Tokyo ili Seul-koji je moderniji grad?

Nekada smo na pomisao modernih gradova uvijek prvo u glavi imali sliku New Yorka,  Londona i drugih zapadnih gradova, ali kako nam je Azija postala dostupnija otkrili smo i koji to njihovi gradovi stoje rame uz rame sa gore navedenim, ili su čak ispred? 

Putovanje u Japan mnogi su okarakterisali kao odlazak na drugu planetu, kako zbog stvari koje se mogu vidjeti samo tamo, tako i zbog onih koje se mogu naći svuda ali koje su Japanci unaprijedili na svoj način i samim tim podigli na viši nivo. Prvo nas bez teksta ostavi savršeno uređena mreža linija metroa, koji je brz, čest i besprijekorno čist, a onda nas sa nogu obore ti čuveni Japanski vozovi koji su i poznati pod nazivom bullet, ili u prevodu metak. A kada izađemo u čuvene dijelove grada Shinjuku, Shibuju, Ginza  gubimo se u širokim ulicama i među visokim zgradama, dok pored nas prolaze nečujni električni automobili. Dok širu sliku ovog enormno velikog grada dobit ćemo sa oblakodera i tornjeva. 

Sve je tako sređeno i čisto, a u moru raznih građevina nalaze se i Yoyogi, Ueno,  Chiyoda i drugi parkovi gdje možemo uživati u beskonačnom zelenilu, a u vrijeme Sakure i u procvjetalim trešnjama.  Ali pored svih ovih uređenih, savremenih čari Tokya nalaze se i nezaobilazni hramovi među kojima najposjećeniji jesu Senso-ji, Meiji Jingu koji nam daju širu sliku o religiji i historiji ove predivne zemlje.

Nedaleko od zemlje izlazećeg Sunca, nalazi se i još jedan biser dalekog istoka - Seul, kao savršen spoj tradicionalnog i starog sa jedne strane i urbanog i modernog sa druge strane. Savršeno očuvani hramovi i palate među kojima se izdvajaju Gyeongbokgung, Changdeokgung i Changgyeonggung vraćaju nas na trenutak u doba dinastije Joseon i prikazuju nam građevine neizmjerne ljepote. A šlag na torti historijskog dijela grada predstavlja Bukchon Hanok selo.

Pored njih, danas ovaj grad krase predivne poslovne i stambene zgrade, među kojima se izdvaja Lotte zgrada, najviša zgrada u Južnoj Koreji. Ljepotu i širinu ovog grada najbolje ćemo vidjeti sa Seul tornja, koji se nalazi na brdu blizu centra grada, i koji je simbol samog grada.  A u podnožju se mogu istraživati razni dijelovi, isprobavati ukusna koreanska kuhinja, i uživati u gradu koji nikad ne spava. Za one koji vole da šetaju napravljena je uređena pješačka zona Cheonggyecheon, koja je prava mala oaza između visokih zgrada. U večernjim satima obavezan je Rainbow Fountain light show sa Banpo mosta, sa kog se pruža poseban pogled na grad. 

 Ako se vratimo na naslov priče gdje postavljamo pitanje koji je moderniji grad otkrit ćemo Vam da prednost za nijansu ide Tokyu, ali je Seoul grad koji je itekako vrijedan posjete i samo 3 sata leta udaljen od prijestolnice Japana, pa ukoliko se uputite na jednu od ove dvije daleke destinacije preporuka je posjetiti OBA.