Bali – Raj na Zemlji

Od kako je planetarni uspijeh doživeo film ,,Jedi, Moli, Voli’’ prema istoimenoj knjizi Elizabet Gilbert, Bali kao destinacija na kojoj se otkriva ovo posljednje, dostigao je u posljednjih 10ak godina isto tako planetarnu popularnost. Ipak, sam Bali kao malo vulkansko, indonežansko ostrvo svoju rajsku prirodu čuvao je vijekovima u kojoj su uživali oni koju su je slučajno otkrili ,a namjerno zavoljeli i tamo ostali ili se iznova vraćali.

                Iako ga zapljuskuje topli , zeleni, bistri Indijski okean, Bali ne krase egzotične plaže iako jesu kilometarski duge i pješčane. Boja pijeska je od vulkanske prašine tamna, smjenjivanje plime i oseke je drastično, a talasi su veoma visoki i plaže nisu atraktivne za kupanje i plivanje, ali ipak jesu rajske  za nekoga – za surfere. Bali, ostrvo Bogova, kako ga takođe često zovu, jeste surferski raj i ako su ekstremni vodeni sportovi vaša strast, na Baliju ćete pronaći svoj novi dom. Ipak, uživanje na plaži je moguće sa prosječnih 12-13 sunčanih sati dnevno uz svježe voćne koktele ili salate, ali ćete se najbolje provesti u brojnim hotelima-resortima koji imaju nestvarno uređene bazene i u ljepoti i zelenilu džungle u koju su najčešće smješteni, doživljaj će zaista biti ,,bogovski’’.

                Fotografije koje ćete ponijeti  sa Balija (ne samo one na kamerama i mobilnim telefonima, nego oi one koje će se duboko urezati u vaša sjećanja) obilovat će bojama od crvene, pink i purpurne kakvo je najčešće nebo dok Sunce zalazi, intenzivno plave, tirkizne i svjetlopave nijanse vode, mnogih nijansi sive od vulkanskog pijeska, nijansi zelene sa kaskadnih rižinih polja do bijele od paperjastih oblaka na bistrom nebu. Tako da Bali možemo proglasiti i rajem za još nekoga – za fotografe.

                Kao da ima nešto drugačije u vazduhu Balija, vrlo brzo po dolasku osjetite mir, opuštenost i zaboravite na sve brige i terete, stres koji ste možda neželjno ,,spakovali’’ sa sobom na put za Bali. Iako je samo putovanje prilično dugo i može da potraje i 24h, kada ugledate još iza aviona prije slijetanja na aerodrom Denpasar, intenzivno zelena ostrvca i stijene kako prosto ,,izviru’’ iz osunčanog okeana, taj nivo stresa se već smanji na polovinu, ili ga ostavite, zaboravite još tu u avionu. Opuštanju će doprinijeti lakoća putovanja po samom ostrvu iako ćete se u početku možda i nervrati što je na ostrvu na kome ima 4 mil. stanovnika i isto toliko motocikala, saobraćaj toliko usporen da i kratke destinacije u saobraćanom špicu prelazite satima, brzo ćete lakoću postojanja prihvati kao svoj modus ponašanja jer nigde vam se žuri. Masaže će postati skoro svakodnevni ritual jer na Baliju se njegovanjem tijela, njeguje i duh, a izbor je zaista veliki pa ćete se brzo ,,navući’’ na ovu vrstu brige o sebi. Tijelo, um i duh će imati priliku da se povezuju i isceljuju na brojnim mjestima gdje se praktikuju joga i meditacija i Ubud je mjesto koje je opet raj za nekoga – za jogije/ jogine i posvećenike meditacijama.

                Bali kao jedino ostrvo na kojem je dominatna religija Hinduizam u najmnogoljudnijoj muslimanskoj državi na svijetu – Indoneziji, obiluje hindu hramovima i svetilištima i na samom ostrvu ih ima preko 20.000. Balinežanski duhovni i religiozni rituali će vas oduševiti jer na dnevnom nivou prinose darove božanstvima u malim paketićima od lista banana, napunjenih rižom, cvijećem i voćem jer oni vjeruju u svakodnevnu borbu dobra i zla čiji je ishod je ishod neizvestan, pa darovima pomažu Dobru. U tome se ogleda i čuveni balinežanski ples pod maskama, upravo onih koje