Kambodža putovanja

Nedovoljno istražena i odnedavno dostupna turistima, Kambodža (Cambodia) predstavlja pravi mali raj za ljubitelje arheologije, ali i za zaljubljenike istočnjačke filozofije i njenih postulata. Smještena na Indokineskom poluostrvu, između Tajlanda, Laosa i Vijetnama, ova država nalikuje na ostale azijske države, a ipak ima ono nešto što je čini autentičnijom i primamljivijom od ostalih.

Razvoj Kambodže započet je istraživanjem najvećeg kompleksa hramova na svijetu – Angkor, koji broji preko 1.000 religijskih objekata hramova, molitvenika, skulptura. Ovaj čuveni kompleks je pod zaštitom UNESCO-a i smatra se najvažnijim arheološkim lokalitetom u Jugoistočnoj Aziji. Čine ga jedinstvene i prelijepe građevine, ostaci različitih prijestolnica kmerske imperije koje su sve bile izgrađene u okviru ovog kompleksa. Sam hram Angkor Wat je najveći i za mnoge najljjepši objekat. Njegove ruševine daju nam potvrdu o tome šta znači civilizacija, odnosno pobjeda graditeljskih ideja nad nekontrolisanim geografskim uslovima. Na ovom mjestu imamo šansu da uživamo u izlasku Sunca, sto nam daje mogućnost da u miru i tišini razmišljamo o budizmu, ali i hinduizmu i da se divimo ovom nevjerovatnom svjetskom čudu koji već vijekovima prkosi vremenu i inspiriše mnoge posjetioce.

Imamo mogućnost da krstarimo najvećim jezerom, Tonle Sap-om i da uživamo u pejzažima još uvijek neotkrivenih i neobičnih mjesta  ove mistične zemlje. Ovo jezero ujedno je i najveći rezervoar svježe vode u jugoistočnoj Aziji i nalazi se na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine zbog svog ekološkog značaja.  

Kambodžanska tj kmerska kuhinja jedna je od najstarijih na svijetu, a strancima je najpoznatije jelo amok – meso i pikantni začini, riža, kikiriki i jaja u kokosovom mlijeku, posluženi u činiji napravljenoj od listova banana.  

Uputite se u mističnu Kambodžu i doživite nezaboravnu avanturu sa Nasmijanim plemenom!

Polasci

Putovanja

Video

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Kambodža

KAMBODŽA

1. OPŠTI PODACI O ZEMLJI

Kambodža  je država u jugoistočnoj Aziji. Na jugozapadu izlazi na Tajlandski zaliv (dio Južnog kineskog mora). Graniči na zapadu i sjeveru sa Tajlandom, na sjeveru sa Laosom i na istoku i jugu sa Vijetnamom.

  • Površina zemlje:181,035 km2, 90. po veličini u svetu
  • Broj stanovnika: 15,7 miliona stanovnika
  • Glavni grad: Pnom Pen (1,7 miliona stanovnika)
  • Nacionalnost: Kambodžanci – Kmeri (90%), ostalo: Vijetnamci, Kinezi;
  • Zvanični jezik: kmerski;
  • Vjeroispovijest: budizam (budisti 96,9%);

2. VIZA

Kambodža: Vizu za Kambodžu uzimate na granici. Za to je potrebno da imate dvije fotografije, 3.5 x 4.5cm sa bijelom pozadinom i 35 dolara (u dolarima). Na izlazu iz Kambodže se plaća i taksa od 25 dolara.

3. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC +7, znači 6 sati unaprijed u odnosu na BiH.

4. KLIMA

Na području Indokine preovladava tropska monsunska klima. Kišna sezona traje od sredine maja do oktobra, dok je suha sezona u periodu od novembra do aprila. Zbog visoke vlažnosti vazduha niže temperature se teško podnose. Na sjeveru je vlažnost vazduha značajno manja, a klima blaža. Novembar i decembar označavaju dolazak suhe sezone i noćne temperature u predjelima se velikom nadmorskom visinom mogu povremeno da padnu do nivoa blagog mraza. Temperature počinju da se penju u januaru, kada mogu dostići i 40°C.

Kambodži klima je monsunska. Od decembra do aprila traje suhi period, kada preovladava suhi sjevernoistočni monsun. Prosječne temperature se kreću između 21°C i 35°C.

5. HRANA I PIĆE

Hrana je vrlo raznovrsna, takoreći tipično azijska. Ima puno riže, ribe, nudli, piletine, voća i povrća.

Kambodžanska kuhinja se izdvaja po učestalom korištenju biljaka, travki, povrća. Kambodžansku kuhinju krasi reputacija jedne od najstarijih i najzdravijih na svijetu. Najvažniji dodatak svim jelima je riža i rezanci raznolikih vrsta i oblika. Od mesa se jede piletina, pačetina, svinjetina i teletina. Konzumiraju se mnogobrojne vrste voća i povrća. Specijalitet kambodžanske kuhinje je Amok – kari pasta sa kokosovim mlijekom i brojnim dodacima, upakovano u list od banane. Tu su još i supe sa nudlama, roštiljsko meso, salata od manga i razne druge slatko – ljuto – kisele kombinacije.

6. ZDRAVLJE

Vakcinacija nije obavezna. Naši putnici individualno odlučuju da li žele da se vakcinišu ili ne. Najbolje je konsultujete sa ljekarom i provjerite u zavisnosti od svog zdravstvenog stanja. Poželjno je ponijeti lijekove za stomak (probiotike), ferveks ili neke lijekove za bolove i temperaturu, za svaki slučaj. Ukoliko ne ponesete, nije strašno, sve se može kupiti i u apotekama tamo. Takođe, tamo ima komaraca, pa bi bilo dobro da ponesete i Autan, a možete i tamo uzeti sredstva protiv komaraca, iz iskustva, njihova sredstva su jača.

7. OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno ali ga svakako preporučujemo za daleke destinacije. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući i ponijeti na put ili ga možete uplatiti kod nas u kancelariji do 5 dana pred put.

8. SIGURNOST I BEZBJEDNOST

Svim posjetiocima se savjetuje da budu oprezni. Preporučuje se brižljivo čuvanje ličnih dokumenata i novca zbog rizika od pljačke i džeparenja. Šetanje ulicom u kasnim večernjim satima preporučljivo je jedino ako niste sami. Droga je ilegalna pojava, i kao takva kažnjiva zakonom i zatvorom.

9. ODJEĆA

Spakujte što manje stvari! Svuda možete da perete veš. Ta usluga je jako povoljna, otprilike 1 euro po kilogramu, veš bude brzo gotov, lijepo opran i složen. S obzirom na visoke temperature, nosite laganu garderobu. Obavezno ponijeti duks ili neku laganu jaknu i neke duge nogavice za vožnju autobusima (koji su klimatizovani). Ponesite neke udobne patike za cjelodnevne obilaske kompleksa Angkora. Kod obilaska kulturno – istorijskih znamenitosti, konkretno hramova, napominjemo da je obavezno pokrivanje nogu i ramena, tako da obratite pažnju i na to prilikom pakovanja. Ako bilo šta zaboravite, od garderobe, kozmetike, obuće, bez brige, sve tamo imate da kupite.

10. LOKALNA VALUTA

Što se tiče novca i plaćanja, poželjnije je da imate dolare, pogotovo za Kambodžu. Valuta u Kambodži je kambodžanski ril (Riel). Odnos valuta je okvirno 1 USD=4.034 KHR, mada je u Kambodži svuda moguće plaćati u dolarima, pa Vam zbog toga savjetujemo da ponesete dolare i to što sitnije.

Takođe, ne preporučujemo da se oslanjate na plaćanje karticama, pa je bolje da novac ponesete u gotovini.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI

Bankarski sistem je jako razvijen, tako da ćete brojne banke i bankomate naći na svakom koraku. Za tačnu visinu provizije bi trebalo da proverite sa matičnom bankom. Naša preporuka je da ponesete gotovinu.

Korištenje kreditnih kartica je moguće, ali to morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema sa blokiranjem kartice. Mjenjačnice takođe imate na svakom koraku, dostupne tokom cijelog dana.

12. KOMUNIKACIJA

Naše mreže ne funkcionišu u Kambodži. Takođe, internet kafea ima svuda, a WI-FI postoji u smještajima.