Kuba Exclusive Havana i Varadero

Kuba Exclusive Havana i Varadero

cijena od
4.380
BAM ,00
sada od
3.780
BAM ,00
trajanje
13 dana
Prijavi se Upit
Upit

Putovanje na Kubu, koje je mješavina autentične Kube, koju ćete upoznati boravkom u Havani, i popularnog odmarališta na obali Karipskog mora, Varadero.

Ukoliko želite autentično doživjeti zemlju, a opet niste za opciju boravka u kućama Kubanaca, onda je ovo pravi aranžman za vas! Smješteni ste u hotelima u Havani i Varaderu, koji će vam pružiti određeni komfor, a s druge strane, dani koje provedete na izletima širom ostrva omogućit će vam da se na najbolji način upoznate s njegovim ljepotama.

Prvo boravimo u Havani, glavnom gradu Kube, u kojem se prepliću kolonijalne ulice sa zvucima salse i reggaetona, dok nam šareni oldtimeri zapadaju za oko. Odsjedamo u hotelima u modernim dijelovima grada, gdje je život urban i živahan. Posjećujemo znamenitosti Havane, ali i ruralne krajeve Vinjalesa i učimo kako se prave kubanski cigari.

Egzotično putovanje nastavljamo prema najpoznatijem odmaralištu ovog karipskog ostrva. Sljedeća stanica nam je Varadero, gdje boravimo do kraja ture! Sunčamo se i kupamo na najljepšim plažama Kube, ronimo u morskoj plavetnilu Kariba i uživamo u all inclusive usluzi koju imamo tokom boravka u ovom popularnom odmaralištu.

Ovaj odmor iz snova pružit će vam priliku da upoznate Kubu u jednom drugačijem, raskošnom i luksuznom izdanju, ali opet i da osjetite sve čari lokalnog načina života.


Ruta
Sarajevo
Istanbul
Havana
Varadero
Havana
Istanbul
Sarajevo

Prijevoz
Avion, Lokalni transfer
Smještaj
Hotel
Organizator
Jungle Travel d.o.o. Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Grupna putovanja
Daleke destinacije, Ljetovanja
Destinacije
Kuba
Kod putovanja
CU91
Zahtjevnost
Pogodno za djecu
Da
Veličina grupe
Min 10 , Max 151 ,

Plan i program

Okupljanje grupe na međunarodnom aerodromu u Sarajevu dva sata prije leta. Let za Istanbul u večernjim satima. Dolazak u Istanbul i konekcija na let za Havanu. 

Prevoz

 • Avionska karta sa svim taksama na relaciji Sarajevo - Istanbul - Havana, u ekonomskoj klasi sa presjedanjem

Mjesto

 • Sarajevo
 • Istanbul

Konekcija za let za Havanu. Dolazak u Havanu u jutarnjim satima. Transfer sa aerodroma do smještaja. Prvi dan na Kubi odmaramo se i upoznajemo s magijom Kariba. Fakultativno idemo na plažu Don Pepe, jednu od plaža koje se nalaze na 15 km od Havane. Uživamo u tirkiznom moru, ležimo ispod palmi na bijelom pijesku i slušamo muziku lokalnih muzičara. Povratak u Havanu.

Prevoz

 • Transfer od aerodroma do smještaja

Smještaj

Starfish Montehabana 1 noć

Mjesto

 • Havana

Danas obilazimo grad kroz fakultativni izlet Staru Havanu, Kapitolio, pet glavnih trgova u Staroj Havani, ulicu Obispo - glavnu šetališnu zonu, Central Park gde se skupljaju lokalci da pričaju o bejzbolu, šetalište Prado glavno mjesto okupljanja lokalnih umjetnika... Fakultativni izlet obilazak grada šarenim kabrioletima - obilazak Trga Revolucije gde se kroz priču vraćamo u dane Kubanske revolucije! Naveče se šetamo po Malekonu, šetalištu uz more, družimo se sa Kubancima, a možda ponekad i zaplešemo! 

Smještaj

Starfish Montehabana 1 noć

Mjesto

 • Havana

Hrana

 • Doručak × 1

Fakultativni izleti

Fakultativni izlet Las Terrazas. Ovaj fakultativni izlet započinjemo vožnjom do provincije Pinar del Rio u kojoj se nalazi i mjesto Las Terrazas. Las Terrazas prestavlja jedno od prirodnih ljepota Kube, a UNESCO ga je 1985. godine proglasio rezervatom biosfere. Dolazak u Las Terrazas je poput ulaska u intenzitet divnih divljih mjesta gdje ljudi i priroda postaju jedno. Po dolasku očekuje nas koktel dobrodošlice na imanju Kuruhej (Rancho Curujey). Nakon toga slijedi posjeta plantaži kafe Buenavista, djelimično obnovljenoj farmi iz 19. vijeka gdje imamo priliku da naučimo više o historiji uzgoja kafe. Pješačkom turom glavnim ulicama zajednice stupamo u kontakt sa toplim i gostoljubivim mještanima, a poslije ručka očekuje nas vrijeme za kupanje u kristalno čistim vodama rijeke San Huan okružene zimzelenim šumama. Povratak u smještaj.

Smještaj

Starfish Montehabana 1 noć

Mjesto

 • Havana

Hrana

 • Doručak × 1

Fakultativni izleti

Na ovom izletu dobit ćete potpunu sliku o životu čuvenog pisca, saznat ćete zašto je on odlučio da provede veliki dio svog života u okolini Havane, vidjet ćete njegove lične predmete i čuti o njegovoj tragičnoj smrti. Nakon posjete ovog imanja koje se zove Finca Vigia (Imanje Osmatračnica - idealan naziv za ovo mjesto jer se odavde pruža nevjerovatan pogled na cijelu Havanu, pa će vam ubrzo biti jasno zašto je čuveni pisac izabrao baš Havanu za život i inspiraciju za svoja djela) odlazimo do Fusterlandije. Fusterlandija je urbani umjetnički kompleks od 80 kuća u naselju Haimanitas. Jose Rodriguez Fuster je kubanski umjetnik koji je izabrao baš ovaj kvart za svoju radionicu i ukrasio je na veoma neobičan način - mozaicima i čudnim oblicima. Nakon toga, projekt se širi na cijelu ulicu gdje susjedi učestvuju u samom projektu i zato sada mi možemo uživati u ovom neobičnom kvartu koji neodoljivo podsjeća na Gaudijev Park Güell. Povratak u Havanu. Slobodno vrijeme.

Smještaj

Starfish Montehabana 1 noć

Mjesto

 • Havana

Hrana

 • Doručak × 1

Fakultativni izleti

Fakultativni izlet- Vinales, ruralni predjeli Kube. Obilazimo plantaže duhana i šećerne trske, sušare duhana, zatim odlazimo u kuću jedne porodice koja živi u ovom selu, gdje nam naš domaćin pokazuje na koji način se prave kubanske cigare, a domaćica sprema kafu od upravo ubranih zrna u okolini. Nakon ručka u lokalnom seoskom restoranu idemo u obilazak Indijanske pećine u oblasti koja je pod zaštitom UNESCO-a zato što ovakve stijene postoje samo ovdje i na još par mjesta u svijetu. Kroz pećinu prvo malo pješačimo, a zatim se ukrcavamo u čamac koji nas vozi po rijeci unutar pećine i nakon vožnje izvozi iz nje. Večernji povratak u Havanu. 

Smještaj

Starfish Montehabana 1 noć

Mjesto

 • Havana

Hrana

 • Doručak × 1

Fakultativni izleti

Slobodan dan za uživanje u ovom magičnom gradu. Posjlednji dan u Havani za šetnju po autentičnim ulicama starog grada, kupovinu suvenira i obilaske omiljenih lokala. 

Smještaj

Starfish Montehabana 1 noć

Mjesto

 • Havana

Hrana

 • Doručak × 1

Transfer do Varadera. Varadero je jedno od najpoznatijih odmarališta u ovom dijelu svijeta. Prelijepa plaža duga 20 km, mir i tišina, apsolutni odmor na Karibima! Nakon prijave, odmaramo i uživamo u čarima ovog prelijepog grada.

Prevoz

 • Transfer od Havane do Varadera

Smještaj

Grand Aston Varadero 5* 1 noć

Mjesto

 • Havana
 • Varadero

Hrana

 • All Inclusive × 1

Slobodan dan za uživanje na prelijepim plažama Varadera. Povratak u smještaj. 

Smještaj

Grand Aston Varadero 5* 1 noć

Mjesto

 • Varadero

Hrana

 • All Inclusive × 1

Posjeta farmi krokodila, koja je odgovorna za očuvanje i razmnožavanje različitih vrsta ove životinje, simbola ovog regiona. Vožnja brodom i posjeta repliki sela Taina, mjesto gdje možemo vidjeti živopisne skulpture kubanske umjetnice Rite Longe. Nakon posjete ovom selu, put nastavljamo do plaže Punta Perdiz gdje uživamo u ronjenju. Povratak u Varadero.

Smještaj

Grand Aston Varadero 5* 1 noć

Mjesto

 • Varadero

Hrana

 • All Inclusive × 1

Fakultativni izleti

Upoznajemo grad Matanzas kroz istorijsko i kulturno gledište. Posjetit ćemo trg Plaza de la Libertad, muzej Triolet Pharmaceutical, koji prikazuje francusku apoteku iz 1882. godine, park Rueda, pored katedrale San Carlos Borromeo, a zatim šetamo ulicom Narvaez do trga Foundation, Sauto pozorišta, gradskog muzeja, palače pravde. Posjetit ćemo Alturas de Monserrate s kratkom pauzom za fotografisanje. Zatim ćemo posjetiti pećinu Bellamar, nakon čega slijedi transfer do La Arboleda radi uživanja u prirodi i drugim aktivnostima. Vožnja čamcem rijekom Canimar i uživanje uz aboridžinski show. Posjetit ćemo pećinu Saturno i slobodno vrijeme za kupanje.

Smještaj

Grand Aston Varadero 5* 1 noć

Mjesto

 • Varadero

Hrana

 • All Inclusive × 1

Fakultativni izleti

Napuštanje smještaja u jutarnjim satima i transfer do aerodroma. Let za Istanbul.  

Prevoz

 • Transfer od smještaja do aerodroma
 • Avionska karta sa svim taksama na relaciji Havana - Sarajevo, u ekonomskoj klasi sa presjedanjem

Mjesto

 • Varadero
 • Havana
 • Istanbul

Hrana

 • Doručak × 1

Dolazak u Istanbul u jutarnjim satima. Konekcija na let za Sarajevo. Dolazak u Sarajevo. Vraćamo se sa ovog nevjerovatnog puta, dok u glavi i dalje čujemo zvuke regetona, a noge nam same zaigraju na ritam salse. Kraj putovanja!

Mjesto

 • Istanbul
 • Sarajevo

Polasci i cijene

Za više informacija o polasku poput cijena, popusta, uslova plaćanja, molimo Vas kliknite na polje s polaskom ispod
Učitavanje…

Uslovi plaćanja: Cijene aranžmana objavljene na web stranici izražene su sa uračunatim popustom i vrijede za plaćanje gotovinom u poslovnici ili uplatu na transakcijski račun agencije.

Prilikom prijavljivanja plaća se avans u iznosu od 800 KM, a ostatak sume plaća se u agenciji ili putem banke najkasnije 30 dana pred put. 

Nudimo vam mogućnost plaćanja NA RATE karticama UniCredit banke. Mogućnost odabira plaćanja od 2 do 24 rate. 

Za kartično plaćanje primjenjuju se regularne cijene aranžmana, bez mogućnosti ostvarivanja popusta za gotovinsko plaćanje i vrijedi za sva putovanja ukoliko putnik aranžman plaća u poslovnici karticom -  jednokratno ili shopping karticom na rate.

Prijavljivanje: Preporučujemo ranije prijave jer je broj mesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od štampanja avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Dokumenta za vize potrebno je dostaviti najkasnije mesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da sami obezbede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

Šta je uključeno

Smještaj

Starfish Montehabana Primjer 6 noći
Grand Aston Varadero 5 Primjer 4 noći

Prevoz

 • Avionska karta sa svim taksama na relaciji Sarajevo - Istanbul - Havana, u ekonomskoj klasi sa presjedanjem
 • Transfer od aerodroma do smještaja
 • Transfer od Havane do Varadera
 • Transfer od smještaja do aerodroma
 • Avionska karta sa svim taksama na relaciji Havana - Sarajevo, u ekonomskoj klasi sa presjedanjem

Hrana

6 × Doručak , 4 × All Inclusive

Ostalo

 • Kompletnu organizaciju putovanja
 • Sve transfere prema planu i programu puta

Nije uključeno u cijenu

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)
 • Individualne troškove nastale za vrijeme trajanja aranžmana
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno historijske spomenike
 • Viza za Kubu (može osigurati agencija; BH državljani vade turističku karticu (120,00 KM po osobi))

Video

Fakultativni izleti

Napomena! Termini i cijene fakultativnih izleta su informativni i promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima.

Obilazak Centralne i Stare Havane i vožnja kabrioletima

Obilazak Centralne i Stare Havane i vožnja kabrioletima
Cijena: 55,00 EUR

Krećemo u fakultativni obilazak Havane. Prvo obilazimo delove Centralne Havane, koji su pod zaštitom UNESCO-A, upoznajemo se sa načinom života Kubanaca. Pijaca, igranje domina na ulici, djeca koja žele da se slikaju, a čiji osmijeh ne možemo da odbijemo. Vidjet ćemo četiri glavna trga Havane, a zatim se zaputiti ka staroj Havani. Panoramski obilazak ćemo započeti u kabrioletima gdje ćemo proći pored najznačajnijih dijelova grada, a na kraju ćemo napraviti prelijepe fotografije za pamćenje! 

Las Terrazas

Las Terrazas
Cijena: 75,00 EUR

Ovaj fakultativni izlet započinjemo vožnjom do provincije Pinar del Río u kojoj se nalazi i mjesto Las Terrazas. Las Terrazas prestavlja jednu od prirodnih ljepota Kube, a ovo je područje UNESCO 1985. proglasio i rezervatom biosfere. Dolazak u Las Terrazas intenzivan je doživljaj jer ljudi i priroda ovdje postaju jedno. Po dolasku nas očekuje koktel dobrodošlice na ranču Curujey. Nakon toga slijedi posjeta plantaži kafe Buenavista. Ovo je djelomično obnovljena farma iz 19. stoljeća u kojoj imamo priliku naučiti više o historiji uzgoja kafe. Pješačkom turom glavnim ulicama zajednice stupamo u kontakt s toplim i gostoljubivim mještanima, a poslije ručka očekuje nas vrijeme za kupanje u kristalno čistim vodama rijeke San Juan, okružene zimzelenim šumama. Cijena izleta uključuje: prijevoz, lokalnog vodiča, ručak.

Hemingvejeva kuća i Fusterland

Hemingvejeva kuća i Fusterland
Cijena: 55,00 EUR

Hemingvejeva kuća i Fusterland - Ernest Hemingvej, slavni pisac XX vijeka, proveo je jedan dio svog života uživajući u svojoj kući nedaleko od Havane. Posjećujemo  kuću gdje se upoznajemo sa njegovim zanimljivim životom. Da li ste znali da je imao preko 40 mačaka? Da je učestvovao u 4 rata? Da se groblje njegovih pasa nalazi baš na tom imanju? Nećemo Vam sve otkriti ali tačno je da je Hemingvej bio interesnta ličnost i da je za sobom ostavio mnoga velika djela. U kući se nalazi i kolekcija njegovih knjiga, iz tog raloga u kuću ne može da se uđe, već su čitave prostorije vidljive sa vrata i prozora. Dan nastavljamo i dalje u duhu umjetnosti, gdje krećemo ka Fusterlandu, urbanom umjetničkom projektu koji broji više od 80 kuća u gradu Jaimanitasum na čijem čelu je Hose Antonio Rodrigez Fuster, kubanski grnčar, slikar, crtač i graver. 

Cijena izleta uključuje: ulaznicu u muzej i transfere.

Vinales

Vinales
Cijena: 80,00 EUR

Dolina Vinales poznata je po svom izvarednom kraškom pejzažu u kojem tradicionalne metode poljoprivrede, posebno duhana, ostaju nepromuhenjene i kao takva nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. Čitava regija čuva svoju bogatu tradiciju u arhitekturi, u svojim zanatima i načinu života. Posjeta Vinalesu pomoći će nam da se bliže upoznamo sa ruralnom okolinom i predivom prirodom. Vinjales je ukrašen šarenolikim kućama, kao i Mogota planinama. Udaljen je od Havane 184 km te mi sam put upotpunjujemo na stajališu Las Barrigonas, poznato po čuvenim Trudnim palmama. Posebna vrsta palme karakteristična samo za Kubu. Prva stanica u Vinalesu je svakako Indijanska pećina, koju obilazimo uz pomoć lokalnog vodiča. Na motornim čamcima razgledamo unutrašnjost pećine i fotografišemo predivni izlazak iz pećine i prirodu. Zajedno nastavljamo put ka poznatoj dolini duhana, gdhe učimo kako se taj duhan obrađuje i sprema za pravljenje cigara. Poshećujemo lokalnu kuću, u kojoj nam domaćin pokazuje kako se motaju cigare, a mi sami imamo priliku da ih probamo. Ukoliko budemo željeli zajedno možemo da odemo u jedan od predivnih paladara i da probamo pravu seosku hranu. Na putu nazad do Havane, stajemo na vidikovcu odakle se najbolje vidi dolina Vinales i Mogota planine idealno mjesto za fotografije. 

Cijena izleta uključuje prevoz, ulaznicu u pećinu, lokalnog vodiča i posjetu lokalnoj kući.

Farma krokodila i Guama snorkeling

Farma krokodila i Guama snorkeling
Cijena: 100,00 EUR

Farma krokodila i Guama snorkeling - Posjeta farmi krokodila, odgovornoj za očuvanje i razmnožavanje različitih vrsta ove životinje, simbola ovog regiona. Vožnja brodom i posjeta replici sela Taina, mjesto gdje možemo vidjeti živopisne skulpture kubanske umjetnice Rite Longe. Skulpture predstavljaju indijanska plemena u svojim dnevnim ritualima, od pecanja i lova pa sve do religioznih ceremonija. Poslije posjete ovom selu, put nastavljamo do plaže Punta Perdiz gdje uživamo i ronimo, a na kraju odmaramo uz ručak. Cijena izleta obuhvata prevoz, lokalnog vodiča i ručak.

Matanzas Naturaleza 

Matanzas Naturaleza 
Cijena: 85,00 EUR

Upoznajemo Matanzas grad kroz istorijsko i kulturno gledište. Posjetićemo trg Plaza de la Libertad, muzej Triolet Pharmaceutical, koji je eksponat francuske apoteke iz 1882, park Rueda, pored katedrale San Carlos Borromeo, zatim šetamo ulicom Narvaez do trga Foundation, Sauto pozorišta, gradskog muzeja, palate pravde. Poseta Alturas de Monserrate sa kratkom pauzom za fotografisanje. Zatim ćemo posjetiti pećinu Bellamar, nakon toga transfer do La Arboleda radi uživanja u prirodi i drugim aktivnosti. Vožnja čamcem rekom Canimar i uživanje uz aboridžinski šou. Posjeta pećini Saturno i slobodno vrijeme za kupanje. 

Smještaj

Starfish Montehabana

Starfish Montehabana
Ovo je primjer smještaja koji možete očekivati. Stvaran smještaj može biti drugačiji, ali sličan u onome što nudi.

Hotel Starfish Montehabana nalazi se u Havani, samo 10 minuta hoda od plaže. Udaljen je 9 km od zamka San Salvador de la Punta i Pomorskog terminala Manuel Díaz. Smještajne jedinice sadrže klimatizaciju, satelitsku TV, a neke imaju i terasu te kuhinju s mikrovalnom. Svi apartmani imaju privatno kupatilo i besplatne toaletne potrepštine. Gosti mogu uživati u vanjskom bazenu i hotelskom baru. Aerodrom José Martí je najbliži, udaljen 13 km. Miramar je idealan za ljubitelje pješčanih plaža, lokalne hrane i umjetnosti.

Web stranica https://www.starfishresorts.com/resorts/montehabana

Adresa Calle 70 entre 7ma y 5ta Avenida - Playa
Miramar
11300 La Habana
Cuba

Grand Aston Varadero 5*

Grand Aston Varadero 5*
Ovo je primjer smještaja koji možete očekivati. Stvaran smještaj može biti drugačiji, ali sličan u onome što nudi.

Grand Aston Varadero Beach Resort 5* na Kubi je idealno odredište za porodice, gdje možete uživati u all inclusive paketu. Na raspolaganju su vam aktivnosti kao što su plivanje i odbojka na bazenu, te vodeni sportovi poput kajaka i ronjenja na mirnim vodama Karipskog mora. Uživajte u lokalnim jelima, španjolskim časovima i plesnim kursevima, dok djeca mogu provesti vrijeme u Teen Clubu. Spa tretmani, fitness centar, i salon za ljepotu su dostupni za dodatno opuštanje. Obroci su dostupni u buffetu ili à la carte restoranima, a dan možete završiti pićem na privatnoj terasi. VIP Club nudi dodatne pogodnosti kao što su raniji check-in i ekskluzivni plažni bar.

Web stranica https://www.astonhotelsinternational.com/en

Adresa Vía Blanca
Varadero
Cardenas
Matanzas
Cuba 42110

Ostali polasci za Kuba

Pitanja, odgovori i iskustva

Kuba je bezbijedna zemlja na kojoj je stopa krimnala jako mala. U svakom slučaju preporučujemo oprez od sitnih krađa i džeparenja. Molimo sve putnike da ne ostavljaju svoje lične stvari bez nadzora ni u jednom trenutku. Šetnja ulicama i noćni izlasci su bezbijedni. U Havani ima jako mnogo policije, i sigurnost je velika, ali se svakako preporučuje oprez.


Za Kubu prema carinskim propisima nije potrebna vakcina, ali Vas savetujemo da pozovete institut za Javno zdravlje i da provjerite.


Za državljanje BiH je potrebna viza/turistička kartica za ulazak na teritooriju Kube. Agencija posreduje u izdavanju turističke kartice.


Možete da kupite lokalni broj uz pasoš na oficijalnom prodajnom mjestu firme ETECSA. Kada kupite lokalni broj možete da aktivirate i mobilne podatke. Cijena kartice košta 40 cuc za 10 cuc kredita. Ukoliko Vam je potreban internet po povoljnijoj cijeni možete kupiti 1h interneta za 1 cuc i da se konektujete u obližnjem wifi parku. WiFi parkovi su mjesta koja je Vlada Republike Kube napravila da bi omogućila pristup internetu loklacima i tursitima prije uvođenja mobilnih podataka. Vidjet ćete parkove u kojima ljudi drže telefone u rukama, tu ćete pronaći konekciju za koju je potrebno da imate karticu. Karticu takođe možete da kupite na ovlaštenom mjestu za prodaju kartica koji se naziva ETECSA. Ukoliko karticu kupujete od preporodavaca cijena će biti više nego duplo skupja, ali ćete uštedeti na čekanju u redu.  


Treba da obratite pažnju na lokalce koji pokušavaju da Vam prodaju cigare ili da Vas odvedu na neko mjesto gdje se pleše salsa. Često se iza toga kriju loše namjere prema turistima i želja da Vas prevare. Nemojte im vjerovati ukoliko Vam kažu da je festival cigara ili salse. Prvo se raspitajte kod svojih domaćina ili na recepciji hotela i provjerite tačnost te informacije, pa tek onda možete da stupite u kontakt sa njima.  


Preporučujemo da poneste kabanicu, udobnu obuću, nešto na duge rukave jer preko noći može da opadne temperatura i šešir ili kačket za zaštitu od Sunca. Temperature na Kubi su visoke, te Vam savjetujemo da poneste laganu garderobu u kom god periodu da idete. Ponesite obavezno sredstva za ličnu higijenu, šampon, kupku, pastu za zube, vlažne maramice, mlijeko za tijelo i slično, na Kubi ili ne mogu da se kupe ili je to što uspijete da nađete skuplje nego kod nas. Takođe ponesite i kreme za sunčanje i neko sredstvo protiv komaraca. Ne zaboravite na papuče za plažu, šešire i kačkete za zaštitu od sunca.
*Za izlet Guanayara preporučujemo da ponesete:  patike, kabanicu i duksericu.  
*Za izlet jahanje konja ponesite duge udobne pantalone.


Havana:

1.Fabrica de arte Cubano  je klub koji je napravljen u staroj fabrici, ujedno je i umjetnička galerija. Ima veliku koncertnu salu i jedan muzički stage, restoran i bar na otvorenom. Ulaz košta 2 cuc. Otvoren je od četvrtka do nedjelje u vremenu od 18h do 2h.
2.Club 1830 je bar na otvorenom sa velikim podijumom za ples. Ulaz košta 5 cuc i nalazi se u Vedadu. Salsa je svakog četvrtka i nedelje u vremenu od 20h do 00h.
3.Sia Karra cafe je bar koji se nalazi u Centralnoj Havani. Otvoren je svaki dan, a krajem nedjelje imaju živu muziku, kombinaciju jazz-a , rumbe, salse i regetona.
4.Hotel Ingaterra rooftop je poznato salsa mjesto sa predivnim pogledom na park Central. Ulaz je slobodan, otvoreno je svaki dan i muzika počinje od 21h.
5.Malecon je šetalište uz more, gdje se godinama okupljaju lokalci u večernjim satima. Donesite svoje piće i uživajte u čarima lokalnog života.

Trinidad:

1.Casa de la musica je bar na otvorenom, sa velikim podijumom za ples. Otvoren je svaki dan do ponoći. Ulaz se plaća 1 cuc i muzika se mijenja između brazilskih, afričkih i kubanskih ritmova.
2.Yesterday bar je mjesto rock muzike u koji dolaze uglavnom lokalci koji slušaju upravo tu vrstu muzike. Ulaz se ne plaća i svirka traje od 22h do 00h.
3.La Cueva je diskoteka koja se nalazi u pećini, malo izvan centra grada. Ulaz košta 5 cuc, otvoren je od 23h do 3h , vrsta muzike je salsa i regeton.
4.Rincon de salsa je bar na otvorenom u kom nastupaju razni bendovi svirajući poznate kubanske ritmove. Otvoreno je svaki dan do 2:00h , ulaz košta 2 cuc.
5.Casa de la trova popularan salsa bar , otvoren svaki dan, specijalne večeri ulaz košta 1-2 cuc.


Suvenire možete kupiti na pijaci Almacenes San Jose, nalazi se u ulici Avenida del Puerto. Od suvenira je najbolje ponijeti cigare, rum, kafu, nakit od crnog korala i bisera, magnete, slike, majice sa Che Gevarinim likom itd.


Sezona na Kubi traje od novembra do maja, jer je to sušni period.


Od hrane preporučujemo da probate:

 • Ropa vieja - sitno sjeckana govedina ili svinjetina u kombinaciji sa povrćem, crnim pasuljem i rižom
 • Tostones - pržena banana punjena sirom i šunkom
 • Camarrones - kozice spremane u bijelom luku ili enčilada sosu
 • Flan - kolač od mlijeka i karamele.

 Cijena obroka zavisi od mjesta gdje ćete jesti, uglavnom se u restoranima ručak kreće od 10 do 15 cuc.

 


Najbolje plaže koje možete posjetiti prilikom putovanja na Kubu su plaže na sjevernim ostrvima tzv. cayo. Ukoliko ste ljubitelj pješčane bijele pudersate plaže, preporučujemo da obiđete ostrva Cayo Santa Maria i Cayo Coco. Ukoliko više volite neistražene plaže, ali pogodne za ronjenje, onda Vam preporučujemo jug i plaže koje se nalaze u blizini Punta Cadiz. U blizini Havane nalazi se i plaža Santa Maria, omiljeno mjesto turista i Kubanaca za odmor od užurbanog i bučnog grada.  


Ovo pitanje je induvidualno i mijenja se od osobe do osobe i od dužine trajanja programa. Za program Kuba 17 dana preporučujemo da poneste oko 800 eura.


Havana
Na masažu možete ići na Starom trgu i u ulici Brasil. Cijena masaže zavisi od vrste, ali osnovna cijena je za sat vremena masaže 40 cuc.

Trinidad
U ulici Rosario se nalazi nekoliko salona za masažu, cijena se kreće od 20 do 40 cuc.


Kroz Staru i Centralnu Havanu možete da idete pješke. Ukoliko želite da se vozite bici taxijem cijena uglavnom iznosi od 2-5 cuc. Coco taxi košta od 5-10 cuc ukoliko idete do Hotela Nacional ili do pijace San Jose.
Taxi oldtajmer kosta oko 8 cuc ukoliko idete do Vedada.
* Sve cijene su izražene po taksiju.
* Poželjno je da se cjenkate

Ukoliko želite da probate lokalni prevoz možete se voziti gradskim prevozom, cijena karte košta 1 kubanski pesos.


Cijene ležaljki i suncobrana se mijenjaju u zavisnosti od lokacije. Turistički posjećene plaže imaju nešto skuplje cijene u odnosu na gradske i lokalne plaže. U Varaderu cijena ležaljki iznosi 2 cuc-a, dok je cijena suncobrana 3 cuca. Na nešto manjim plažama cijene suncobrana i ležaljki iznose od 1 – 2 cuc-a. Postoji mogućnost da u ljetnjim mjesecima zbog velikih gužvi ne možete da  nabavite ležajku ni suncobran, tako da Vam preporučujemo odlazak na plažu u ranim jutarnjim satima. U okviru hotela ležajke i suncobrani se ne naplaćuju. 


Od hrane preporučujemo da probate:
1. Ropa vieja- sitno sejckana govedina ili svinjetina u kombinaciji sa povrćem, crnim pasuljem i rižom
2. Tostones- pržena banana punjena sirom i šunkom
3. Camarrones- kozice spremane u bijelom luku ili enčilada sosu
4. Flan - kolač od mlijeka i karamele.

Cijena obroka zavisi od mjesta gdje ćete jesti, uglavnom se u restoranima ručak kreće od 10 do 15 cuc.

Top 5 mjesta koje možete posjetiti u Havani:
1. Los Nardos je otmjen restoran, koji se nalazi u Staroj Havani u ulici Paseo de Prado, odmah preko puta zgrade Capitolio. Cijena ručka je od 8 – 12 cuc.
2. KM Zero je otvoren restoran, sa lijepom tradicionalnom muzikom. Nalazi se u ulici Brasil u Staroj Havani, cijena obroka je od 10 - 15 cuc.
3. Porto Havana je restoran na 11. spratu sa prelijepim pogledom na Havanu i more, nalazi se u Vedadu u ulici Calle 9 izmedju Calle E i Calle D, cijena obroka je od 10- 12 cuc
4. La Delicia je lokalna kafeterija, hrana se jede na drvenim stolovima na ulici, malo lokalno mjesto. Nalazi se u ulici Avenida de Belgica, preko puta zgrade Bacardi, cijena
ručka iznosi od 2-4 cuc.
5. Ulica Espada je kaldrmisana ulica u španskom stilu sa velikim brojem restorana i velikim izborom hrane, nalazi se u Staroj Havani u blizini muzeja Revolucije.

Top 5 mjesta koje možete posjetiti u Trinidadu:
1. Sol y Son je restoran za zanimljivom baštom i interesantnim jelovnikom. Cijene obroka se kreću od 8 do 12 cuc.
2. La Adita je restoran sa dobrom kubanskom i italijanskom hranom. Cijene obroka su od 8 do 15 cuc.
3. Trinidad Colonial restoran sa raznovrsnom ponudom morske hrane i dobre muzika. Cijena obroka od 10 do 15 cuc.
4. Pivnica Santa Ana je prostor sa dobrom muzikom, pivom i hranom. Cijene su od 5 do 7 cuc.
5. Restoran Jazz odličan izbor kubanske kuhinje. Cijena obroka od 7 do 12 cuc.


 • Los Nardos je otmjen restoran, koji se nalazi u Staroj Havani u ulici Paseo de Prado, odmah preko puta zgrade Capitolio. Cijena ručka je od 8 – 12 cuc.
 • KM Zero je otvoren restoran, sa lijepom tradicionalnom muzikom. Nalazi se u ulici Brasil u Staroj Havani, cijena obroka je od 10 - 15 cuc.
 • Porto Havana je restoran na 11. spratu sa prelijepim pogledom na Havanu i more, nalazi se u Vedadu u ulici Calle 9 izmedju Calle E i Calle D, cijena obroka je od 10- 12 cuc
 • La Delicia je lokalna kafeterija, hrana se jede na drvenim stolovima na ulici, malo lokalno mjesto. Nalazi se u ulici Avenida de Belgica, preko puta zgrade Bacardi, cijena ručka iznosi od 2-4 cuc.
 • Ulica Espada je kaldrmisana ulica u španskom stilu sa velikim brojem restorana i velikim izborom hrane, nalazi se u Staroj Havani u blizini muzeja Revolucije.

 • Sol y Son je restoran za zanimljivom baštom i interesantnim jelovnikom. Cijene obroka se kreću od 8 do 12 cuc.
 • La Adita je restoran sa dobrom kubanskom i italijanskom hranom, cijene obroka su od 8 do 15 cuc.
 • Trinidad Colonial restoran sa raznovrsnom ponudom morske hrane i dobre muzika. Cijena obroka od 10 do 15 cuc.
 • Pivnica Santa Ana je prostor sa dobrom muzikom, pivom i hranom. Cijene su od 5 do 7 cuc.
 • Restoran Jazz odličan izbor kubanske kuhinje, cijena obroka od 7 do 12 cuc.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Važne napomene

Molimo Vas pročitajte pažljivo ove napomene. Smatramo vrlo važnim da naši putnici budu dobro informirani, što omogućuje manje nesporazuma tijekom putovanja te ugodno iskustvo.

Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL d.o.o Sarajevo sa licencom 07-02-22-9594/19.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPĆIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine aviokarata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABIH standardom.

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše BiH dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.