Nova godina Turska - Putevima Mezopotamije

cijena od
1.640
BAM ,00
trajanje
7 dana
Prijavi se Upit
Upit


Vodimo vas na nevjerovatno novogodišnje putovanje po bogatoj jugoistočnoj Turskoj - u oblast poznatiju kao nekadašnja Mezopotamija!

Na ovom putovanju ćemo obići mnoge stare stare gradove poput Šanliurfe - "grada proroka", Mardina - sa svojom nestvarnom arhitekturom, kao i brojne arheološke lokalitete koji odolijevaju vremenu. 

Napravite istorijski i kulturološki osvrt sa nama!

U saradnji sa Turkish Airlines-om.


Ruta
Beograd
Istanbul
Mardin
Sanliurfa
Adıyaman
Gaziantep
Istanbul
Beograd

Prijevoz
Avion, Lokalni transfer
Smještaj
Hotel
Organizator
Jungle Travel d.o.o. Beograd, Srbija
Vrste putovanja
Akcije , Daleke destinacije, Nova godina
Destinacije
Turska
Kod putovanja
TR39
Zahtjevnost
Pogodno za djecu
Da
Veličina grupe
Min 10 , Max 19 ,

Plan i program

Okupljanje grupe na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu dva sata prije leta. Let iz Beograda u 08:50h (TK 1082) sa presijedanjem u Istanbulu. Dolazak u Istanbul u 12:35h po lokalnom vremenu. Konekcija na let. Let za Mardin u 16:40h (TK 2676). Dolazak u Mardin u 18:50h. Transfer do smještaja. Slobodno vrijeme. 

Prevoz

 • Avio-karta sa svim taksama Beograd–Mardin, u ekonomskoj klasi sa presedanjem sa 30 kg čekiranog, 8 kg ručnog čekiranog i 4 kg ručnog prtljaga
 • Transfer od aerodroma do smeštaja

Smještaj

Hotel 1 noć

Mjesto

 • Beograd
 • Istanbul
 • Mardin

Mardin je jedan od najstarijih gradova gornje Mezopotamije, smješten u jugoistočnoj regiji Anatolije u Turskoj. Ovaj očaravajući grad svojom prelijepom arhitekturom, raznovrsnom etnografijom, arheološkim čudima, istorijskim naslijeđem i vizuelnim vrijednostima donosi drugačiju prespektivu turskog turizma. Dan započinjemo fakultativnim izletom – obilaskom Mardina  i arheološkog nalazišta Dara. Uske ulice spojene stepenicama odvest će nas do mnogih nezaboravnih mjesta uključujući i: Crkvu četrdesetorice velikomučenika (Kirklar Kilisesi), Zindžirije medresu (Zinciriye Medresesi), kao i Manastir šafrana (Deyr-el-Zaferan). Nastavak puta nas vodi ka arheološkom nalazištu Dara, kojeg nazivaju i malom Kapadokijom. Jedan je od najpoznatijih drevnih gradova gornje Mezopotamije. Ovdje ćemo imati prilike da vidimo ostatke starog akvadukta, crkve, palate i prostorija u kojima se u rimskom dobu skladištila voda i namirnice. Slušamo priče o neobičnom reljefu i prožimanju civilizacija na ovom prostoru, što je dalo specifičan pečat arhitekturi grada. Povratak u Mardin. 

Smještaj

Hotel 1 noć

Hrana

 • Kontinentalni doručak × 1

Fakultativni izleti

Napuštanje smještaja. Krećemo na fakultativni izlet – Obilazak Gobeklitepea i Šanliurfe „grada proroka”. Put nas vodi ka najstarijoj verskoj građevini i ujedno najstarijem primjeru monumentalne arhitekture na zemlji – Gobeklitepeu, sagrađenom oko 10.000 godina p.n.e. Od 2018. godine nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Stubovi u hramu su u obliku slova „T”, sa visinama od tri do šest metara. Ukrašeni su mističnim reljefima životinja i apstraktnim simbolima. Dalje nastavljamo ka Šanliurfi. Kao jedno od najstarijih naselja u jugoistočnoj Turskoj (sjevernom dijelu Mezopotamije), Urfa je zadržala svoj značaj uporišta različitih civilizacija i religija. Posjećujemo: Golbaši park u okviru kog se nalazi Balikli Gol – „jezero riba”, Džamija Halil ur Rahman, kao i rodno mjesto proroka Avrama i lokalni bazar sa začinima, posuđem, autentičnim ešarpama... Transfer do smještaja u Šanliurfi. 

Smještaj

Hotel 4* 1 noć

Mjesto

 • Sanliurfa

Hrana

 • Kontinentalni doručak × 1

Fakultativni izleti

Dan započinjemo fakultativnim izletom – Obilazak Harrana. Drevni grad Haran (Harran) – nekadašnji glavni trgovački, kulturni, naučni i vjerski centar. Grad se u ranom hrišćanskom periodu zvao Helenopolis, što bi u prevodu značilo „grčki grad”. Haran je danas poznatiji po neobičnim seoskim kućama od pečenog blata u obliku košnica, nego kao mjesto gdje je prorok Avram živio nekoliko godina. Tu ćemo vidjeti i ostatke najstarijeg arapskog univerziteta na svijetu. Druženje nastavljamo fakultativnim izletom – tradicionalno tursko veče, gdje ćemo uživati u ukusima i zvucima Turske. Doček Nove godine! SRETNA NOVA GODINA! Povratak u smještaj. 

Smještaj

Hotel 4* 1 noć

Hrana

 • Kontinentalni doručak × 1

Fakultativni izleti

Transfer do Adijamana (Adiyaman). Nakon smještanja u sobe, krećemo na fakultativni izlet – odlazak na planinu Nemrut. Nemrut se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Prepoznatljiva je hram-grobnica slavnog kralja Antioha, koja se smatra jednom od najumiješnijih građevina helenističkog perioda, sagrađena u I vijeku p.n.e. Sama planina je prepoznatljiva po statuama lavova, orlova, Zevsa i Heraklea, kao i samog Antioha, koje okružuju hram-grobnicu. Pored toga, kao najviša tačka u regionu na nadmorskoj visini od 2134 m, Nemrut pruža spektakularne vidikovce i uživanje u najlepšim zalascima sunca. Imat ćemo prilike da vidimo i Rimski most, koji je i danas funcionalan, kao i drevnu Arsemiju (Arsameia of Nymphaios) – nekadašnje središte Kraljevine Komagene (Kingdom of Commagene). Povratak u Adijaman. 

Smještaj

Hotel 1 noć

Mjesto

 • Adıyaman

Hrana

 • Kontinentalni doručak × 1

Fakultativni izleti

Napuštanje smještaja. Krećemo na fakultativni izlet – krstarenje Eufratom u okrugu Halfeti. Halfeti je okrug provincije Šanliurfa. To je jedno od najneobičnijih nalazišta u Turskoj, jer je stari grad dijelom bio potopljen nakon izgradnje brane. Iako je dio Halfetija izgubljen pod vodom, ima vrlo bogato kulturno naslijeđe. Halfeti je poznat i po posebnoj vrsti ruže – crna ruža, koja je takođe poznata i kao ruža „Arapkinja koja plače”. Cvjeta u proljeće i jesen. Naš put nastavljamo ka Gazijantepu (Gaziantep).  Fakultativni izlet – obilazak Gazijantepa. Gazijantep je poznat kao prijestonica hrane i kulinarstva, a nalazi se na UNESCO-voj listi kao grad gastronomije. Obilazimo Zeugma muzej – najveći muzej mozaika na svijetu, zatim nastavljamo do Citadele (Kale) iz XII i XIII vijeka koja se nalazi na brdu Tell Halaf gdje ćemo vidjeti ostatke nekadašnje vizantijske tvrđave iz perioda cara Justinijana. Odatle idemo do kujundžijskog bazara – Gumruk Hana i na kraju završavamo obilazak posjetom jedne od 180 baklavdžinica isprobavajući turski čaj i najbolje baklave na svijetu. Smještanje u hotelu u Gaziantepu.

Smještaj

Hotel 1 noć

Mjesto

 • Gaziantep

Hrana

 • Kontinentalni doručak × 1

Fakultativni izleti

Napuštanje smještaja i transfer do aerodroma. Let iz Gazijantepa u 15:35h (TK 2223) sa presijedanjem u Istanbulu. Dolazak u Istanbul u 17:25h. Konekcija na let. Let za Beograd u 19:50h (TK 1083). Dolazak u Beograd u 19:30h. Kraj putovanja! 

Prevoz

 • Transfer od smeštaja do aerodroma
 • Avio-karta sa svim taksama Gaziantep–Beograd, u ekonomskoj klasi sa presedanjem sa 30 kg čekiranog, 8 kg ručnog čekiranog i 4 kg ručnog prtljaga

Mjesto

 • Istanbul
 • Beograd

Hrana

 • Kontinentalni doručak × 1
Za više informacija o polasku poput cijena, popusta, uslova plaćanja, molimo Vas kliknite na polje s polaskom ispod
Učitavanje…

Šta je uključeno

Smještaj

Hotel Primjer 4 noći
Hotel 4 Primjer 2 noći

Prevoz

 • Avio-karta sa svim taksama Beograd–Mardin, u ekonomskoj klasi sa presedanjem sa 30 kg čekiranog, 8 kg ručnog čekiranog i 4 kg ručnog prtljaga
 • Transfer od aerodroma do smeštaja
 • Transfer od smeštaja do aerodroma
 • Avio-karta sa svim taksama Gaziantep–Beograd, u ekonomskoj klasi sa presedanjem sa 30 kg čekiranog, 8 kg ručnog čekiranog i 4 kg ručnog prtljaga

Hrana

6 × Kontinentalni doručak

Nije uključeno u cijenu

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)
 • Individualne troškove nastale za vrijeme trajanja aranžmana
 • Polica osiguranja od otkaza putovanja (može se uzeti u agenciji prilikom prijave)
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno historijske spomenike

Fakultativni izleti

Napomena! Termini i cijene fakultativnih izleta su informativni i promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima.

Obilazak Mardina i arhiološkog nalazišta Dara

Cijena: 55,00 EUR

Mardin je jedan od najstarijih gradova gornje Mezopotamije, smješten u jugoistočnoj regiji Anatolije u Turskoj. Ovaj očaravajući grad smješten je kaskadno na strmoj litici brda sa vremešnom tvrđavom na vrhu. Svojom prelijepom arhitekturom, raznovrsnom etnografijom, arheološkim čudima, istorijskim naslijeđem i vizuelnim vrijednostima donosi drugačiju prespektivu turskog turizma. Uske ulice spojene stepenicama odvest će nas do mnogih nezaboravnih mjesta. Dolazimo do Crkve četrdesetorice mučenika, koja datira još iz IV vijeka. U crkvi se i dalje svake nedelje obavlja služba. Služba se obavlja na aramejskom jeziku, kojim je prije 2000 godina govorio Hrist. Nakon toga se upućujemo ka medresi Zindžirije. Ovu staru medresu (Teološki fakultet) osnovao je 1385. godine posljednji artukidski sultan koji je vladao iz Mardina (Melik Necmeddin Isa). Predstvalja jedno od najbolje sačuvanih zdanja u perzijskom stilu. Kompleks se sastoji od džamije s kupolom, mauzoleja i dva dvorišta. Arhitektonski vrhunac zgrade je impozantni ulaz, što je prekrasan primjer islamske umjetnosti. Sa vrha ovog zdanja pruža se najljepši panoramskim pogledom na grad i žitna polja Mezopotamije. Naš put nastavljamo kao Manastiru šafrana (Deyr-el-Zaferan). Jedan je od dva najvažnija sirijska pravoslavna manastira na svijetu. Prema jednoj verziji priče, manastir je dobio naziv po cvjetovima šafrana koji su graditelji umiješali u malter, a po drugoj verziji, naziv je dobio po boji kamena koja podsjeća na prašnike šafrana. Osnovan je 493. godine na mjestu gdje se nekada nalazio hram posvećen asirskom bogu Mjeseca. Tokom istorije, manastir je bio pretvoren u tvrđavu, pa je bio i dva puta urušen, da bi nakon nekog vremena pao i u zaborav, sve do 793. godine kada ga je renovirao biskup Madina – Mor Hananyo, po kojem nosi jedan od današnjih naziva. Danas manastir predstavlja središte Sirijske pravoslavne crkve. Nastavak puta nas vodi ka arheološkom nalazištu Dara, kojeg nazivaju i malom Kapadokijom. Jedan je od najpoznatijih drevnih gradova gornje Mezopotamije. Ovdje ćemo imati prilike da vidimo ostatke starog akvadukta, crkve, palate i prostorija u kojima se u rimskom dobu skladištila voda i namirnice. Slušamo priče o neobičnom reljefu i prožimanju civilizacija na ovom prostoru, što je dalo specifičan pečat arhitekturi grada.  

Cijena izleta uključuje: lokalnog vodiča na engleskom jeziku, organizovani prevoz po predviđenom itineraru, ulaznice na lokalitete, usluge predstavnika naše agencije.

Cijena izleta ne uključuje: ručak.

Obilazak Gobeklitepea i Šanliurfe "Grada proroka"

Cijena: 45,00 EUR

Avanturu započinjemo u Gobkelitepeu – najstarijoj verskoj građevini i ujedno najstarijem primjeru monumentalne arhitekture na zemlji. Iako su same ruševine oskudne, značaj ovog mjesta za razumijevanje ljudske historije nikako se ne može zanemariti. Kada su sredinom ‘90-ih ovdje počela iskopavanja, arheolozi su otkrili ono za što se vjeruje da je najstarije nalazište vjerskog hrama na svijetu. Neolitski stubovi, izrezbareni prikazima životinja, datiraju oko 10.000 prije nove ere, donoseći potpuno nova saznanja u arheološkom razumijevanju neolitske kulture (za koju se ranije mislilo da nije uključivala religiju).  Iskopan je samo mali dio (otprilike pet procenata) nalazišta, ali ova padina na kojoj se nalaze totemski stubovi mamuta, nedavno zaštićena krovnim pokrivačem, prilično je upečatljiva i jedinstvena. Od 2018. godine, Gobkelitepe se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Naš put nastavljamo ka Šanliurfi. Kao rodno mjesto proroka Avrama i mjesto gdje je započeo svoja monoteistička učenja, Šanliurfa je jedan od velikih hodočasničkih gradova Turske. Grad je prvo bitno nosio ime Urfa, ali je preimenovan u Šanliurfa („slavna Urfa”) od strane Velike narodne skupštine Turske 1984. godine, u znak priznanja lokalnog otpora u turskom ratu za nezavisnost. Danas ga bogata historija i arhitektura čine nevherovatni mhestom koje obavezno treba posjetiti ukoliko želite da zaronite u tursku kulturu i baštinu. Osim središnje četvrti Urfe, zatrpane džamijama i medresnom arhitekturom, kao i novim muzejskim kompleksom, mnoštvo je građevina koje se nalaze i u okruženju, a koje treba vidjeti. Našu turu započinjemo obilaskom Golbaši parka, koji se nalazi u samom centru grada. U parku se nalaze najvažnije turističke atrakcije Šanliurfe. Ono što ovaj park čini posebnim jesu sakralni ribnjaci (Balikli gol), o čijem nastanku postoji zanimljiva legenda. U podnožju brda, oko jezera Balikli gol izgrađena je džamija Halil-ur Rahman, koja će se, takođe, naći na našoj listi. Predstavlja jedno o ključnih svetilišta u Urfi. Lokalno poznata kao Dosheme ili Makam Cami, ova džamija je dio manjeg kompleksa koji se sastoji od: džamije, vjerske škole tj. medrese (trenutno ima drugačiju namjenu) i groblja sa grobnicama svetaca. Džamija je sagrađena 1211. godine pod Ajubidima, što je čini najstarijom džamijom u Balikli golu (iako natpis na njenoj istočnoj strani ukazuje na to da je obnovljena oko 1810. godine). Pored džamije, glavno mjesto posjeta predstavlja i Avramova pećina, u kojoj je, prema legendi, rođen prorok Avram. Nalazi u blizini džamije Mevlid Halil i danas se pećina smatra svetim mjestom. Naš put nastavljamo ka jednom od najautentičnijih lokalnih bazara, kojeg posjećuje i lokalno stanovništvo, a ne samo turisti. Ovdje možemo kupiti baš sve, od igle do lokomotive – od ručno rađenih kožnih radova do raznovrsnih antikviteta. Na bazaru ćete vidjeti i veliki broj prodavnica čaja u čijim ćete mirisima i te kako uživati.

Cijena izleta uključuje: lokalnog vodiča na engleskom jeziku, usluge predstvanika naše agencije, ulaznice na lokalitete, organizovani prevoz po predviđenom itineraru.

Cijena izleta ne uključuje: ručak.

Tradicionalno tursko veče

Cijena: 20,00 EUR

Uživanje u ukusima i zvucima Turske. Isprobat ćemo lokalnu kuhinju, mezu i piće i iskusiti pravo tradicionalno tursko gostoprimstvo.

Cijena izleta uključuje: usluge predstvanika naše agencije, tradicionalna hranu, čaj.

Obilazak Harana

Cijena: 25,00 EUR

Nekadašnji glavni trgovački, kulturni, naučni i vjerski centar. Grad se u ranom hrišćanskom periodu zvao Helenopolis, što bi u prevodu značilo „grčki grad”. Smatra se da je ovaj drevni grad bio nastanjen još od 3. milenijuma prije nove ere. Iako je najpoznatiji po specifičnim kućama u obliku košnice od opeke od blata (lokalni stil arhitekture koji je vjerovatno nastao zbog nedostatka drveta), Haran je takođe dom dvije važne ruševine. S jedne strane imamo ostatke utvrđenja koji datiraju iz fatimidskog perioda iz 11. vijeka, iako postoje dokazi da je na ovom mjestu postojala nekakva tvrđave još od hetitskog doba. S druge strane sela nalaze se ruševine Ulu Kami (Ulu Camii), na kojima je nekada stajao prvi islamski univerzitet. Kompleks je izgradio umajadski kalif Marvan II u 8. vijeku. U blizini modernog okruga Harana, takođe možemo vidjeti ostatke Gradskih zidina, koji su se nekada pružale četiri kilometra oko grada.

Cijena izleta uključuje: lokalnog vodiča na engleskom jeziku, usluge predstvanika naše agencije, ulaznice na lokalitete, organizovani prevoz po predviđenom itineraru.

Cijena izleta ne uključuje: ručak.

Cjelodnevni izlet na planinu Nemrut

Cijena: 60,00 EUR

CJELODNEVNI IZLET NA PLANINU NEMRUT – Planina Nemrut jedan je od najviših vrhova Mezopotamije, na čijem se krovu nalazi hram-grobnica kralja Antioha, koja se smatra jednom od najumiješnijih građevina helenističkog perioda, sagrađena u I vijeku p.n.e. Sama planina je prepoznatljiva po gigantskim statuama lavova, orlova, Zevsa i Heraklea, kao i samog Antioha, koje okružuju hram-grobnicu, koje su teške šest tona i visoke deset metara, ukazujući na to kakav je nadljudski napor uložen u izgradnju grobnice. Kameni blokovi bili su glavni materijal koji se koristio u izgradnji. Sam način i  taktika gradnje pokazao se kao veoma efikasan u spriječavanju razbojnika da uđu unutar same grobnice, koja tek treba da se istraži i čija blaga čekaju otkriće. Osim ovoga, kao najviša tačka u regionu na nadmorskoj visini od 2206 m, Nemrut pruža spektakularne vidikovce i uživanje u najljepšim zalascima sunca. Nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Imat ćemo prilike da vidimo i Rimski most, koji je i danas funcionalan, kao i drevnu Arsemiju (Arsameia of Nymphaios) – nekadašnje središte Kraljevine Komagene (Kingdom of Commagene).  

Cijena izleta uključuje: lokalnog vodiča na engleskom jeziku, organizovani prevoz po predviđenom itineraru, ulaznice na lokalitet, usluge predstavnika naše agencije.

Krstarenje Eufratom i obilazak Gazijantepa

Cijena: 80,00 EUR

Krstarenje Eufratom u okrugu Halfeti. Halfeti je okrug provincije Šanliurfa. To je jedno od najneobičnijih nalazišta u Turskoj, jer je stari grad dijelom bio potopljen nakon izgradnje brane. Iako je deo Halfetija izgubljen pod vodom, ima vrlo bogato kulturno naslijeđe. Halfeti je poznat i po posebnoj vrstu ruže – crnu ružu, koja je takođe poznata i kao ruža "Arapkinja koja plače". Cvjeta u proljeće i jesen. Danas je Halfeti podijeljen na dva dijela: Stari grad i Novi grad. Stari grad, domovi farmera, drveće, džamije i slično ostali su pod vodom kada je brana Birečik završena na rijeci Eufrat 2000. godine. Stanovnici Halfetija morali su da se presele u novi grad udaljen oko 15 kilometara, zvani Novi Halfeti. U međuvremenu, potopljeni – prvobitni – grad Halfeti danas se naziva Stari Halfeti. Dok budemo plovili brodom imat ćemo prilike da vidimo potopljene kuće od kamena, drveća, munara džamija, ostatke starog zamka i palate i druge historijske spomenike koji se mogu vidheti iznad i ispod vode. Nakon krstarenja idemo ka Gazijantepu, drugačije poznatom pod nadimkom Antep, dok se pored nas prostiru nepregledne plantaže pistacija. Gazijantep je poznat kao prijestonica hrane i kulinarstva, a nalazi se u UNESCO-voj Mreži kreativnih gradova kao grad gastronomije. Obilazimo Zeugma muzej – najveći muzej mozaika na svijetu koji posjeduje 25 000m² zatvorenog i 30 000m² otvorenog prostora. Najpoznatiji mozaik je mozaik “Ciganke” a karakterističan je po tome da oči djevojke prate posmatrača s koje god tačke je posmatrao zahvaljujući specijalnoj tehnici njegove izrade, koja je učinila oči djevojke na mozaiku mnogo realističnijim. Zatim nastavljamo do Citadele (Kale) iz XII i XIII vijeka koja se nalazi na brdu Tell Halaf gdje ćemo vidjeti ostatke nekadašnje vizantijske tvrđave iz perioda cara Justinijana. Tvrđava je tokom dugog perioda istorije bila u rukama mnogih osvajača, ali još uvijek stoji na vrhu centra grada i impresivno podsjeća na svoju staru slavu. Odatle idemo do kujundžijskog bazara – Gumruk Hana i na kraju završavamo obilazak posjetom jedne od 180 baklavdžinica isprobavajući turski čaj i najbolje baklave na svijetu.  

Cijena izleta uključuje: lokalnog vodiča na engleskom jeziku, organizovani prevoz po predviđenom itineraru, ulaznice na lokalitet, usluge predstavnika naše agencije.

Cijena izleta ne uključuje: ručak.

Smještaj

Hotel

Ovo je primjer smještaja koji možete očekivati. Stvaran smještaj može biti drugačiji, ali sličan u onome što nudi.

Hotel 3* je smještajni objekat koji raspolaže dvokrevetnim sobama. Sve sobe su klimatizovane i posjeduju T/WC. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom. Imena hotela biće potvrđena po formiranju grupe, a najkasnije 2 sedmice pred put.  

Hotel 4*

Ovo je primjer smještaja koji možete očekivati. Stvaran smještaj može biti drugačiji, ali sličan u onome što nudi.

Hotel 4*  je smještajni objekat koji raspolaže 1/2 sobama (zajednički ili odvojeni krevet). Sve sobe posjeduju T/WC. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom. Ime hotela bit će potvrđen najkasnije 30 dana pred put.

Prijevoz

Avion

Kliknite na sliku da biste otvorili galeriju

Putnički avion (linijski putnički avion ili komercijalni transportni avion) veliki je avion prvenstveno namijenjen komercijalnom prevozu putnika i tereta.

Lokalni transfer

Kliknite na sliku da biste otvorili galeriju

Kombi prevoz je prevozno sredstvo za manje grupe putnika, najčešće do 15 ljudi.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Važne napomene

Molimo Vas pročitajte pažljivo ove napomene. Smatramo vrlo važnim da naši putnici budu dobro informirani, što omogućuje manje nesporazuma tijekom putovanja te ugodno iskustvo.

Opšte napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL sa licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti kopiju pasoša/podatke pasoša sa kojim će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik proveri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu usljed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Za sve informacije date usmenim putem agencija ne snosi odgovornost.
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je da sve putnike upozna sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i viziranja i OPŠTIM USLOVIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a.
 • Putnici su dužni da dva dana pred put provjere tačno vrijeme i mjesto polaska grupe.
 • Putnik je dužan da se sam upozna sa pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i da poštuje važeće zakonske carinske propise.
 • U prevoznim sredstvima je najstrožije zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca.
 • Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu sa planom i programom puta pauze se prave na 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prevoza, putnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Aranžman je rađen na bazi od minumum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za evropska putovanja.
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za relizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za evropska putovanja.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine aviokarata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija.
 • Kod aranžmana koji uključuju prevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni da sami plate novonastale troškove i agencija ne može da utiče na okolnosti koje su van njenog dometa.
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana.
 • Agencija ne snosi odgovornost usljed promjena aviokonekcija od strane aviokompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobijene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od aviokompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči da promijeni dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku obezbijedi transfer/raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj/drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu saglasnost roditelja.
 • Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Evropske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Evropske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o ličnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPŠTI USLOVI PUTOVANJA uskladjeni sa UTABIH standardom.

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi da izađe u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura).
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan da poštuje pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost usljed sankcionisanja od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti da klijentima potvrdi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj), kao ni spratnost u samom smještaju, osim ukoliko to nije posebno naznačeno Ugovorom. Klijent je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicom i uslovima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz doplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji sa nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi da plaća doplatu, prihvata da se spoji sa bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i pol saputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neprijatnosti ili neslaganja koje putnici mogu da imaju na putu.

Napomene u vezi sa fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realizuju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti da utiče na stvari Van dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvata sve uslove lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može uticati na dužinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvata uslove lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uslovima obavijesti saputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uslovima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi sa vizama:

 • Putnici su u obavezi da se upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtjevaju lično prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni da pravila ambasade ispoštuju.
 • Putnici su dužni da dokumenta za viziranje dostave najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Putnici koji ne posjeduju nove biometrijske pasoše BiH dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom države u koju putuju i da sami obezbijede vize za putovanje.
 • Agencija ne garantuje dobijanje vize i nije ovlaštena da utvrđuje validnost dokumenata.
 • U slučaju nedobijanja vize agencija ne snosi odgovornost.