodajmo tome i druge životinje koje nerijetko završe na stolu i dobijemo pravi mali kulinarski raj!

8. ODJEĆA:

Što se tiče stvari, s obzirom da će temperature biti do 20°C savjetujemo da ponesete nešto dužih rukava i nogavica i zbog aviona i večernjih temperatura. U JAR zna biti dosta vjetrovito, pa bi bilo dobro imati i vjetrovku.

U većini smještaja postoji opcija pranja odjeće, jeftina je i operu stvari sasvim dobro. Brzi su i ako im robu date danas, već sutra će biti spremna za novo nošenje.

9. NOVAC:

Valuta koja je u opticaju je južnoafrički rand - ZAR.

1€= 16 ZAR, 1$ = 14 ZAR.

Preporuka je da sa sobom nosite dolare ali isključivo štampane 2006. godine i mlađe.

U većini prodavnica i restorana može se vršiti plaćanje kreditnim karticama. Prilikom plaćanja u restoranima treba tražiti od konobara da naplatu sa kartice vrši pred vama.

Prilikom plaćanja u restoranima očekuje se ostavljanje napojnice u iznosu od 10% od računa (konobari nisu plaćeni posebno za rad).

Na pijacama, prodavnicama suvenira i kod uličnih prodavaca uvijek se cjenkajte, jer je to običaj.

10. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA:

Naše mreže u većini slučajeva rade na teritoriji Južnoafričke Republike, odnosno u većim gradovima.

SIM kartice Vodakoma, Sel S ili MTN stranci mogu kupiti uz prezentiranje pasoša i dokaza hotela o rezervaciji. Cijena kartice je oko 1 euro, a dopune se mogu kupiti u svim samoposlugama (Spar, Pick'n'pay, Chekers) i lancima robnih kuća (Vulvorts, Game).

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, ali su Vam potrebi adapteri za utičnice. Ulaz je kao za Veliku Britaniju (tri pljosnata konektora).

Adaptere na samoj destinaciji ne možete nabaviti.

11. SUVENIRI:

Od suvenira preporučujemo: rooibos čaj, amarula – poznat afrički liker, Zulu ceremonijalne predmete, Kalahari so, shwe shwe materijal, afričke maske, južnoafrička vina, ukrašena jaja noja..

12. DRUGE NAPOMENE:

Ukoliko želite da rentate vozilo ili motor imajte u vidu da se u Južnoafričkoj Republici vozi sa lijeve strane.