Etiopija putovanja

Etiopija je jedna od najstarijih zemalja svijeta i mjesto nevjerovatnog spoja luksuznog i modernog sjevera i primitivnog juga naseljenog nomadskim plemenima. Južna plemena žive bez savremene tehnologije, struje, puteva i ljekara, u skladu i ljubavlju sa prirodom.  

Vijekovima je Etiopija predstavljala trgovačku raskrsnicu i mjesto razmjene skupocjene robe, ali bila i simbol slobode ,,Crnog kontinenta”, jer je jedina afrička zemlja koja nije bila kolonizovana. Nazivana je još I ,,Zemljom hiljadu osmijeha” i kolijevkom civilizacije. Etiopiju treba posjetiti zbog duge historije i duboke duhovnosti, kulturnih i historijskih znamenitosti, ali i nevjerovatnih prirodnih ljepota.  

Žudite za jedinstvenom gastronomijom? Onda je Etiopija zemlja za vas jer je njenu kuhinju teško uporediti sa bilo kojom drugom. Začinjena hrana koja se tradicionalno jede prstima pruža pun užitak. Taj, lokalno piće nastalo je fermentacijom meda, a ukusa je sličnog bozi i pivu, odlično se kombnuje sa injerom, hljebom od kiselog tijesta. Vožnja džipovima pored karavana kamila kroz slanu pustinju i posjeta kraterima vulkana Dalol su uvjertira pred obilazak sumpornih jezera nastalih kao posljedica vulkanske eksplozije. Živa atmosfera, gostoljubivi domaćini i afro-ritmovi do ranog jutra su svakako doživljaji za pamćenje.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Etiopija

Etiopija

1. OPŠTI PODACI:

Glavni grad: Adis Abeba

Površina: 1.104.300 km²

Broj stanovnika: 107,534,882 (2015.)

Stanovništvo: Oromo, Amhara i Tigrinja

Jezik: amharski

Vjeroispovijest: hrišćani 55%, muslimani 40%

Lokalno vrijeme: UTC + 3

Valuta: etiopski bir

2. VIZE:

Za ulazak na područje Etiopije za nosioce BIH pasoša je potrebna viza koja se može izvaditi elektronskim putem.

3. VREMENSKA ZONA je UTC+3, odnosno tokom zimskog računanja vremena razlika između Bosne i Hercegovine i Etiopije je 2h, a tokom ljetnjeg računanja je 3h, jer Etiopija ne prelazi na ljetnje računanje vremena.

4. ZDRAVSTVENA SITUACIJA:

Neophodna je potvrda o vakcinaciji protiv žute groznice („žuti karton").

Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbjegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba i pranje voća i povrća.

Što se tiče lijekova protiv malarije, nije neophodno uzimati, ali se o ovome konsultujte sa Vašim ljekarom. Važno je da znate da lijekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati neželjena dejstva.

Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put. Za cijenu osiguranja pozovite agenciju.

5. BEZBIJEDNOST:

Etiopija je uglavnom bezbijedna zemlja, ali je potrebno pridržavati se određenih pravila. Ne preporučuje se kretanje po mraku i noću, jer se prije svega radi o siromašnim i nerazvijenim područjima, i na mjestima gdje su velike gužve (lokalne pijace i sl.) treba voditi računa o džeparenju. Nije preporučljivo da se krećete sa skupocjenim nakitom, takođe.

6. KLIMA

Klima u Etiopiji je različita u zavisnosti u kom dijelu zemlje se nalazite. Nadmorska visina i geografska dužina određuju tri klimatske zone: hladnu zonu iznad 2400 metra gdje temperatura varira od blizu leđenja do 16 °C; umjerena zona na visini od 1500 do 2400 metra sa temperaturama od 16 °C do 30 °C; i topla zona ispod 1500 metra sa tropskim i suhim uslovima gdje dnevna temperatura varira od 27 °C do 45 °C.

7. HRANA:

Etiopska kuhinja kombinuje elemente arapske i indijske kuhinje, te je hrana veoma pikantna. Možete naći dosta agruma, banana, smokava, raznovrsnog povrća, govedine, jagnjetine i jaretine, a popularan je i meki sir iab, vrlo sličan grčkoj feti, a hladi se obmotan lišćem banane.

8. ODJEĆA:

Etiopija je izuzetno tradicionalna zemlja te je poželjno poštovati njihova vjerovanja i oblačiti se u skladu s tim.

Za žene, idealna odjeća bila bi košulja ili haljina koja pokriva ramena i koljena. Pantalone su takođe dobre (mada ih lokalne žene rijetko nose osim u Adis Abebi), ali kratke pantalone ili majice bez rukava nisu baš prihvatljivi, posebno u islamskim područjima i ruralnim sredinama. Muškarci bi obično trebali nositi duge pantalone i košulju ili majicu koja prekriva ramena. Kretanje bez majice ili košulje je potpuno neprihvatljivo, a kratki šortsevi smatraju se nedostojnom odjećom za odrasle muškarce.

9. NOVAC:

Valuta koja je u opticaju je etiopski bir - ETB.

1eur = 32 ETB, 1$ = 28 ETB.

Preporuka je da sa sobom nosite dolare, ali isključivo štampane 2006. godine i mlađe.

Platne kartice naših banaka, u načelu, moguće je koristiti. Međutim, broj mjesta na kojima postoje terminali za platne kartice i bankomata jako mali, a kvarovi veoma česti, pa se se ne preporučuje oslanjanje na ovakav vid plaćanja i uzimanja novca. O pojedinostima posavjetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

Nije legalno unositi u Etiopiju ili iznositi iz nje više od 1000 etiopskih bira.

10. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA:

Jedini operater mobilne telefonije (ETS) ima ugovore o romingu sa nekim evropskim kompanijama, ali u pitanju je nepouzdan davalac usluga, pa je bolje koristiti lokalne, nego srpske kartice. Ovdašnja prepaid SIM kartica košta oko 25 eura.

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i neće vam biti potrebni adapteri za utičnice.

11. SUVENIRI:

Od suvenira preporučujemo: razne etiopske materijale, kafu, tradicionalne korpice, začine, nakit, keramičke posude, haljine, drvene skuplture.

12. DRUGE NAPOMENE:

Ako ste muškarac, nikad se ne obraćajte direktno Etiopljanki – nemojte je niti gledati u oči – već muškarcu s kojim je u društvu.

Lokalno stanovništvo, i hrišćani i muslimani, je konzervativno, pa obavezno treba tražiti dozvolu za fotografisanje ljudi, životinja i objekata.